Connect with us

Vijesti

Blinkenova inicijativa: Spašava li SAD opet BiH od raspada te je gura prema EU

Published

on

Mnogi nisu vjerovali onome što je svojedobno rekao diplomatski prvak SAD-a u Sarajevu Eric Gordon Nelson o potrebi izborne reforme i minimalnih ustavnih korekcija, a poruku Matta Palmera o tome da neće doći princ na bijelome konju s Daytonom II. pokušalo se predstaviti recidivima “stare administracije” u State Departmentu, piše Večernji list BiH.

Napokon, stiglo je i pismo Antonya Blinkena, prvog suradnika američkog predsjednika Joea Bidena. Nema Daytona II., domaće strane morat će se dogovoriti o ustavnim i izbornim reformama i one se moraju provesti u 2021. kako se ne bi ušlo u 2022. godinu bez rezultata.

Štoviše, američka administracija postala je svjesna kako su domaće političke snage u stanju sve prijepore riješiti uz kompromis i odustajanje od ostvarivanja ratnih ciljeva ili pak radikalnih inicijativa, koje bi nesumnjivo dovele BiH pred najveće iskušenje. Po svaku se cijenu, dakle, nastoji postići rješenje prije izbora 2022. godine. Svatko je poruke američkog državnog tajnika protumačio na svoj način. Blinkenove riječi pozdravili su čelnici HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović te SDA Bakir Izetbegović.

Različita očekivanja

– Sjedinjene Američke Države su, uz EU, naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner. To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta dosad pružili ruku našoj zemlji. Pozdravljam pismo američkog državnog tajnika, gospodina Antonyja Blinkena, koje se savršeno nadovezuje na sve ono što osobno, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda, ističem već dulje vrijeme.

Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju. Jasno je istaknuto kako nitko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći – stoji Čovićevoj izjavi. On ističe kako “provedbom ključnih odredbi u predmetima ‘Ljubić’ i ‘Sejdić i Finci’ započinjemo novu eru europske Bosne i Hercegovine”.

– Ako je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture, mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje ustavna su, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH, kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu – navodi Čović. On smatra kako je potrebno prilagoditi neustavne odredbe Izbornog zakona BiH, čime bi se ojačalo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani.

– To su načela demokracije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU-a. Strateško savezništvo sa SAD-om i EU-om potvrđeno je sporazumom u Mostaru u lipnju 2020. koji smo zajedno parafirali i obvezali se provesti do kraja – ističe Čović. On zaključuje kako je moguće ujediniti presude “Sejdić – Finci” i “Ljubić”.

– Legitimna volja da vas netko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga, temeljno je ljudsko i demokratsko pravo i to jasno prepoznaje gospodin Blinken, kojemu ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti europskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine – stoji u izjavi čelnika HNS-a BiH.

Istodobno, predsjednik SDA Bakir Izetbegović poruku američkog državnog tajnika predstavio je u posve drukčijem svjetlu. – To je poruka koju smo trebali i čekali. Prvi dio poruke je da Daytonski mirovni sporazum treba doživjeti daljnju evoluciju i poboljšanja u oblasti jačanja građanskog uređenja kroz provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava – smatra Izetbegović. On ima tumačenje i što je Blinken poručio u drugome dijelu pisma koje je upućeno tročlanom državnom vrhu.

– Drugi dio poruke je da neće biti Daytona 2 i radikalnijih poteza SAD-a i međunarodne zajednice nakon iskustva koje su imali s odbacivanjem “travanjskog” i “butmirskog paketa”, ali i da će prisutnost SAD-a biti mnogo snažnija nego u proteklih nekoliko godina.

I konačno, treći dio poruke jest da se od Predsjedništva BiH očekuje liderska uloga u pokretanju reformskog procesa, s naglaskom na izmjene izbornog zakonodavstva. Izmjena Izbornog zakona mora biti bazirana na izmjeni Ustava – zaključio je Izetbegović.

Kada se pak ove izjave stave u precizne poruke koje je američki državni tajnik uputio, može se primijetiti kako Blinken ni jednom riječju nije spomenuo ulogu Predsjedništva BiH, a poglavito građansko uređenje. Jednako tako, Blinken ustavne promjene ne postavlja iznad izmjena Izbornoga zakona, nego ih stavlja u istu važnu ravan kao i sve druge reforme. No ključni dio obraćanja američkog državnog tajnika odnosi se na tajming.

Potrebno je sve reforme provesti u ovoj godini. Odgovor zašto je to tako leži u izbornoj 2022. godini. SAD, koji je najviše izvan BiH investirao u izgradnju BiH i njezine stabilnosti, neće zasigurno dopustiti da se država teško destabilizira s dalekosežnim posljedicama koje bi mogle nastupiti u slučaju da se ne uspiju uskladiti dva različita očekivanja.

Hrvatski politički predstavnici očekuju da im se omogući birati vlastite političke predstavnike kako bi se spriječilo ponavljanje slučaja Željka Komšića u državnom Predsjedništvu, napose s nametanjem izaslanika u Domu naroda Federacije BiH.

Destabilizacija FBiH

S druge pak strane, bošnjački politički predstavnici zbog brojnosti vlastitoga naroda traže da se primijeni sustav “jedan birač – jedan glas”. To bi, u biti, dovelo do potpune destabilizacije FBiH, a koja zapravo predstavlja kralježnicu države BiH. Kada bi se poremetila formula jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kojom su praktički tri strane okončale rat i uspostavile mir, otvorila bi se Pandorina kutija. A to, zapravo, ovako izgleda.

U slučaju da sljedeće godine bošnjačke stranke “uklone okove”, odnosno eliminiraju Hrvate, kako to eufemistički ističe Izetbegović, to bi zasigurno dovelo do potpune blokade Federacije BiH te poremećaja u deset županija. Moguće je sustavom blokada potpuno zaustaviti uspostavu Doma naroda u koji bi se pokušali ugurati bošnjački Hrvati i time se ni federalna Vlada ni novi predsjednik neće moći izabrati.

U slučaju pak da se kojim drugim obilaznim putovima to i učini, entitet, međutim, neće moći funkcionirati. Da se uopće ne spominju vrlo jasne poruke Zagreba, koji je o preglasavanju Hrvata vrlo jasno odgovorio odnosom prema Komšiću i državnom Predsjedništvu.

Daljnje zaoštravanje odnosa Hrvata i Bošnjaka, u biti, najviše bi koristilo srpskoj strani i neskrivenim željama da se referendumom odluči sudbina Republike Srpske. A ključne argumente za takav potez mogu upravo potražiti u odnosu prema Hrvatima u slučaju pak da ih se posve ponizi.

Advertisement

Vijesti

Legenda o Ludbergi

Published

on

Ludberga je rođena 1. travnja 1141. godine, nedaleko od Varaždinskih Toplica kao kćerka upravitelja imanja grofa Bele II. Stasala je u prelijepu i obrazovanu djevojku kad ju je zaveo vitez Ulrik piše Selo.hr.

Pokajavši se, Ludbrega je požrtvovno brinući se o svom sinčiću Theobaldu živjela isposničkim životom, pomažući siromašnima i bolesnima. Pokajnički život prekinuo je ponovno nečastivi u liku eremita i zaveo je po drugi put. Bježeći pred njim, našla je utočište u jednoj od malenih vinogradarskih kućica pokrivenih slamom koje još od rimskih vremena ukrašavaju vinorodna brda iznad Iovie. Ludberga je počela obrađivati vinograd i postala je vješta i poznata vinogradarka.

Svoje je vino darivala crkvama, kapelicama i samostanima za sveti obred, a legenda kaže da je njeno vino jednom čak ubrzalo izbor pape u Viterbu, jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve skratio vrijeme konzistorijuma. I Theobald je postao vinogradar koji je svoje umijeće usavršio u dalekoj Burgundiji gdje je nastavio tradiciju pravljenja najboljih vina. U svojim zrelim godinama Ludberga je još uvijek bila izrazito lijepa i nečastivi je odlučio opet je staviti na kušnju.

Pojavio se u liku prebogatog grofa koji ju je htio zavesti i preoteti joj vinograd. Ali ovaj put se nije dala prevariti. Sav jed zbog bijede i nesreća proživljenih u mladosti kulminirao je u furioznom naletu bijesa. Nečastivog je pomoću drvenog križa takvom silinom zabila u zemlju da je na suprotnoj strani zemljine kugle eksplodirala Antipodravina i od nje je preostao samo vulkanski otočić Antipodes.

Na taj događaj ukazuje izvor slane vode koja se i danas može zapaliti jer dolazi iz samog središta Zemlje.

TZ Ludbreg

Continue Reading

Vijesti

Bivši gradonačelnik iz Zelenih o uspjehu AfD kod mladih: Svakodnevno doživljavaju što znači ilegalna migracija

Published

on

Masovne migracije kao jedan od razloga uspjeha desnice kod mladih. Popularni gradonačelnik njemačkog Tübingena Boris Palmer uspjeh stranke Alternativa za Njemačku (AfD) među mlađim glasačima propisao je posljedicama masovne migracije.

Zanimljivo je da je Palmer bio dugogodišnji član stranke Zelenih, no izbačen je kada je počeo upozoravati na masovne migracije – donosi Narod.hr.

“Svakodnevno doživljavaju što znači ilegalna migracija. Prije svega, mladići koji su došli sami mijenjaju životnu sredinu mladih. U parku, u klubu, na ulici, u autobusu, na kolodvoru, u školskom dvorištu”, napisao je Palmer na Facebooku u ponedjeljak.

Palmer je nekoć bio gradonačelnik iz redova Zelene stranke. No kako je postajao sve poznatiji po svom javnom izražavanju protiv masovne imigracije i drugih političkih tabua, stranka je radila na njegovom izbacivanju. Unatoč tome, ostao je toliko popularan među građanima svog grada da su ga izabrali kao neovisnog gradonačelnika, što znači da Tübingenom upravlja neovisno o bilo kojoj političkoj stranci, prenosi Remix.

Tvrdi da ljevica šteti zaštiti klime

Upozorio je da svatko tko je u kontaktu s mladim ljudima u Njemačkoj zna da oni opetovano primjećuju “njihov strah od sklonosti migranata prema nasilju”, ali da se to stajalište ne shvaća ozbiljno ili “diskreditira kao rasizam”.

Georg Pazderski (L), Chairman of Berlin section of German right-wing ‘Alternative for Germany’ (AfD) party, AfD co-leader Alexander Gauland (3-R), Beatrix von Storch of AfD (2-R) and AfD co-leader Joerg Meuthen (R) take part in a march of the ‘Alternative for Germany’ (AfD) party in Berlin, Germany, EPA/OMER MESSINGER

Palmerovu tvrdnju podupiru podaci o kriminalu u zemlji iz federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Oni pokazuju da je nasilni zločin dosegao rekordne razine 2023., pri čemu su stranci počinili šest od deset nasilnih zločina. Njegov stav o nasilju migranata u vlakovima također je potkrijepljen podacima. Što se tiče školskog sustava, štetan učinak migranata, uključujući i nasilje, otvorena je tema u njemačkim medijima.

Nadalje, Palmer ukazuje na “dogme budnosti i otvorenih granica” koje ne odgovaraju stvarnosti života mladih ljudi. Kao rezultat toga, “oni se preorijentiraju i glasaju za stranku koja barem ne odbacuje njihovu zabrinutost kao lošu i pogrešnu od samog početka.”

Palmer tvrdi da AfD neće “riješiti problem” i kaže da većina mladih nije “dovoljno glupa” da vjeruje da AfD to može učiniti. Međutim, ti mladi ljudi neće glasati za stranke koje ih pokušavaju označiti kao rasiste ili kao dio problema.

Rekao je da ljevica samo šteti zaštiti klime, jer borbu protiv klimatskih promjena povezuje s borbom protiv desnice.

AfD je nakon nedjeljnih izbora za EU postao druga najveća njemačka stranka u Europskom parlamentu osvojivši 16 posto glasova. AfD je obećao deportirati milijune migranata, boriti se protiv migrantskog kriminala i osigurati njemački školski sustav.

izvor: Narod.hr

Continue Reading

Vijesti

Zanemareni dragulj u tradicionalnom rimskom misalu: Euharistijsko srce Isusovo

Published

on

Ako ste se ikada rano pojavili u crkvi i zatekli sebe kako tiho listate svoj ručni misal – recimo, pretisak Dnevnog misala Svetog Andrije iz 1945. – možda ste naletjeli na dio formulara mise koji vam možda nije poznat zbog rijetkosti njegove upotrebe.

Neke od njih bit će identificirane kao zavjetne mise, poput Mise Muke Gospodinove, Mise za razrješenje raskola, Mise za oproštenje grijeha ili Mise za sretnu smrt. Kako bih volio da naši svećenici češće koriste ove zavjetne mise – piše Peter Kwasniewski, u OnePeterFive.

Drugi se pak mogu nazvati “blagdanima koji se drže u nekim vjerskim zajednicama i na nekim mjestima” ili “lokalnim svetkovinama”, poput sv. Ivane Orleanske 30. svibnja, Prečistog Srca Blažene Djevice Marije, sv. John Fisher i Thomas More 9. srpnja, sv. Petar Claver 9. rujna, sveti Ivan de Brébeuf, Isaac Jogues i drugovi 26. rujna ili, intrigantno, blagdan svetih relikvija koje se čuvaju u crkvama biskupije 5. studenoga Sveti Ivan Nepomuk 16. svibnja, sveta Rita od Cascie 22. svibnja, Spomendan svih svetih papa 3. ili 4. srpnja (datumi se razlikuju) i Gospa od Čudotvorne medaljice 27. studenog bili bi daljnji primjeri.

Stariji misali mogu imati još egzotičnije mise, kao što su misa Presvetog lica Isusova, misa svetog koplja i čavala, misa pet svetih rana. Neke od njih mogao bi koristiti svaki svećenik, dok bi za druge bilo potrebno posebno dopuštenje. Misal je nekoć bio ispunjen tim dubokim “pobožnim” misama, koje su (nepotrebno je reći) racionalistički progresivistički liturgičari mrzili. “Tako srednjovjekovno! Tako pijetetski! Tako nebiblijski! Tako…”

Sve što treba učiniti je proučavati ove mise uz molitvu da bi se vidjelo koliko je glupo i štetno ovo ideološko odbacivanje. Oni su, zapravo, duboko svetopisamski, duboko katolički – ali u duhu Tridentskog sabora, u duhu liturgijsko-sakramentalne mistike. Možda su zato odbijeni.

U ovo doba liturgijske godine, kada Sveta Majka Crkva slavi, po zapovijedi samoga Gospodina Isusa, svetkovinu Presvetoga Tijela Kristova (Corpus Christi), nalazimo jednu takvu jedinstvenu misu koja zaslužuje da bude oživljena u naše vrijeme: svetkovina Euharistijskog Srca Isusova, koja se slavi u četvrtak unutar oktave Presvetog Srca – to jest pretposljednjeg dana osmine.

Ovaj je blagdan prije nešto više od stotinu godina, 9. studenog 1921. godine, ustanovio papa Benedikt XV. Njegovo pravo – antifone, molitve, čitanja, čak, čini se, i predslovlje – izuzetno je lijepo, bogato materijalom za meditaciju. Za one koji imaju dnevni misal sv. Andrije, misa se nalazi na str. 1840. Radi lakšeg snalaženja, ovdje sam uključio stranice oltarnog misala iz 1952. tiskanog u New Yorku, kao i stranice Liber Usualis na dnu ovog članka.

S obzirom na ono što sam gore rekao, nitko se neće iznenaditi kada čuje da je ova misa, s trinaest sličnih, uklonjena iz misala iz 1962. dekretom izdanim 14. veljače 1961., nakon novog kodeksa iz 1960. rubrike Ivana XXIII. (Ovdje je ispričana cijela priča.) Razlozi navedeni za potiskivanje toliko su slabi i sumnjivi koliko se može zamisliti. Međutim, s osjećajem olakšanja primjećuje se da čak i dekret iz 1961. čini iznimke iz “doista posebnih razloga”. E sad, to je moj koncept otvorenog kraja! Uistinu poseban razlog danas je taj što živimo u razdoblju iznimne desakralizacije koja iziskuje povećanje pobožnosti prema otajstvima našega Gospodina, Gospe i svetaca. Štoviše, Benedikt XVI. dao nam je “sveto i veliko” načelo.[1] Takve mise pobožnosti ne trebaju nikakvo izvanjsko opravdanje za svoje oživljavanje. Opravdani su svojim autoritativnim uvodom, poviješću upotrebe i svojim intrinzičnim sadržajem: justificata in semetipsa. Štoviše, moglo bi se dodati da je Liber Usualis često uključivao pjesme za blagdan Euharistijskog Srca čak i nakon 1961., i, štoviše, da Baronijev misal, koji je, ako ništa drugo, pretjerano nalik na 1962., također uključuje pravila za to (vidi str. 1752). Ovdje se razaznaju jasne oznake sensus fidei fidelium.

U međuvremenu, u zemlji čudesa, američki biskupi najavili su “Nacionalnu euharistijsku obnovu” od 2022. do 2025. godine. Ovaj birokratski napor, koji će uključivati ​​Euharistijski kongres vrijedan 28 milijuna dolara, osuđen je na neuspjeh sve dok se temeljni uzroci uobičajene euharistijske ravnodušnosti i nevjerice — naime, pričest koja se daje u ruke ljudima koji stoje u redu, pričest nezaređeni službenici i automatska pričest za sve, uključujući otvoreno zagovornike pobačaja – ostaju neriješeni.

A ova se zla ne mogu poništiti dok se ne riješi njihov temeljni uzrok, naime, oblik mise potpuno odgovarajući u svojim rubrikama i podložan izboru ad libitum svojih slavljenika. Zato će statistike, kad dođe 2025., pokazati iste depresivne rezultate kao i prije; osim što se sa sigurnošću može predvidjeti da će više katolika nego ikada pomagati u TLM-ovima. Tu se događa i odvijat će se euharistijsko oživljavanje koje planira Božja Providnost.

Ono što je potrebno nisu blistavo pakiranje, sinodalni procesi, dijeljenje i briga, uglađeni YouCats i ostala previše ljudska rješenja za koja je USCCB specijaliziran. Ono što je potrebno je i izazovnije i lakše dostupno: ponovno poniranje u mistične dubine Presvete Euharistije putem tradicionalnih liturgijskih obreda Crkve, zajedno s euharistijskim ozdravljenjem za grijehe počinjene protiv Gospodina u Presvetom Sakramentu… Ta je naknada, uostalom, bila razlog zašto je naš Gospodin zatražio, preko svete Margarete Marije Alacoque, poseban blagdan dan nakon osmine Tijelova, što danas nazivamo blagdanom Srca Isusova.

Riznica naše katoličke vjere već je prepuna svim sredstvima za popravak i obnovu. Nemojmo sjediti i jadikovati što su zli ljudi pokušali uzeti ovo blago; umjesto toga, ustanimo i budimo proaktivni u njihovom vraćanju.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved