Connect with us

Vijesti

Kako je John Ford u svoje filmove unosio srce Isusovo

Published

on

Veliki američki redatelj nedavno je dobio priznanje na TCM Film Festivalu. Osvrćemo se na ovog kompliciranog čovjeka i njegove filmove pune vjere.

Mnogi od velikih holivudskih klasičnih redatelja imali su jednu zajedničku stvar: katoličku vjeru koja ih je formirala u Kristovu srcu – piše Mary Claire Kendall u Aletea-i.

foto: Redatelj John Ford na mark catwalker | Shutterstock

Filmaši poput Alfreda Hitchcocka, Franka Capre, Lea McCareyja i Johna Forda od kolijevke su dobili ideal koji je Krist poučavao i živio — živjeti za nešto veće od sebe, za ljubav.

To nešto veće za Forda izraženo je u karijeri prepunoj sjajnih filmova prožetih katoličkim osjećajima. Oni život ne prikazuju kao “besmisleno lutanje, već [kao] hodočašće koje vodi do neke vrste određene epifanije [u kojoj] likovi pronalaze iskupljenje”, kako je primijetio Fordov filmski stručnjak Tad Gallagher. U ovome, filmografija Johna Forda zrcalo je potrebe koju svi imamo za otkupljenjem koje je Isus izborio za nas na križu.

Također, postoji opipljiv osjećaj zajednice u Fordovim filmovima, počevši od zajednice obitelji. Bio je to društveni temelj u koji je Ford upijao otkako je 1. veljače 1894. otvorio oči u svijet imigrantima bogatog Cape Elizabeth, Maine.

Karijera izvrsnosti

Kršten John Martin “Jack” Feeney, bio je deseto od 11 djece rođene od Johna Augustinea Feeneyja i Barbare “Abbey” Curran. Bili su uvjereni irski katolički imigranti iz okruga Galway i otoka Inishmore. John Feeney, stariji stigao je u Boston u svibnju 1872., a mjesec dana kasnije njegova buduća nevjesta stigla je u Portland, gdje su se vjenčali 31. srpnja 1875.

Nakon srednje škole, John je slijedio svog starijeg brata, “Frank Forda,” u Hollywood, novu prijestolnicu filmskog stvaralaštva, i počeo učiti filmsku umjetnost. Do 1917., “John Ford”, 23, bio je iza kamere i režirao, snimivši preko 130 filmova, sve dok nije rekao “izrezati” posljednji put 1966. U toj je karijeri osvojio rekordna četiri Oscara za “Najboljeg redatelja” za Informator (1935); Plodovi gnjeva (1940.); Kako je zelena bila moja dolina (1941.); i The Quiet Man (1952).

Redatelj John Ford s kćeri Barbarom

Zatim su tu bili klasici kao što je Stage Coach (1939.), njegov prvi tim s dugogodišnjim prijateljem i prijateljem po alkoholu, “intelektualnim katolikom” i kasnije obraćenikom, Johnom “Duke” Wayneom; Moja draga Clementine (1946.); Utvrda Apache (1948.); Tragači (1956.); i Čovjek koji je ustrijelio Libertyja Valancea (1962.). Čak i Fordove manje poznate filmove poput Three Godfathers (1948.) vrijedi pogledati. Ona govori o tri pljačkaša banaka koji postaju brižni kumovi. Velika iskupljujuća lista.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Ford se borio protiv fašističkih neprijatelja Amerike nitratnim celuloidnim filmom. Čelnik OSS-a “Divlji Bill” Donovan dodijelio mu ga je kao časnika mornaričke rezerve, Ford je režirao niz dokumentarnih filmova, uključujući klasike Bitka za Midway i 7. prosinac, kao podršku ratnim naporima.

“Jednostavna vjera u Isusa Krista”

Ford je jednom rekao u intervjuu sa scenaristom i redateljem Peterom Bogdanovichem da u praksi nije bio “baš katolik”. Međutim, treba napomenuti da je Ford volio preuzimati sliku žestokog momka, umanjujući poetske i duboko sentimentalne aspekte svoje prirode. To je vidljivo u njegovim filmovima, kao i njegove vjerske čežnje.

Indikativno je, primjerice, da je prvi film koji je John Ford snimio kao neovisni producent bio The Fugitive, temeljen na The Power and the Glory Grahama Greenea. Taj roman govori o svećeniku kojeg progone antikatolički fanatici u Meksiku. Većina kritičara kritikovala je film koji je podbacio na kino blagajnama, ali Ford je ostao ponosan na njega.

Zasigurno je Fordov brak s Mary McBryde Smith Ford, razvedenom vjernicom koja nije katolkinja, stvorio određene prepreke prakticiranju njegove vjere. Ipak, njegov unuk i biograf Dan Ford tvrdi da mu je “jednostavna vjera u Isusa Krista bila utjeha u njegovim posljednjim danima”.

Katolicizam Johna Forda bio je utjelovljen takvim gestama kao što je davanje krunice jednom ateistu koji je ispitivao 60-ih godina i pružanje kapelice i farme kao spomen na pripadnike njegove jedinice koji su poginuli u ratu, kao mjesto gdje su ratni veterani mogli doći sa svojim obitelji. Farma je kasnije prodana, a Ford je prihod donirao Motion Picture Homeu u Woodland Hillsu za financijski siromašne umirovljene glumce. “Kapela Johna Forda” naknadno je tamo preseljena.


‘Tragači’ i traženje svrhe

Na svom nedavnom filmskom festivalu, Turner Classic Movies (TCM) premijerno su prikazali Tragače (1956.), lijepo restaurirane ljubaznošću TCM-a i Filmske zaklade. Ovo Fordovo remek-djelo, smješteno u Monument Valley, neizbrisivo je utisnuto Fordovom tajnom formulom zajednice: svrha veća od sebe, hodočašće i oprost. Srce Kristovo!

TCM je posvetio 5. sezonu svog podcasta The Plot Thickens Johnu Fordu, koja će, prigodno, premijerno biti prikazana 6. lipnja, na 80. godišnjicu Dana D. Kanal će također reprizirati njegove filmove tijekom lipnja, koji je ujedno i mjesec posvećen Presvetom Srcu Isusovu.

Za svoje napore, osim rekordnih osvojenih Oscara (bolji od Capre za jedan), Ford je 31. ožujka 1973. nagrađen nagradom za životno djelo Američkog filmskog instituta. Iste noći predsjednik Richard Nixon uručio mu je predsjedničku medalju slobode.

Nakon što je Nixon govorio, Ford je ispričao nedavni telefonski razgovor s predsjednikom, koji je želio znati njegovu reakciju na povratak ratnih zarobljenika kući. “Rekao sam: ‘Iskreno, gospodine, slomio sam se, blebetao sam i plakao kao beba. Zatim sam posegnuo za svojom krunicom i rekao nekoliko desetljeća zrnca…’”

John Ford je umro 31. kolovoza 1973. Njegova je svrha ispunjena, iskupljenje je bilo pri ruci, pokopan je na groblju Holy Cross Cemetery u Culver Cityju.

Advertisement

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Vijesti

Hrvatska – Sretan ti Dan državnosti!

Published

on

Hrvatska slavi Dan državnosti – prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

foto: mreže

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ.

“Bio je to doista velik događaj – vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici“, zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

“Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja – slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je tada Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, “iz kojih je proizišao Sabor“, te izrazio uvjerenje da će “on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini“.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i “božićni Ustav”.

Vijenci i svijeće za poginule za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini.

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije.

Dan državnosti bit će obilježen i u drugim gradovima. Na vukovarskom Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada odat će počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved