Connect with us

Vijesti

Boris Miletić najprije treba demokratizirati Istru, a onda primjeniti Rezoluciju EU Parlamenta od 19. rujna 2019, godine da bi mogao”vrijednosti kojima se ponosi u Istri preslikati na cijelu Hrvatsku”

Published

on

https://www.glasistre.hr/pula/intervju-/-boris-miletic-nadam-se-da-cemo-zaustaviti-vlas-nasilja-i-mrznje-648481?fbclid=IwAR39MzvfhRG2t_azf-Sovw_bId52PnqKYjtwJDg-AP606U0T2BjhbicJf1I

INTERVJU / BORIS MILETIĆ:

Nadam se da ćemo zaustaviti val nasilja i mržnje

Gdje Boris Miletić vidi nasilje i mržnju? Vjerojatno u sebi, jer ako je  itko ispunjen mržnjom prema svemu hrvatskom onda je to upravo Boris Miletić!

Godinama potkopava temelje Republike Hrvatske, na sve moguće načine. Kao predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik neprestano radi na rashrvaćivanju Istre i grada Pule.( Grad Pula talijaniziran je iako u Puli živi 70,41% Hrvata, a samo 4,43% Talijana)

Republiku Hrvatsku nikada nije prihvatio kao svoju domovinu, već kao prelazno razdoblje prema samostalnosti Istre. Istru nikako ne može smisliti u Hrvatskoj.

I pri pristupanju Restart koaliciji Boris Miletić, naglasio je da je SDP ispunio sve uvjete koje je IDS postavio, a naročito samostalnost Istre.

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/parlamentarni-izbori-2020/3830024/boris-miletic-u-rtl-u-danas-komentira-koaliciju-s-sdp-om-i-izbore-u-srpnju/?fbclid=IwAR0Ph5xMVt6b7dRJqHMUjR6Z0myBSFSzfzi3uDjsTLBCK0dW_zMyPX6VXFk

Da ne bi moje riječi bile shvaćene kao pretjerivanje kronološkim redom dokumentirati ću svoje tvrdnje, jer ovim je intervjuom doslovno pretjerao u svakom smislu.

Istarski demokratski sabor-IDS

IDS je stranke koja je nastala početkom demokratskih promjena 90-tih godina prošlog stoljeća. Prve osnivače stranke istarske Hrvate domoljube, na čelu sa odvjetnikom Ivanom Pletikosom, na prijevaru su izbacili iz stranke! Dino Debeljuh, Ivan  Corrado Pauletta dokumente koje je Pletikos pripremio za registraciju i 14.veljače 1990.godine registrirali IDS.

Ivan Pletikos odgovara Debeljuhu: ”IDS krije svoje početke kao zmija noge”

Sam Dino Debelju je izjavio”“Sa Paulettom sam se dogovorio da, ukoliko želimo da prođe „naš“ IDS, moramo održati osnivačku skupštinu čim prije a najkasnije u nedjelju, 14.2.”

Dino Debeljuh je izgovorio rečenicu koja će odrediti smjer “našeg “IDS-a kao stranke „mi Istrijani nismo Hrvati!“

A smjer je potvrđen 7. srpnja 1991 godine na Prvom redovnom Saboru IDS-a izabran je za predsjednika Ivan Jakovčić i od tada je konstanta IDS-ove politike neprihvaćanje hrvatske dimenzije Istre, odricanje hrvatskog identiteta istarskim Hrvatima , nijekanje hrvatskih dijalekata u Istri i stvaranje pojma Istrijana i Istrijanstva sa ciljem stvaranja Republike Istre i njenog izdvajanja iz RH. To je konstanta koja se provlači svih 30 . godina od stvaranja Republike Hrvatske!

Kulminacija i legalizacija takve politike događa se na Saboru stranke 23.travnja 1994 godine kada se u Rovinju donose četiri tzv. Rovinjske deklaracije:

-O demokratizaciji Republike Hrvatske
-O regionalnom ustrojstvu Republike Hrvatske
-O autonomiji Istarske županije i
-O Euroregiji Istri

Svaki član IDS-a dužan je postupati po tim deklaracijama.

Na osnovu Deklaracija donesen je i Statut Istarske županije, koji nije bio u skladu sa Ustavom RH, pa je Ustavni sud ukinuo 18 članaka Statuta kao neustavne

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_02_9_146.html

IDS zamišlja Istru kao konglomerat nacionalnoga bezličja s dvojezičnom ili trojezičnom neodređenošću. IDS želi stvoriti istarski međunacionalni koktel kroz pojam istrijanstva, hibridne tvorevine koja briše povijesno pamćenje i kida spone s hrvatskom tradicijom.

Inzistiranje na decentralizaciji, demilitarizaciji i na trojednome jedinstvu istarskoga teritorija vodi prema posebnomu statusu Istra regija u Europi regija.

IDS je protiv nacionalne države ; „Zato smo mi protiv države nacije, a za državu – regija…..IDS je osnovana da bi se suprotstavila novom totalitarizmu koji se razvija iz okrilja nudeće nacionalne države Hrvatske, koja ne bi mogla zadovoljiti interese Istrana.“

Čelnici IDS-a ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu već kao otimačicu njihova integriteta (istarskoga) i ekonomskoga statusa zbog težine tereta hrvatskih prognanika iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske koji traže sklonište u Istri, geopolitičkoj periferiji bez oružanih sukoba.

U vrijeme najžešće velikosrpske agresije, koja je rušila, palila, ubijala i protjerivala civilno stanovništvo, žene, djecu, starce i bolesne, IDS-ovce je brinuo samo nacionalni identitet Istre.

Mario Sandrić tada izjavljuje” Nas Istrane neka puste na miru, jer nam rat nije potreban (…) Zato upućujemo apel Hrvatima, Slovencima i Jugoslaviji da nam našu djecu vrate doma. Nisu djeca zaslužila da se bore, ginu i ožalošćuju svoje majke, sestre i braću za nečija nacistička opredjeljenja“

Za IDS-ovce Domovinski rat nije bio njihov rat! To je bio rat za „nacistička opredjeljenja“. Tada na početku velikosrpske i JNA agresije još su bili “Istrani”. Kasnije je Sandrić talijanizirao svoje prezime u Sandri.

Lili Benčik odgovara Dinu Debeljuhu na prozivku: Žestoka razmjena argumenata

27.siječnja 1998 .godine pojavio se Ivan Pauletta sa inicijativom Zemlja Istra, koji je javno podupirao jedan dio istarske dijaspore ( Australija). Projekat Zemlja Istra počinje rečenicom da je :”Neupitno i neotuđivo pravo građana Istre na samoodređenje, pravo da samostalno odlučuju o svojoj sudbini ” Konkretno ” pravo na samoupravnu autonomiju ” i domete “Ograničenje odrediti će sami građani Istre” Precizirano bi to bilo ” Da svako služenje vojnih ,policijskih i drugih službi izvan Istre, građani čine na vlastitu odgovornost” jer da je ” necivilizacijski i ponižavajuće za istarske mladiće da sudjeluju u nazadnim i kriminalnim nacionalističkim ratovima” Zamislite, to se zbilo nakon Oluje 1995, godine!

U projektu „Zemlja Istra „nabrajaju se zahtjevi sa kojima bi se izašlo pred Sabor RH a to su
–Donošenje Ustava Zemlje Istre

-Vlastiti fiskalni sustav

-Vlastito sudstvo

-Vlastita teritorijalna policija

-Vlastito školstvo

-Demilitarizacija Istre

-Organiziranje Istre kao federalne jedinice unutar Republike Hrvatske!!!

Naravno da takav projekt nije mogao proći, jer je Republika Hrvatska po Ustavu

Članak 1.

Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

Međutim duh Ivana Paulette ostao je živjeti u IDS-u, i njegova Zemlja Istra!

Licemjerno ,sramotno i pokvareno se IDS-ovo čelništvo sa Ivanom Jakovčićem odnosilo prema dr.Franji Tuđmanu. Za Istru i Istrane imali su autonomašku retoriku, a dr.Franji Tuđmanu su govorili, da to nije istina, da oni ne govore tako.

Godine 1995 je pod patronatom IDS-a organiziran Prvi kongres Istrijana u Puli, na kojem su ugostili talijanske iredentiste, među ostalim talijanskog senatora Lucia Totha, poznatom po anti-hrvatskim stavovima.. Drugi talijanski iredentist, parlamentarni zastupnik Roberto Menia, koji tvrdi da su Istra, Rijeka i Dalmacija nepravedno oduzeti Italiji i kako će jednoga dana biti vraćeni njihovoj zemlji, također je posjetio Hrvatsku, što je prošlo bez reakcija IDS-a

Kongresu Istrijana 1995. godine započeo je bez intoniranja hrvatske himne i neodavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u velikosrpskoj i JNA agresiji, što je hrvatski dio  javnosti je okarakterizirao kao pokušaj destabilizacije Hrvatske i
prodaju  Istre “talijanskim neofašistima, sve u prilog pisca srpskog memoranduma” (Marino Golob) (Erceg i Lucić 1995).
Kongres je završio suprotstavljenim skandiranjima dviju skupina: “Istra, Istra”, odnosno “Hrvatska, Hrvatska”, pri čemu je vidljiva podjela Istre koju je izravno stvorio IDS.

Boris Miletić postaje predsjednik IDS-a

Tog i takvog IDS-a Boris Miletić postao je predsjednik 14.veljače 2014.godine. Tada je u svom stilu izjavio;

“Nalazimo se na pola puta i puno je posla pred nama jer Istru vidim kao najrazvijeniju regiju u Europi. Naš regionalni identitet, antifašizam i multikulturalnost vrijednosti su koje nas određuju.

Poštujemo svoju tradiciju, a politički Zagreb često ne razumije Istru neovisno tko je na vlasti jer IDS je uvijek živio za narod. Istra je za nas sveti pojam i o Istri želimo odlučivati iz Istre, poručio je Miletić.

Kazao je da je IDS-u regionalni identitet svetinja te da se u to ne dira, dok autonomija, tvrdi, znači bolji život. Ustvrdio je da je svojevremeno bilo podjela u stranci, no one nisu ništa dobroga donijele rekavši da “u Istri taj korov ne raste”.

A u stvarnosti taj korov u Istri je IDS, najveće zlo koje je zadesilo Istru!

Jer Istra je  opljačkana, moralno i politički devastirana, sa uništenom industrijom, zbog okretanja samo prema turizmu, a da bi se sve to sakrilo od javnosti poteže se Istrijanstvo čime se izaziva netrpeljivost prema Hrvatima i Hrvatskoj.

“Izazivanje nacionalne i političke polarizacije u Istri ima, ima pozadinu u želji da se spriječi otvaranje kriminalnih afera u koje su umiješane vodeće političke, pravosudne i dijelom polici­jske strukture naše Istarske županije.  Istra je naime u cijelosti u raljama organiziranog kriminala, lokalne polit – mafije! Uhićenja zbog kriminalnih malverzacija koja su pripremljena i na koje se čeka gotovo punih godinu dana, onemogućava koruptno lokalno pravosuđe koje blokira pokretanje postupaka. To je stvarni razlog zbog kojeg je Ivan Jakovčić dozvolio da IDS-ov renegat Pauletta nastupi sa svojim starim i pozna­tim tezama na ovoj tribini. Jer ako se radikalizira politička situacija onda bi se možebitne kriminalne afere stavile u kontekst političkog progona. Isprobana taktika koju posljednjih godinu dana prakticiraju na nacionalnoj razini neke oporbene snage. Čim se dotakne kriminal u njihovim redovima odmah se ovi razgalame kako se radi o „političkom obračunu“! Zorno i slikovito si možemo predočiti kako bi grlati i „ratoborni“ Kajin svakodnevno galamio u medijima, posebice onima koji su i sami „do grla“ u kriminalu kada bi se pokrenuo postupak prema nekom njegovom stranačkom drugu!”

Nino Mogorović 2011.godine;

http://www.hkv.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=8075:izazivanje-nacionalne-i-politike-polarizacije-u-istri-u-funkciji-skrivanja-kriminalnih-afera&catid=172:ninoslav-mogorovi&Itemid=151

Svjedoci smo da ” grlati i ratoborni ” Damir Kajin, neprestano razgolićuje IDS- ov koruptivan način vladanja, ali DORH, umjesto da procesuira Miletića i vrhušku IDS-a, procesuira Damira Kajina koji o tome progovara.

Uljanik IDS-ov spomenik korupcije, kriminala i pljačke!

Boris Miletić kao gradonačelnik Pule izabran je 2006.godine, a u predizbornoj kampanji za reizbor 2009.godine u program je stavio izradu šetnice duž cijelog pulskog zaljeva. Kako veliki dio pulskog zaljeva zauzima brodogradište Uljanik, nehotice je iznio plan Ivana Jakovčića za uklanjanje Uljanika iz pulskog zaljeva.

jakovčić seli uljanik

Tako da su sve Miletićeve priče da je Vlada RH upropastila Uljanik čista neistina i manipulacija javnošću.

A kada se pogleda GUP onda je priča o uništavanju Uljanika od strane IDS-a zaokružena. Naime  Boris Miletić kao gradonačelnik Pule proveo u djelo Jakovčićevi ideju o preseljenju Uljanika, tako da u GUP-u nema brodogradilišta u pulskoj luci, već su marine i hoteli .

IDS sustavno razara Istru, a proklamira da je njen  spasitelj i zaštitnik od Zagreba!

Na gospodarskom planu

Od uništenja industrije, Uljanika i velikog broja manjih poduzeća i koncentracije na turizam, do prenamjena zemljišta, mjenjanje GUP-ova  radi pogodovanja političkoj eliti IDS-a u svrhu  rasprodaje istarske zemlje ( projekt Brijuni Rivijera).

Projekt Brijuni-Rivijera , osmislio je Ivan Jakovčić, kao projekt razvoja turizma na 24 kilometara obalnog pojasa od Bala do Muzila.

Međutim taj se projekat pretvorio u izvor bogaćenja političko-partijske lokalne i državne vrhuške, prenamjenom i rasprodajom državnog zemljišta i nenamjenskim trošenjem državnog novca od 2001.godine do danas. Radi se o nevjerojatnoj pljački državne imovine kroz sam projekt Brijuni-Rivijera i Uljanik Grupe, uključivši i brodogradilište 3.maj iz Rijeke.

Dogodila se najveća pljačka u Istri, jedna od najvećih u Hrvatskoj, prenamjenom,  odnosno urbanizacijom i prodajom  najatraktivnijh parcela uz more na području Barbarige i Dragonere, sa 1,1 milijun kvadratnih metara prekrasne i nedirnute istarske obale, koja je bila u sastavu Nacionalnog parka Brijuni, a koja doseže i do 2,5 milijarde kuna.naravno na štetu lokalne zajednice koju nitko nije ništa pitao. Zbog jeftine prodaje i naknadne urbanizacije 1,1 milijun kvadrata priobalja osuđena je bivša načelnica Općine Vodnjan Lidia Delton jer je pri sklapanju tog posla oštetila Vodnjan za 47,2 milijuna kuna. Doduše, kažnjena je samo načelnica, ali ne i ostali akteri iz političkog vrha Istre koji su zajedno sa čelnicima Hypo banke izvukli 80 milijuna eura kredita za projekt Barbarige i Dragonere te ga nenamjenski potrošili. Kako na ovom zemljištu i dalje raste tek trava i mediteranska makija pretpostavlja se da će uslijediti daljnja preprodaja projekta. a kolateralne žrtve istraživanja i objavljivanja istine bili su tadašnji novinari i uredni Glasa Istre Igor Brajković i državni odvjetnik Vlatko Nuić, te kasnije potpredsjednik Glasa Istre Đani Bažon koji je počinio samoubistvo. Od tada IDS preuzima kontrolu nad Glasom Istre i DORH-om u Istri.

I ne samo Đani Bažon !Tijekom posljednjih desetak godina pod izuzetno nesretnim okolnostima preminulo je četvero mladih ljudi, svi iz IDS-a , a prema istragama koje su se vodile i informacijama poznatim javnosti svi su izvršili samoubojstvo. Mladi, koliko je poznato zdravi i naizgled uspješni ljudi na pragu ozbiljnih karijera ‘nestali’ su pred očima svojih obitelji i javnosti?! I to nikome nije sumnjivo, a svi bliski suradnici Borisa Miletića???

https://www.ipress.hr/vijesti/63273-istra-potresena-cetvrtim-samoubojstvom-mladih-clanova-ids-a

Damir Kajin tvrdi “Pitati i tražiti da dobijemo pun odgovor “zašto se ovi suicidi događaju samo u Istri”. Ovi nabrojani nisu svi. Ima ih još.”

IDS se ponaša kao da je vlasnik cijele Istre ! IDS-ovci se  ponašaju kao da su izborima dobili Istru u dotu, a ne da upravljaju zajedno sa izabranim gradskim i županijskim vijećnicima. Tako je Ivan Jakovčić, bivši župan Istarske županije, a tadašnji ministar za europske integracije, 8. svibnja 2001.godine iznio svoju viziju Istre, koja se bazira isključivo na turizmu ” Od Bala do Arene, a i Muzil, moraju postati dio Brijuni resorta”

https://istarski.hr/node/38868-brijuni-rivijera-15-godina-propustenih-prilika

To je samo jedan mali dio IDS-ove promašene politike, kriminala, korupcije i stranačke podobnosti, da ne govorimo dalje o cenzuri, kontroli medija, kontroli sudske i izvršne vlasti!

Na ideološko- političkom planu

Na ideološko-političkom planu IDS je svojom regionalnom politikom istrijanstva narušio međunacionalne odnose, mada se svi čelnici IDS-a busaju u prsa svojom multikulturalnošću, tolerancijom i demokracijom. Tu politiku IDS. vodi  od svog osnutka do danas kroz;

1. Potenciranje i stvaranje regionalnoga identiteta kroz istrijanstvo i stvaranje Istrijana i predstavljanje IDS-a kao jedinoga zaštitnika u očuvanju identiteta Istre ;

2.Odnosom prema nacionalnoj državi i državnim institucijama u najosjetljivijim
trenutcima njezina stvaranja i borbe za njezin opstanak u Domovinskome ratu i
pitanje hrvatskih granica;

3. Po pitanju autonomije Istre i na zagovaranje drugoga državnog ustrojstva Hrvatske
kroz transregionalizam Istra regija u Europi regija, odnosno federalizaciju Hrvatske.

4. Odnosom IDS-a prema talijanskoj manjini kao i na stajališta talijanske manjine
prema novonastaloj državi Hrvatskoj.

Odnos Borisa Miletića prema Katoličkoj crkvi

Svakako treba napomenuti da se Boris Miletić našao mjerodavan bezobrazno kritizirati Katoličku crkvu i Kardinala Bozanića zato što se u Uskrsnoj propovjedi  založio za radnike” Mnogi vapaji govore da radnici u brodogradilištima u Puli i Rijeci mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju plaću. Kako je to moguće? Sigurno da o tome znaju ljudi iz politike, kako iz lokalne tako i one najviše. Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek”, rekao je kardinal Bozanić.

Samim time što je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac prije Uskrsa uputio pismo Kardinalu Bozaniću i Papi Franji ;

Takvim odnosom prema radnicima Ukrali su nam Božić, a sad će isto uraditi i s Uskrsom. Gladni i izmučeni radnici ponizno Vam se obraćaju da u Velikom tjednu molite za nas i naše članove obitelji, odnosno za rješenje naših problema. Uvjereni u Vašu zauzetost za socijalnu pravdu i za sve obespravljene u svijetu, nadamo se kako ćete uslišiti naš vapaj“, zaključio je Cerovac pismo upućenom Papi.

Miletić je prozvao Kardinala Bozanića, potpuno bešćutan  prema radnicima, koji su ostali bez posla, a prije toga su radili mjesecima bez plaće. Miletića ni najmanje nije zanimalo što su ti radnici mogli staviti na uskrsni blagdanski stol, svojoj djeci za ručak! Kud većeg cinizma od ovog Miletićeva!

“Ovim putem želimo iskazati žaljenje što je kardinal Josip Bozanić veliki vjerski blagdan Uskrsa instrumentalizirao za slanje pristranih političkih poruka i ciničnu prozivku naših regija, Istarske i Primorsko-goranske županije, koje, kako kaže, predstavljaju ‘najrazvijenije dijelove domovine’. Izjavio je Miletić.

BOZANIĆU STIGAO ODGOVOR IZ ISTRE: ‘Neka se suzdrži od političkog navijanja, instrumentalizirao je Uskrs za ciničnu prozivku’

IDS i Talijanska manjina

Talijanizacija se uspješno provodi. Imena ulica, trgova, gradova, toponima itd. su potalijančena, talijanske zastave se svakodnevno vijore na mjestima na kojima im uopće nije mjesto.

Kino Zagreb u Puli se danas zove kino Valli po talijanskoj glumici Alidi Valli, koja je glumila i u promidžbenim fašističkim filmovima i koja je navodno bila priležnica njihovog Ducea!? Zbog čega? Zar zbog manjinskih ‘prava’? Ne nego zato što se zvalo kino Zagreb, a u Istri ništa ne smije podsjećati da je tu Hvatska!

Gospodin Radin bi, ako ima imalo samo poštovanja, ljudske i nacionalne tolerantnosti, morao znati gdje je granica kada se treba stati sa traženjima takvih ‘prava’ za Talijane u Istri, koja istovremeno znače oduzimanje i/ili ukidanje temeljnih nacionalnih i ljudskih prava drugima, u ovom konkretnom slučaju prije svega nas Hrvata!

Uvedena je zabrana zapošljavanja ako se ne zna strani (talijanski) jezik, političke funkcije se dodjeljuju po nacionalnoj osnovi (talijanski dogradonačelnici, vijećnici…), fašisti otvoreno šeću istarskim gradovima zajedno sa predstavnicima talijanske zajednice i gradskih vlasti ( dolazak Ginafranca Finija u Pulu na poziv Furia Radina 2010 godine), zabrana govorenja materinjim hrvatskim jezikom u talijanskim školama (npr. u osnovnoj talijanskoj školi u Puli gdje nastavnici galame na djecu «Non parlate Croato!!!»),  –primjera je bezbroj, samo nema nasilja i sve je po zakonu. Talijanizacija  koju provodi IDS, ravna je prisilnoj talijanizaciji između dva svjetska rata, samo bez nasilnih metoda,  vrlo lukavo, a istovremeno se u svakoj prigodi favorizira talijanski jezik.

Odnos IDS-a prema ideologijama

Boris Miletić stalno naglašava antifašizam Istre! Veličaju se simboli komunizma, Titoizam se ne smije kritizirati, istraživanje komunističkih zločina je revizija povijesti, jer oni se nisu dogodili, antifašizam nije činio zločine i slične floskule.

Međutim stalno napada i optužuje Hrvatsku za ustaštvo, smeta mu pozdrav Za dom spremni toliko da mu se gadi ( izjavio je u jednom intervju na HR radio), ali mu ne smeta talijanski fašizam, ni komunistički zločini. Znači po njemu zločin nije zločin!?

“Istra se nikad neće odreći svoje prošlosti i antifašističkih spomenika, trgova i ulica ljudi koji su tu prošlost obilježili, a posebno lika i dijela Josipa Broza Tita”?

Iz intervjua Borisa Miletića

http://www.5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=14497

“Upravo s početkom rada sabora. Mi smo pripremili zakonsko rješenje s obrazloženjem, idemo s time u proceduru i vrlo jasno ćemo definirati koje znakovlje nije prihvatljivo. Posebno ovaj sporni poklič “Za dom spremni”.

-Predviđate li zakonske kazne za one koji ga rabe?

Sve razvijene demokratske zemlje, a tako je i u Italiji i u Njemačkoj, takve ljude kažnjavaju zatvorom.

-Kada se govori o tom zakonu vlada je spomenula i onaj koji bi definirao sve simbole totalitarnih režima pa se u jednom dijelu javnosti razmišlja da bi u tom slučaju trebalo zabraniti i simbole poput srpa i čekića ili zvijezde petokrake. Jeste li za to rješenje? Činjenica je da je i u komunističkom režimu bilo zločina koji na ovim prostorima nisu adekvatno kažnjeni.

Jedno je znakovlje koje se odnosi na razdoblje komunizma, a drugo je razdoblje antifašizma i narodnooslobodilačke borbe. Dakle, ta zvijezda petokraka je oslobodila naše gradove, oslobodila našu Istru i pripojila je matici Domovini. Ne znam kako netko može biti protiv toga. Znate da imamo brojne trgove i ulice s tim nazivljem, i škole, i mi se na to ponosimo.

-A što je s Golim otokom?

Goli otok je nešto strašno što se dogodilo i kad čujemo ljude čiji su roditelji stradali, po meni, na jednom civilizacijski neprihvatljivom otoku i što se tamo događalo, to treba jasno osuditi. Tu nema dileme.

-Ali po tome petokraka po Vama nije kompromitirana?

Petokraka je bila na čelima partizana koji su našu Istru oslobodili.

-Ali i na čelima drugova koji su ljude slali na Goli otok?

To je strašno, to se ne smije ponoviti. To smo osudili.

-U Zagrebu je ukinut Trg Maršala Tita, a, koliko sam shvatila, Titov park u Puli ostaje.

Titov park ostaje. To je omiljeno okupljalište mladih, drago mi je da smo istaknuli istaknute istarske antifašiste na jednom mjestu i da se time ponosimo.

-Riječ je o režimu koji je prije svega bio nedemokratski, u njemu su zatvarani politički protivnici, u njemu je bila nesloboda, nisu li to vrijednosti koje mladi koji se okupljaju u Titovom parku ne trebaju nasljedovati?

Treba vrlo jasno razlikovati komunizam kako jedno totalitarno uređenje od antifašizma i narodnooslobodilačke borbe. Za mene je antifašizam donio pozitivne stvari, prihvaćen je u Europi, a komunizam, sami ste spomenuli Goli otok, to je nešto što treba osuditi, to nije prihvatljivo.”

E pa druže Boro, tko su bili ti antifašisti koji su sa kapom partizankom oslobodili  Istru? Komunisti naravno! Kako onda možete reći da “Treba vrlo jasno razlikovati komunizam kao jedno totalitarno uređenje od antifašizma i narodnooslobodilačke borbe”

Kako razlikovati ? Koja partija i koji ljudi su vodili NOB?

Koja partija i koji ljudi  su  stvarali totalitarno komunističko društveno uređenje nakon NOB i završetka rata?

Koja partija i koji ljudi su bacali ljude u fojbe, ubijali svećenike i protjerali oko 200 000 Talijana iz Istre?

Isti ljudi druže Boro, uvijek ista partija i isti ljudi!

Tvrdite da su ljudi ubijani pod Za dom spreni i toliko vam se gadi, a zar nije pod Smrt fašizmu , sloboda narodu pobijeno istarsko svećenstvo, istarski rodoljubi, hrvatski narod poslije završetka ratnih operacija u Hudoj jami, Maceljskoj šumi i po 600 stratišta i jama diljem Hrvaske?

Pa vi upravo odričete Komunističkoj partiji Jugoslavije i komunistima, partizanima sve zasluge koje ste naveo! Po vama su tamo neki antifašisti za sve zaslužni!!! Što bi vam na to rekao drug TITO koji je bio doživotni predsjednik Komunističke partije Jugoslavije???

IDS i SAAB

Ovo sve vrijedi i za Tomislava Ravnića, predsjednika SAAB-a Istre, koji ne priznaje da je komunistička partija, činila zločine, već ih opravdava svojom promašenom i propalom ideologijom;

SAB-ovac Ravnić: Ako je svećenik Bonifacije bačen u fojbu, znači da je to i zaslužio( Istarski svećenik , Bl. Francesco Bonifacio. Partizani su ga bacili u fojbu)

Eto kakvi su ” antifašisti” sami sebe razotkrivaju, a kao bezrezervno osuđuju svaki zločin???

Zamislite dvoličnosti i pokvarenosti, da Tomislav Ravnić u Glasu Istre izjavljuje;

“Na kraju ove opsežne promemorije istarski antifašisti naglašavaju kako bezrezervno osuđuju svaki zločin, ali istovremeno odbijaju bilo kakvo nemoralno i neprihvatljivo izjednačavanje krivnje agresora i žrtve, odnosno fašizma kao zločinačke ideologije te antifašizma kao reakcije i otpora cjelokupnog demokratskog slobodarskog svijeta.Za prevladavanje ovog dugogodišnjeg konflikta predlažu da Hrvatska i Slovenija zajedno osmisle raspravu u Europskom parlamentu kojom će, snagom argumenata i uz podršku saveznika iz Drugog svjetskog rata, odbaciti i zaustaviti dalji prodor ideje fašizma.”

https://www.glasistre.hr/istra/istarski-antifasisti-upozoravaju-rosso-istria-je-film-kojim-se-iskrivljuje-povijest-tomislav-ravnic-ovaj-provokativni-filmski-sadrzaj-je-jeziv-i-morbidan-njime-se-za-sve-strahote-rata-optuzuju-istarski-partizani-i-tito-648545?fbclid=IwAR08GZMzwIL4b5OoQ85HOFPPii3wA0Tfnbp38D7DDRPH2u2iNQz91Nx5UXw

Drugovima SAAB-ovcima očito ne ide u glavu da je EU Parlament o tome raspravljao i izglasao Rezoluciju 19.rujna 2019.godine,da su fašizam, komunizam i nacizam isto zlo, zločinačke i totalitarne ideologije! Citiram;

Članak 3. podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi;

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0021_HR.html

I na kraju odgovor koji je dao Boris Miletić u ovom intervju Glasu Istre;

“Ne znam više kojim riječima dovoljno snažno osuditi sve to što se događa. Mislim da naše institucije nisu svjesne kakvom se vatrom igraju. Oni svojim toleriranjem i legitimiranjem ustaštva i šovinizma obrazuju javnost i mladim ljudima poručuju da je „cool“ nekoga mrziti i zlostavljati. Istra je i u tom, civilizacijskom, smislu potpuno drukčija. Mogu se samo nadati da ćemo doći u priliku zaustaviti taj val nasilja i mržnje i da ćemo vrijednosti kojima se ponosimo u Istri imati prilike preslikati na cijelu Hrvatsku.”

Borisu Miletiću uputila sam mail sa pitanjem, kada misli provesti Rezoluciju EU Parlamenta od 19.rujna 2019.godine kojom se osuđuju komunizam, fašizam i nacizam kao isto zlo. Jedini mi je odgovorio preko svoje Službe za odnose sa javnošću , tako da ne može reći da nije upoznat sa tom rezolucijom, samim time što je i istarski eu zastupnik Valter Flego za nju glasao.

miletić odgovor

Ovo je potpuno kontradiktoran odgovor, jer ako će  primijeniti  Rezoluciju onda ,mora sve komunističke simbole maknuti , kako u Rezoluciji i piše!

I nije za čuditi da je Boris Miletić kontradiktora sam sa sobom.

Zaključak

Prije svega promatram politiku IDS-a u odnosu prema hrvatskoj komponenti u Istri.

Za mene je Istra moj zavičaj, a domovina Hrvatska.

Srž prijepora Miletićeve  politike je u tome da mu je  Istra zavičaj, ali Hrvatsku ne osjeća svojom domovinom  i stoga ne može  svoje “vrijednosti preslikati na cijelu Hrvatsku” dok je ne prihvati kao svoju domovinu!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Vijesti

“I muslimanske zemlje su krive za stradanje palestinskih civila, Trump je žrtva montiranog procesa”

Published

on

U Izraelu je održan sastanak ratne vlade zbog velikog iranskog napada dronovima i projektilima. Vlada premijera Netanyahua nije objavila je li se odlučila na odmazdu, ali glavni zapovjednik izraelske vojske naglašava kako napad Irana neće proći bez odgovora.

Izraelski međunarodni saveznici osudili su potez Irana, no pozivaju na suzdržanost. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju izjavio je kako je zabrinut da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja.

Američka administracija i aktualni predsjednik Joe Biden teško kontroliraju politiku Izraela i premijera Netanyahua, koji inzistira na “odmazdi” prema Iranu.

– Amerika je vezana za Izrael praktički od njenog osnutka, od 1949. godine. Obično ljudi govore o velikom židovskom utjecaju. Bez sumnje, on je vrlo jak u Americi, međutim nemojmo zaboraviti i kršćanske cioniste, odnosno evangeliste, a to su deseci milijuna Amerikanaca koje možemo nazvati i biblijski fundamentalisti, čak i fanatici, koji na jedan duhovan način gledaju na to da je centar Amerike u Jeruzalemu, a ne Washingtonu ili New Yorku. Oni su itekako jaki u potpori Bidenove politike prema Izraelu, rekao je u emisiji “Studio 4” Tomislav Sunić, vanjskopolitički analitičar.

Glavni lideri Hamasa vode nemilosrdnu bitku s Izraelom. Iako nitko za njih nije čuo, kaže Sunić, oni dižu moral cijelom arapskom i muslimanskom svijetu.

Hoće li se Netanyahu bez potpore SAD-a usuditi provesti odmazdu protiv Irana?

– Mislim da ovo pitanje možemo preokrenuti. Može li se Biden usuditi na jednu potpuno samostalnu politiku s obzirom na te silne lobije oko njega i na pritiske koje dobiva, prvenstveno od izraelskog lobija u Americi. To je vrlo, vrlo teška stvar. Biden mora tu lavirati i s jedne i s druge strane, kaže Sunić.

Naglašava kako stvari ne treba gledati “crno-bijelo”.

– Usudio bih se reći da je Arapska liga, muslimanske zemlje dobrim dijelom krive za stradanje palestinskih civila, rekao je Sunić.

Iran je dronove, dodaje, poslao na Izrael vodeći računa o tome da idu prema pustinji, odnosno da se radi o necivilnim ciljevima. Njihovo utjecaj je, naglašava Sunić, bio više psihološki za same Irance i općenito arapski svijet kojem se htjelo dati do znanja da se mogu suprotstaviti jednoj sili iz koje stoji Amerika.

Sunić smatra da je moguće da Izrael udari na iranske tvornice koje se obave obogaćivanjem urana.

– To su oni i prije napravili, najprije su to napravili u Iraku. Nemojmo zaboraviti, i prije Netanyahua, izraelski političari htjeli su na neki način uvući Ameriku u rat protiv Irana, jer njima je Iran najveći trn u oku. Iran je jedna relativno homogena, bogata zemlja koja ima relativno dobre odnose s Rusijom i Kinom. Ne isključujem da Netanyahu može napraviti jedan preventivni udar na Iran, s time da onda automatski uvuče i Ameriku u rat protiv Irana, kazao je vanjskopolitički analitičar.

Sunić: Trump ima pravo kad kaže da je žrtva montiranog procesa

Uz veliku medijsku pozornost, u New Yorku je završen prvi dan suđenja bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Optužen je za lažiranje poslovnih knjiga kako bi prikrio da je isplatio novac za šutnju glumici u filmovima za odrasle Stormy Daniels, koja tvrdi da je s Trumpom imala spolni odnos.

Na jučerašnjem ročištu počeo je izbor članova porote. Od stotinjak kandidata, njih 50-ak izjavilo je kako smatraju da ne bi bili nepristrani tijekom suđenja. Preostali kandidati prošli su temeljito ispitivanje tužiteljstva i obrane, a sve se nastavlja sljedeći tjedan. Trump je nakon ročišta ponovno kritizirao suca.

Sunić smatra da se radi o klasičnom političkom suđenju.

– Ako vidite i ime i prezime gospodina suca koji je sudio Trumpu za njegova navodna kaznena, to je Bidenov pristaša, čak je i donirao za njegovu kompaniju. Isto tako i cijelo to tužilaštvo i u prijašnjim optužbama praktički je vrlo strogo stalo na stranu Bidena.

Prednost američkog i anglosaksonskog pravosuđa je u tome što ono ima jaku porotu za razliku od našeg europskog pravosuđa. Međutim, jučer je nastao pravi metež glede izbora tih porotnika, praktički to su ljudi iz puka, svakakvih tamo ljudi ima. Mislim da Trump ima potpuno pravo kad kaže da je žrtva montiranog procesa, kazao je.

Prema istraživanjima, svaki četvrti član Trumpove stranke tvrdi da neće za njega glasati ako bude osuđen. Sunić ističe da na republikance ne treba gledati kao na homogenu stranku.

– Među njima ima privatnih razlika, ideoloških stavova. Ne bih to uzeo zdravo za gotovo, čak i ako Trump završi s presudom, rekao je vanjskopolitički analitičar.

Zanimljivo, ako Trump dobije predsjedničke izbore – on može samog sebe amnestirati.

Continue Reading

Vijesti

Salvini se prisjetio rođendana Velikog pape

Published

on

Prije devedeset i sedam godina rođen je papa Benedikt XVI., velikan Crkve, ali i teolog i filozof čija nas mudra učenja prate i danas – piše na svom X profilu Mateo Salvini.

“Nemojte se obeshrabriti! Znate da imate zadatak pridonijeti izgradnji Nove Europe, realne, ali ne cinične, bogate idealima i oslobođene dubokih iluzija” – rekao bi jedan od najvećih crkvenih (na)učitelja u povijesti.

Među mnogim negativističkim komentarima na objavu je i jedan realističan: “Mislim da je Europa ispala upravo suprotno od onoga čemu se nadao, dakle cinična i potpuno nerealna, bogata samo naivnim iluzijama ako ne i korupcijom i nadasve bez ikakvih ideala.” Nažalost i ovaj upis je ispravan… je li i Papa svojim odreknućem (greškom) tome pridonio…!?

>> R. de Mattei: “Odreknuće Benedikta XVI. u povijest će ući kao događaj katastrofalniji čak i od pontifikata pape Franje…”

Pa neka mu je i na Nebu, sretan ovozemaljski rođendan!

Continue Reading

Vijesti

Mislav Kolakušić – pojava britka jezika koje se boje i lijevi i desni

Published

on

Mislav Kolakušić jedinstvena je pojava na Hrvatskoj političkoj sceni. Bivši sudac bez dlake na jeziku svojim je stavovima osvojio simpatije velikog broja građana i plasirao se u Europski Parlament na prošlim izborima.

U te četiri godine bio je najaktivniji hrvatski parlamentarac, glasan u borbi protiv vladajućih globalista i njihove zle agende – piše Mr. sc. Danijel Klaić.

Njegovi stavovi najbolje su se manifestirali u borbi protiv globalističke plandemije i nametnutih nam mjera cijepljenja i lockdowna. Njegovi govori u EU parlamentu dijelili su se po cijelom svijetu sa prijevodima na desetke stranih jezika. Puštali su se na prosvjedima kanadskih kamiondžija, nizozemskih farmera a neki od njih su postigli nevjerojatne brojeve od čak 250 miliona pregleda. A legendarne su scene kad su u EU Parlament kao gosti dolazili Justin Trudeau i Emmanuel Macron dok im je Kolakušić u lice istresao sve što im ide.

Naravno, ako vjerujete mainstream medijima Mislav Kolakušić je prevarant, folirant, lijenčina, antivakser, ekstremist itd. I naravno da je Youtube pobrisao puno njegovih govora. Globalisti i njihovi sluge u Hrvatskoj čine sve da ušutkaju i marginaliziraju ljude poput njega. Ali ako netko toliko smeta sistemu, upravo to je pametnim ljudima znak, da ga moramo slušati i pratiti.

Ususret nadolazećim izborima u Hrvatskoj, Mislav Kolakušić je osnovao stranku Pravo i Pravda zajedno sa kolegom Europarlamentarcem Ivanom Sinčićem i profesorom Lovrinovićem. Cilj je da se okupe sve suverenističke (anti-globalističke) snage i da se zajedno odupremo globalistima i njihovom porobljavanju koje nam spremaju.

S tim na umu, Kolakušić je ovih dana dao nekoliko jako zanimljivih intervjua u nekim popularnim podcastima, koje svakako preporučamo da poslušate ako već niste. Gostovanje na podcastu Velebit traje čak dva sata i u njemu Kolakušić precizno iznosi probleme s kojima smo suočeni i njegov plan kako se oduprijeti. Također, gostovanje na podcastu Mrežnica u kojeg gostuje zajedno sa Ivanom Sinčićem proširuje temu i detaljno objašnjava trenutak u kojem živimo. Oba intervjua skupila su ogromne brojeve pregleda u samo nekoliko dana.

Spomenimo na kraju, da će na parlamentarnim izborima 17 travnja Mislav Kolakušić biti nositelj liste u 1. Izbornoj jedinici (Zagreb) koalicije Domovinski Pokret i Pravo i Pravda, dok će Ivan Vilibor Sinčić biti nositelj iste koalicije u 8. izbornoj jedinici (Istra i Kvarner).

Gostovanje na podcastu Velebit:

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved