Connect with us

Vijesti

Božićna poslanica 2020. arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne crkve

Published

on

„Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.« (Мt. 1:21)

Ljubljeni u Kristu, braćo i sestre,

Veliko je otajstvo Kristovo Rođenje! Božja ljubav i briga za grješni ljudski rod je neizgovorena! Nebeski Otac stoljećima je pripremao čovječanstvo za rođenje Krista Spasitelja, a kada se vrijeme ispunilo, on je »dao svoga jedinog osnažećeg Sina, da svaki tko vjeruje u njega ne će propasti, već će imati život vječan« (Ivan 3:16). Nanovo rođeni Sin Božji ponizno nas poziva da ga primimo. Očekuje, da ćemo se poput pastira Njemu pokloniti i da ćemo poput mudraca s Istoka, darove Njemu podnijeti.

Nije slučajno da se Bog pojavio u svijetu kada se grijeh umnožio, jer: “Kada se grijeh umnožio, milost se pojavila u velikom izobilju, kako grijeh vlada, uzrokujući smrt, tako da milost može vladati pravednošću za život vječni, kroz Isusa Krista, našeg Gospodina” (Rim. 5:20-21).

>> Arhiepiskop Aleksandar: O PRAVOSLAVNOM KALENDARU Hrvati pravoslavci slave Božić 25. prosinca!

Pojava Sina Božjega u svijetu stavlja svaku osobu do kojoj je doprlo Kristovo blagovjestje pred sudbonosni izbor. Izbor u kojem nam Bogomladenac daje blagodatnu priliku da sami izaberemo svoj put, odnosno da volimo Boga i slijedimo njegove zapovijedi, ili da ostanemo u varljivom spokoju grijeha i strasti. Grijeh ne samo da nas udaljava od Boga. On je neposluh prema Njegovoj riječi. On je također smrt, jer samo je Bog onaj koji sve oživljava. Stoga je dolazak Sina Božjega na svijet zapravo naš povratak našem Stvoritelju i ljubavi prema Nebeskom Ocu, nasljeđivanje vječnog života i stjecanje spasenja.

I u današnje je vrijeme, koje sliči nekim totalitarnim vrijemenima zavladao verbalni delikt na osnovi kojeg su farizeji osudili Gospodina našeg, Isusa Krista. Tko nije s nama, naš je neprijatelj i mora biti ušutkan. Raspoloženje kao i tada stvaraju moćni vladajući, a šire svemoćni mediji, zvijer se razmahala. Isus Hristos reče: „Caru carevo, a Bogu Božje. (Mt. 22 : 21). Što ako car želi sve, i ono što je Božje? U tom trenutku je dužnost kršćana da ustanu u obranu Božjeg. Kada vlast želi naše duše, onda prekoračuje svoje ovlasti, onda krši Božji zakon jer tako Zvijer postiže da se svima „… udari žig na desnicu ili na čelo, i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina“ (Otkr. 13:17), onda vjernik treba ustati i ne dati se tlačiti, jer inače ide protiv Božjeg. Zna se da »Tko god se klanja Zvijeri … te primi žig na čelo ili ruku, pit će vino gnjeva Božjega…! I bit će udaren na muke u ognju i sumporu svetim anđelima naočigled i naočigled Jaganjcu. Dim muke njihove suklja u vijeke vjekova. Ni danju ni noću nemaju počinka oni koji se klanjaju Zvijeri i kipu njezinu i tko god primi žig s imenom njezinim.« (Otkr. 14:9-11)

U đavoljem sustavu istina nije bitna ali je opasna, samo laž je dobra i društveno prihvatljiva.

Kad je bila kuga, crkve su bile pune vjernika, zdravi i nezaraženi na jednoj strani, bolesni odnosno zaraženi na drugoj strani, nitko nije bio izopćen. Je li se Isus Hristos odricao kužnih? Je li se odricao zdravih?

Jesmo li otvoreni za svjetlo ili za tamu, za istinu ili za laž, za ljubav ili za mržnju? Izbor je na svakome od nas. Neka nam Bog pomogne u ovim po Božjeg čovjeka vrlo opasna vremena kada car grabi Božje u ime Zvijeri. „Šutnja znači i slaganje i odobravanje. U ovakvim prilikama šutjeti znači ne imati hrabrosti i ponosa. Za vjernike to znači i ne priznavati Boga.“ (Djela 18 : 9 i 2. Kor. 4 : 13)

Svi vi, kojima je Bog odredio slobodnu volju budite oprezni, sve propitkujte i “Pazite, da vas tko ne zavede! (Mt. 24:4) kako biste mogli ostati Božji.

Nastojmo biti otvorena srca za Božju ljubav. Vjerujmo Bogu koji voli čovjeka i ne ostavljajmo mjesta sumnji u njegovim mislima i srcima za nas.

„Rođenje Tvoje, Kriste Bože naš, zasjalo je svijetu kao svijetlo razuma.“(Tropar blagdana)

Blagodat i mir rođenog Bogomladenca neka je sa svima vama!

HRVATSKI ARHIEPISKOP ALEKSANDAR

Vijesti

RUSI PRIJETE Već postavili mete u tri zemlje koje će uništiti

Published

on

Zbog dopuštenja danog Ukrajini za invaziju na ruski teritorij, Njemačka se suočava sa sudbinom Kartage, drži novinar i autor knjiga o ukrajinskom sukobu Patrick Babb.

U intervjuu s Christianom Bubekom ističe da ruski dužnosnici zadržavaju pravo na odmazdu te su čak imenovali konkretne mete u Rumunjskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Christian Bubek, voditelj YouTube kanala:

Već dugo gledamo rasprave o opskrbi Ukrajine oružjem. Prošlog smo tjedna zapravo vidjeli u medijima da je iznenada dano dopuštenje za korištenje zapadnog oružja “za obranu ruskog teritorija”, kako su to nazvali.

Iako u stvarnosti više govorimo o napadu. Što mislite o tome? A što mislite o tome da su neki od nas čvrsto uvjereni da je Ukrajina jednostavno već izgubila rat?

Patrick Baab, novinar i autor knjiga o Ukrajini:

Politolog sa Sveučilišta u Kielu, profesor Krause, tvrdi da se ljudi u Njemačkoj boje eskalacije situacije. Znači: “Idemo još malo provocirati, Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje!”

Moglo bi se reći da ništa nismo naučili. Bertolt Brecht je napisao da je velika Kartaga sudjelovala u tri rata: “nakon prvog rata bila je još moćna, nakon drugog je još uvijek bila nastanjiva, a nakon trećeg rata više je nije bilo.” A to se može dogoditi i Njemačkoj.

Imamo situaciju u kojoj se može govoriti o gubitku kontakta sa stvarnošću od strane elite. Američki politolog John Mearsheimer sa Sveučilišta u Chicagu kaže: “Nemoguće je poraziti nuklearnu silu ako se osjeća stjeranom u kut, upotrijebit će to nuklearno oružje.”

A ruska strana jasno je dala do znanja da će, ako se to oružje koristi protiv Ruske Federacije, proizvođači tog oružja i oni koji ga isporučuju također postati legitimna meta Moskve.

Počasni predsjednik Vijeća sigurnosti Rusije Sergej Karaganov već je imenovao mete. U svom je članku napisao: “Ako su Europljani zaboravili kako izgleda put u pakao, možemo vam ga pokazati.”

A u intervjuu je dodao i imenovao tri mete. To su, prvo, američke raketne lokacije u Rumunjskoj, drugo, naveo je Poljsku i Varšavu, a treće, regija Frankfurta, gdje se također nalazi američko oružje. Odnosno, jasno je dao do znanja što očekivati.

Odlučujući faktor ovdje je da njemačka savezna vlada očito nije zainteresirana za okončanje ovog rata.

Politička direktorica Ministarstva vanjskih poslova gđa Tjorven Bellmann, izravna savjetnica ministrice vanjskih poslova Analene Berbock, govorila je na debati u Njemačkom društvu za vanjske poslove, gdje je rekla: „Ne smatramo da prijedlozi zemalja globalnog juga za okončanje ovog rata sada su dobri.”

S druge strane, Vladimir Putin je više puta iznio prijedloge pregovora koje Zapad očito neće prihvatiti. Ovo pokazuje pozadinu ovog rata i pokazuje kako su zapadne elite izgubile svoj put…

Continue Reading

Vijesti

Srbi u šoku! Na predstavljanju za Euro postavili im hrvatsku zastavu

Published

on

Do početka Europskog prvenstva 2024, koje će biti otvoreno utakmicom između domaćina Njemačke i Škotske, ostala su samo četiri dana. Na Euru će se natjecati 24 ekipe raspoređene u šest skupina po četiri momčadi.

Dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane, osigurat će plasman u osminu finala.

Na Euru će prvi put nakon 24 godina igrati i Srbija. Ona se nalazi u skupini C, gdje će se boriti za prolaz među 16 najboljih protiv Engleske, Danske i Slovenije. Prva utakmica za Srbiju bit će protiv Engleske, što je izazvalo veliku pažnju medija.

Nizozemski medij i televizija NOS Voetbal posljednjih su dana radili analize o predstojećem turniru, uključujući i pregled reprezentacija.

Međutim, napravili su gaf u predstavljanju ekipa. Umjesto engleske zastave, prikazali su zastavu Ujedinjenog Kraljevstva, dok su umjesto srpske zastave prikazali zastavu i grb Hrvatske.

Ovaj propust izazvao je ljutnju na nekoliko srpskih foruma na Redditu i reakciju dijela medija, kojima nije jasno kako si ozbiljan medij može dozvoliti ovakav gaf.

Ljutnja na srpskim forumima i reakcije medija pokazale su koliko su navijači strastveni u vezi s reprezentacijom i nacionalnim simbolima. Srpski navijači s nestrpljenjem iščekuju nastup svoje momčadi nakon dugogodišnjeg izostanka s Eura, a utakmica protiv Engleske bit će ključna za njihove nade u prolazak skupine.

Europsko prvenstvo 2024 pružit će priliku reprezentacijama da se dokažu na velikoj sceni. Srbija će se nadati prolasku među 16 najboljih, dok će se Engleska, Danska i Slovenija boriti za svoje mjesto u osmini finala. Prvenstvo obećava uzbuđenje i neizvjesnost, a navijači diljem Europe s nestrpljenjem iščekuju početak natjecanja.

NOS Voetbal/epa

Continue Reading

Vijesti

Zabranjena tehnologija: Parni stroj pokretan svijećom

Published

on

Ovoga puta sam svoje učenike iznenadio nečim novim… Parni stroj pokretan svijećom – pokazuje Telegramski račun Forbidden (Zabranjena) Technology

Motor je jednostavno zavojnica bakrenih cijevi napunjenih vodom. Para se nakuplja, gurajući vodu van u eksplozivnom mlazu, što zatim uzrokuje djelomični vakuum u zavojnici, koja uvlači više vode kako bi se proces ponovio.

Voda se izbacuje kao mlaz s kraja cijevi, dok se punjenje vraća u cijev pod velikim kutom, pa se u ravnoteži motor kreće u suprotnom smjeru od smjera mlazova.

izvor: Telegram kanal Forbidden Technology

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved