Connect with us

Vijesti

Crna Gora OPET ‘VRIJE’ – SPC iz pozadine preko ‘srbsko-ruske koalicije’ opet dominirajući čimbenik

Published

on

Nakon višemjesečnog zatišja na ulicama Podgorice ponovno vrije. Nova crnogorska parlamentarna većina, u kojoj prvi put nema Demokratske partije socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, ovog tjedna izglasala je promjene kontroverznog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojima je u cijelosti udovoljeno zahtjevima Srpske crnogorske crkve (SPC), koja je zbog toga prije godinu dana i pokrenula velike protuvladine prosvjede koji su i doveli do poraza Đukanovićeve stranke na nedavnim parlamentarnim izborima, piše vecernji.hr

Zakon o slobodi vjeroispovijesti promijenjen u korist Srpske pravoslavne crkve

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim Crna Gora od vjerskih zajednica zahtijeva pisani dokaz o vlasništvu nad imovinom koju koriste – zbog čega ga SPC smatra zakonom kojem je cilj isključivo otimanje imovine SPC-a u Crnoj Gori – stupio je na snagu početkom 2020. godine, a njegova promjena bila je glavni cilj koalicije koju je uoči prošlih parlamentarnih izbora okupio mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije Radović, koji je u međuvremenu preminuo od koronavirusa. Zbog toga je nova prosrpska i proruska vladajuća koalicija, na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem, koja je tijesno povezana sa SPC-om, kao jednu od svojih prvih odluka usvojila upravo promjene spornog zakona, kojima se iz zakona uklanja ključna sporna odredba za SPC, prema kojoj vjerske zajednice, ako žele zadržati vlasništvo nad vjerskim objektima, moraju imati jasne dokaze o vlasništvu, bez kojih nije moguće registrirati imovinu.

Zbog te je odredbe SPC, koji, naravno, ne posjeduje jasne dokaze o vlasništvu nad “svojim” crkvenim objektima s obzirom na to da je riječ o objektima koje je SPC prisvojio 1918. godine, nakon priključenja Kraljevine Crne Gore Kraljevini SHS i ukidanja Crnogorske pravoslavne crkve, trebao izgubiti vlasništvo nad stotinjak manastira i drugih crkvenih objekata u Crnoj Gori, koji su trebali postati vlasništvo države iako bi ih SPC i dalje mogao koristiti. Zbog toga je nova prosrpska crnogorska vlada – i to po hitnoj proceduri koja ne predviđa javnu raspravu – u parlament poslala zakonski prijedlog koji osigurava da crkvene nekretnine i dalje ostanu u rukama SPC-a ukidajući usto i obvezu registracije vjerskih objekata koji su bili u vlasti Kraljevine Crne Gore prije nego što je Crna Gora 1918. postala dio zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca, kao što je to bilo predviđeno važećim zakonom.

Prosvjedi širom Crne Gore – u Cetinju traže povratak stožernog manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve

Širom Crne Gore došlo je do velikih prosvjeda crnogorskih domoljuba i vjernika koji žele da Crnogorska pravoslavna crkva u svojoj državi dobije ravnopravan status u Crnoj Gori sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pa i u pogledu imovine koja je kompletno došla u novoosnovane Srpske pravoslavne crkve, koja je službeno nastala 1922. godine i to tek stvaranjem Jugoslavije.

Tako je NVO Montenegro International, uputila je gradonačelniku Cetinja, nekadašnje prijestolnice i glavnog grada samostalne Crne Gore koje je stvaranjem Jugoslavije prebačeno u Podgoricu,  Aleksandru Kašćelanu i predsjednici Skupštine grada Maji Ćetković inicijativu za hitnim donošenje odluke da svećenstvo Srpske pravoslavne crkve napusti Cetinjski manastir kako bi Crnogorska pravoslavna crkva mogla obavljati bogoslužje, a njeni vjernici opet ulazili da se poklone relikvijama Svetoga Petra Cetinjskog.

U inicijativi se traži da odluka bude izglasovana i provedena do 7 sati 6. siječnja 2021. godine:

Svjedoci ste da aktualna vlada Crne Gore, kroz niz neustavnih i zavjereničkih akcija, zbog kojih je NVO Montenegro International podnijela nekoliko Ustavnih tužbi kao i kaznene prijave SDT-u, radi na asimilaciji Crnogoraca u srpski nacionalni korpus. Ta razbojnička agenda je svoju katarzu doživjela protuzakonitim usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u gluho doba noći, od strane trenutne vladajuće većine. Po priznanju srpskog vladike Joanikija njihovi pravni stručnjaci, pravni savjetnici crkve su pisali te izmjene pod pažljivim svećeničkim nadzorom. Crna Gora je postala teokratska država u kojoj svećenici, a uz to još svećenici druge države, pišu zakone – navodi se u obrazloženju Inicijative.

Montenegro International je međunarodni think-tank osmišljen prvenstveno s ciljem očuvanja i promicanja individualnih sloboda, vrijednosti građanskog društva, slobodnog tržišta, demokracije, vladavine prava, održivog mira, harmonije i prosperiteta, borbe protiv vjerskog i etničkog ekstremizma i nacionalizma.

Vijesti

Kardinal dramatično: “Ako Božja ruka izravno ne intervenira, sve će biti izgubljeno“

Published

on

Kardinal Burke pokreće 9-mjesečnu devetnicu Gospi od Guadalupe za ‘krize našeg doba’. U srcima katolika diljem svijeta odzvanjaju iste tjeskobe iz 1531. godine”, rekao je Cdl. Burke.

Kardinal Raymond Burke pokrenuo je globalnu devetomjesečnu devetnicu Gospi od Guadalupea, pozivajući katolike da mole Marijin zagovor nad Crkvom i svijetom suočeni s “krizama našeg doba”.

U novom pothvatu objavljenom na internetu tijekom vikenda, kardinal Burke najavio je devetnicu koja počinje u ožujku, a vrhunac će biti na blagdan Gospe od Guadalupe 12. prosinca.

U kardinalovoj video poruci istaknuta je velika usporedba današnjeg stanja u svijetu i situacije 1531. godine – godine Gospina ukazanja u Guadalupeu svetom Juanu Diegu.

U svijetu koji se bori s velikom bolešću, u Europi bjesni rat. Nakon godina primirja, nova invazija na Palestinu prijeti uzdrmati Bliski istok. Teološke rasprave su politizirane i navode milijune vjernika da napuste vjeru. Biskup piše: ako Božja ruka izravno ne intervenira, sve će biti izgubljeno. Godina je 1531.

Cijela video poruka kardinala Burkea:

“Opet”, napisao je, “borimo se s bolešću, ratom i dubokom duhovnom zbunjenošću. Opet, mnoge jadne duše su u iskušenju straha da je svaka nada izgubljena.”

Ali naš Gospodin nas nije pozvao na strah. Bez obzira na tamu našeg doba, muškarci i žene vjere nisu bez istine i ljubavi Kristove, niti vjerne brige Njegove majke.

Poniznom i hrabrom suradnjom svetog Juana Diega s milošću, Gospin je zagovor preobrazio svijet i doveo milijune duša Kristu. Istu tu majčinsku brigu i zaštitu tražimo i danas – brigu i zaštitu koju će nam ona pružiti ako je iskreno zamolimo.

Primijetio je kako danas “srca katolika diljem svijeta odjekuju iste tjeskobe iz 1531.”, te da “još jednom odgovor na ovu tjeskobu nije zemaljski nego duhovni.”

U svjetlu ovoga, kard. Burke je zamolio katolike da mu se pridruže u devetnici kako bi zazvali zagovor Djevice Guadalupe ne samo na Ameriku, već na cijelu Crkvu i svijet.

Uočavajući neusporedivu potrebu obratiti se Gospi za “zaštitu” i tražiti njezin “zagovor” kard. Burke je pozvao “katolike diljem svijeta, posebno one u Americi, da mi se pridruže u povratku u zagrljaj pun ljubavi Naše Gospe.”

Potaknuta neizmjernom majčinskom ljubavlju koju ima prema svojoj djeci, Gospa je “dovela novi svijet pod zaštitu svoga plašta i dovela milijune duša Kristu”, rekao je. „Istu tu majčinsku ljubav i zaštitu tražimo danas, ljubav i zaštitu koju će nam ona dati ako je iskreno zamolimo.

Oni koji se žele pridružiti kardinalu u devetnici upućuju se da se prijave putem e-mail adrese na web stranici devetnice, kako bi zatim primali mjesečna duhovna razmatranja i molitve Njegove Eminencije.

Autor: MICHAEL HAYNE izvor: Per Mariam Dolorosa

Continue Reading

Vijesti

Spisateljica JK Rowling odbija se pokloniti transrodnoj aktivistici koja ju je prijavila policiji zbog ‘pogrešnog roda’

Published

on

Rowling je branila svoje stajalište da rodno zbunjena televizijska ličnost ‘India’ Willoughby ‘nije postala žena’, dodajući da ‘Indija glumi mizoginu mušku fantaziju o tome što je žena.’

FOTO: Autor J.K. Rowling/Joel C Ryan/NYT/Invision, via Associated Press

“India Scarlett” Willoughby, transidentificirani muškarac koji je promijenio ime Jonathan i “tranzicionirao” se 2015., jedan je od najistaknutijih aktivista za transrodnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Proslavljen kao britanski “prvi transrodni televizijski čitač vijesti” i “prvi transrodni suvoditelj” prethodno isključivo ženskog ITV talk showa Loose Women, bio je nominiran za britansku LGBT nagradu 2017. Nakon “tranzicije”, Willoughbyjev sin slomljenog srca odbio je razgovarati s njim godinama.

Willoughby je sada možda poznatiji po petljanju s Rowling. Govoreći za Byline TV, Willoughby je objavio da je prijavio Rowling policiji jer ga je “pogrešno rodila” nazivajući ga muškarcem, a ne ženom. “J.K. Rowling je definitivno počinila zločin”, rekao je. “Ja sam zakonski žena. Ona zna da sam žena i naziva me muškarcem. To je zaštićena karakteristika. A to je kršenje i Zakona o ravnopravnosti i Zakona o priznavanju spola.”

Zatim se požalio na njezine tweetove i rekao da su odgovori bili “truli” i “odvratni” te da predstavljaju zlostavljanje. “To je izvršeni prekršaj.”

Kao i gotovo sve što Willoughby kaže, ovo nije slučaj – Rowlingovo obraćanje njemu kao muškarcu nije “zločin iz mržnje” i neće, prema trenutnom pravnom režimu, dovesti do njezina uhićenja. Rowling je, sa svoje strane, odmah uzvratila. “Prije nekog vremena, odvjetnici su me obavijestili da ne samo da imam jasan slučaj za klevetu protiv Indije Willoughby, već da bi Indijino opsesivno ciljanje na mene tijekom proteklih nekoliko godina moglo dostići zakonski prag za uznemiravanje”, objavila je na X.

Zatim je navela popis Willoughbyjevih vlastitih kontroverznih tweetova:

Continue Reading

Vijesti

Knjiga o obraćenjima Boba Hopea i drugih holywoodskih zvijezda…

Published

on

Razgovarali smo s autoricom Mary Claire Kendall o novom izdanju njezine knjige ‘Oasis’. Povezuje priče o mnogim holivudskim zvijezdama koje su prešle na katoličanstvo…

Ove godine dodjelu Oscara vodit će komičar Jimmy Kimmel. Bit će mu to četvrti put da vodi ceremoniju, impresivan ukupni broj – ali teško će dostići najboljeg od svih voditelja Oscara, Boba Hopea, koji je bio glavni voditelj Oscara nevjerojatnih 19 puta.

Hopeove iskrivljene rečenice i bezobrazne dosjetke učinile su ga omiljenom figurom na pozornici i ekranu, a posebno u vojnim bazama diljem svijeta. Između snimanja filmova i pojavljivanja na radiju, duhoviti čovjek posvetio je puno vremena zabavljajući prekomorske trupe s USO-om, često u borbenim zonama.

Međutim, unatoč svoj svojoj velikodušnosti, Hope je bio i konfliktna duša. Njegova reputacija škrtca možda je povezana s velikim siromaštvom koje je doživio kao dijete. Hope je bio i ženskar, što je užasnulo njegovu suprugu Dolores. Njezina predana katolička vjera je ta koja je u konačnici održala brak i koja je na kraju dovela do obraćenja Boba Hopea na katoličanstvo početkom 1990-ih.

Bob Hope na nastupu u USO-u 1984

Iznenađujuće priče

Priča o vjeri Boba Hopea ispričana je u prekrasnoj knjizi Oaza, Mary Claire Kendall. Dijeli iznenađujuće priče o obraćenju 13 holivudskih slavnih osoba, uključujući Alfreda Hitchcocka, Garyja Coopera, Lanu Turner i mnoštvo drugih zvijezda. (Priču o putovanju Johna Waynea u katoličku vjeru, čiji su dijelovi izvedeni iz Oasisa, možete pročitati ovdje.)

S oduševljenjem smo saznali da je Mary Claire Kendall pripremila novo izdanje Oaze, koja će uskoro biti dostupna i kao e-knjiga. Kaže Aleteiji da najnovije izdanje sadrži nove informacije i ispravke prikupljene njezinim istraživanjem. Obnavlja “nešto od onoga što sam morao izrezati iz poglavlja o Mary Astor”, a također “popunjava više priče Ann Sothern”.

“Iscjeljenje i oporavak”

Prije mnogo godina, Kendall je bila privučena ovim pričama o “iscjeljenju i oporavku”. Kao što objašnjava u predgovoru za Oasis, iznijela je priču o obraćenju Garyja Coopera u izdavača časopisa, ali “… mi je rekla da je zanima samo njegov ‘vanjski život’.”

Kako apsurdno, pomislio sam. Što može biti fascinantnije od priče o duši? To je klasik Billyja Wildera Sunset Boulevard (1950.) o kraljici nijemog filma koja žudi za povratkom. To je Barrymore (2011.) o Jacku, najmlađem članu kazališne kraljevske obitelji, koji gleda na povratak, između gutljaja. To je životni luk, usponi i padovi s kojima se svi borimo, koji upotpunjuju sliku.

Kendallina pokojna majka na kraju ju je potaknula da te priče pretvori u knjigu. Ona također pripisuje zasluge svom “dragom prijatelju” fra. Charlesu Johnu McCloskeyju III za “što mi uvijek šalje nove zvijezde o kojima pišem.” Nažalost, preminuo je prošle godine.

Kniga “Oaza” Mary Claire Kendall

Bio je to fr. McCloskeya koji je predložio da Kendall napiše o zaokretu Jacka Lemmona katoličkoj vjeri – priči koja će biti ispričana u nadolazećoj Oasis II, koja će također podijeliti vjernička putovanja Aleca Guinnessa, Spencera Tracyja, Jamesa Cagneyja i drugih. Knjiga izlazi ovog ljeta.

I koji bi film voljela vidjeti da ponese kući Oscara ove godine? “Maestro, s Bradleyjem Cooperom i Carey Mulligan, moj je izbor za najbolji film”, kaže Kendall. Također je voljela The Holdovers, “klasične dramske komedije – i sigurno će osvojiti Oscara, možda Paula Giamattija za najboljeg glumca.”

Vidjet ćemo je li predviđanje Mary Claire točno za nekoliko sati… – donosi Aleteia.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved