Connect with us

Vijesti

Dalić u Međugorju: Sve što sam napravio zahvaljujem i dugujem dragom Bogu i svojoj obitelji

Published

on

Na drugom danu 34. Mladifesta u Međugorju s ‘Hvaljen Isus i Marija’ tisuće okupljenih pozdravio je Zlatko Dalić. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u prijenosu uživo na Laudato TV-u iznio je svoje životno i vjersko svjedočanstvo.

‘Bez srama sam uvijek rekao da sam vjernik i katolik i sve što sam napravio zahvaljujem i dugujem dragom Bogu i svojoj obitelji. Bog je uvijek s nama. Zato se ne bojte svjedočiti svoju vjeru. On je tu.’ – govori Dalić, donosi medjugorje-info.com

Nakon što je svjedočio na hrvatskom Mladifestu u Sisku, Dalić je danas u Međugorju na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u prisustvu svoje supruge Davorke svjedočio o svojem podrijetlu, obitelji, odlasku iz obiteljskog doma i čežnji jednog šesnaestogodišnjaka koji ne želi osramotiti i iznevjeriti svoje roditelje te istom tom čovjeku koji se u zreloj dobi 2018. godine s pobjedom vraća u rodno Livno.

Naglasio je mladima na Festivalu kako je obitelj temelj iz kojega se nosi sve što jesmo i imamo u Svijet te koliko je važno cijeniti svoje podrijetlo, pa i onda kada skrenemo s puta vratiti se na odredište. U godinu dana u kojih je izgubio oca i majku zamolio je mlade ljude na Mladifestu da, i na temelju njegova iskustva, poštuju i ne zaborave svoje roditelje i cijene trenutke, makar i posljednje s njima.

Dalić se sjetio i svoje rodne domovine: ‘U pet godina tijekom kojih proživljavam najljepše sportske trenutke, želim zahvaliti vama iz Bosne i Hercegovine, kada vidimo vas, vaše emocije, vašu vjernost, to nam daje još veću nadu u naš hrvatski narod.’

Nakon prisjećanja vremena kada je preuzeo reprezentaciju u kojoj nisu bili dobri rezultati niti dobra atmosfera u ekipi i oko nje naglasio je najveći uspjeh hrvatskog tima. ‘Te 2018. godine smo ponovno ujednili hrvatski narod, taj naboj, identitet, ponovno se vratilo zajedništvo i to je veće od medalje. Nisam očekivao tako sjajne rezultate. U jednom poglavlju moje knjige stoji naslov ‘Zašto baš ja, Bože’. Bog me stavio u jedno vrijeme na pravo mjesto i ja sam ostvario rezultate i na tome sam mu zahvalan’.

S osobnim i katoličkim credom pojasnio je uspjeh nogometne reprezentacije kojoj je na čelu i istaknuo Poniznost koja ne znači slabost, nego jakost i poštovanje drugih i sebe. Već je i ranije dolazio u Međugorje, ali ovo mu je prvi put tijekom Mladifesta.

‘Išao sam ranije pješice da se zahvalim za sav blagoslov koji sam dobio kroz svoj život kroz karijeru, to mi je dao dragi Bog i omogućio. To je manje od onoga što je učinila većina vas koja je došla iz dalekih krajeva. Kada sam došao na Mladifest, ispred crkve osjećao sam takvu sreću, takav mir. Korak po korak ja sam stigao ovdje i osjetio u duši mir. Ako Bog da, ja ću doći opet pješice zahvaliti Mariji za sav blagoslov, sve ono što nam ona daje.’

Objasnio je kako se osjeća prije utakmice dok drži krunicu i kada krene utakmica. ‘U tebe se uzdam Gospodine, stavim krunicu u džep i u nekim opasnim situacijama stisnem krunicu i znam da će nam dati koliko smo mi zaslužili.’

Advertisement

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved