Connect with us

Vijesti

DIJETE OZDRAVLJENO OD TEŠKE BOLESTI PREKO RODITELJA/ĐAVAO MUČI RODITELJE REAKCIJAMA DJECE

Published

on

Jedan propovjednik ispričao je jako zanimljivu i istinitu priču:

“Danas mnoga djeca pate zbog nevjere i tvrdoglavosti svojih roditelja. Sjećam se da su u Ateni bili muž i žena koji su jednom pozvali starijeg monaha, koji je imao Božju milost (darove) u svoj dom da vidi njihovo trogodišnje paralizirano dijete. Po dolasku u njihov dom, stariji redovnik je sam ušetao u blagovaonicu, ignorirajući roditelje koji su mu rekli da je dijete u spavaćoj sobi, a ne u blagovaonici. Sjedili su u blagovaonici i monah je upitao oca:

– Kad si zadnji put bio u crkvi?

– “Kada me baka vodila” odgovorio je otac.

– Koliko puta na dan huliš ime Djevice Marije? – opet ga upita starac. Otac je posramljeno šutio.

– Koliko si nepravde učinio, i zašto si brata strpao u ludnicu da mu otmeš imovinu?

Otac je bio zapanjen! Iznio je niz drugih otkrića koja su skoro izludjela oca… Starac se tada okrenuo majci i upitao je:

– Je li ovo tvoj prvi muž?

– “Da”, odgovorila je.

Starac, znajući da laže, ne reče joj ništa, da je ne posrami pred mužem.

– Kad si se zadnji put ispovjedila?

– “Ne sjećam se… prošlo je mnogo godina!” odgovorila je.

– Koliko si abortusa imala?

– “Četiri”, jedva se čulo kako šapuće iz usta.

Starac im potom oštro reče: “Tko je ovdje paraliziran? Dijete čiste duše ili vi? Vidim da ste vi paralitičar, a ne dijete, pa nisam otišao u djetetovu sobu nego sam došao ravno u vašu. Ako želite da vaše dijete ozdravi, morate prvo vi ozdraviti! Idite i ispovjedite sve svoje grijehe i ako vam svećenik dopusti, pričestite se!”

Rekavši to, stari monah ode. Riječi starca probudile su roditelje iz sna i sutradan su otišli i ispovjedili se. Svećenik im je također dopustio da se pričeste. Bio je dan Preobraženja našeg Spasitelja.

Kada su se vratili kući, dijete im je ustalo iz kreveta i otvorilo im vrata – ozdravilo je!”

_____________

Arhimandrit o. Simeon Kragiopoulos kao i mnogi sveti oci, govorio je o poveznici izmedju djetetovog stanja (duševnog i fizičkog) s onim od roditelja/predaka. U ovom slučaju, govorio je o naizgled dobrim roditeljima, vjernicima (za razliku od prethodnih) i problemu s djecom. Rekao je: “Roditelji, dobri roditelji, koji su duhovni ljudi, dolaze kod mene da se žale na svoje dijete, koje je zalutalo.

A ja kažem: `Gledajte, vi se možete smatrati dobrima i jednostavno vam je stalo do vašeg djeteta koje se gubi. Ipak, Bog dopušta da se to dogodi vašem djetetu, upravo zbog vas, da vidite neke svoje mane, koje još niste vidjeli. Možda imate sebičnost u sebi… dobar dojam o sebi ili nešto drugo što niste primijetili. Ako im se posvetite i vaša vlastita duša bude izliječena od ovih grijeha i strasti, ozdravit će i vaše dijete. Bog će ga vratiti na pravi put. Natrag k vama.” Doista, tako se događa vrlo često.`

Jedan od modernih svetih otaca, sv. Porfirije Atonski rekao je:

” Ono što spašava i čini dobru djecu je život roditelja u domu. Roditelji se trebaju posvetiti Božjoj ljubavi. Svojom blagošću, strpljivošću i ljubavlju trebaju postati sveci u odnosu prema svojoj djeci. Svaki dan trebaju započeti iznova, sa svježim pogledom, obnovljenim entuzijazmom i ljubavlju prema svojoj djeci. I radost koja će im doći, svetost koja će ih posjetiti, obasut će milošću njihovu djecu. Općenito su roditelji krivi za loše ponašanje djece. A njihovo se ponašanje ne poboljšava ukorima, discipliniranjem ili strogoću: Ako roditelji ne vode život u svetosti i ako se ne uključe u duhovnu borbu, čine velike pogreške i prenose pogreške koje imaju u sebi. Ako roditelji ne žive sveto i ne pokazuju ljubav jedan prema drugome, đavao muči roditelje reakcijama djece. Ljubav, sloga i razumijevanje među roditeljima su ono što je potrebno za djecu. To pruža veliki osjećaj sigurnosti i sigurnosti.”

A njegov suvremenik, sv. Pajsije: “Djeca ne bi trebala osjećati pritisak da budu dobra: trebala bi osjećati potrebu da budu dobra. Sveti život roditelja poučava djetetovu dušu, a onda oni prirodno slijede njihov primjer. Kao takvi, odrastaju predano i zdravoga tijela i duha – bez emocionalnih trauma.”

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios foto: Today’s Parent

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved