Connect with us

Vijesti

Dok se dio svijeta opire vesternizaciji, ‘SUKOB CIVILIZACIJA’ je već u tijeku…

Published

on

“Posljednji pokušaj Kine da okupi svijet protiv zapadnih vrijednosti”,  piše u naslovu u The Economistu , magazinu koji je poznat po svom anglo-kapitalističkom gledištu.

Foto-ilustr.: Amazon

Članak počinje citiranjem teze Samuela Huntingtona o „sukobu civilizacija“ , gdje bi sukob između Istoka i Zapada definirao budućnost nakon Hladnog rata kao oblik sukoba kulturnog i vjerskog identiteta. Predstavljajući ovu temu, članak se zatim bavi onim što je Xi Jinping rekao kao svoju ‘globalnu civilizacijsku inicijativu’ zasnovanu na premisi da ” civilizacije mogu živjeti u harmoniji”. Kvaka je, kako tumači The Economist, da “ Zapad mora prestati promovirati svoje vrijednosti ili će se dokazati da je Huntington u pravu” – piše Mišo T. u Logicno.com.

Vjerojatno je svijet već neko vrijeme u kulturnom sukobu, a on nije počeo konkurencijom između SAD-a i Kine. Uspon i nalet političkog islama, na kraju krajeva, slijedeći tvrdolinijaška tumačenja šerijatskog zakona, pa čak i do terorizma i pobune, bila je reakcija na zapadnjaštvo na Bliskom istoku, pokušaj da se pokuša nametnuti islamski identitet protiv toga. U određenoj mjeri, Rat protiv terorizma bio je ‘sukob civilizacija’ koliko i sukob ideologija i kulturnih identiteta gdje su jedni druge vidjeli kao uzajamne egzistencijalne prijetnje.

U posljednjih 400 godina, zapadne nacije su dominirale svijetom. Europska carstva, kao i Sjedinjene Države, pokorile su nacije i izgradile kolonijalne države širom svijeta. To je učinjeno prvenstveno iz ekonomskih razloga, omogućavajući ovim zemljama da se obogate na račun kolonija i stvaraju goleme komercijalne imperije koje je jačala vojna moć. Takvi imperijalisti su sebe predstavljali kao dobronamjerne čuvare koji su predstavljali viši oblik civilizacije i vrijednosti koje su „donosili“ koloniziranima. Dakle, dok su širili svoja carstva po Africi, Latinskoj Americi, Indijskom potkontinentu, Aziji i drugdje. Zapadnjaci su takođe nastojali da prošire svoju ideologiju i sustav vrijednosti.

Zbog toga su „vesternizacija“ i „globalizacija“ zapravo značile istu stvar, jer su stara carstva bila ta koja su spajala svijet kroz ekonomski i trgovinski sustav koji su stvorili. No, počevši od 20. stoljeća, mnoge zemlje koje je Zapad kolonizirao počele su da se odupiru svojim tlačiteljima, a pokreti za nezavisnost i oslobođenje su naglo rasli. Jedan od takvih pokreta, naravno, bio je uspon Komunističke partije u Kini koju je predvodio Mao Zedong, i svaki pokret koji je on inspirirao.

Dok su SAD trijumfirale u prvobitnom hladnom ratu i započele novi val globalizacije, stiliziran kao Pax-Americana, ta era je sada došla do kraja. To je zato što se svijet promijenio, posebno kroz pojavu Kine kao globalne sile. Koncept “globalizacije” se pomjerio od fenomena kojim dominira Zapad, a koji više nije sinonim za “vesternizaciju”, na jedan raznolikiji u kojem SAD i kolektivni Zapad shvaćaju da više ne kontroliraju. Drugim riječima, “globalizacija” više nije jednosmjerni put kojim Zapad svoje vrijednosti jednostrano nameće ostatku svijeta u sprezi sa ekonomskom dominacijom. Zemlje kao što je Kina, što se vidi kroz programe kao što je Inicijativa Pojas i put, također mogu imati koristi od toga.

Tu dolazi do novog „ sukoba civilizacija“ , upravo zato što je Kina stekla sposobnost da ospori viziju Zapada o svijetu u razmjerima koji do sada nisu viđeni, pa čak i nadmašivši onu bivšeg Sovjetskog Saveza. Suvremena Kina sebe postavlja kao model unutar multipolarnog poretka, nastojeći odbaciti zapadnocentričnu verziju koja je stoljećima dominirala svijetom i dopuštala ovim zemljama da iskorištavaju i mijenjaju druge. Čineći to, Kina odbija „vesternizaciju“ i postavlja se kao vlastiti „ civilizacijski pol“.

Naravno, nije sam, i Peking nailazi na podršku mnogih nacija koje su na sličan način bile „ neto gubitnici“ i podložne kolonijalizmu, i koje sve traže pravedniji međunarodni sistem. Na primjer, ovo je veoma privlačno zemljama u Africi, Bliskom istoku, Latinskoj Americi, Južnoj Aziji i, naravno, Rusiji. Mnoge od ovih zemalja vide napad zapadnih vrijednosti ne samo kao povijesnu prijetnju njihovom nacionalnom suverenitetu, već i vlastitom kulturnom identitetu. Zašto je, na primjer, zemlja kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, tradicionalni zapadni partner,  sada tako prokineska? Kao visoko konzervativna arapska država, na težnju za zapadnim liberalizmom gleda kao na prijetnju vlastitim islamskim vrijednostima i vidi podršku u kineskoj državi koja, čak i podržavajući drugačiju ideologiju, potiče pluralizam i poštovanje različitih civilizacija za razliku od zapadnog evangelizma. .

Osim veoma podaničkih zemalja kao što je Japan, ostatak svijeta nikada nije želio da njime dominira Zapad. To ne znači da su neprijateljski raspoloženi prema Zapadu, ali to predstavlja čežnju da budu tretirani kao jednaki i da postoje pod svojim uvjetima, a ne da budu na dnu ekonomske i vrijednosne hijerarhije koja koristi samo maloj grupi zemljama. Kao takav, novi Hladni rat bi mogao biti izgrađen na „ sukobu civilizacija“, jer je zapadni liberalizam protiv onih koji odluče ne živjeti po njegovim pretpostavkama.

izvor: Logicno.com

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved