Connect with us

Vijesti

DOMOVINSKI RAT: Britansko-francuski pokušaj sprječavanja oslobodilačke akcije “Oluja”

Published

on

Nakon operacija “Zima 94” i “Bljesak” bilo je jasno da su Hrvatska vojska i Policija sposobne osloboditi svoja okupirana područja. Međunarodna zajednica pokušala je spriječiti oslobađanje hrvatskih okupiranih područja i pomoć Hrvatske Bihaćkoj enklavi – zaštićenoj zoni UN-a. Nakon “Bljeska” engleska politika dala je Srbima zeleno svjetlo da mogu napasti zaštićene zone UN-a: Srebrenicu, Žepu, Goražde i Bihać. Zauzimanjem zaštićenih zona UN-a u BiH, a posebno Bihaćke enklave, stvorio bi se jedinstveni prostor pod kontrolom Srba, nastala bi Velika Srbija (nešto manja od plana). Padom Bihaća RH bi strateški bila dovedena u vrlo tešku situaciju pa je taj scenarij za RH bio neprihvatljiv.

Kada je srpska paradržava Republika Srpska Krajina počela gubiti strateško zaleđe iza Knina poslane su najelitnije britanske (“Alfe”) i francuske postrojbe (“Bravo”) u BiH s ciljem da se rasporede na Dinari između Hrvatskih i srpskih snaga. Također su htjeli zauzeti Kupres tako da mogu kontrolirati cijelu zapadnu i jugozapadnu Bosnu. Na taj način htjelo se onemogućiti da Hrvatska vojska oslobodi svoja okupirana područja.

Zapadnoeuropska unija poslala je Snage za brzo djelovanje (Rapid Reaction Forces – RRF) u BiH. Snage su bile formirane od britanskih i francuskih komandosa, najvećim dijelom. Navodni zadatak tih postrojbi bio je pomoć evakuaciji UNPROFOR-a u slučaju eskalacije sukoba. Prve postrojbe RRF-a bile su u Bosni i Hercegovini sredinom lipnja 1995., stacionirane u blizini Tomislavgrada. Snage za brzo djelovanje su se razmjestile na područjima pod kontrolom HVO-a, a nisu otišle u zaštićene zone UN-a: Srebrenicu, Žepu, Goražde i Bihać. Na Hrvatsku i predsjednika dr. Franju Tuđmana vršen je veliki pritisak da se dopusti razmještanje snaga za brzo djelovanje, ali RH i RBiH su imale čvrst stav i nisu to dopustile. Britanci su željeli napraviti tampon zonu između Hrvatske vojske i pobunjenih Srba. Na Dinaru su planirati helikopterima prebaciti 6 haubica 122 mm i drugo oružje s ciljem sprječavanja oslobađanja hrvatskih okupiranih područja.

Britansko-francuske snage su se iskrcale bez mandata UN-a pa su Republika Hrvatska i Republika Bosna i Hercegovina zaustavile njihovo daljnje iskrcavanje i razmještanje dok ne dobiju mandate UN-a. Britanska diplomacija vršila je silan pritisak,sli bez uspjeha. Uloga SAD-a bila je ključna, Amerikanci nisu podupirali britanske stavove.

Srbi su zauzeli Srebrenicu 11. srpnja 1995. i nakon toga uslijedio je pokolj više od 8000 Muslimana. Umjesto da britansko-francuske snage za brzo djelovanje (od sredine lipnja su bile u okolici Tomislavgrada) krenu u Srebrenicu zaštiti stanovništvo oni su krenuli na Dinaru, umjesto da krenu zaštiti Bihaćku enklavu, zaštićenu zonu UN-a, oni su krenuli na Dinaru s ciljem da zaustave oslobodilačke akcije HV-a, HVO-a i Armije BiH. Htjeli su uspostaviti tampon zonu između Srba i Hrvatske vojske.

Zapadnoeuropska unija i SAD željeli su okončati rat mirnim putem i nisu podržavale vojno rješenje iako je ono bilo jedino ispravno. Srbi su željeli Veliku Srbiju i nisu pristajali na ništa drugo.

Nakon pokolja Bošnjaka u Srebrenici SAD su promijenile mišljenje i poduprle oslobodilačke operacije Hrvatske vojske jer im je postalo jasno da je to jedini način rješavanja krize. Srebrenica je najveća sramota međunarodne zajednice koja nije spriječila pad zaštićene zone UN-a niti je spriječila pokolj Bošnjaka. Nakon zauzimanja Srebrenice Srbi su izvršili pokolj Bošnjaka, ubili su više od 8.000 ljudi. Nakon pokolja u Srebrenici Srbi su krenuli na Bihać, zaštićenu zonu UN-a i opet je izostala reakcija međunarodne zajednice.

Kad je HVO krenuo spašavati Bihać britansko-francuske snage su otvoreno prijetile da će vojno djelovati protiv hrvatskih snaga.

Posredovanjem američke diplomacije i turskoga predsjednika Süleymana Demirela, potpisana je 22. srpnja 1995.  “Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanje političkoga rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice”. Deklaracija je poznata kao “Splitski sporazum”. Potpisali su ju hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. Tim sporazumom otklonjen je prigovor da se Hrvatska vojska nelegalno nalazi na pograničnom teritoriju BiH.

25. srpnja 1995. kreće oslobodilačka operacija “Ljeto 95” (25. – 30. srpnja 1995.) koja je bila ključna za spas Bihaća koji je bio pred padom. Tom oslobodilačkom akcijom oslobođeni su Bosansko Grahovo i Glamoč, a Srbi su dovedeni u poluokruženje. Prekinuta je veza takozvane Srpske Krajine s Banja Lukom i dalje.

4. kolovoza započela je VRO “Oluja” kojom su oslobođena okupirana hrvatska područja. Hrvatska vojska i Policija su izišle na međunarodno priznate granice RH.

Foto: slike s izložbe

Dr. Marko Jukić

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved