Connect with us

Vijesti

EKSKLUZIVNO: Procurili e-mailovi sa kojima se kreće u napad na DORH i Plenkovića!

Published

on

EKSKLUZIVNO: Nacional otkriva povjerljivo izvješće PNUSKOK-a o 220 e-mailova koje je bivši vladin povjerenik za Agrokor poslao protagonistima afere Borg, a za koje policija kaže da su operativno interesantni – prenosi nacional.hr

Ramljak je 22. travnja 2017. Martini Dalić i bliskoj premijerovoj suradnici Teni Mišetić poslao e-mail s privitkom o prijedlogu izmjena članova nadzornih odbora tvrtki članica koncerna Agrokor – htio je da premijer o tome bude informiran. Otkrivamo kako se odvjetnik Boris Šavorić uplašio ‘talasanja’ kada je otkriven njegov sukob interesa

Nacional je došao u posjed povjerljivog izvješća Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u kojem se analizira ukupno 11.209 poruka elektronske pošte tadašnjeg izvanrednog vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka. Policija je više od 200 tih e-mailova izdvojila kao operativno interesantne.

Riječ je o tajnom operativnom policijskom izvješću koje sadrži popis, sadržaj i privitke iz najvažnijih 220 elektronskih poruka koje su članovi skupine Borg, tajne vladine skupine savjetnika formirane radi donošenja lex Agrokor, razmjenjivali u danima neposredno nakon što je Ante Ramljak 10. travnja 2017. imenovan vladinim izvanrednim povjerenikom za Agrokor. Prve e-mailove sa službenih adresa počeli su slati već 11. travnja. Iz tih e-mailova proizlazi da su tajni savjetnici iz skupine Borg odmah, čim je Ante Ramljak postao povjerenik, počeli s njim raditi na Agrokoru, za što su kasnije bili plaćeni astronomskim iznosima, da su svi sudjelovali u izboru savjetnika za restrukturiranje, koji će ih potom plaćati kao podizvođače, kao i da su sudjelovali u izboru članova uprava i nadzornih odbora tvrtki unutar koncerna Agrokor – odnosno, Fortenova grupe, da su im postali dostupni svi tajni poslovni podaci o poslovanju kompanija unutar grupe, ali i da su nastavili komunicirati s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić putem njezine privatne e-mail adrese [email protected], dok je istovremeno Ante Ramljak kao povjerenik dio službenih podataka slao na njezinu službenu adresu u Ministarstvu, kao i na adresu premijera Plenkovića.

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i premijer Andrej Plenković oslobođeni su sumnje u istrazi o aferi Borg, ali je ona nastavila razmjenjivati e-mailove sa savjetnicima u Agrokoru. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

U dokumentu u posjedu Nacionala, koji je potpisao policijski službenik Siniša Sili, stoji:

“Izvješće – Sastavljano dana 29.05.2018. – 08.09.2018. godine u službenim prostorijama Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u svezi analize podatkovnih datoteka programa Outlook (.pst) ‘ante.ramljak’ i ‘ramljakrestore’.

Datoteka ante.ramljak.pst koja predstavlja pretinac e-pošte koja sadrži Inbox, Sent Items, Deleted Items, Drafts, Junk E-mail, Outbox, RSS Feeds s ukupno 11209 stavki, odnosno poruka elektronske pošte od kojih su izdvojeni operativno interesantni prikazani u dolje naznačenoj tablici.”

Drugim riječima, u tablici u posjedu Nacionala navedeni su samo oni e-mailovi, njih oko 220, koje su policijski istražitelji sami smatrali spornima, to jest “operativno interesantnima”.

Nakon što je 10. travnja 2017. imenovan za vladina izvanrednog povjerenika u Agrokoru, Ante Ramljak nastavio se oslanjati na prijatelje iz skupine Borg. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

U toj tablici, koja je dio službenog spisa o istrazi iz afere Borg, koja je okončana bez rezultata, navedeni su datum i točno vrijeme slanja e-maila, pošiljatelj, primatelji i kratki sadržaj svakog e-maila. Prikazani su e-mailovi koje je Ramljak primio u svoj inbox, kao i oni koje je sam slao. Iz njih se vidi da su Ante Ramljak, Martina Dalić, Boris Šavorić, Branimir Bricelj, Tomislav Matić i ostali nastavili funkcionirati kao skupina Borg i nakon što je izvanredna uprava počela s radom, a njihovo djelovanje i dalje je bilo u strogoj tajnosti – jer javnost tada još nije znala da su oni angažirani kao ni da će za svoj angažman biti nagrađeni milijunima eura. I to tako što će ih glavni savjetnik za restrukturiranje, u čijem su izboru sami sudjelovali, potom odabrati kao podizvođače – čime se dodatno mogao sakriti trag novca.

Nacional je koncem proteklog tjedna doznao da tim povjerljivim policijskim dokumentom raspolaže i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. U novoj 2022. godini, kada se očekuje ishod arbitražnog postupka koji je u Washingtonu pokrenuo protiv Hrvatske zbog otimanja Agrokora, Todorić tim porukama prijeti do kraja razotkriti djelovanje skupine Borg i način na koji su profitirali na Agrokoru.

E-mail naslovljen “Ponude savjetnika” koji je Marko Delić s adrese [email protected] poslao 16. travnja u 11.08 te još jedan mail u 11.13, ovoga puta s prilozima, na službenu adresu Ante Ramljaka u Agrokoru, kao i na e-mail adresu Ante Ramljaka u njegovoj bivšoj tvrtki Texo Management, zatim Tomislavu Matiću iz Texo Managementa, Vladimiru Bošnjaku iz Agrokora, Tončiju Koruniću i Matku Maraviću iz InterCapitala te Zoranu Besaku iz Etične banke, izravno pokazuje da su članovi skupine Borg sudjelovali u odlučivanju o izboru glavnog savjetnika za restrukturiranje. U tom e-mailu Marko Delić je članovima skupine Borg, sada tajno angažiranima u Agrokoru, poslao sažetak ponuda savjetnika za restrukturiranje, a zatim je uslijedila njihova međusobna korespondencija iz koje se može zaključiti da su o ponudama raspravljali i na internom sastanku održanom 17. travnja.

‘Datoteka ante.ramljak.pst koja predstavlja pretinac e-pošte s ukupno 11209 stavki, odnosno poruka elektronske pošte od kojih su izdvojeni operativno interesantni’, stoji u izvješću PNUSKOK-a

Zoran Besak iz Etične banke već u 11.19 odgovara: “Marko, Hvala puno na odličnom overviewu. Ujedno, koristim priliku da tebi i svim drugima poželim sretan Uskrs…Vidimo se.”

Zatim i Vladimir Bošnjak iz Agrokora u 11.23 odgovara na e-mail čestitajući Uskrs i potom šalje još jedan e-mail u 11.27 s pitanjem: “Marko hvala! Imaš možda pitch prezentacije elektronski obzirom nisam stigao biti na tome? Barem Alix i E&Y? Thnx Vlado” Na što mu je Delić odgovorio da nije ponio kopije, ali da će ih ponijeti na sastanak koji se trebao održati idućeg dana.

“Nemam nažalost. Nosim hard copies svih prezentacija na sastanak sutra, da barem tamo stigneš prelistati…” odgovorio je Delić 16. travnja u 11.31, a iz odgovora je jasno da je grupa idućeg dana, 17. travnja, trebala imati sastanak na kojem će se razgovarati o ponudama savjetnika za restrukturiranje.

Tomislav Matić iz Texo Managementa, Ramljakove bivše tvrtke, u 12.33 također zahvaljuje na e-mailu i čestita svima Uskrs, isto kao i Matko Maravić iz InterCapitala kasnije navečer u 20.42.

Marko Delić iz Altere dva dana kasnije, 18. travnja, šalje svima e-mail s priloženom ponudom KPMG-a.

Potom Ante Ramljak s adrese Texo Managementa sam sebi na adresu u Agrokoru proslijeđuje e-mail s naslovom “pregled ponuda savjetnika za restrukturiranje” koji je Marko Delić očito poslao Martini Dalić.

Odvjetnik Boris Šavorić, kako pokazuje njegov e-mail od 14. travnja 2017., bio je u panici nakon što je tportal tog dana objavio da on radi i kao savjetnik VTB banke, jednog od najvećih vjerovnika Agrokora. FOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO, Nacional

“Postovana gđo. Dalić, Šaljem u prilogu kratku prezentaciju s pregledom primljenih ponuda vezano uz izbor savjetnika za restrukturiranje te prijedlogom da se odabere AlixPartners. Također šaljem i relevantni league table za period Jan-Sept. 2016 iz kojeg se vide relativne pozicije ponuđača. Stojim na raspolaganju za eventualna pitanja. Srdačan pozdrav, Marko”, stoji u tom e-mailu.

Delić 20. travnja Ramljaku i Kristini Laco šalje i prezentaciju vezanu uz odabir savjetnika, a zatim Lavinija Lebo-Vrandečić šalje Ramljaku skenirani dokument dopisa Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o imenovanju izvanrednog povjerenika i savjetnika za restrukturiranje, kao i PowerPoint prezentaciju koju će on očito koristiti na konferenciji za medije na kojoj je objavio da je odabrani savjetnik za restrukturiranje tvrtka AlixPartners.

Naime, kako je tada objavio Index.hr, na pozivni natječaj za restrukturiranje javilo se šest kompanija. AlixPartners, Boston Consulting Group, McKinsey, Roland Berger, KPMG i Ernst and Young. Izvanredna uprava Agrokora ocijenila je sve ponude i dala je preporuku za najbolju, nakon čega je odabir odobrilo Ministarstvo gospodarstva.

No sada se postavlja i pitanje tko je sve s Ramljakom sudjelovao u odlučivanju. Nacrt ugovora s AlixPartnersom poslan je Anti Ramljaku, ali i na adresu tadašnjeg ministra pravosuđa Ante Šprlje iz kvote Mosta.

Ante Ramljak s adrese Texo Managementa sam sebi na adresu u Agrokoru prosljeđuje e-mail s naslovom ‘pregled ponuda savjetnika za restrukturiranje’ koji je Delić poslao Martini Dalić

Službenica Ministarstva gospodarstva također je 21. travnja od Ramljaka tražila da joj dostavi dokumentaciju ponuditelja za izbor savjetnika i pregled dugovanja društva Agrokor d.d. i njegovih ovisnih i povezanih društava na dan 10. travnja 2017. godine.

Marko Delić iz Altere istoga dana navečer Martini Dalić na privatnu adresu Hotmaila šalje usuglašeni nacrt ugovora s AlixPartnersom.

Među ostalim, policijskim istražiteljima posebno je pozornost mogao privući e-mail od 22. travnja 2017. godine za koji je navedeno da je Ante Ramljak sa službene e-mail adrese [email protected] na adrese [email protected] i [email protected]r, adresu najbliže suradnice premijera Andreja Plenkovića, proslijedio prijedlog izmjena članova nadzornih odbora tvrtki unutar koncerna Agrokor. To može sugerirati da se Ante Ramljak o izboru članova nadzornih odbora konzultirao s premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom vlade Martinom Dalić – ili barem da je htio da premijer i Martina Dalić o tome budu informirani. Međutim, ako je riječ o podatku koji su oni trebali službeno dobiti, onda bi taj e-mail bio poslan na njihove službene adrese, kao što im je bio poslan e-mail od 19. travnja 2017. u kojem ih Ramljak službeno izvještava o rezultatima rada prvih sedam dana izvanredne uprave. No prije toga je Ramljak taj isti e-mail poslao na privatnu adresu Martine Dalić, a u njemu se formalno obraća premijeru Plenkoviću i Martini Dalić:

“Poštovana Potpredsjednice gđa Dalić i poštovani Predsjedniče Vlade RH g. Plenković, Prema dogovoru, u prilogu Vam šaljem prvi tjedni izvještaj o obavljenim aktivnostima izvanredne Uprave u Agrokoru d.d. Lijep pozdrav, Ante Ramljak, Izvanredni Povjerenik”.

Dio elektronske korespondencije koju su članovi grupe Borg razmjenjivali u vezi ponuda savjetnika za restrukturiranje Agrokora, o čemu su imali i zakazan sastanak za 17. travnja. FOTO: Nacional

Ramljak je Martini Dalić 20. travnja u 9.18 na Hotmail poslao e-mail s naslovom “povjerljivi nacrt priopćenja za raspravu” (Re: CONFIDENTIAL Draft Announcement for Discussion Purposes), u kojem je napisao:

“Ovo je pismo koje bi trebalo ići u objavu! Molim te odobrenje.”

Budući da joj se obraća s “ti”, dok joj se u nekim drugim e-mailovima gdje joj dostavlja službenu korespondenciju obraća s “vi”, pretpostavlja se da to odobrenje treba neformalno.

Članovi grupe Borg, sada pod okriljem Agrokora, sudjelovali su u izboru glavnog savjetnika za restrukturiranje koji će potom njihove tvrtke angažirati kao podizvođače, za što će oni biti masno plaćeni

Martina Dalić je 20. travnja u 17.21 sa svoje adrese Hotmaila Ramljaku poslala i poruku u kojoj komentira e-mail koji joj je prije toga proslijeđen s naznakom “povjerljivi nacrt priopćenja za raspravu” (Re: CONFIDENTIAL Draft Announcement for Discussion Purposes). U tom je e-mailu napisala:

“Vidiš da je s tim advokatima frka. Koji su ovo advokati radili? Drugo, zbog čega u istom announcmentu ide i errors in accountingu i najave izmjena skupština i NO. Zbog čega se moraju najaviti izmjene NO na ovaj način. Nemam nikakav stav samo pitam…”

Ramljak je Martini Dalić zapravo proslijedio e-mail koji je on dobio u službenoj korespondenciji. A to nije jedini e-mail koji joj je proslijedio. Drugim riječima, Martina Dalić nastavila je funkcionirati kao članica grupe Borg, tajno je komunicirala s Ramljakom (a nekad i s ostalim borgovcima) putem svoje privatne e-mail adrese i petljala se u operativne poslove izvanredne uprave.

Ante Ramljak odabrao je glavnog savjetnika za restrukturiranje – tvrtku Alixpartners, koju je predstavljao Alastair Beveridge – tek nakon savjetovanja i sastanka s članovima grupe Borg. FOTO: Davor Visnjic/PIXSELL

Sudeći po sadržaju e-mailova, Martina Dalić izravno se uplela i u hitnu situaciju koju je Izvanredna uprava imala s Hrvatskom poštom. Naime, predstavnici Hrvatske pošte poslali su više e-mailova u kojima iznose uvjete za nastavak poslovanja s Agrokorom, to jest traže od izvanredne uprave solemnizirane zadužnice. Nenad Ivanjek iz Hrvatske pošte 21. travnja šalje Ivici Tomljenoviću, Anti Ramljaku i Vladimiru Bošnjaku e-mail sljedećeg sadržaja:

“Poštovani, Nakon provedene dodatne analize svih detalja Ugovora o poslovnoj suradnji s Agrokorom i članicama Agrokor koncerna, obavještavam Vas kako moramo ustrajati u traženju IOP u obliku solemniziranih zadužnica na iznose navedene u našem dopisu…”

Nakon toga Ivica Tomljenović pita Ramljaka: “Štovani, Imamo i dalje problem da HP inzistira na solemniziranim zadužnicama. Možete li Vi pomoći? Pozdrav.”

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić otpočetka je tvrdio da mu je oteto vlasništvo nad kompanijom, a uoči odluke u arbitražnom sporu koji je pokrenuo protiv Hrvatske, planira koristiti sporne e-mailove. FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Potom Ante Ramljak 21. travnja u 16.20 šalje Martini Dalić na Hotmail poruku vezanu uz Hrvatsku poštu, u kojem joj je napisao “Velika podrška”, a u opisu tog e-maila, koji su očito sastavili istražitelji PNUSKOK-a, stoji:

“Odnosi se na proslijeđenu poruku e-pošte koju je dobio od Nenada Ivanjeka iz Hrvatske pošte, a u kojem se produžuje rok za dostavljanje zadužnica.”

Drugim riječima, može se zaključiti da je Martina Dalić – ili netko drugi – intervenirala u Hrvatskoj pošti da se produlji rok za dostavu zadužnica.

Pravnik iz Agrokora Hido Lajtman 19. travnja u 20.50 šalje e-mail s naslovom “Povjerljivi nacrt priopćenja za raspravu” (CONFIDENTIAL Draft Announcement for Discussion Purposes) te piše:

“U privitku, sutra da prokomentiramo, nacrt objave vezano uz sazivanje skupština, imenovanje novih članova NO/revizora i financijska izvješća.“

Ante Ramljak je sa službene e-mail adrese na adrese [email protected] i [email protected], adresu najbliže suradnice premijera Plenkovića, proslijedio prijedlog izmjena članova nadzornih odbora tvrtki unutar koncerna Agrokor. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL, Nacional

Taj je e-mail dostavio Anti Ramljaku, Vladimiru Bošnjaku i Luki Cvitanu iz Agrokora (moguće da je riječ o sinu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana) kao i Toniju Smrčeku iz odvjetničkog društva Šavorić i partneri i Kristini Laco iz Komunikacija. Isti taj e-mail Ramljak je dan kasnije, 20. travnja, u 19.18 sati proslijedio Martini Dalić na privatnu adresu.

Na popisu su i e-mailovi iz kojih je vidljivo da su članovi skupine Borg itekako bili svjesni toga da je njihov angažman sporan. To proizlazi iz e-maila koji je članovima skupine Borg 14. travnja 2017. poslao odvjetnik Boris Šavorić, čovjek kojeg je u Borg instalirao premijer Andrej Plenković osobno i koji je postao glavni autor lex Agrokor, zbog čega su članovi te skupine zakon nazivali i „lex Šavorić“. Šavorić je 14. travnja 2017. u 18.33 poslao e-mail s naznakom predmeta “VTB: Agrokor” Kristini Laco, koja je bila zadužena za komunikacije (Komunikacijski ured Colić, Laco i Partneri kojem je kasnije isplaćeno 780 tisuća eura), a u kopiji tog e-maila kao primatelje je naveo Antu Ramljaka, Martinu Dalić – to jest njezinu privatnu adresu Hotmaila – i svog kolegu Tonija Smrčeka iz odvjetničkog društva Šavorić. U e-mailu je naveo:

“Samo da javim, tportal je objavio… nadam se da neće biti još talasanja, dobit ćemo sljedeći tjedan pisani release od vtba… nadam se, tako su nam obećali. Samo žele da se naravno izuzmemo od odluka koje se odnose na njih… to je ok. Nadam se da će biti drugih tema važnijih pa da će se ovo zaboraviti. Kristina ako treba čujemo se.”

‘Vidiš da je s tim advokatima frka. Koji su ovo advokati radili? Drugo, zbog čega u istom announcmentu ide i errors in accountingu i najave izmjena skupština i NO‘, piše Martina Dalić s adrese Hotmaila

Šavorić se referirao na tekst objavljen na tportalu istoga tog dana, 14. travnja 2017., u kojem je navedeno:

“Vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak za svoje pravne savjetnike angažirao je zagrebačko odvjetničko društvo Šavorić i partneri. Zanimljivo je da je ta ista odvjetnička kuća godinama pružala pravne usluge ruskoj VTB banci oko odnosa s koncernom. VTB banka je jedan od najvećih Agrokorovih kreditora, odnosno vjerovnika. Postavlja se pitanje jesu li zagrebački odvjetnici u sukobu interesa.”

Sadržaj e-maila koji je poslao Šavorić otkriva da su i on i predstavnici VTB-a bili svjesni da je riječ o spornom angažmanu. Naime, Šavorić je radio na izradi lex Agrokor iako je zastupao VTB kao jednog od najvećih kreditora Agrokora, a potom je nastavio savjetovati Antu Ramljaka. Zato su svi u tom lancu očito bili svjesni toga da će se on morati izuzeti barem iz donošenja odluka koje se odnose na VTB.

Nacional je prvi, u rujnu 2018. u broju 1063, otkrio da je Šavorić samo za prvih 18 dana svog angažmana u Agrokoru naplatio 825 tisuća kuna, kao i da su izvori bliski tadašnjoj vladi tvrdili da je Šavorića u skupinu Borg na tajnom sastanku u vladi koncem veljače 2017. uveo premijer Plenković osobno, predstavivši ga ovako: “Ovo je odvjetnik Boris Šavorić. On uživa moje veliko povjerenje i bit će među ljudima koji će nam pružiti pravne savjete u situaciji povezanoj s Agrokorom.” Iz vlade su to pokušali demantirali, a Ante Ramljak u medijima je tvrdio da je on doveo Borisa Šavorića. Moguće da je Ramljak to govorio i zato da zaštiti Plenkovića jer su mediji još ranije otkrili da je Plenković svoj predizborni spot uoči parlamentarnih izbora 2016. snimao u uredu odvjetničkog društva Šavorić i partneri na 14. i 15. katu nebodera na Trgu bana Jelačića. Iz HDZ-a su tvrdili da je ta lokacija odabrana sasvim slučajno. Kasnije je Plenković priznao da je sa Šavorićem išao u školu i na fakultet te da se znaju, ali da nisu bliski prijatelji. Sve to otvorilo je nove kontroverze oko tajnih relacija premijera i članova njegove vlade s borgovcima. Posebno kad se otkrilo koliko su za svoj rad u Agrokoru masno naplatili dok su mali dobavljači Agrokorovih tvrtki molili da im se uplate njihova, u tim relacijama, posve sitna dugovanja kako ne bi propali.

Novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško, koji je došao nakon Ramljaka, objavio je u prosincu 2018. da je od travnja 2017. do listopada 2018. savjetnicima isplaćeno 85,3 milijuna eura

Novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško, koji je došao nakon Ramljaka, objavio je u prosincu 2018. da je od travnja 2017. do listopada 2018., dakle, za 18 mjeseci rada, savjetnicima ukupno isplaćeno 85,3 milijuna eura, odnosno, oko 630 milijuna kuna naknada i nagrada za uspjeh nagodbe. Savjetnici su podijeljeni u kategorije A i B pa je onima iz Grupe A isplaćeno 69,4 milijuna eura (510 milijuna kuna), a onima iz Grupe B 15,9 milijuna eura (120 milijuna kuna).

Glavnom savjetniku za restrukturiranje AlixPartnersu isplaćeno je 29,8 milijuna eura ili oko 223 milijuna kuna.

Kako je tada objavio Jutarnji list, prema podacima iz AlixPartnersa, njihovi domaći podizvođači – tvrtka Altera Savjetovanje u vlasništvu Branimira Bricelja i Marka Delića, dobila je 2,55 milijuna eura (18,8 milijuna kuna), Texo Management (tvrtka u vlasništvu Tomislava Matića u kojoj je radio Ante Ramljak, bivši povjerenik Agrokora) 2,43 milijuna eura (18 milijuna kuna), Caper, konzalting tvrtka Željka Perića, 800 tisuća eura, Komunikacijski ured Colić, Laco i Partneri 780 tisuća eura, a InterCapital, u kojoj je član uprave Tonči Korunić, 710 tisuća eura.

I GONG je na svom profilu na Twitteru u prosincu 2018. objavio grafiku s ukupnim prihodima tvrtki koje su u Agrokoru angažirane kao savjetnici nakon formiranja izvanredne uprave u 2017. i rastom prihoda u odnosu na 2016. Iz njihove objave vidjelo se da je najveće ukupne prihode u 2017. godini ostvarila tvrtka InterCapital (97 milijuna kuna), zatim Šavorić&Partners s 19,1 milijun kn, BD&P 10,7 milijuna, Altera 9,1 milijun, Texo Management 8,9 milijuna, Gajski, Grlić, Prka i partneri 7,4 milijuna te Komunikacijski ured 6,8 milijuna kuna. Najveći rast prihoda u odnosu na 2016. ostvarila je Altera (1072 posto) zatim Texo Management (574 posto), Gajski, Grlić, Prka i partneri (87 posto), InterCapital (45 posto), Komunikacijski ured (45 posto), BD&P (29 posto) i Šavorić&Partners (12 posto).

Foto: N1/Nacional/Piksell

Advertisement

Vijesti

Raskol na Zapadnu i Istočnu crkvu iz 1054.: Korijeni i uzroci

Published

on

Veliki crkveni raskol iz 11. stoljeća. – koji je podijelio Crkvu na Zapadnu i Istočnu – događaj je čije posljedice (vjerske, političke i društvene) osjećamo dan danas.

Premda se kao konkretna godina uzima 1054., raskolu je prethodilo nekoliko velikih kriza. S obzirom na kompleksnost teme, odlučili smo ju obraditi u dva dijela, a u današnjoj ‘Povijesnoj četvrti’ bavimo se korijenima i uzrocima – s Podcasta Povijesna četvrt prenosi Bitno.net .

Podcast obično objavljujemo svakog drugog četvrtka na YouTube kanalu Bitno.neta, a cilj mu je demistifikacija kontroverznih točaka iz povijesti Katoličke Crkve.

Bitno.net

Continue Reading

Vijesti

DOTUR KANIBAL

Published

on

Svukud ima vakih kanibala – kaže Pepi na profilu I. Kotlar

Klinički centar Rebro. Čeka se prid ordinacijama u onon uskon dugačkon hodniku. Sidi se sa obe dvi bande a noge triba podvuć pod katrigu da se mere proć sredinon.

Jure Franić je dva puta prozvan i tek se na treće oglašavanje javija. Pasalo je dvi ure od podne. Uspravja se pospani starkeja sa nogama savijenin u kolinima.

Usta je noćas još u pola tri u svome Gornjen Segetu pa onda nanoge po ladnoći do Trogira. Tamo je na autobusnoj stanici malo odrima a onda vija za Zagreb na kontrolu.

Namišta robu prid ordinacijon ka da ide na raport kod pukovnika. Sestra ga priši, jer kasne a pacijenata je puno.

Dotur Tomić se nakratko udubija u njegove nalaze dok se ovaj nije skinija do pojasa i snimija EKG-a.

A sinoć se smrza dok se kupa na bokune prvo do pasa pa od pasa, kako se to već čini u kućama bez tekuće vode. Njegova Janja ga je natirala da opere i glavu, iako po njemu ni tribalo. Sad se čudi ča dotur gleda u te kartušine a ne u njega, kad se već opra i zapuca iz te dajine. Ali to van je Zagrebački dotur – oni sve znadu.

– “Dobro Jure gdje su ti nalazi krvi i mokraće, kao što se ovdje traži?”

– “Pa doturica iz Trogira mi ni ništa rekla, samo mi je napisala uputnicu.”

Dotur ga oslušnu, duboko diši, ne diši, iskašji se, normalno diši. Pregleda mu još crveni friž od vrata do trbuja nakon nedavne operacije tri baj pasa.

Provuka je traku od EKG-a kroz ruku kao telegrafista kad stane čitat poruku s vrpce. I sad bi Jure najradije da ga dotur potapša po škinama i da mu kaže: Starino idi doma zdrav si ko dren. A ko zna koliko dotura bi tako reklo, pogotovo kad je u stisci s vrimenon, a dođe mu tako neko iz vukojebine i to bez nalaza. Ali ovaj ni takav:

– “Slušaj Jure, idi u sobu pet neka ti učine komplet analizu krvi i mokraće hitno, reci da sam im to ja rekao, onda u sobu 12 da ti naprave eho srca. Kad budeš gotov donesi sve ovde. “

– “Ali doture meni autobus ide u šest uri, moran doma zbog Gurke.”

– “A ko ti je ta Gurka?”

– “Naša kravica, nikon se ne da pomust samo meni, “

– “Ma bićeš ti još večeras kući, samo požuri.”

Jure je obavija sve ča mu je dotur kaza i u pet se ponovo nacrta kod dr. Tomića. Bi je zadnji pacijent za danas. Cupka on nestrpjivo da krene kući, a dotur mu reče da ne brine da će ga on osobno odvest na kolodvor. Ponovo se udubija u nalaze i počne odmahivat glavon.

– “E moj Jure, moramo te odmah prikačiti na “holter” da vidimo što nam to govori tvoje ludo srce. Što je danas … petak? Evo sad ti ga stavimo pa ti stoji do ponedjeljka kad ponovo radimo. I ne smiješ putovati jer rezultati neće biti dobri. “

– “Ali doture moran ić, doli me čekaju i Gurka me čeka, a i neman ja kod sebe šoldi za u hotel.

A zna dotur dobro kakve su to muke. I sam je poteka iz jednog takvog brđanskog zaseoka. Zna da je jedina krava ka član obiteji. Ujutro se prvo pogleda u štalu vidit kako je ona, a čeljad će i samo kazat ako im čagod fali. A ča se šoldi tiče, to je zadnje ča od sejaka moš iskopat. Ono malo ča se zaradi od prodaje ode na ono ča se mora kupit: sime, lektrika, so, ćizme, kemija, likarije …

Jure se počea trest ka da sina šaje u rat. “Ma smiri se starino, sve ćemo polako rješiti.”, umiruje ga dotur. Pozva je glavnu sestru s pripremnog i pita je je li je slobodna ona soba za VIP-bolesnike. Slobodna je.

– “Eto, našli smo ti besplatan carski smještaj ovde na trećem katu. Znam da bolnička hrana nije neka pa je najbolje da jedeš “Kod Rose”, ulicu niže. Evo ti hiljadu kuna pa ćeš mi vratiti drugi put. A što se tiče Gurke pa valjda će je neko nekako pomusti. Samo ti javi tvojima da dolaziš u ponedjeljak.”

Jure je drhtavo izvadija neku praistorijsku Nokiju ča ju je posudi od susida Grade za ovu priliku. Pokušava ubost one botune debelin parstima, ka da vrhon postola probaješ naciljat bajam. I sve ubada po 2-3 gumba istovrimeno. Dotur mu otkuca broj da se ovaj više ne muči i dade mu mobitel na uvo. Javi se susid Grada i posli nekoliko razmina halo-halo, počmu se mejusobno pitat ko je to tamo, a ko je to vamo, iako su obojica već iz prve pripoznali glasove.

Konačno su se našli negdi u eteru, i obojica se zaprepastili ka da su se iznenada trefili negdi posrid Čukotskog mora. Jure nikako da rekne zoć zove, a zapravo bi ga najradije pita kako je Gurka. Vidi je dotur da se stari blokira pa mu je vazea telefon i Gradi lipo objasnija kad će Jure natrag i da to javi njegovima.

A doturu je svaki petak uglavnon taki, strka od jutra do navečer. Pozva je sestru da smisti Juru i kala se doli “Kod Rose” da napokon čagod toplo izide. Odspava je jedva dvi ure na trosidu u svon kabinetu i u devet počea noćnu smjenu viziton. Tu se dosta zadrža. To su pacijenti ča sutra ili prekosutra gredu na operaciju sarca.

Ponekon od njih će ovo bit zadnja noć.

Prestrašeni su i gledaju ka dica u doture, ka u svoje jedino spasenje. Sa svakin triba popričat, umirit ga koliko je to moguće. A nije lako gledat čovika u oči i obećat da će sve biti u redu, a sutra mu prisić grudnu kost i rastegama rastvorit prsa dok rebra krckaju, pa ogolit njegovo drhtavo sarce. Uzimajući to sarce u ruke uvik mu je prid očiman lik čovika kojen je sinoć da obećanje.

Još ka dite je od majke nauči mnogo o likovitin bijkama i čemu koja služi. Životinje nekad i same ćute ča triba uzet, a čovik triba naučit.

Tako su se on i majka snalazili na padinama divjeg Lukova bez dotura i veterinara. Kasnije, u Zagrebu je bilo i bojih študenata od njega, ali najboji doturi su postali oni ča su znali ličit i tilo i dušu.

Obilazeći redon bolesničke sobe dr. Tomić stiže i do VIP-apartmana. Učinilo mu se da je kamara prazna. Posteja niti nije taknita a Jure sidi u poluškurici do ponistre i gleda u noć. Brine o Gurki i ne more zaspat.

A onda se dotur dositija.

Upita Juru je li u selu ima nekog ča gaji lavandu? Pa Grada zimi hrani svoje koze suhon lavandon. Pozvali su ponovo susida i dotur mu reče da kravi da svežanj lavande i da se će se od tega životinja primirit i dat se pomust. Uru poslin je Grada javi da je Gurka pomužena i da ništa ne brinemo. Jure se ozari od sriće i dotur ga natira da legne u posteju. Zaspao je odma, pri nego ča se svitlo ugasilo.

U ponedejak ujutro su mu skinli holter. Tomić je pogleda rezultate i malo je izmni listu Jurinih likarija.

– “Eto tako starino, slobodan si i još si ti dosta dobar. Napisao sam ti da dođeš na kontrolu u oktobru da ne dolaziš po zimi kao sada. I nemoj da mi opet dođeš bez nalaza.”

A vidi doktor da Juri jopet čagod fali, ka da mu se ne izlazi iz ordinacije.

– “Pa šta je sad Jure, jedva si čekao da odeš kući?”

– “Dva dana gledan ono veliko kupatilo ča ga zovete džakuzi, a zbog holtera se nisan smi kupat. A u životu nikad nisan lega u kadu.”

– “Hahaha Jure moj, evo vrati se gore i banjaj se do mile volje, dok ti ne krene autobus.”

I tako se Jure nabanja ka nikad u životu. Ispritiska je one botune na džakuziju ka da je u kokpitu eroplana. Kad se vratija Gurka se iznenadila kako mu je posvitlila koža, a Janja mu reče da je 20 godišta mlaji. E to su ti Zagrebački doturi, oni sve znaju boje od nas težaka.

Poslin dva miseca na adresu bolnice stiže poveći paket – piše za dr. Tomića. Dotur je otvorija paket a u njemu veliki pravokutni komad slanine ravan ka zrcalo. A koža na poleđini slanine oslikana u nekin živin kolurima i vidi se prilipi planinski pejsaž. U zasebnoj kuverti Jure se puno zafaljuje, pozdravja ga i vrača one pozajmjene pineze. A tu se našao i list iščupan iz sredine đačke teke na kojoj je olovkon pisalo:

“Dragi doture, ovu slaninu je opiturala moja Janja neotrovnon farbon. Ako vam se slika sviđa, kad izite slaninu, ostružite mast i obe bande triba premazat vrućin voskon od čela ili bezbojnin imelinom za postole. To van je poklon od moje kućne slikarice, jer ste me pomladili. Puno vam fala na vašoj dobroti i vidimo se u oktobru. Pozdrav od Janje, Gurke i Jureta.“

Dr. Tomić je kirurški precizno odilija slaninu od kože i postupija po uputi. Kožu je uokvirija i zakačija na zid ordinacije. Ma nema ko ne bi pogleda tu velišku lipu sliku veselih kolura. A onda bi se dotur pofalija:

– “To je koža od mog pacijenta sirotog Jureta, poslala mi njegova žena jer sam se potrudio oko njega. A jadnik se kupao kod nas sve dok mu koža nije skroz pobjelila. Ma bilo je tu i dobre njegove slanine, ali sam je odvojio i pojeo.”

Tako su najbojeg dotura na Rebru nazvali dr. Kanibal.

Kako tek ostale doture zovu? Neki judi će uvik bit dokaz da nije sve postalo posal, profit i interes.

Pepi

Continue Reading

Vijesti

Muftiji Zukorliću: “Ljuta sam jer smo mnoge stvari ostavljali za sutra… dok si ti žurio!”

Published

on

Sjećanje na jednog od najvećih sandžačko-muslimanskih intelektualaca, bivšeg muftiju, za Sandžak i Srbiju, Moamera Zukorlića u dirljivom govoru …

Efendija Muamer Zukorlić, teolog i političar, bio je pravi vođa svoga naroda i pučki tribun u Sandžaku ali i šire, umro je iznenadnom smrću u studenom 2021. godine.

Godine 2010. Zukorlić je formirao Bošnjačko nacionalno vijeće, te bošnjački narod proglasio konstitutivnim. Kad tijela države Srbije nisu priznala BNV, on je dao slijedeću izjavu:

 »Igranje Sandžakom znači poigravanje sa ovim dijelom Srbije. Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu da se vole ili ne vole. Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cijela zgrada. Zato se nije igrati sa vatrom. Ili će nam svima biti lijepo, ili će vatre biti do vrha. Samo naša kuća gorjeti neće.«

Poslušajte dirljiv govor u spomen na velikog muftiju…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved