Connect with us

Vijesti

STAREŠINA: F-16 i RAFALE: TU NEMA DVOJBE! Ali ne bi bio prvi put da si u jednostavnom odabiru Hrvatska puca u nogu…

Published

on

U sjeni “lockdowna” koji se tako ne zove, hrvatsko državno vodstvo bira strateškog partnera za (europsku) obranu i sigurnost. Igra se zove nabava borbenih zrakoplova. Izbor se svodi na odabir između američkih F-16 i francuskih Rafalea.

Da bi se razumjelo koliko su pri odabiru manje važni tehnički detalji ponuda (kojima se obično opravdava izbor), a koliko je važno hrvatsko svrstavanje u budućoj koncepciji europske obrane i sigurnosti, valja pogledati koliko na budućnost europske sigurnosti različito gledaju Francuska i Njemačka, dvije najmoćnije države EU-a.

Obje su pobornice i predvodnice stvaranja zajedničke europske obrane sa zajedničkom europskom vojskom. No posljednjih su tjedana na vidjelo ponovno izišla njihova različita viđenja buduće američke uloge u europskoj sigurnosti.

Raspravu je potaknula njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) svojim autorskim člankom za Politico, objavljenim dan uoči američkih izbora. Podcrtavajući razlike u odnosu na francuski pogled na zajedničku europsku obranu, AKK je naglasila kako treba “prestati s iluzijama o europskoj strateškoj autonomiji” jer “Europljani neće biti u stanju nadomjestiti američku ključnu ulogu kao pružatelja sigurnosti”.

Odgovor Emmanuela Macrona, koji već dulje vrijeme promovira tezu da je NATO doživio “moždanu smrt” te da Europa mora imati samodostatnu obranu, nije trebalo dugo čekati.

U velikom i strateški pretencioznom intervjuu časopisu “Veliki kontinent”, Macron je poručio: “Mi smo na geostrateškom planu zaboravili razmišljati, osim kroz prizmu NATO-a.” I pozvao je Europu da iskoristi novu američku administraciju kako bi izgradila vlastitu sigurnosnu autonomiju, poručujući kako će Amerika poštovati Europu samo ako bude obrambeno suverena.

A njemačku ministricu obrane prozvao je da krivotvori povijest, (pre)naglašavajući američku ulogu u europskoj obrani, dodajući da, koliko mu je poznato, njezino mišljenje ne dijeli i njezina šefica Angela Merkel.

Resetiranje NATO-a

Mutti Merkel, koja je ne samo šefica, već i mentorica AKK i bez čije suglasnosti AKK nikada ne bi napisala onakav članak dan uoči američkih izbora, mudro se izvukla iz polemike. Ali je zato AKK na jednoj njemačkoj konferenciji o sigurnosti kao odgovor Macronu dodatno potvrdila glavnu tezu iz svojeg članka za Politico – Europa nema kapacitet za stratešku autonomiju i tu je američka uloga nezamjenjiva.

Istu je tezu podupro i veteran njemačke sigurnosne diplomacije i transatlantske suradnje Wolfgang Ischinger. Iz toga se može zaključiti da je Mutti itekako znala, da nije riječ o osobnom mišljenju AKK već o njemačkoj platformi za resetiranje NATO-a i koncepcije europske obrane i sigurnosti u suradnji s SAD-om, a ne nasuprot SAD-u. Macron je ostao sam u svojoj viziji europske strateške autonomije.

Njemačka se već ponudila kao glavni američki partner u novim transatlantskim odnosima. Ujedno se još jednom pokazalo koliko je europska strateška autonomija nemoguća misija: pa niti dva nositelja koncepcije zajedničke obrane ne mogu se dogovoriti o glavnom cilju.

Kako je već najavio izabrani američki predsjednik Joe Biden, Amerika se vraća na svjetsku pozornicu i obnova transatlantskog partnerstva kroz NATO bit će jedan od prioriteta. No to ne znači povratak na staro, već resetiranje NATO-a primjereno izazovima novih desetljeća.

I tek će se vidjeti koliko je važno i korisno bilo što je predsjednik Trump u katkad gruboj, buldožerskoj maniri protresao multilateralne saveze i organizacije, uključujući i NATO, dovodeći u pitanje njihov smisao i svrsishodnost. Time je otvorena mogućnost za obnovu, primjerenu novim izazovima.

Nova Bidenova administracija učinit će Ameriku prisutniju i na Balkanu, u našem susjedstvu. Neće to biti ni približno u onom intenzitetu kao u razdoblju od 1992. do 2000., ali će biti prisutnija nego prethodnih godina. Izabrani predsjednik Biden bio je još kao senator angažiran u kreiranju američke politike prema postjugoslavenskoj krizi.

Izvjesni novi državni tajnik Antony Blinken u to je doba pisao govore Clintonovu savjetniku za nacionalnu sigurnost Anthonyju Lakeu, koji je pak koordinirao američku politiku vojnog rješenja postjugoslavenske krize – od Oluje do Daytonskog sporazuma. Vidjet ćemo tko će biti budući podtajnik za Europu.

U svakom slučaju, dolazi administracija kojoj je problematika nedovršenih postjugoslavenskih država poznata i koja će, zbog sebe, željeti nešto učiniti.

To su okolnosti u kojima hrvatski državni vrh (čitaj Andrej Plenković) danas bira između američkih i francuskih borbenih zrakoplova. Taj izbor danas za Hrvatsku znači strateško svrstavanje: za američku ili za francusku koncepciju europske obrane.

Također znači: otvoriti si ili si zatvoriti vrata za utjecaj u regionalnoj politici u suradnji s glavnim kriznim menadžerom na Balkanu. Zato zdravorazumski, izbor između F-16 i Rafalea uopće ne izgleda kao dvojba.

Osobito znade li se koliko je Hrvatska na vlastitoj koži osjetila (ne)moć europske obrane. Ali ne bi bilo prvi put da si u jednostavnim odabirima Hrvatska puca u nogu. Oni koji vode politiku po načelu “ja mogu sve što hoću” – i to mogu

Višnja Starešina/Slobodnadalmacija

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved