Connect with us

Vijesti

Nakon Stevea Jobsa, bolje je vratiti se Pascalu i stvarima srca

Published

on

Uz kompletno izdanje cjelovitog djela velikog mislioca sedamnaestog stoljeća na talijanskom. Digitalni svijet je trebao osloboditi čovjeka, ali danas vidimo da moramo krenuti iz daleka…

Prva dva desetljeća 21. stoljeća uskoro će se završiti vijestima s kraja listopada da je Ugovor Ujedinjenih naroda o zabrani nuklearnog oružja iz 2017. godine dosegao 50 država potpisnica, to je prag nužan za stvarno stupanje na snagu: sedamdeset i pet godina nakon Hirošime, svjedočimo novom nazadovanju takozvane “Snažne povijesti” s velikim početnim slovom, nakon zaustavljanja koje joj je nametnuto 26. prosinca 1991. i kraja Sovjetskog Saveza. Da nije bilo toga u upravljačkoj sobi te Povijesti, koju su stare ideologije i političke stranke zauzimale do početka devedesetih godina dvadesetog stoljeća, kada upadamo i globalizaciju i njene negativne učinke koje trenutno plaćamo s Covidom. Unatoč krahu prvog i glavnog socijalno-komunističkog režima i posljedičnom kraju one ere velikih kataklizmi koja je bila “kratko stoljeće”, čovjek nije prestao pokušavati savladavati sebe vlastitim razumom, želeći po svaku cijenu davati uvijek smisao događajima, osim kroz Otkrivenje.

Ipak, nedavna publikacija za Bompiani prvog talijanskog prijevoda cjelovitih djela Blaisea Pascala, koju je uredila Maria Vita Romeo (stranice 3200, 70,00 eura), koja se već sada može naći u Italiji, omogućuje nam približavanje razmišljanju onoga što je Augustus Del Noce smatrao je jednim od temelja europske kršćanske spiritualističke filozofije sedamnaestog stoljeća i cijele moderne ere (i šire). To će reći o onom kulturnom trendu moderne koji nije dao život racionalističkom i idealističkom snu o preobražaju svijeta razumom i tehnikom, već pokušaju da se svijet nastavi razumjeti po učenju drevnih i srednjovjekovnih: čak i po cijenu odustajanja od promjene svijeta. I sigurno ne u uvjerenju o potpunoj beskorisnosti ili čak štetnosti tehničkih promjena kao takvih, već u činjenici da ih, prije nego što promijenimo stvari, moramo barem pokušati razumjeti. U svojoj suštini, rekao bi Aristotel. U njihovim granicama, govori nam Pascal, najvjerojatnije želeći izraziti koncept sličan konceptu aristotelovske supstance … Imena suvremenih Nicolas Malebranche, Giambattista Vico, Antonio Rosmini, John Henry Newman sada imaju mogućnost, također zahvaljujući talijanskom izdanju Pascalovskih spisa, koji će biti ponovno predloženi, nakon Černobila i tijekom Covida, u svojstvu velikih komentatora jedne od najpoznatijih Pascalovih fraza: “srce ima svoje razloge koje razum ne zna”.

Uzimajući u obzir Paula Ricoeura, jednog od suvremenih filozofa koji se može smatrati nasljednikom tih razmišljanja, kada je napisao da se filozofija sastoji u “prisjećanju da započnemo”, možemo potvrditi da je današnje globalizirano društvo pobijedilo sjećanje na vrijeme koje prolazi. Stoga je porazilo i srce, koje je, kako je rekao sveti Augustin, mjesto vremena koje se shvaća kao mjerenje prošlih i budućih događaja. Sa svojim pametnim telefonom možemo putovati bilo gdje, ali više ne znajući tko smo, jer smo ostali i bez memorije i bez srca … Uz dužno poštovanje Steveu Jobsu koji je 2001. godine predstavio iPod i pokrenuo četvrtu industrijsku revoluciju tzv. ”digitalno doba”, njegova izjava sve više izgleda da je to instrument koji cilja na srca ljudi. Zapravo, ako je treća industrijska revolucija, koja je započela krajem 1970-ih s prvim osobnim računalima, već imala problematično lice, to posebno vrijedi za četvrtu: to je ono što je Michel Foucault, još na početku treće, opisao poput smanjenja srca kao sakupljača informacija, koje dolaze iz komunikacijskog društva, jer iz ogromnog prostora svijeta lako se uđe u nečiju sobu.

Međutim, ovaj neuspjeh koji je sebi dala postmoderna racionalnost možda se može prevladati, ostavljajući (čak i na trenutak) autore problema: vraćajući se tako sa Stevea Jobsa, – Pascalu i Augustinu. Napokon, papirnata knjiga jedan je od onih proizvoda koji se izgleda ne boji konkurencije bilo koje druge vrste industrije. Stoljećima do sada, ali i (a možda prije svega) i danas, kada se čini da ima prednost čak i pred e-knjigom …

Autor: Giuseppe Bonvegna/L’Avvenire

Advertisement

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved