Connect with us

Vijesti

Godina posvećena sv. Josipu

Published

on

Papa Franjo objavio je 8. prosinca apostolsko pismo Patris Corde – očevim srcem – „na 150. obljetnicu proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve“. Također je odlučio proglasiti „godinu svetoga Josipa“.

Pismo Patris Corde opisuje svetoga patrijarha, njegov život, njegove kreposti, u stilu koji je za Franju prilično neobičan. Uvod sažima ono što nam sveto evanđelje govori o velikom svetom Josipu. Potom Pismo navodi razne vidike svečevog očinstva.

Kao prvo, pismo ističe ljubav koju je kršćanski narod uvijek imao prema njemu, sažeto u geslu „Ite ad Joseph“. Pismo potom opisuje njegovu nježnost prema Isusu i Mariji, koja odražava Božju nježnost. Zatim slijede opažanja o njegovoj poslušnosti Bogu, gdje on neustrašivo prihvaća svoje poslanje, njegovoj ljubavi prema radu i konačno njegovoj poniznosti, izraženoj u liku „oca u sjeni“.

Istog dana kad je pismo objavljeno, izašao je dekret Apostolske pokorničarne koji je potpisao veliki pokorničar (predstojnik ovoga ureda), kardinal Mauro Piacenza. Ovim dekretom proglašava se posebna godina svetoga Josipa koja će trajati od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021.

Također se navode oprosti koji se podjeljuju tijekom ove godine.
Potpuni oprost podjeljuje se pod uobičajenim uvjetima: sakramentalna ispovijed, sveta pričest i molitva na nakane Svetog Oca „vjernicima koji će u duhu nenavezanom na ikoji grijeh sudjelovati u Godini sv. Josipa“, te prema sljedećim posebnim uvjetima:

– onima koji najmanje 30 minuta razmatraju o Očenašu ili sudjeluju u barem jednodnevnoj duhovnoj obnovi koja uključuje razmatranje o sv. Josipu;
– koji poput sv. Josipa, slijedeći njegov primjer, izvrše duhovno ili tjelesno djelo milosrđa;
– koji mole svetu krunicu u obitelji ili kao zaručnici;
– koji svoje svakodnevne aktivnosti povjeravaju zaštiti sv. Josipa i svim vjernicima koji zazivaju zagovor sv. Josipa kako bi oni koji traže posao mogli naći dostojanstveni posao;
– koji mole Litanije sv. Josipa za progonjenu Crkve ad intra i ad extra te za olakšanje svim kršćanima koji trpe sve oblike progona;
– koji izmole bilo koju molitvu ili čin pobožnosti koji je zakonito odobren u čast sv. Josipa, posebno 19. ožujka, 1. svibnja, 19. u mjesecu i svake srijede – na dane posvećene spomenu na ovoga sveca prema latinskoj tradiciji;
– u kontekstu zdravstvene nužde, dar potpunoga oprosta posebno obuhvaća starije, bolesne, umiruće i sve one koji iz opravdanih razloga ne mogu napustiti svoje domove ako su nenavezani na bilo koji grijeh i imaju nakanu da što prije ispune tri uobičajena uvjeta te izvrše čin pobožnosti u čast sv. Josipu, tješitelju bolesnih i zaštitniku dobre smrti, prikazujući Bogu s pouzdanjem boli i kušnje svoga života.

Dekret završava poticajem svećenicima da velikodušno prihvate službu sakramenta pokore i da često pričešćuju bolesnike.

Izvor: fsspx.news

Advertisement

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved