Connect with us

Vijesti

HODAK: Gdje su bili štrajkaši kad im je Milanović snizio plaće?

Published

on

“U Indoneziji je status quo vadis”, odgovorio je davnih godina u Bitoli vodnik prve klase na pitanje novinara Žarka Modrića o prilikama u “nesvrstanoj” Indoneziji gdje je upravo Titov miljenik Sukarno bio svrgnut s vlasti državnim udarom. Ta preteča našeg legendarnog podoficira-kolumniste Ante Tomića ušao je trajno u podsvijest nas par zagrebačkih “sretnika” koji smo tamo služili JNA. Ja još i po kazni…

Danas, nakon “100 godina samoće”, slavni Gabriel Garcia Marquez, da je srećom još živ, mogao bi, zahvaljujući “štrajku prosvjetnih radnika i trudbenika”, napisati novu epsku fikciju ili još bolje “obiteljsku sagu” o usamljenosti naših sindikalnih vođa u već epskom štrajku oko plaća i koeficijenata.

Kao i davne 1967.g. u progresivnoj Indoneziji, i kod nas je trenutno “status quo vadis” ili prevedeno na “zapadno -balkanski” –  “j… lud zbunjenog”. Mene nije teško impresionirati pa odmah nakon toga i kupiti. Radi se o ljupkoj paroli koju su nosile mlade, progresivne, inventivne i “apolitične” štrajkašice: “Bez obrazovanja dijete će mi postati član HDZ-a!”. Parola vrijedna “Lige šampiona”.

Nitko od odlično organiziranih štrajkača nije se prestrašio kako će mu “neobrazovano” dijete postati član SDP-a ili, ne-daj-Bože, HNS-a. Ovih dana reciklira se na fejsu genijalna poruka beogradskog glumca Zorana Radmilovića: “Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je kad si glup”. Činjenica koju glupi ne mogu negirati je da je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića prosvjetarima bila srezana plaća, ukinut regres, bogovi su im uzeli božićnicu … Ali tada je na vlasti bila “avangarda radničke klase” poput Freda Matića, Jovanovića, Vesne Pusić, Milanke Opačić, Vrdoljaka, Marasa, Mršića, Bauka (komunizma) Anke Mrak-Taritaš…

Da love ima, dokaz je da se financira knjigu o Miki Špiljku

Kad čitaš ta imena i sam se nesvjesno zapitaš tko bi pametan i pomislio štrajkati i organizirati “spontani” protest protiv tako “uspješne” Vlade. A sindikalni vođe su ostali isti – onda i sada. Velike ribe i mali “ribići”. To su bila vremena kad je bilo teško drugima, a ne onima koji su već umrli. I mediji su bili relaksiraniji. Novinari su mogli napisati što god im se naredi. Vlakovi su kasnili po redu vožnje, zdravstvo je bilo besplatno, a liječenje bezobrazno skupo… Prosvjednici su jasno pokazali tko je Pedro. Jeste li vidjeli i jedan transparent na kojem se spominje aktualna “gospođa ministarka” koja vodi resor obrazovanja u ime stranke od 1,5%, stranke koja asocira na statističku grešku? A da love ime dokaz je što je njeno Ministarstvo sufinanciralo dugo očekivanu knjigu “Mika Špiljak, revolucionar i državnik”. “Mo’š mislit”, rekla bi Tanja Torbarina. Da je nastavak štrajka kao “spontanog” protesta debelo politički motiviran, jasno je i onima “koji su umrli i nije im teško”. I na kraju što bi se dogodilo da su vatrogasci, kad se zapalio onaj stan u Splitu, javili da trenutno štrajkaju!?

Naravno, ideološki zapaljivi štrajkovi sami denunciraju štrajkaše. Otrovne strjelice odapete su i prema Tuđmanu. “Lopovska privatizacija” je stara ljevičarska izlizana priča… Dr. Franjo Tuđman umro je pred 20 godina. Ostavio nam je dug od oko 10 milijardi dolara, od čega polovicu iznosi dug iz komunizma. Nakon tvrdog Domovinskog rata ostavio je netaknute hrvatske banke, velike firme kao INA-u i Plivu, Imunološki zavod, prirodna bogatstva, rude, naftu, pitku vodu, izvore, jezera, rijeke i Jadransko more… Danas nam je dug veći od 100 milijardi dolara, a sve što je vrijedilo je privatizirano. U osam godina vlasti SDP-a i HNS-a nije poništena ni jedna jedina privatizacija… Zašto? Krešo Ereš na fejsu je direktan: “Ono kad ljevica ruši desnicu uz pomoć djece….”. Višnja Tepeš: “Pa dokle više… mislim da bi medicinske sestre trebale dobiti povećanje plaće prije nego vi, a vi ste je dobili i sad je ne želite, ne mogu to više pratiti”. Ne mogu to pratiti ni učitelji Osnovne škole Marka Marulića iz Sinja koja je na svojim mrežnim stranicama obavijestila da s danom 29. studenog 2019.g. prekidaju štrajk.

Kad se podvuče zajednički nazivnik ispada da štrajka ne bi ni bilo kao ni ovih 40.000 tisuća ogorčenih prosvjednika da je na vlasti SDP s HNS-om. Ta opjevana, progresivna ekipa srezala je plaće, koeficijente, božićnice, regrese, a sindikalna nomenklatura ni u snu nije pomislila na prosvjed ili štrajk. Ako je netko i pisnuo onda je vjerojatno kroz zube zaškrgutao: “Prokleti Tuđman, što nam opet radi…”. A da sindikalni vođe “razmišljaju kritično” vidi se po njihovim plaćama koje se ne razlikuju puno od ministarskih.

Gdje su bili štrajkaši kad im je Milanović snizio plaće?

Rječnik pun izlizanih pleonazama odnosno suvišnih ponavljanja: “vremensko razdoblje, najoptimalnije, no, međutim…”, ali ni traga odgovoru zašto su šutjeli, mučali, čkomili kad im je Zoki Milanović snizio plaće, srezao regrese, božićnice… Sada će mu u ime zahvalnosti i proleterske solidarnosti dati glas na nadolazećim izborima. I sad neka netko od lijevih farizeja dokaže da ovaj štrajk nije još jedan dokaz ljevičarskog demagoškog talenta. Preko leđa potplaćenih učitelja i profesora, preko kolebljivog i kompromisima opterećenog HDZ-a do ponovnog zauzimanja Banskih dvora. Kad se jednom opet ustoliče, kao da ih je netko dotaknuo čarobnim štapićem svi će problemi nestati u ljevičarskoj magli. Onda se ni Jelena Veljača neće više ukazivati iz Beograda jer će se za prava žena brinuti Rada, Anka Taritaš Mrak, Vedrana Rudan, Vesna Teršelič, Sanja Sarnavka… a učitelji će možda skužiti u kojoj su se priči našli.

Zgodnu misao pročitah ovi dana na fejsu: “Ako se ikada pronađeš u lošoj priči, napusti je”.

Iskoristivši priliku dok nije blokiran, javio se na fejsu Josip Radeljak: “”E, moj Dostojevski… Lako je bilo napisati Idiota u tvoje vrijeme… Danas bi to više bilo kao popis stanovništva…”. Preoštro, možda? Možda je najbolje ići s aktualnim primjerima. Javio se ovih burnih dana jedan veliki hrvatski političar – Peđa Grbin, visok oko dva metra. On nas, onako s visoka, podučava svojoj istini o dr. Franji Tuđmanu pa cvrkuće: “Tuđman ne zaslužuje da se po njemu nazove državno odličje najvećeg reda. On je bio predsjednik dok su hrvatske oružane snage i vojnici činili ratne zločine”. Koliko je hrvatskih generala iz HV-a osuđeno u Haagu zbog počinjenih ratnih zločina? Koju presudu ima naš pravni dvometraš iz koje proizlazi da su hrvatske oružane snage činile ratne zločine i gdje? I što sad? Naš Peđa je bubnuo i ostao živ. I da nam živi, živi… Dostojevski.

‘Progresivnima’ smeta Kajkić, neistomišljenike zovu ustašama

Saborski zastupnik, notorni Nenad Stazić, poznati je kritičar onih slavnih vremena od 1945.-48.g, jer tada “njegovi” nisu obavili posao do kraja, odnosno obavili su ga “šlampavo”. Prevedeno, našem senzibilnom Nenadu 560.000 tisuća pobijenih nije neki broj koji bi ga zadovoljio. Moramo ga i shvatiti. Umjesto da sjedi u Saboru SRH, on mora sjediti u Saboru Republike Hrvatske. U nekim boljim vremenima on bi sjedio negdje drugdje… Neki dan je, u trenutku rijetke inspiracije, a nadahnut proleterskim duhom, zatražio da država prekine s financiranjem Katoličke crkve i branitelja. Ja ga razumijem. Samo 84% katolika u RH, branitelja k’o pljeve, a novca sve manje. Treba nešto ostati i za SPC, civilne, nevladine udruge, partizane, borce SAO krajine, Solunske borce, penziće iz JNA, za Istanbulsku konvenciju, za naše revolucionarne manjine… a brzo će i iduće ljeto. Treba ponovno ljetovati na “Breonima” za sedam kuna dnevno. E, moj Neno, tako ti je to kad živiš u zemlji gdje nepismeni pišu povijest. I još jednom neka nam živi, živi Dostojevski…

Mlada i perspektivna Lucija Božanić ujedno je i progresivni HDZ-ov kadar. Što god to značilo. Lucija, onako napredna i liberalna, sklona idejama i razmišljanjima dr. Franje Tuđmana, postala je visoki dužnosnik Ministarstva socijalne politike i mladih. Preko društvenih mreža čavrlja s Denisom Latinom, starim prekaljenim borcem protiv Thompsona i slova “U”. I tako oni, mladi, slobodoumni i napredni, čavrljaju dok se tamni oblak nije nadvio nad liberalnu glavicu naše Lucije te ona povika: “Sve je bilo super, dok nisam ‘vidila’ seratora ustašu Kajkića… s Bujice”. Tako naša Lucija, valjda po partijskom zadatku, gleda Bujicu i diže joj se želudac. Po reakciji mi se čini da joj je draži i da je pretplaćena na Index.

Nikola Kajkić je suspendirani MUP-ov istražitelj za zločine na Ovčari koji je po procjeni politike u svom poslu otišao “malo predaleko”. Očito sukob stručnosti i političke odluke da se “ne talasa”. I to je bilo sasvim dovoljno frendici Denisa Latina da Kajkića proglasi ustašom. I to javno! Možda joj je netko iskusniji, recimo Šeks ili Manolić, mogao prišapnuti da je osnivač njezina HDZ-a na prvom saboru stranke u Lisinskom između ostalog kazao da je “NDH, između ostalog, bila i izraz želja hrvatskog naroda za svojom državom…”. I tako u vrijeme tobožnjeg pluralizma i kritičkog razmišljanja, ako želiš na nekoga pljunuti, hračnuti i izbljuvati se, dovoljno je da ga proglasiš ustašom. Nasuprot tomu, ako misliš nekog pohvaliti, dati mu kompliment, biti ponosan što ga poznaš, onda ćeš za njega kazati da je “stari prvoborac, sudionik epskih bitaka kod Križnog puta, Hude jame”, da je “osloboditelj” Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta od Hrvata, da je spašavao Dubrovnik od ustaša… Ako netko i sankcionira takve i slične svinjarije, Visoki prekršajni sud će osuđenog osloboditi. Tada nema govora mržnje. Treba znati shvatiti slobodu izražavanja čl. 38 Ustava RH. Zapamtite to ustaše jedne! I da nam živi, živi Dostojevski…

Platon je davno, prije Lucije i Denisa, shvatio i napisao: “Mudar čovjek govori jer ima nešto za reći, a budala govori jer želi nešto reći”.

Još jedan ‘uspjeh’ nesposobnog Bošnjakovića

Black Friday special !! Stay at home and save 100% . Arkanđeo Gabrijel pronio je glas o sniženjima. Papinim proglasom od 1951.g. postao je zaštitnik telekomunikacija što se danas sasvim sigurno odnosi i na Internet. I kako bi rekli u Splitu – ludilo! To slobodnije prevedeno znači da nisi normalan ako ne poludiš! Hrvateki iz niskog atletskog starta jurnuše na Black Friday u dućane i robne kuće. Opijeni kupovanjem svi su zaboravili i na Severinu i njenog malog kao i na štrajk i koeficijente. Koga još boli ona stvar što školski učitelj s položenim stručnim ispitom ima koeficijent 1,325, a upravitelj restorana u Ministarstvu obrane 1,649… Koliko će samo novih ovrha nastati nakon navale u dućanima na računala oko tisuću kuna jeftinija.

Dobro, pred vratima nam je novi Ovršni zakon. K’o da je izglasan na Black Friday. Umjesto 30 dana, ovrhe će trajati šest mjeseci, bit će znatno skuplje, a sudovi će biti doslovno blokirani predmetima. Još jedan “uspjeh” našeg nesposobnog Bošnjakovića.

Sniženje poštuju i imigranti. Na čuvenom London Bridgeu “samo” dvoje mrtvih i troje ranjenih. Klasika, tamni muškarac sa sumnjivim eksplozivnim prslukom nožem počeo obrađivati prolaznike. Sve je završilo tek kad ga je ustrijelio policajac. Hoće li policajac biti unaprijeđen ili stegovno gonjen ovisi o procjeni radi li se o terorizmu ili se tamni muškarac poskliznuo na koru od banane – pa tako pet puta.

Crni petak i u Nizozemskoj. Novinska vijest: “Koljački napad na tržnici Grote u Haagu”. Neki preživjeli tvrde da se možda radi o terorizmu. Kako ljudi olako izvlače zaključke o terorizmu, očito samo zato jer ne žele prihvatiti kvote koje nam je svima izračunala “Muti”.

Sve je to “piece of cake” prema onom što se događa u jednoj zemlji iz koje nam dolaze imigranti. Iračani su navodno nezadovoljni svojom vladom pa su iskoristili svoje demokratsko pravo na prosvjed, a vlada, nešto malo rigoroznija od Plenkijeve, također je iskoristila svoje zakonsko pravo da prosvjednike malo primiri. Malo? Dosad je u tim mirnim, dostojanstvenim i demokratskim prosvjedima ubijeno 408 ljudi, a 15.000 tisuća je završilo u zatvoru gdje čekaju suđenja. I kad jednog dana, a možda i prije, Slavoniju, Liku i ostale naše ljudstvom opustošene krajeve preplave željno očekivani imigranti, moglo bi doći do zanimljivih prosvjeda. Onda se lucidni Nenad Stazić neće cinično pitati “Imaju li branitelji prednost i kod seljenja u Irsku?”. Naime, tada on više ni na brijunskim brodovima neće biti siguran. Doznat će da je bio brodovlasnik tek kad mu sve lađe potonu. Za Stazića i njemu slične zgodnu definiciju dao je Oscar Wilde kad je napisao: “Pravi komunisti sve dijele ravnopravno. Obično imaju toliko grijeha koliko i imovine”.

Podučava nas Goran Gerovac zvani Gera: “Domaći izdajnici netragom su nestali iz našeg rječnika. Štrajk profesora otkrio je gdje su se sakrili”. Lucidni Gera, uostalom kao i svi rigidni ljevičari, odlično analizira. Koje plaće, koji koeficijenti? To je samo metafora i fuliranje. Šetnja prosvjednika Zagrebom bila je, za njega, u stvari lov i demaskiranje domaćih izdajnika. Od tuda su valjda svi oni transparenti na kojima je pisalo: “Lažljivci, licemjeri, otimači nacionalnog zlatnog kovčega”, “ako još nisu shvatili, trebali bi se početi bojati”…. Evo nama zore, evo nama dana, evo nama opet Gerinih partizana. Odmah iza učitelja, profesora i nastavnika stupaju Gerini partizani. Naravno, u ime slobode, pravde, koeficijenata marširaju i oni iz  11. Dalmatinske i 6. Ličke. A gdje su oni tu je blizu i “Maršal”, a možda i Stazić, Beljak, Grbin i ostala družba. Već će oni naći neku novu Hudu jamu tako da lov na “domaće izdajnike” mogu nastaviti. Subotnji “Obzor” objavljivat će spiskove, a mi bi se trebali tresti na spomen Gere i Pofuka. Trest ćemo se, ali od smijeha…

Francuske odvjetnice nedavno su izazvale pljesak zgodnom pisanom parolom na ulici. Prevedeno, tekst glasi: “Da smo htjeli da nas vlada je** glasali bi za Brad Pitta”.

Zvonimir Hodak/Direktno.hr

Advertisement

Vijesti

Postoji li đavao?

Published

on

Kako bi odmorio oči od kindlea, sinoć sam po kući tražio neku knjigu ‘tvrdih korica’ za lagano čitanje prije spavanje. Na polici sam naišao na Obred od Matta Baglioa pa sam pomislio, ajde film nije bio tako loš pa ako je pisano prema istinitom događaju moglo bi biti zanimljivo- i dakako bolje od filma.

Sigurno ste upoznati s pričom o egzorcistu, ali ono što me zapanjilo na samom početku knjige jest razdoblje kada glavni lik dobije poziv od biskupa da pohađa tečaj za egzorciste u Rimu, a u to doba, dakle nakon Drugog vatikanskog koncila, došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovno ili ne.

Sve do 1960.-ih u Crkvi gotovo da nije bilo nikoga tko nije vjerovao u to da je đavao zli duh, tj. pali anđeo, da ga je stvorio Bog i da ima stanovite moći i slobodnu volju.

Čitajući daljnje retke nisam se mogao oteti dojmu kako slični argumenti u raspravama koje se odvijaju danas između liberalne i konzervativne struje u Crkvi imaju istu pozadinu u ovom ključnom pitanju – dakle, postoji li đavao ili ne?

Autor knjige nam daje objašnjenje:

U ranoj se Crkvi na đavla gledalo kao na vođu silna mnoštva demona udruženih u borbi protiv „zajednica vjernih“ koju su predstavljali apostoli i ostali Kristovi učenici. Sv. Augustin će kasnije o ovomu sukobu govoriti u terminima borbe između „dva grada“ nastale u vrijeme kada je Bog stavio anđele na kušnju. Kao posljedica toga kršćani su morali biti stalno na oprezu i čuvati se ovoga neprijatelja koji je činio sve ne bi li uništio čovječanstvo i time se osvetio Bogu. Najvažnije oružje kojim se đavao koristio u ovome ratu bile su razne vrste napasti; u posebnim okolnostima, međutim, kao što piše u Novom zavjetu, đavao je mogao i izravno napasti čovjeka, i to na način da zaposjedne njegovo tijelo. U takvim je slučajevima jedini lijek bio egzorcizam.
O važnosti istjerivanje zloduha jasno svjedoče prvi obredi krštenja pri kojima su budući krštenici neko vrijeme bili svakodnevno podvrgnuti formalnu izgonjenju zloduha i tom su se prilikom morali odricati Sotone (pri obredu krštenje od vjernika se i danas traži odricanje od Sotone).

Unatoč golemoj važnosti istjerivanje zloduha u ranoj Crkvi, između „liberalnih“ i „konzervativnih“ teologa 1960-ih došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovce. Budući da Crkva pristupa definiranju istine pomoću dvaju različitih elemenata – pomoću božanske objave (Biblije) i pomoću predaje (koja tu objavu tumači) – obje su se strane u sukobu služile mješavinom povijesnih i biblijskih dokaza, nastojeći dokazati da su u pravu.

Liberalima nije išlo u glavu da je Crkva spremna i dalje vjerovati u postojanje nevidljivih duhova“ ili da je đavao „osoba“, pogotovo nakon što je napredak znanosti i ljudskoga uma jednoznačno pokazao da je osnova za ova vjerovanja odavno zastarjela. „Ne možemo se koristiti električnom rasvjetom i radijom te očekivati pomoć od suvremene medicine kada smo bolesni“, pisao je Rudolf Bultmann 1969., „i istodobno vjerovati u duhove i u čudesa o kojima govori Novi zavjet.

Polazeći od Biblije, analizirali su svetopisamske odlomke u kojima se spominje đavao i istaknuli njihovo alegorijsko značenje – držeći ih književnom doskočicom kojom su se pisci evanđelje poslužili u želji da istaknu moć što je zlo ima nad svijetom. I dok Isusovo djelovanje jasno svjedoči da je barem on vjerovao u postojanje đavla, đavlovu su opstojnost odbacivali kritičari poput Herbert Haaga, Basavan Iersela i Henrya Ansgara Kellya, koji su tvrdili da je on jednostavno bio onodobni ekvivalent suvremenomu stručnjaka za publicitet koji je jednostavno riječima prenosio svoju poruku kulturno zaostalu društvu.

Konzervativcima se činilo da ovakva tumačenja ne samo što iskrivljuju Sveto pismo, već da u potpunosti zanemaruju davnašnju tradiciju koju su utvrdili apostolski oci. Ako Crkva nikada u prošlosti nije izrekla svoj stav o postojanju đavla koji bi obvezivao sve kršćane, razlog tome jest taj što to nikada nije ni trebala učiniti; Crkva nikada nije sumnjala u to da đavao postoji. Osporavati ovaj nauk, isticali su oni, znači dovesti u pitanje vjerodostojnost Crkve kao takve. Ako je Isus doista Sin Božji, u što svi kršćani vjeruju, zašto bi on svoje učenike doveo u zabludu zapovijedajući im da izgone zloduhe ako takva bića ne postoje?

U međuvremenu, iako je obrana vjere pozivanjem na tradiciju bila u suglasju s naučavanjem crkvenih otaca, u čemu su posebno prednjačili konzervativci, sve je veći broj svećenika držao njihova stajališta srednjovjekovnim i zastarjelim te protivnima duhu vremena – donosi QuoVadisEcclesia.

Na kraju je pobijedilo ovo drugo shvaćanje budući da je sve veći broj svećenika vrijeđalo ne samo rasprostranjeno prihvaćenje modernističkoga svjetonazora, već i stanovita vrsta egzistencijalnoga relativizma koja je uzela maha kao posljedica Drugoga vatikanskog sabora: iako nisu odbacivali službeno naučavanje Crkve, većini se svećenika ovakav pristup đavlu činio sporednim pitanjem na koje „ozbiljan i trijezan“ svećenik ne bi smio gubiti vrijeme. Obistinila se, zaparavo, Baudelaireova čuvena rečenica: Đavao je na koncu uvjerio čovječanstvo da više ne postoji.

Continue Reading

Vijesti

“NEKA BERLIN IZGORI!” Ovako su Hrvati dočekali nogometne mađioničare

Published

on

Poslušajte himnu koju je 50 tisuća Hrvata pjevalo na stadionu u Berlinu prije utakmice Brazil – Hrvatska.

18 godina poslije, očekujemo istu podporu, pa da cijeli svijet vidi kako se navija za hrvatsku reprezentaciju.

Neka Berlin izgori – kaže se u komentaru fb profila Kratki korner.

Continue Reading

Vijesti

IDEALNO ZA LJEVICU I HDZ Hrvate očito ne zanimaju izbori za EP

Published

on

Hrvate očito ne zanimaju izbori za Europski parlament: Znatno lošija izlaznost nego što je bila prije pet godina

Mjereno postotcima, Gospić je u nedjelju prijepodne imao najbolji odaziv na europske izbore, u sjedištu Ličko-senjske županije glasovala 12,4 posto, s druge strane, u Bjelovaru,  Rijeci i Dubrovniku to je učinilo manje od sedam posto birača.  

Foto: icv

Generalno gledano, hrvatski birači pokazali su u nedjelju prijepodne slabo zanimanje za europske izbore. Od mogućih 3 milijuna 731 tisuću birača do 11, 30 sati glasovalo ih je nešto više od 254 tisuće, odnosno 7, 69 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

 To je slabije u odnosu na izbore od prije pet godina, kada je Hrvatska bila među zemljama s najlošijim odazivom u Europi, a kada je u isto vrijeme glasovalo 9, 93 posto birača.

 Dobar odaziv u Gospiću, vjerojatno, se može pripisati činjenici da njegovi birači, njih oko 10. 500, danas, osim 12 europarlametaraca biraju i gradonačelnika i njegova zamjenika.

 Ličko-senjska županija po odazivu prednjači među županijama, do podneva je glasovalo 12 posto Ličana, slijedi ju Karlovačka županija (9 posto) i Grad Zagreb (8, 77).

Najmanji odaziv je u Međimurskoj (šest posto), Virovitičko-podravskoj (6, 57 posto) i Brodsko-posavskoj (6, 64 posto).

 U istočnoj Australiji, na biračkim mjestima u Canberri, Sydneyu i Melbournu izbori za 12 hrvatskih europarlamentaraca su završeni u 11 sati po hrvatskom vremenu. Ta su mjesta, naime, otvorena u subotu u 23 sata po hrvatskom, odnosno u 7 sati po lokalnom vremenu.

Izborni dan proteče uredno, a izborna šutnja krši se neusporedivo manje nego na nedavnim parlamentarnim izborima, rekao je za Hrvatski radio član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. 

Pritužbe na kršenje uglavnom se odnose na objave na društvenim mrežama, poruke mejlovima, a neki su se građani pritužili da su im jutros u poštanske sandučiće ubačeni letci nekih kandidata.

DIP će to obrađivat idućih dana i tjedana i vidjeti što je, a što nije kršenje izborne šutnje i što će dalje proslijediti DORH-u, rekao je Hojski.

Brojni političari požurili su na birališta gdje su ih čekali predstavnici medija. Uglavnom su dolazili u pratnji partnera, a neki su tom prilikom dali kratke izjave u kojima su pozivali građane da obave svoju dužnost i odazovu se na izbore.

Komentar: Ova situacija se čini idealna za velike stranke i lijeve ekstremiste koji imaju dominantmo lijeve medije i baze aktivista.

Sada razni fred-ovi mogu bez otpora kao u Francuskoj, pisati deklaracije za ubijanje nerođene djece kao ljudsko pravo, kroz EU parlament…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved