Connect with us

Vijesti

Hodak: Povijest se pretvara u farsu… Ako želiš mir, pripremi se za rat!

Published

on

James B. Foley, bivši američki ambasador u Hrvatskoj, direktan je i jasan: “Ako Rusija proguta Ukrajinu i oslabi NATO, to bi ugrozilo i Hrvatsku”. Jasno je to i onima kojima je politika zadnja rupa na svirali, ali ne mali broj političkih idiota u ovoj državi drži se postulata dijalektičkog materijalizma: Zelenski mora pregovarati, puno je žrtava, narod pati, spasit će se mnogi životi i drugo ciljano mlaćenje prazne slame.

Zoran Milanović, htio to ili ne, našao se je u debelom off side-u zaboravljajući ne tako daleku 1991. godine. Isti sirenski glasovi, razni “sladoredari”, čekali su u redu kod Franje Tuđmana. Njemu nisu trebali savjeti nego samo vrijeme. Vrijeme da se naoruža i pobijedi.

Danas je popularna tzv. “Diplomatska Oluja” koja na sreću nije uspjela. Jer da jest, danas bi imali Z4. Ionako nam se smiješi ruski Z. I još nešto. Ukrajini danas pomaže dvije trećine svijeta. A nama je 1991. godine pomagao samo Buda Lončar embargom na kupnju oružja. Oružje teritorijalne “odbrane” je Račan već transferirao u Banja Luku. Ipak, unatoč svemu tomu, uspjeli smo. Danas se ponavlja, opet ‘old story’. Spasimo jadni ukrajinski narod, Rusi neka uzmu što je njihovo, pa neka Rusi i Ukrajinci odmah krenu u dobrovoljne radne akcije za obnovu zemlje. Idiota nikada dosta, a naročito političkih. Danas od Zelenskog traže ono isto što su svojedobno tražili i od Tuđmana. Da pusti neka bude poražen! I još nešto perverznije. Tko je najveći krivac za tragediju ukrajinskog naroda? Sami Ukrajinci ili oni koji su ih natjerali da se bore za svoju zemlju? Najlakše je skinuti gaće. Ali onda nema Oluje, Bljeska, traktorijade, pobjede, ponosa, vlastite države i što je najgore, nitko ti ne može garantirati da ćeš te usrane gaće ikada više moći ponovno obući. A život bez gaća je je**ni život.

Ako želiš mir, pripremi se za rat!

Stoga je opet aktualna stara latinska poslovica: “Si vis pacem, para bellum”.

Ako želiš mir, pripremi se za rat!

Događaji se redaju k’o u priči. U srpskoj skupštini na cijeni su direkti, aperkati, krošei… Šoraju se poslanici naroda, psuje se i udara, a Vučić sve mirno gleda. I prosto ne može da veruje. Pomislih što bi bilo da smo mi 1991. godine “popušili”. “Potpredsjednica”  Sabora bi valjda onda bila Vedrana Rudan koja bi, u apstraktnoj priči, zamijenila Milorada Pupovca i pozvala narodnu miliciju da smiri ustaše iz SDP-a. U Beogradu je samo premijera srpske Oluje. Ustaše bi “begali” traktorima prema Italiji, a Srbi iz Crne Gore svojim nosačima avijuna nadirali sve do Karlobaga…. Ako je na redu neka nova Kosovska bitka, tad će Turci da naje*u.

Srbija sad sama financira svoju povijest, svoje uglavnom nepostojeće ratne pobjede. Imam dojam kako se polako javlja nekakav blagi relaks između dva “bratska naroda”. Dačić u Zagrebu, Plenkiju novčić “bratstva i jedinstva”. Očito, po svemu sudeći, opet pomalo “cveta cveće u naše preduzeće”. Još samo da Putin razori Ukrajinu do kraja pa da se Vučić pojavi na granici s novim scenarijem za nove filmove o bratstvu i jedinstvu.

Recimo, zamislite film “Drug do druga grade novu željezničku prugu Virovitica, Karlobag, Karlovac”. Još kažu da je povijest “učiteljica života”. Hrvati su dokaz da je “malo dobrih” ljudi stvorilo državu bez pomoći dežurnih “učiteljica”.

Povijest se pretvara u farsu

Postoji jedan sloj “manje dobrih ljudi” koji su u jesen 1991. godine kao nositelji stanarskih prava napustili te stanove i prešli na stranu agresora. Sad “dežurna učiteljica” traži, moli, kmeči da se tim “borcima” izgrade kuće i stanovi, i to kao žrtvama rata. To je taj tajanstveni trenutak kad se povijest pretvara u farsu.

Recimo, neki pametni ljevičar s filozofskog faksa lansira mudru izreku “Noću je hladnije nego vani…” Sad vi dumate što to znači…? Onda se dosjetite da to nešto znači, ali možda samo na stranom jeziku. Na kojem? Hrvati barem znaju čuvati svoj jezik. Sjećam se kako su davnih dana stare gospođe, koje su pile kavicu u kavani Medulić, razgovarale na hrvatsko-njemačkom jeziku. Išlo im je odlično. Kad bi, recimo, htjele zamoliti konobara da im donese čašu hladne vode, ležerno bi ga pozvale i rekle: “Kelner, ideš hodaš, mene dodaš, čaša zima voda”. Prekrasni hrvatski jezik kojim su se služili naši stari, a ne ovaj “novo-komponovani” kojim se sve zas*re.

Pučka škola negdje u Lici. Učiteljica traži od đaka sinonim za riječ “očito”. Javi se Mile: “Moj otac vozi jeep BMW, a majka isto BMW. Znači, očito smo bogati”. “Dobar primjer”, pohvali ga učiteljica. Drugi se javi mali Joso: “Moja baba Manda svako jutro oko šest sati uzima sa stola New York Times i odlazi u šumu iza kuće. Pošto baba ne zna engleski ni beknuti, očito je da ide sra*i”. Učiteljica je ostala bez komentara.

Mudre partizanke i njihov ljubimac Fred Matić

Na pomolu je još jedna ozbiljna kriza u Lijevoj našoj. Ženska je mreža Hrvatske zgranuta. Nije im jasan smisao “predstave” moljenja krunice na Trgu bana Jelačića.

Mudre “partizanke” misle da je to prije svega protuustavno, a potom i retrogradno te anticivilizacijski. Ni više ni manje. Ne bi se pridružio tim ljudima, ali što je tu protuustavno, e to znaju samo AFŽ drugarice. One i njihov ljubimac Fred Matić, zvan “punjena ptica”. On se nekako zabezeknuo kad je shvatio da sve to podsjeća na Poljsku i Mađarsku. Pa nećemo se valjda drugovi ugledati u te dvije zatucane države? Možda bolje da se ugledamo na Rusiju i Srbiju, ili na Republiku Srpsku.

Prisjetio se naš Fred lijepih, progresivnih Možemo-vaca kako su se vezali lancima i bacali po asfaltu kad se uređivao Cvjetni trg i gradila Varšavska garaža. To je sigurno probudilo revolucionarne osjećaje kod Freda i Ženske mreže Hrvatske. Imamo mi zgodan uzor za klečanje u paradama ponosa s kojima smo ostavili daleko iz sebe “retrogradne” Poljake i Mađare. Kad se oni slijevaju ulicama i trgovima svake godine, ljubeći se i štipajući se za guzičice, to oduševljava našeg Freda i navijačice iz Ženske mreže Hrvatske. Parada paradira kroz “ceo region”, ali to je “napredno i progresivno”, a ne “reakcionarno” kao mirno klečati i moliti Boga za mir, obitelj, novu djecu.

S ovim poniznim i šutljivim moliteljima samo se sramotimo po “ceo svet”. Borba protiv abortusa je “anticivilizacijska” i “protuustavna”, poručuju Ženska mreža Hrvatske i naš Fred. Osobito sada kad su ljevičari otkrili na globusu Demokratsku Republiku Kongo. Kad kod nas krenu u budućnosti s posvojenjima prepolovit ćemo broj žitelja Konga. Sad ih ima oko 95 milijuna od čega 45 milijuna katolika. Prema tome, rađanje je u Hrvatskoj utopija. Zastarjelo i mukotrpno. Odeš preko vikenda do Kongo, osvojiš ili posvojiš par prekrasne crne dječice i u subotu se prošećeš s njima na špici. Bez trudova, rodilišta, babica… i svi zadovoljni. Fred, Ženska mreža Hrvatske i ljevičarski mediji. Tko bi dječicu bez muke, neka odmah krene u Kongo na tržnicu…

‘Sreća je da SDP neće skoro doći na vlast, a nesreća je da HDZ neće skoro s nje otići…’

Podsjeća me to na već ispričanu priču mog pok. frenda Vlade Traubera. Dobio Vlado radni zadatak od HRT-a da ode u Beograd snimiti veliku izložbu apstraktne umjetnosti. Vlado i snimatelji zapaze lika kako sa zanimanjem promatra super moderni kip Henry Moorea i nešto zapisuje u knjigu utisaka. Kad je ljubitelj apstraktnih brončanih figura otišao, Vlado otvori knjigu utisaka i pročita: “Idi bre da se lečiš”. To je bila poruka koju je napisao nepoznati ljubitelj modernizma…

Tzv. “provokatori” šalju mi zgodnu stvar. Standardna slika. Grb i Republika Hrvatska. Ispod toga “Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada”. Uz to ide i primjeren tekst: “Za one koji misle da je Alan Ford samo strip i zajebancija…”

George Bernard Shaw je jednom napisao: “Ako se svi konopci pokidaju, čovjek se više neće moći ni objesiti“.

Marcela Holjevca muče podijeljeni osjećaji. Znate kao onaj klasični vic kad ti punica s tvojim novim autom završi u provaliji… Auto je nov novcati, ali punica je punica. No, vratimo se Marcelu i onom što njega muči. “Sreća je da SDP neće skoro doći na vlast, a nesreća je da HDZ neće skoro s nje otići…” Tako izgleda hrvatski pluralizam. Kad vidim tko s nama vlada, pa onda kad vidim tko bi mogao doći na vlast, u oba me slučaja prođe jeza.

Čitam na fejsu da je “Seks kao Coca-Cola”. Prvo Clasik, pa Light i na kraju Zero. Ista stvar je i sa demokracijom. Prvo nada, pa obećanja i onda zero…

Sve zajedno pomalo sliči na česte Internet prevare. Gledam sliku tipa koji je dao 150 eura za spravu za povećanje penisa. Poslali mu povećalo! Internet, Facebook, Twitter… sve nas te mreže danas zasipaju suvišnim i često glupim podacima i informacijama o drugim ljudima, što rade, s kim se druže, ljubuju, koga ogovaraju, na koga troše lovu, pljuckaju li po “velikom vođi” itd. Adio privatnost!

Nekada su takve informacije o ljudima skupljali milicija, UDB-a, KOS i slične službe. Ali te su komunističke službe očito bile puno efikasnije od ovih današnjih. Recimo, UDB-a u ta “stara, loša vremena” ne bi dozvolila da se Hrvatska pretvori u “bermudski trokut” u kojem je nestalo 400.000 ljudi, nestale su brojne firme nakon što su pokradene, baš kao i tvornice, nestale su i milijarde eura iz javnih poduzeća… I na kraju je nestala i jahta ruskog oligarha. Lova za obnovu od potresa srećom nije nestala. Ona će, kad istekne rok, tek nestati, ispariti…Ta EU “žurba” nije uvijek jasna našim ljudima. Zlobnici tvrde kako je novi ministar graditeljstva navodno rekao da ni Pompeji nisu do danas obnovljeni. Što je provjereno točno.

Zašto se spominju samo fašistički zločini?

Desničari traže odgovor na pitanje: zašto se spominju samo fašistički zločini? Zar ih i komunisti nisu činili? Jesu, ali su kazne odslužili – u partijskim ćelijama!

Milan Ivkošić piše, a Večernji objavljuje u subotnjem broju: “U Hrvatskoj još postoji Srpska krajina povezana s Beogradom”. Radi se naravno o ozbiljnom broju hrvatskih policajaca koji imaju dvojno državljanstvo, a primili su poziv za regrutaciju u srpsku vojsku. U MUP-u se čude i navodno kažu kako nemaju podataka o tome. Kako kaže onaj psihijatar: “Nema zdravih, ima samo nepregledanih”.

Pitam se jesu li slične pozive primili i ostali Srbi koji žive u istočnoj Slavoniji? Ako jednog dana, a možda i prije, Putin slomi ukrajinsku “agresiju” pa se na istočnim granicama pojavi Vučić na putu prema Glini, hoće li ti “vojni obveznici” biti spremni ratovati za drugu državu, a protiv države u kojoj žive i rade? Ako se prisjetimo 1991. godine odgovor je više nego jasan. To uvijek vraća na staro pitanje što bi bilo s nama da smo slučajno taj rat iz 1991. godine izgubili. Srećom Tuđman je svoje “opasne” namjere i ostvario. Ali sad nema “mrzovoljnog” Tuđmana.

Neka druga su vremena. Vučić je stjeran u kut pa kaže: “Možda ćemo morati uvesti sankcije Rusiji”. No, te “sankcije” će Putin i Lavrov brzo oprostiti Vučiću. To je kao jedna poznata vrsta pokera s otvorenim kartama. Vidjeti jasno otvorene karte protivnika i izgubiti, e to može samo, pogodili ste, Hrvatska! Mi još nemamo odgovor na čijoj bi strani, u slučaju novog rata bila hrvatska policija i Podunavlju. Utješno!

Po novome bi se Svjetski dan bijelog štapa trebao upriličavati za one koji ne vide kraj zdravih očiju.

Psiholozi tvrde da je za ljubav potrebna kemija. Plenkoviću i Milanoviću treba poslati popise svih kemijskih skladišta na prostoru Lijepe naša. I stvar je riješena.

Zvonimir Hodak / direktno.hr

Advertisement

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved