Connect with us

Vijesti

IN MEMORIAM George Pell osudio kao “otrovnu noćnu moru“ planove za nadolazeću “Sinodu o sinodalnosti“

Published

on

Neposredno prije nego što je umro u utorak, kardinal George Pell napisao je članak za The Spectator u kojem je osudio planove za nadolazeću “Sinodu o sinodalnosti“ kao “otrovnu noćnu moru“. Knjižica koja je objavljena kao pripremni materijal Sinoda, koja će se održati u dvije sjednice ove i sljedeće godine, „jedan je od najproturječnijih dokumenata ikada poslanih iz Rima“, rekao je mons. Pell – prenosi QuoVadisCroatia.

Ne samo da je „obrađen u neomarksističkom žargonu“, već je „neprijateljski prema apostolskoj tradiciji“ i zanemaruje temeljna kršćanska načela kao što su vjera u božanski sud, raj i pakao.

>> I. Šola: Nedužni kardinal Pell oprostio progoniteljima

Australski kardinal, koji je izdržao užasnu muku zatvora u svojoj domovini pod lažnim optužbama za seksualno zlostavljanje prije nego što je oslobođen, bio je vrlo hrabar. Nije znao da će umrijeti kad je napisao ovaj tekst; bio je spreman suočiti se s negodovanjem pape Franje i organizatora Sinode kada tekst bude objavljen. Ovako, njegova iznenadna smrt mogla bi dati dodatnu snagu njegovim riječima kada Sinoda o sinodalnosti započne ovog listopada.

U nastavku Vam donosimo tekst kardinala Pella:

Predstavnici Biskupske sinode sada su zauzeti konstruiranjem onoga što vide kao “Božji san“ o sinodalnosti. Nažalost, ovaj se božanski san razvio u otrovnu noćnu moru unatoč dobrim namjerama biskupa.

>> Apsurdan slučaj protiv kardinala Pella! Zato što je uzdrmao nečije velike investicijske planove u Vatikanu?

Napravili su knjižicu (pamflet) od četrdeset pet stranica koja predstavlja prikaz prve faze “slušanja i razlučivanja“, održanih u mnogim dijelovima svijeta, i to je jedan od najproturječnijih dokumenata ikada poslanih iz Rima.

Dok zahvaljujemo Bogu što se broj katolika diljem svijeta, osobito u Africi i Aziji, povećava, slika je radikalno drugačija u Latinskoj Americi, gdje je porastao broj protestanata i ateista (sekularista).

Bez imalo ironije, dokument je naslovljen Raširi prostor svog šatora, a cilj toga nije prihvatiti nove obraćenike i vjernike — one koji su odgovorili na poziv da se obrate i vjeruju — već svakoga tko bi mogao biti dovoljno zainteresiran da sluša. Sudionici se pozivaju da budu gostoljubivi i radikalno uključivi, jer nitko nije isključen.

>> NAPOKON PRAVDA: Australski visoki sud jednoglasno je oslobodio kardinala Georgea Pell-a

Dokument ne potiče ni katoličke sudionike da učine učenicima pripadnike svih naroda (usp. Mt 28, 16-20), a još manje da propovijedaju Spasitelja bilo zgodno ili nezgodno (usp. 2 Tim 4, 2).

Prva zadaća za sve, a posebno za učitelje, jest slušati druge u Duhu. Prema ovom nedavnom ažuriranju Radosne vijesti, “sinodalnost“ kao način postojanja Crkve ne treba definirati, već samo živjeti. Sve se formira oko pet kreativnih formi djelovanja, počevši od radikalne uključivosti i kreće se prema misiji u participativnom stilu, prakticirajući „suodgovornost s drugim vjernicima i ljudima dobre volje“. Priznaju se poteškoće, poput rata, genocida i jaza između klera i laika, ali sve se može održati, kažu biskupi, živom duhovnošću.

Slika Crkve kao šatora koji se širi s Gospodinom u središtu dolazi od proroka Izaije, a smisao je naglasiti da je šator koji se širi mjesto gdje se ljudi slušaju, a ne osuđuju i isključuju.

Tako čitamo da Božji narod treba nove strategije; ne svađe i sukobe nego dijalog, gdje se odbacuje razlika između vjernika i nevjernika. Božji narod zapravo mora slušati vapaj siromaha i zemlje.

>> Nepravedno progonjeni kardinal Pell preminuo!

Zbog razlika u mišljenjima o pobačaju, kontracepciji, ređenju žena i homoseksualnosti, neki su smatrali da se o tim pitanjima ne mogu uspostaviti ili predložiti nikakvi konačni stavovi. To također vrijedi za poligamiju, razvod i ponovni brak.

Međutim, dokument jasno govori o problemu inferiornog položaja žena u Crkvi i opasnostima klerikalizma, iako se priznaje pozitivan doprinos mnogih svećenika.

Što učiniti s ovim pokvarenim izljevom dobre volje New Agea? To nije sažetak katoličkog nauka ili učenja Novoga zavjeta. Dokument je nepotpun, neprijateljski na značajan način prema apostolskoj tradiciji i nigdje ne priznaje Novi zavjet kao Riječ Božju, nije normativ za sva učenja o vjeri i moralu. Stari zavjet se ignorira, patrijarhat se odbacuje, a Mojsijev zakon, uključujući Deset zapovijedi, nije priznat.

Sada se moraju istaknuti dvije stvari. Dvije posljednje faze Sinode u Rimu (2023. i 2024.) trebat će razjasniti stav o moralnim pitanjima, budući da je relator (glavni pisac i menadžer) kardinal Jean-Claude Hollerich javno odbacio nauk Crkve o seksualnosti, tvrdeći da je u suprotnosti sa suvremenom znanošću. U normalnim vremenima to bi značilo da je njegov nastavak dužnosti relatora neprikladan, dapače nemoguć.

Sudionici Sinode moraju odlučiti jesu li službenici i branitelji apostolske tradicije o vjeri i moralu ili ih njihova pronicljivost potiče da istaknu svoj suverenitet nad katoličkim naukom. Moraju odlučiti može li se temeljni nauk kao što su svećenstvo i moral staviti u pluralističko čistilište u kojem neki odlučuju redefinirati grijehe, a “većina“ se slaže da se razlike poštuju.

Izvan rasprave o samoj Sinodi je uočljivo kako disciplina popušta; osobito u sjevernoj Europi, gdje nekoliko biskupa nije ukoreno, čak ni nakon što su oni sami potvrdili da se ne slažu s naukom Crkve; a “pluralizam“ već postoji u nekim župama i redovničkim kongregacijama po pitanju stvari kao što je blagoslov aktivnih homoseksualaca.

Dijecezanski biskupi su nasljednici apostola, učitelji u svojim biskupijama i predstavljaju žarište mjesnog jedinstva za svoj narod i sveopćeg jedinstva oko pape, Petrova nasljednika. Od vremena sv. Ireneja Lionskog biskup je jamac trajne vjernosti Kristovu nauku i apostolskoj tradiciji. Oni su namjesnici i ponekad suci, kao i učitelji i slavljenici sakramenata, a nisu samo “ukrasno cvijeće“ ili oni koji pečatom nešto potvrđuju.

“Raširi šator“ predstavlja ideju za propuste biskupa, koji ponekad ne slušaju, imaju autokratske tendencije i mogu biti klerikalisti i individualisti. Postoje znakovi nade, učinkovitog vodstva i suradnje, ali dokument smatra da piramidalne modele autoriteta treba uništiti i da jedini istinski autoritet dolazi iz ljubavi i služenja. Treba istaknuti krsno dostojanstvo, a ne službeno ređenje. Stilovi upravljanja trebaju biti manje hijerarhijski, a više participativni.

Glavni akteri svih katoličkih sinoda (i koncila) bili su biskupi. Na suradnički način to treba provoditi u praksi i na kontinentalnim sinodama kako bi pastoralne inicijative ostale unutar granica zdravog nauka. Biskupi nisu tu samo da potvrde pravilan postupak i prihvate ono što su uočili, tj. da nekoj inicijativi ništa ne stoji na putu (lat. nihil obstat).

Nikome od sudionika Sinode: laicima, redovnicima/ama, svećenicima ili biskupima, ne odgovara odluka Sinode da glasovanje nije dopušteno i da se ne mogu predlagati prijedlozi. Prenijeti Svetom Ocu samo stajališta organizacijskog odbora da ono radi kako papa odluči je zlouporaba sinodalnosti, stavljanje biskupa na stranu, što je neopravdano sv. Pismom ili tradicijom. To nije zakonski postupak i podložan je manipulaciji.

Ogromnom razlikom, aktivni i pravovjerni katolici ne podržavaju sadašnje prijedloge Sinode. Nema previše entuzijazma ni na višim crkvenim razinama. Kontinuirani sastanci ove vrste produbljuju podjele i nekolicina može iskoristiti zbrku i dobru volju. Bivši anglikanci među nama u pravu su kad identificiraju sve dublju konfuziju, napad na tradicionalni moral i umetanje u dijalog neomarksističkog žargona o isključivosti, otuđenju, identitetu, marginalizaciji, onima bez prava glasa, LGBTIQ+ zajednici i tako dalje. Uz to se iz pripremnog dokumenta izostavljaju ili izmjenjuju kršćanski pojmovi oprosta, grijeha, žrtve, iscjeljenja i otkupljenja. Zašto u pripremnom dokumentu postoji šutnja o zagrobnom životu ili vječnoj kazni, ili o četiri posljednje stvari: smrti, sudu, raju i paklu?

Do sada je sinodalni način postupanja zanemarivao, dapače degradirao transcendentno, prikrivao središnje mjesto Krista apelima na Duha Svetoga i poticao ogorčenje, osobito među sudionicima.

Radni dokumenti nisu dio nauka Crkve (Učiteljstva). Oni predstavljaju osnovu za raspravu; koju prosuđuje cijeli Božji narod, a osobito biskupi s papom i pod papom. Ovaj radni dokument treba radikalno promijeniti, ali biskupi prije toga moraju shvatiti da postoji posao koji trebaju obaviti u ime Božje.

+ Kardinal George Pell

Izvor

Advertisement

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved