Connect with us

Vijesti

Kako su se hrvatski pravoslavci nacionalo izjašnjavali krajem opasne 1945. godine

Published

on

17. lipnja u Matici hrvatskoj je završen dvodnevni znanstveni skup o Hrvatskom proljeću. Moj članak o odnosu emigrantske Hrvatske republikanske stranke prema tim događajima bit će objavljen u zborniku radova, a jučerašnje moje izlaganje osvanut će u idućem broju „Političkog zatvorenika“ piše na svom fb profilu Tomislav Jonjić.

No, sinoć sam sudjelovao i na okruglome stolu o hrvatskome pravoslavlju i Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, koji je održan u Hrvatskoj kulturnoj zakladi odnosno Hrvatskome slovu. Moje izlaganje bi trebalo osvanuti u idućem broju dvotjednika „Hrvatsko slovo“.

U njemu će biti podsjećanje na to da sam o hrvatskim pravoslavcima i o potrebi osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve pisao prvi u Hrvatskoj, u rujnu 1990. godina, dakle nekih trideset i koju godinu prije nekih pismoznanaca koji su stvar slavodobitno otkrili prije koji tjedan ili mjesec. No, važnije je nešto drugo: budući da je politička policija (utjelovljena u kojekakvim piskaralima, pa i u nekim neznalicama koji su po partijsko-udbaškoj vezi uhljebljeni na nekim sveučilišnim katedrama) i jučerašnji skup u HKZ-u okarakterizirala kao „ustaški“, čini mi se korisnim podsjetiti bar na četiri stvari.

Germogen, čelnik Hrvatske pravoslavne crkve

Prvo, na to da bi svaka šuša mogla znati kako su o potrebi osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve desetljećima prije nastanka ustaškog pokreta pisali Eugen Kvaternik, Ante Radić, Stjepan Radić i dr.

Drugo, da svetosavski animozitet prema hrvatskome pravoslavlju ima isti onaj velikosrpski imperijalistički korijen zbog kojega su svetosavci i njihovi sluge bili i ostali protivni ne samo hrvatskoj, nego i autokefalnoj makedonskoj ili crnogorskoj crkvi.

Treće, da ta mržnja – kao što je 1911. napisao Frano Supilo – nema nikakve veze s ustaštvom i Pavelićem. Tada već odavno uvjereni Jugoslaven, Supilo je pisao: „Ponavljam u prvim od ovih članaka izraženu misao, ako smo mi Hrvati i Srba dva naroda, onda je za narod srpski najpogibeljniji hrvatski narod sa jednim te istim jezikom, a osobito sa svojim ‘pravoslavnim hrvatstvom’, koji je kamen kušnje srpskog ekskluzivizma. Jer Srbi ekskluziviste u Hrvatskoj nikoga na svijetu tako ne mrze kao pravoslavnog, koji kaže da je Hrvat. Oni ga naprosto smatraju odrodom i najvećom priljepčivom pogibelji za srpstvo.“

I četvrto, da u prilogu svog izlaganja (u kojem ističem kako inicijativa za osnivanje HPC mora doći od pravoslavnih, i kako ju samo oni mogu iznijeti na svojim plećima!) donosim desetak od skoro tisuću dokumenata u kojima su se u kasno ljeto i u jesen 1945. (dakle, nakon sloma NDH odnosno u vrijeme kad za to nisu mogli očekivati nikakve nagrade i priznanja) usred Zagreba brojni pravoslavci izjašnjavali Hrvatima te su se kao takvi i potpisivali na obrascima koje popunjavaju vlastitom rukom. Par takvih dokumenata donosim i ovdje.

A ako ih je u Zagrebu bilo skoro tisuću (podrijetlom iz svih hrvatskih zemalja, s različitom naobrazbom i različitim socijalnim statusom!), koliko ih je bilo diljem hrvatskih zemalja?

Je li, dakle, bio zločin 1942. osnovati HPC ili je bio zločin 1945. uništiti tu crkvu, pobiti njezin kler i zabraniti tim ljudima da ispovijedaju pravoslavlje te se istodobno osjećaju i izjašnjavaju Hrvatima?

Zašto se o tome ne smije pisati i govoriti? U čijem interesu kojekakvi slugani u današnjoj Hrvatskoj sve pravoslavne trpaju u Srbe?

Komu sve danas služe ti za koje znademo da su uvijek služili svakomu tko je protiv Hrvatske?!

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved