Connect with us

Vijesti

‘Upoznali smo se s dva “non papera” o BiH, a sumnja se da postoji i treći dokument’

Published

on

Bosna i Hercegovina opet je, ne po dobrom i ne svojom voljom, isplivala u centar europske, ali i svjetske pozornosti. Do sada su objavljena dva “non papera” koja su uzdrmala javnost, a govore o izmjenama ustavnog uređenja i teritorijalnoj podijeli naše države. No, postoji li i treći – pita se klix.ba?

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, a na što sumnjaju i novinari slovenskog portala Necenzurirano, vrlo je vjerovatno da su posljednjih mjeseci skrojena tri tzv. “non papera” odnosno neslužbena dokumenta čiji autori nisu poznati, ali koji se zanimaju za radikalne promjene na Balkanu, a naročito u BiH, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.

Prvi “non paper” je djelo Hrvatske, koji je izazvao i reakciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, da i on u Bruxelesl pošalje “non paper”. Hrvatske ideje iz ožujka ove godine su podržale Mađarska, Slovenija, Grčka, Cipar i Bugarska.

Ovim dokumentom u Zagrebu se nastavlja dugotrajna diplomatska ofanziva za promjene izbornog zakonodavstva u BiH, a razmatrat će se na narednom sastanku šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu.

Kao što je već poznato, Zagreb želi izmjene Izbornog zakona BiH, kojim bi se omogućio izbor “legitimnog predstavnika Hrvata u BiH”, koji bi bio po mjeri HDZ-a i u Hrvatskoj i u BiH.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je kazao da bi izmijenjeni Izborni zakon uklonio diskriminaciju i da bi se time poštovala ravnopravnost tri konstitutivna naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata.

U Sarajevu je jučer kazao: “To nije miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Mi u EU raspravljamo o jednoj zemlji koja želi biti članica EU. Hrvatskoj kao članici EU je u interesu dati priliku zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je on.

No analitičari upozoravaju da bi takva izmjena Izbornog zakona ozbiljno ometala provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok neki smatraju da je to uvod u stvaranje trećeg entiteta u BiH.

Oni koji idu dalje smatraju da bi to vodilo ka crtanju novih granica, što bi moglo ići i prema stvaranju prilika za otcjepljenje RS-a, a što vodi ka ratnim sukobima. Tu su i “problemi” u Sjevernoj Makedoniji, ali i na Kosovu.

Nakon ovoga nije dugo trebalo da svjetlost dana ugleda još jedan “non paper” iza kojeg se pretpostavlja da dijelom stoji premijer Slovenije Janez Janša, blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji ima tijesne veze s Rusijom. Poznati po antimigrantskim stavovima, ali i po islamofobičnim izjavama.

Obojica se u mnogo čemu politički slažu u BiH s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH i sada zagovara “mirni razlaz”.

Janša nikada nije demantirao postojanje ovog “non papera”, osim što je rekao da on nije ni bio u mogućnosti da ga osobno uruči predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Slovenski novinari sumnjaju da su do Michela papiri stigli preko Janšinog političkog partnera Viktora Orbana tokom sastanka Višegradske grupe sredinom veljače ove godine.

Plan tzv. “tihog ispitivanja” pulsa javnosti, mogućnosti i prilika kako na Balkanu tako i u centrima moći u Washingtonu, Briselu, Berlinu, Parizu i Moskvi se mogu pronaći u uvodnim koracima “non papera” koji je potekao iz Slovenije.

Dok su iz SAD-a poslane snažne poruke da teritorijalni integritet i suverentitet BiH nikada neće doći u pitanje te da entiteti nemaju budućnost izvan BiH, službeni Brisel i dalje šuti.

Odgovori 12. i 14. aprila na upite Evropskom vijeću
Odgovori 12. i 14. aprila na upite Europskom vijeću

Na upite portala Klix.ba Evropskom vijeću kako komentira navode o “non paperu” koji govore o podjeli BiH, odgovorili su nam kako “prikupljaju sve informacije”, ali da i dalje ne mogu potvrditi da li takvi dokumenti uopće i postoje. Iz EU nam ni u jednom mailu nisu ni demantirali mogućnost postojanja takvih neslužbenih papira.

Da li postoji treći “non paper”, vrlo je izvjesno, a sumnja se da iza njih stoji službena Budimpešta. Podsjetit ćemo da je jednom prilikom iza Orbanovih leđa stajala karta s etnički podijeljenom BiH.

Šta bi treća tura neslužbenih dokumenata mogla otkriti, kakva je daljnja ideja razbijanja nezavisnih država i pripajanja određenih dijelova “onim drugim” i kako neko u snovima zamišlja novu Evropu – za sada ostaje tajna.

Za kraj, pogledajmo šta se navodi u planu, nazovimo ga, slovenskog “non papera”. Prva dva koraka su, slobodno možemo reći, obavljena ili su u toku.

a) Tihim postupcima provjeriti mogućnosti donošenja plana provjerom kod donositelja odluka u regiji.

b) Tihim postupcima provjeriti podršku za plan kod donositelja odluka u međunarodnoj zajednici.

c) Pripremiti sveobuhvatan program komunikacija za predstavljanje plana javnosti, uzimajući u obzir različite vrste atmosfere u pojedinim dijelovima regije.

d) Ako se EU, Sjedinjene Američke Države i većina donosilaca odluka u regiji slažu s planom i koracima za njegovu provedbu, EU preuzima inicijativu i formalizira je.

e) Pokrenuti proces komunikacije usmjeren na različite grupe javnosti.

f) Svi potrebni formalni bilateralni postupci za provedbu plana koji su sinkronizirani i finalizirani u pravnom smislu pokreću se prema logičnom slijedu.

U fus noti se ističe: Ako se tihim postupkom provjere i ispravkama plana utvrdi da potreban sporazum regionalnih i međunarodnih donosilaca odluka ne može biti zagarantiran, non-paper ostaje non-paper do daljnjeg razvoja događaja.

Dakle, ne bude li podrške, “non paper” će završiti u korpi za smeće. Do nekih novih kartografa ili bolje rečeno ekstremista i radikala koji žele ponovo zapaliti Balkan – završava Klix.ba

Foto: Klix.ba

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved