Connect with us

Vijesti

Knjiga nadbiskupa Gänsweina strašno uznemiruje Vatikan

Published

on

Da mi je bilo biti muha na zidu 9. siječnja, kada se papa Franjo nasamo sastao s nadbiskupom Georgom Gänsweinom.

Veterani novinarstva koje prate zbivanja u Vatikanu, odmah su prepoznali potencijalnu dramu na tom sastanku. Nadbiskup Gänswein, dugogodišnji osobni tajnik pape Benedikta XVI., sada je čovjek bez posla. Još važnije, on je autor nadolazeće knjige, u kojoj obećava otkriti (između ostalog) što je Papa-emeritus stvarno mislio o učenju i politici pape Franje.

Primjerci knjige — Ništa osim istine: moj život uz papu Benedikta XVI. — već kruže Rimom, izazivajući razna pitanja zbog otkrića o privatnoj korespondenciji i razgovorima između bivšeg i sadašnjeg pape. Tijekom svog umirovljenja, papa-emeritus je skrupulozno pazio na izbjegavanje svake javne kritike svog nasljednika. Nadbiskup Gänswein, čini se, ne osjeća iste inhibicije.

Hoće li ovo doista biti sveobuhvatna knjiga koja otkriva tajne Vatikana? Vjerojatno ne; izdavači rutinski preuveličavaju šokantnu vrijednost “insajderskih” izvještaja, a promidžba ove knjige – koja dolazi u trenutku kada je pozornost svijeta usmjerena na smrt i pokop pape Benedikta – vjerojatno nije iznimka. No čak i ako su otkrića u knjizi relativno blaga, ona će potaknuti nova pitanja o papi Franji, koji je notorno osjetljiv na kritike.

Dakle, samo deset dana nakon smrti svog prethodnika, Papa je razgovarao s bivšim papinim pomoćnikom. O čemu? Je li tražio promjene u nadolazećoj knjizi u zadnji čas? Možda. Može biti. Mnogo je vjerojatnije, međutim, da su razgovarali o budućnosti njemačkog nadbiskupa.

Na papiru nadbiskup Gänswein već ima posao, kao prefekt Papinske kuće. Ali 2020. godine, nakon kratke pobune oko knjige u kojoj su papa-emeritus i kardinal Robert Sarah branili svećenički celibat, papa Franjo je uputio Gänsweina da svu svoju snagu usmjeri na brigu o umirovljenom papi- čime ga je manje više otpustio iz Papinskog doma.

Dakle, Gänswein je sada prelat bez portfelja, u relativno mladoj dobi od 66 godina. U drugim slučajevima kada su istaknuti prelati zaradili njegovo nezadovoljstvo, papa Franjo je bio zadovoljan time što ih je ostavio bez stalnih odgovornosti. Kardinal Raymond Burke imao je 66 godina kada je 2014. dao ostavku na mjesto prefekta Apostolske signature; još uvijek je bez posla. Kardinal Gerhard Müller upravo je proslavio svoj 75. rođendan, gotovo pet godina nakon što je smijenjen s mjesta prefekta Kongregacije za nauk vjere, također ostavljen bez funkcije. A slučaj nadbiskupa Gänsweina predstavlja novu komplikaciju. Želi li papa Franjo doista ostaviti relativno mladog, vrlo prepoznatljivog prelat koji živi u Rimu, bez posla i s puno slobodnog vremena kako bi radio intervjue o svojoj novoj knjizi?

Izvor | QuoVadisCroatia | CatholicCulture.org | Croativ.net

Advertisement

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved