Connect with us

Vijesti

Kraljica Elizabeta potomak je Nikole Šubića Zrinskog

Published

on

Kad sam uočio da je kraljica Mary, baka sadašnje britanske kraljice, potomak niza mađarskih plemićkih obitelji, pomislio sam da bi među njima mogle biti i hrvatske plemićke obitelji koje su se povezivale s Mađarima, kaže Mladineo

Nakon što je britanska kraljica Elizabeta II. u ponedjeljak popodne dočekala rođenje praunuka i zasad najmlađeg potomka, povjesničari su dali na posao da joj pronađu i najstarije pretke.

Otprije je naime poznato da britanska kraljevska obitelj među precima ima niz znamenitih povijesnih ličnosti, što je rezultat stoljetnih sklapanja brakova među europskim kraljevskim obiteljima. Neki su od tih predaka na prvi pogled pomalo neočekivani: tako genealozi dovode kraljicu Elizabetu II. u rodbinsku vezu i s muslimanskim prorokom Muhamedom i velikim mongolskim vladarom Džingis-kanom.

A zbog rodbinske povezanosti s nizom zvučnih povijesnih imena, europskih i svjetskih, pomalo je u sjeni ostala činjenica da kraljica Elizabeta II., a time i njezin upravo rođeni praunuk, dijete princa Williama i Kate Middleton, ima i hrvatske krvi.

Potomci junaka

Kraljica je izravan potomak Nikole Šubića Zrinskog (1508.-1566.), hrvatskog bana i branitelja Sigeta od Turaka.

Riječ je o podatku koji je slabo poznat u Hrvatskoj iako bi mogao biti iskorišten za turističku promociju, posebno u Velikoj Britaniji. Princ Charles i princeza Anne, kraljičina djeca, više su puta posjetili Hrvatsku posljednjih godina, međutim nisu dobili informaciju, koja bi im sigurno bila zanimljiva, a to je da su oni izravni potomci jednog od najvećih nacionalnih junaka njima slabo poznate i udaljene zemlje, kojem je posvećena i najpoznatija hrvatska opera.

Goran Mladineo znanstveni je novak na Hrvatskom institutu za povijest, gdje se bavi suvremenom hrvatskom poviješću. Istraživanje rodoslovlja i prezimena njegov je hobi. Do ovog otkrića je došao sasvim slučajno.

– Kad sam uočio da je kraljica Mary, baka sadašnje britanske kraljice, potomak niza mađarskih plemićkih obitelji, odmah sam pomislio da bi vrlo lako među njima mogle biti i najuglednije hrvatske plemićke obitelji koje su se rodbinski povezivale gotovo isključivo s Mađarima. Bio sam malo skeptičan prema tome jer mi se činilo da, ako to i jest istina, to bi već zasigurno bilo poznato. Međutim, na svoje sam iznenađenje prilično brzo i lako ustanovio da današnja britanska kraljevska obitelj doista među izravnim precima ima Nikolu Šubića Zrinskog. To znači da preko njega vuku i podrijetlo od čitavog niza važnih hrvatskih povijesnih ličnosti iz obitelji Zrinski i Frankopan te srednjovjekovnih Šubića – kaže Mladineo.

Kraljicu Elizabetu i Nikolu Šubića Zrinskog spaja niz od 13 generacija uglavnom mađarskih plemićkih obitelji. Sve počinje udajom Ane, kćeri bana Nikole Šubića Zrinskog i njegove supruge Katarine Frankopan, za mađarskog plemića Ferenca Thurza.

Brak s princezom

Linija se dalje nastavlja preko mađarskih obitelji Perenyi, Kemeny, Banffy i Rhedey. Potomci bana Nikole Šubića Zrinskog teško da bi iz Mađarske stigli do britanskog dvora da nije bilo zanimljive ljubavne priče iz prve polovice 19. stoljeća. Grofica Claudine Rhedey (1812.-1841.), potomak Zrinskih, rođena u Transilvaniji, zaljubila se u princa Alexandera od Wuerttemberga i udala se za njega. U doba kad je izbor supružnika određivao doslovno sve u plemićkim krugovima, grofica iz ugarske provincije nije smatrana dovoljno dobrim izborom za jednog njemačkog princa.

Claudine stoga ni brakom nije dobila pravo na titulu princeze, a njihova djeca (sin i dvije kćeri) nisu mogla naslijediti ni očevu titulu ni tron Wuerttemberškog Kraljevstva.

Sin jedinac Franz, igrom slučaja rođen u Osijeku, postao je samo grof od Hohensteina.

No splet okolnosti ga je, kaže Mladineo, doveo ipak do uskraćene prinčevske titule i velikog životnog uspjeha po tadašnjim mjerilima, a to je bio brak s britanskom princezom.

Claudine nažalost nije dočekala vidjeti sinov uspjeh, koji je svakako bio i velika zadovoljština za tretiranje njegove majke kao nedovoljno dobre supruge za jednog princa. Poginula je sa 29 godina u bizarnoj nesreći – pala je s konja na vojnoj paradi te su je pregazili ostali konji u galopu. 

Elizabetin se pradjed Franz od Trecka rodio u Osijeku

Franz od Tecka, sin austrijskog časnika, vojvode Alexandera od Württemberga, i transilvanske grofice Claudine Rhedey, rođen je 1837. godine u Osijeku. S obzirom na to da je brak smatran morganatskim, tj. bračni partneri nisu bili jednakog društvenog statusa, Franz nije mogao naslijediti očevu titulu. Stoga mu je prvo dodijeljena titula grofa od Hohensteina, a kasnije mu je car Franjo Josip dao višu titulu, princa od Tecka.

Kao produkt morganatske zajednice, odnosno kao sin “obične” grofice, nije mogao računati na to da će sklopiti neki društveno i materijalno isplativ brak, kao što je pošlo za rukom nizu njegovih rođaka iz osiromašenih njemačkih vladarskih obitelji. Besprijekoran “pedigre” ženika bio je najvažniji faktor pri sklapanju brakova u vladajućim dinastijama 19. stoljeća, a u tome su Franzu prepreku za ulazak na neki od europskih dvorova predstavljali njegovi “obični” barunski i grofovski, uglavnom mađarski, ali i hrvatski, preci. Stoga se školovao za časnika u austrijskoj vojsci te sudjelovao u bitki kod Solferina i kasnije u austrijsko-pruskom ratu.

No, posrećilo mu se zato što tadašnja britanska kraljica Victoria nije dijelila takav strog i isključiv stav glavnine visokog plemstva. Položaj na čelu najuglednije i najbogatije europske dinastije dopuštao joj je pravo na izdvojeno pa i neuobičajeno mišljenje o takvim pitanjima. Britanska kraljica već je bila uvidjela do kojih problema, pogotovu zdravstvenih, dovode česti rođački brakovi, pa je odlučila malo ublažiti kruta pravila, upravo s ciljem da u obitelj unese svježu krv. Za takvu odluku, osim načelnih, imala je i neke privatne razloge: njezina omiljena prijateljica i sestrična, princeza Mary Adelaide, bila je već u tridesetim godinama, a zbog svog izgleda poznata pod nadimkom Debela Mary, pa ni njezine šanse za udaju na neki strani dvor nisu bile osobito velike. Franz možda nije imao novac ni besprijekorno podrijetlo, ali je imao kakvu-takvu prinčevsku titulu te je, po Victorijinu mišljenju, dobro izgledao.

Tako se Franz od Tecka svojim brakom s princezom Mary 1866. godine izbavio od dosadne sudbine bezličnog austrijskog oficira i završio na britanskom dvoru. U početku nije izgledalo ni da će u Britaniji njegova sudbina biti značajno drugačija od karijere u Austriji i da će ostati zaboravljen kao sporedni i pridruženi član britanske kraljevske obitelji, zajedno sa svojom neuglednom suprugom. No, kraljica Victoria, koja je taj brak i aranžirala, imala je i dalje potrebu usmjeravati sudbinu te obitelji, i to u njenom najboljem interesu. Zaključila je da je njihova kći Mary izvrstan izbor za suprugu njezina unuka i budućeg britanskog kralja, vojvode od Clarencea. Kad je on, nakon što su već objavljene zaruke, u dobi od samo 28 godina iznenada umro od gripe, Victoria je jednostavno odlučila da se Mary treba udati za njegova mlađeg brata, vojvodu od Yorka. Unatoč pomalo neobičnom i ugovorenom početku, bio je to sretan i uspješan brak. Mary i njezin suprug, kao kralj George V., od 1910. do 1936. vladali su Velikom Britanijom. Imali su šestero djece, među kojima i Edwarda VIII., koji je abdicirao zbog Wallis Simpson, te Georgea VI., oca današnje kraljice Elizabete.

kolumne

autor Stjepan Bubalo, Večernji list

(Goran Mladineo) Foto: Reuters/Pixsell hrvatski povjesničar

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved