Connect with us

Vijesti

„Krvavi Uskrs“ 1991.

Published

on

Slika 1. Spomenik Josipu Joviću na Plitvicama (MJ)

Pobunjeni Srbi su 25. ožujka 1991. organizirali takozvani „miting istine“ na Plitvicama. Pobunjenici su tražili da Nacionalni park „Plitvička jezera“ bude u sastavu takozvane SAO Krajina. Sljedećega dana Skupština općine Titova Korenica donijela je odluku o smjeni vodstva nacionalnoga parka koje nije podržavalo pripajanje SAO Krajini. 28. ožujka 1991.  kninski šerif Milan Martić šalje miliciju iz Knina da zauzmu policijsku postaju i Plitvice. Pobunjeni Srbi su na ulazu u nacionalni park izvjesili srpske i jugoslavenske zastave. Uprava nacionalnoga parka je otpuštena, a Ljubica Šolaja proglasila je pripajanje Nacionalnoga parka Plitvička jezera SAO Krajini.

Jedinice Specijalne policije RH (Specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, Specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te Antiterorističke jedinice Lučko) u noći s 30. na 31. ožujka 1991. godine krenule su na Plitvice uspostaviti javni red i mir. Nakon što su snage Specijalne policije svladale pobunjenike, uspostavile legalnu vlast, umiješala se JNA, zauzela je sve prilaze Plitvičkim jezerima (sa strane Slunja i Titove Korenice). Srpski teroristi su se povukli prema Titovoj Korenici, a JNA ih je zaštitila jer se postavila kao tampon zona između hrvatske policije i terorista.

Tijekom akcije Specijalne policije RH u hotelima na Plitvicama bilo je 400 gostiju (većina iz Italije).

Josip Lucić predvodio je specijalce iz Rakitje. Kolona specijalaca upala je u zasjedu na Plitvicama. U autobus pun specijalaca uletjela je tromblonska mina koja nije eksplodirala. Specijalci su imali mnogo sreće jer nije bio izvučen osigurač. Specijalci su tijekom nekoliko sati u teškim uvjetima (visokog snijega, velike hladnoće i magle) uspjeli svladati pobunjenike. Uhićeno je 9 (17 ?, 29?) terorista, među njima i Goran Hadžić (član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke iz Vukovara) i Borivoje Savić (tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovar). Bili su naoružani; navodno su išli na sastanak u Titovu Korenicu. Nakon intervencije ministra unutarnjih poslova RH Josipa Boljkovca Goran Hadžić je pušten!

Tijekom akcije oslobađanja Plitvica poginuo je policajac Josip Jović iz Aržana (blizu Imotskoga), a 7 specijalaca bilo je ranjeno. Dvadesetdvogodišnji Josip Jović postao je simbol branitelja, simbol žrtve za slobodu Hrvatske (dragovoljno se javio za akciju), pa se spominje kao prvu hrvatsku žrtvu u Domovinskome ratu (neki su prije poginuli).

Na strani pobunjenika poginuo je Rajko Vukadinović, teritorijalac takozvane „Krajine“.

Dan nakon „Krvavog Uskrsa“, 1. travnja 1991. godine, takozvana Republika Srpska Krajina proglasila je neovisnost od Hrvatske (sve je rađeno po planu iz Beograda).

Dr. Marko Jukić

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved