Connect with us

Vijesti

Le Figaro: Trumpova pobjeda bit će prevrat, ne samo za SAD, nego i za cijeli svijet

Published

on

Iako izbori u SAD-u još nisu počeli, ali ankete pokazuju da bi Donald Trump mogao biti pobjednik.
Francuski dnevnik Le Figaro ocjenjuje da bi to bila “katastrofa ne samo za SAD, nego i za cijeli svijet”.

Njegov kolumnist Nicolas Bavere naglašava:

“Trumpova vladavina može biti dobra za gospodarstvo, ali će uništiti američku demokraciju.” Zapravo je pobijedio na republikanskim predizborima prije nego što su uopće počeli. A prema anketama, iako valja biti oprezan s njima godinu dana prije izbora, on pobjeđuje Joea Bidena.

Unatoč tome što su Bidenovi rezultati dobri: transformacija ekonomskog modela, vraćanje tehnološkog i strateškog vodstva i obuzdavanje Kine, Rusije i Irana. Plus: gospodarski rast od 2,1%, inflacija smanjena na 3,2%, nezaposlenost 3,8%, a tu je i priljev stranog kapitala”.

Komentator Le Figaroa ipak ističe: “Krizne pojave su puno jače.” Očekivani životni vijek pao je na 76,1 godinu zbog droga i nasilja. Inflacija je smanjila prihode i štednju Amerikanaca. Društvo je fragmentirano i polarizirano kulturnim ratom, što je postalo posebno vidljivo u tome kako Amerikanci gledaju na situaciju na Bliskom istoku. Umor od potpore Ukrajini sada ide ruku pod ruku s borbom protiv ilegalne imigracije. Nepopularnost Joea Bidena i zabrinutost zbog njegove dobi i zdravlja”.

Le Figaro zaključuje: “Ako Donald Trump pobijedi na izborima 2024., to će značiti ne promjenu, već revoluciju za Sjedinjene Države i za cijeli svijet”. U 2016. godini bio je iznenađenje za sve, pa i za sebe. Tada je bio suočen sa sustavom provjera, suprotstavljali su mu se pravosuđe i mediji, au njegovom mandatu i početak pandemije, danas je sve drugačije.

Trump kontrolira Republikansku stranku. Ima većinu u Vrhovnom sudu i kontrolira pravosuđe. On se priprema očistiti vladu i radikalno transformirati Sjedinjene Države. Namjerava okončati sudski postupak protiv njega i pokrenuti postupak protiv onih koji su ga progonili. Planira ukinuti neovisnost saveznih agencija, uključujući FBI, i staviti ih pod svoju izravnu kontrolu. On i dalje želi otpustiti službenike od karijere i zamijeniti ih aktivistima”.

  • SAD će se povući iz Europe i Bliskog istoka i dovesti u pitanje saveze, uključujući NATO, kako bi se usredotočili na rivalstvo s Kinom i borbu protiv ilegalne imigracije.

Dakle, drugo Trumpovo predsjedništvo bit će potres. Sjedinjene Države prestat će biti demokracija, a prelazak na sustavni protekcionizam dovest će do kolapsa trgovine i globalnih plaćanja. Trumpova solidarnost s drugim jakim vođama dat će snagu autoritarnim carstvima, a oni će to iskoristiti. Ukrajina, baltičke zemlje, Poljska i Moldavija bit će u velikoj opasnosti.”

Europljani – uvjeren je kolumnist Le Figara – moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke i zaštititi svoju civilizaciju, svoj način života i svoju slobodu. (Le Figaro)

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved