Connect with us

Vijesti

LOGICNO: OPERACIJA UNIŠTENJA hrvatske kune preko novog duga

Published

on

Otok je kopno manje od kontinenta, a veće od hridi koje je uvijek okruženo morem, vodom jezera ili rijeke. Evo, imamo definiciju otoka i sad kad god ugledamo komad kopna okruženog morem sa svih strana, znat ćemo da je riječ o otoku. Nedostaje li more s koje strane, onda nije otok, već poluotok.

A ni jedan otok nije otok sam za sebe, rekli bismo u parafrazi poznatog citata Johnea Donnea. Svaki je dio države, a država je kako kaže enciklopedijska natuknica: politička zajednica ljudi organizirana na nekom teritoriju pod suverenom vlašću; suveren i neovisan entitet sposoban ulaziti u odnose s drugim takvim entitetima, a koji ima međunarodnu pravnu osobnost; aparat sile koji jamči sigurnost političke zajednice i svih njezinih članova. Bitni elementi države jesu: stalno stanovništvo (državljani), određen teritorij i suverena vlast – piše Son of Alerik u Logicno.com.

Državnu vlast obavljaju državni organi, koje obično određuje ustav države. Države po političkom uređenju mogu biti jedinstvene (unitarne) i složene (federativne), po obliku vladavine monarhije i republike, a po vrsti političkog režima demokratske i autokratske.

Suverena vlast se temelji na četiri stupa vlasti (zakonodavna, sudska, izvršna i monetarna), nedostaje li ijedan stup, nema govora o suverenosti. Odnosno ima govora o ”modernoj suverenosti” – pojam kojeg koriste u opisu članica EU koje su kao prepustili dio svoje suverenosti na tijela EU.

Ako Europa odnese grudu suverenosti, onda suverenosti nema.

Ako nema zapovjedništva nad vojskom, ako nema tijela sa zakonodavnim ovlastima, ako nema vlastite valute, onda nije riječ o državi, nego o Hrvatskoj u EU.

Kao što znamo, zahvaljujući reklamnoj kampanji hrvatske Vlade koju je platila 25 milijuna kuna, od 1. siječnja (ne od 3. siječnja kao što bi se dalo zaključiti) je Hrvatska članica euro zone i Schengena. U istom danu se odrekla svojih vanjskih granica te ih prestala čuvati, kako bi čuvala vanjske granice EU te tako postala svojevrsna Vojna Krajina EU, kao nekad te s odrekla vlastite valute u korist valute koju kreira Europska središnja banka.

Ovo jest zadnja u nizu promjena valute, ali iz povijesti znamo da promjena valute nije kraj svijeta. U zadnjih stotinu godina bilo je barem sedam promjena. Ako zanemarimo promjenu jugoslavenskog dinara u hrvatski dinar i hladnjače prepune YU dinara kojima su se otkupljivale njemačke marke po Bosni i Hercegovini te tako pomogle stasanju kasnijeg tajkunskog sloja, najsvježija promjena valute je ona iz hrvatskog dinara u hrvatske kune.

Iako obje valute nose prefiks ”hrvatski”, kuna nikad nije stvarno bila hrvatska, ali je uvijek imala potencijal to postati. Za razliku od suverenog hrvatskog dinara kojim je HNB mogla financirati deficit državnog proračuna, hrvatska kuna to nikad nije smjela pa je od 1994. godine zapravo Hrvatska izgubila moć stvaranja svog novca.

No, kako je tadašnja hrvatska vlast izvela zamjenu valute? Najprije je proglasila tečaj, za tisuću dinara jedna kuna, a onda je otiskala dovoljno kuna za otkup dinara. Ukupno je otiskala 50 milijarda kuna gotovine. To je bila prva i zadnja primarna emisija kuna iz HNB.

Kune su dalje nastavile kreirati komercijalne banke po uhodanom obrascu stvaranja novca ni iz čega. Ex nihilo, rekao bi guverner Vujčić.

S vremenom je količina gotovine u optjecaju padala, kako je raslo poslovanje karticama pa je tako pri kraju prošle godine u optjecaju bilo gotovine u iznosu od 34 milijarde kuna. Na računima građana je bilo 267 milijarda kuna.

Kako je ECB izvršila otkup kuna? Naime, valjalo je 1. siječnja 2023. imati dovoljno eura za otkup kuna. Nismo uspjeli nigdje pronaći vijest da je ECB nanovo kreirala najmanje 4,5 milijarda eura u gotovini i najmanje 35,5 milijarda eura elektronskog novca za potrebe otkupa kuna. Vijest nije bilo moguće pronaći zato što je nije ni bilo. Naime, ECB nije kreirala ni jedan jedini euro za otkup kuna.

A kako su onda banke ipak zamijenile kune eurima?

Objasnit će nam to trećerazredni lik iz HNB: Za potrebe predopskrbe tijekom 2022. i opskrbe u 2023. Hrvatska narodna banka POSUDILA je 346 milijuna komada euronovčanica serije Europa od jedne središnje banke, članice europodručja.

Dakle, sva vrijednost u kunama koju je predstavljala gotovina je 1. siječnja 2023. poništena! Nije zamijenjena. Svi euri koji se nalaze u Hrvatskoj su posuđeni! I to uz naknadu. Evo opet lika iz HNB da to pojasni:

Ukupno će Hrvatska za izradu kovanica i posudbu novčanica trebati oko 881 milijun kuna. “Ove godine ćemo za potrebe izrade kovanica trebati oko 346 milijuna kuna, dok ćemo sljedeće godine trebati oko 270 milijuna kuna i 2024. godine kada vraćamo novčanice koje ćemo posuditi – 265 milijuna kuna”

Kompletna zamjena kuna posuđenima eurima zasad nas košta 117 milijuna eura. Što će se događati nakon 2024. kad se posuđene novčanice vrate našem kreditoru, ne znamo. Ono što sigurno znamo jest da je Hrvatska 1. 1. 2023. zadužila najmanje 4,5 milijarde eura u novčanicama.

Novčanice su dakle u najmu. A vrijednost koju su predstavljale kune su poništene.

To je moderni suverenitet Hrvatske.

Zato ne pitaj kome zvono zvoni, ni kome je odzvonilo ili da razjasnimo do kraja: ako svi euri predstavljaju vrijednost primjerice 100, a sve kune vrijednost 5, onda je EU morala donijeti tih 5 za zamjenu kuna jer povećava vrijednost.

No, EU ne donosi ništa, a sva vrijednost koju su predstavljale kune je poništena. Otprilike onako kako su u HNB negdje prije Božića poklanjali ukrasne kuglice za bor ispunjene izrezanim novčanicama kuna.

Son of Alerik/Logicno.com

Vijesti

Postoji li đavao?

Published

on

Kako bi odmorio oči od kindlea, sinoć sam po kući tražio neku knjigu ‘tvrdih korica’ za lagano čitanje prije spavanje. Na polici sam naišao na Obred od Matta Baglioa pa sam pomislio, ajde film nije bio tako loš pa ako je pisano prema istinitom događaju moglo bi biti zanimljivo- i dakako bolje od filma.

Sigurno ste upoznati s pričom o egzorcistu, ali ono što me zapanjilo na samom početku knjige jest razdoblje kada glavni lik dobije poziv od biskupa da pohađa tečaj za egzorciste u Rimu, a u to doba, dakle nakon Drugog vatikanskog koncila, došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovno ili ne.

Sve do 1960.-ih u Crkvi gotovo da nije bilo nikoga tko nije vjerovao u to da je đavao zli duh, tj. pali anđeo, da ga je stvorio Bog i da ima stanovite moći i slobodnu volju.

Čitajući daljnje retke nisam se mogao oteti dojmu kako slični argumenti u raspravama koje se odvijaju danas između liberalne i konzervativne struje u Crkvi imaju istu pozadinu u ovom ključnom pitanju – dakle, postoji li đavao ili ne?

Autor knjige nam daje objašnjenje:

U ranoj se Crkvi na đavla gledalo kao na vođu silna mnoštva demona udruženih u borbi protiv „zajednica vjernih“ koju su predstavljali apostoli i ostali Kristovi učenici. Sv. Augustin će kasnije o ovomu sukobu govoriti u terminima borbe između „dva grada“ nastale u vrijeme kada je Bog stavio anđele na kušnju. Kao posljedica toga kršćani su morali biti stalno na oprezu i čuvati se ovoga neprijatelja koji je činio sve ne bi li uništio čovječanstvo i time se osvetio Bogu. Najvažnije oružje kojim se đavao koristio u ovome ratu bile su razne vrste napasti; u posebnim okolnostima, međutim, kao što piše u Novom zavjetu, đavao je mogao i izravno napasti čovjeka, i to na način da zaposjedne njegovo tijelo. U takvim je slučajevima jedini lijek bio egzorcizam.
O važnosti istjerivanje zloduha jasno svjedoče prvi obredi krštenja pri kojima su budući krštenici neko vrijeme bili svakodnevno podvrgnuti formalnu izgonjenju zloduha i tom su se prilikom morali odricati Sotone (pri obredu krštenje od vjernika se i danas traži odricanje od Sotone).

Unatoč golemoj važnosti istjerivanje zloduha u ranoj Crkvi, između „liberalnih“ i „konzervativnih“ teologa 1960-ih došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovce. Budući da Crkva pristupa definiranju istine pomoću dvaju različitih elemenata – pomoću božanske objave (Biblije) i pomoću predaje (koja tu objavu tumači) – obje su se strane u sukobu služile mješavinom povijesnih i biblijskih dokaza, nastojeći dokazati da su u pravu.

Liberalima nije išlo u glavu da je Crkva spremna i dalje vjerovati u postojanje nevidljivih duhova“ ili da je đavao „osoba“, pogotovo nakon što je napredak znanosti i ljudskoga uma jednoznačno pokazao da je osnova za ova vjerovanja odavno zastarjela. „Ne možemo se koristiti električnom rasvjetom i radijom te očekivati pomoć od suvremene medicine kada smo bolesni“, pisao je Rudolf Bultmann 1969., „i istodobno vjerovati u duhove i u čudesa o kojima govori Novi zavjet.

Polazeći od Biblije, analizirali su svetopisamske odlomke u kojima se spominje đavao i istaknuli njihovo alegorijsko značenje – držeći ih književnom doskočicom kojom su se pisci evanđelje poslužili u želji da istaknu moć što je zlo ima nad svijetom. I dok Isusovo djelovanje jasno svjedoči da je barem on vjerovao u postojanje đavla, đavlovu su opstojnost odbacivali kritičari poput Herbert Haaga, Basavan Iersela i Henrya Ansgara Kellya, koji su tvrdili da je on jednostavno bio onodobni ekvivalent suvremenomu stručnjaka za publicitet koji je jednostavno riječima prenosio svoju poruku kulturno zaostalu društvu.

Konzervativcima se činilo da ovakva tumačenja ne samo što iskrivljuju Sveto pismo, već da u potpunosti zanemaruju davnašnju tradiciju koju su utvrdili apostolski oci. Ako Crkva nikada u prošlosti nije izrekla svoj stav o postojanju đavla koji bi obvezivao sve kršćane, razlog tome jest taj što to nikada nije ni trebala učiniti; Crkva nikada nije sumnjala u to da đavao postoji. Osporavati ovaj nauk, isticali su oni, znači dovesti u pitanje vjerodostojnost Crkve kao takve. Ako je Isus doista Sin Božji, u što svi kršćani vjeruju, zašto bi on svoje učenike doveo u zabludu zapovijedajući im da izgone zloduhe ako takva bića ne postoje?

U međuvremenu, iako je obrana vjere pozivanjem na tradiciju bila u suglasju s naučavanjem crkvenih otaca, u čemu su posebno prednjačili konzervativci, sve je veći broj svećenika držao njihova stajališta srednjovjekovnim i zastarjelim te protivnima duhu vremena – donosi QuoVadisEcclesia.

Na kraju je pobijedilo ovo drugo shvaćanje budući da je sve veći broj svećenika vrijeđalo ne samo rasprostranjeno prihvaćenje modernističkoga svjetonazora, već i stanovita vrsta egzistencijalnoga relativizma koja je uzela maha kao posljedica Drugoga vatikanskog sabora: iako nisu odbacivali službeno naučavanje Crkve, većini se svećenika ovakav pristup đavlu činio sporednim pitanjem na koje „ozbiljan i trijezan“ svećenik ne bi smio gubiti vrijeme. Obistinila se, zaparavo, Baudelaireova čuvena rečenica: Đavao je na koncu uvjerio čovječanstvo da više ne postoji.

Continue Reading

Vijesti

“NEKA BERLIN IZGORI!” Ovako su Hrvati dočekali nogometne mađioničare

Published

on

Poslušajte himnu koju je 50 tisuća Hrvata pjevalo na stadionu u Berlinu prije utakmice Brazil – Hrvatska.

18 godina poslije, očekujemo istu podporu, pa da cijeli svijet vidi kako se navija za hrvatsku reprezentaciju.

Neka Berlin izgori – kaže se u komentaru fb profila Kratki korner.

Continue Reading

Vijesti

IDEALNO ZA LJEVICU I HDZ Hrvate očito ne zanimaju izbori za EP

Published

on

Hrvate očito ne zanimaju izbori za Europski parlament: Znatno lošija izlaznost nego što je bila prije pet godina

Mjereno postotcima, Gospić je u nedjelju prijepodne imao najbolji odaziv na europske izbore, u sjedištu Ličko-senjske županije glasovala 12,4 posto, s druge strane, u Bjelovaru,  Rijeci i Dubrovniku to je učinilo manje od sedam posto birača.  

Foto: icv

Generalno gledano, hrvatski birači pokazali su u nedjelju prijepodne slabo zanimanje za europske izbore. Od mogućih 3 milijuna 731 tisuću birača do 11, 30 sati glasovalo ih je nešto više od 254 tisuće, odnosno 7, 69 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

 To je slabije u odnosu na izbore od prije pet godina, kada je Hrvatska bila među zemljama s najlošijim odazivom u Europi, a kada je u isto vrijeme glasovalo 9, 93 posto birača.

 Dobar odaziv u Gospiću, vjerojatno, se može pripisati činjenici da njegovi birači, njih oko 10. 500, danas, osim 12 europarlametaraca biraju i gradonačelnika i njegova zamjenika.

 Ličko-senjska županija po odazivu prednjači među županijama, do podneva je glasovalo 12 posto Ličana, slijedi ju Karlovačka županija (9 posto) i Grad Zagreb (8, 77).

Najmanji odaziv je u Međimurskoj (šest posto), Virovitičko-podravskoj (6, 57 posto) i Brodsko-posavskoj (6, 64 posto).

 U istočnoj Australiji, na biračkim mjestima u Canberri, Sydneyu i Melbournu izbori za 12 hrvatskih europarlamentaraca su završeni u 11 sati po hrvatskom vremenu. Ta su mjesta, naime, otvorena u subotu u 23 sata po hrvatskom, odnosno u 7 sati po lokalnom vremenu.

Izborni dan proteče uredno, a izborna šutnja krši se neusporedivo manje nego na nedavnim parlamentarnim izborima, rekao je za Hrvatski radio član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. 

Pritužbe na kršenje uglavnom se odnose na objave na društvenim mrežama, poruke mejlovima, a neki su se građani pritužili da su im jutros u poštanske sandučiće ubačeni letci nekih kandidata.

DIP će to obrađivat idućih dana i tjedana i vidjeti što je, a što nije kršenje izborne šutnje i što će dalje proslijediti DORH-u, rekao je Hojski.

Brojni političari požurili su na birališta gdje su ih čekali predstavnici medija. Uglavnom su dolazili u pratnji partnera, a neki su tom prilikom dali kratke izjave u kojima su pozivali građane da obave svoju dužnost i odazovu se na izbore.

Komentar: Ova situacija se čini idealna za velike stranke i lijeve ekstremiste koji imaju dominantmo lijeve medije i baze aktivista.

Sada razni fred-ovi mogu bez otpora kao u Francuskoj, pisati deklaracije za ubijanje nerođene djece kao ljudsko pravo, kroz EU parlament…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved