Connect with us

Vijesti

Mađarska – neovisnost i uspon na razmeđi Berlina, Moskve i Istanbula

Published

on

Mađarska je stara država, koja je stoljećima bila jedan od dva oslonca velikog i moćnog Habsburškog carstva, poglavito nakon Austro-ugarske nagodbe  iz 1867. godine, kojim je utemeljena Dvojna ili Austro-Ugarska Monarhija. Nacionalna i državna memorija suvladara toga carstva nikada nije iščezla, kao niti geopolitički instinkt intelektualne i političke elite, čak  ni nakon „100 godina samoće“ kako mađarski premijer Viktor Orban naziva razdoblje mađarskog državno-pravnog života od 1918. godine i raspada Austro-Ugarske imperije do pada komunizma u Europi

Dok ostale članice Europske unije trpe posljedice zajedničke nabave cjepiva i potpunog kolapsa strategije Europske komisije, mađarska vlada hladno i bez ikakvih posljedica za svoj status unutar Europske unije ulazi u zonu europskog tabua i nabavlja cjepivo za svoje građane iz Rusije i Kine.

Jednako tako, ranije, Mađari su odbili prljavu igru najmoćnijih članica EU predvođenih Njemačkom oko uvoza imigrantske radne snage za potrebe svojih gospodarstava  i pokušaja njihovog razmještaja po ostalim državama članicama. Službena Budimpešta jasno se izjasnila da Mađarska odbija takvu politiku jer nije sudjelovala u organiziranju dopremanja imigranata, niti su joj oni  potrebni za njeno gospodarstvo,  niti želi dopustiti njihov provoz  preko mađarskog teritorija, a najmanje njihov smještaj na mađarskom ozemlju. Mađarska je također odbila sve pritiske iz Europske unije i SAD-a da odustane od angažmana s Rusijom oko izgradnje druge faze mađarske nuklearne elektrane Paks. I sve to bez ikakvih posljedica. Negdje drugdje, pa i među članicama Europske unije padale bi glave premijera, a njihove vlade bile rastjerane, ali kada je Mađarska u pitanju premijer Viktor Orban i njegova vlada „praši“ dalje po svome  bez problema.

Očito nedvojbena i respektabilna snaga mađarske vanjske politike je tolika da iako Budimpešta uporno provodi svoju suverenu autonomnu volju i povlači poteze u korist svojih nacionalnih interesa,  koji nerijetko nisu sukladni zauzetim političkim pozicijama Bruxellesa i vodećih sila Europske unije, ipak ne trpi nikakve ozbiljne posljedice po svoj status u Europskoj uniji, osim povremenih  verbalnih ispada bruxelleskih birokrata. Čak štoviše, gospodarska i vojna suradnja Mađarske s Njemačkom i drugim ključnim članicama EU u stalnom je usponu.

Takva mađarska pozicija nije slučajna, niti ovisi o dobroj volji Bruxellesa i Berlina nego izvire iz promišljene i dugoročno planirane vanjskopolitičke strategije za premijerskih mandata Viktora Orbana nakon 2010. godine.

Mađarska vanjskopolitička moć i utjecaj oslanjaju se na mađarski geopolitički položaj i gospodarski potencijal s jedne i učinkovitu državnu i političku strukturu s druge strane. Budimpešta preko tradicionalno snažne diplomacije aktivno i agilno koristi  mađarske geopolitičke i gospodarske komparativne prednosti  za promicanje svojih nacionalnih interesa. U biti je  utjecaj Mađarske utemeljen na mađarskom geopolitičkom položaju i političkom i gospodarskom značaju u Srednjoj Europi – europskoj regiji na raskrižju geopolitičkih silnica svih europskih aktera i velikih sila Istoka i Zapada. Pored toga, Mađarska je stara država, koja je stoljećima bila jedan od dva oslonca velikog i moćnog Habsburškog carstva (naslovna foto), poglavito nakon Austro-ugarske nagodbe  iz 1867. godine, kojim je utemeljena Dvojna ili Austro-Ugarska Monarhija. Nacionalna i državna memorija suvladara toga carstva nikada nije iščezla, kao niti geopolitički instinkt intelektualne i političke elite, čak  ni nakon „100 godina samoće“ kako mađarski premijer Viktor Orban naziva razdoblje mađarskog državno-pravnog života od 1918. godine i raspada Austro-Ugarske imperije do pada komunizma u Europi. Njegove riječi da Mađarska napušta to razdoblje stoljetne samoće ne znači ništa drugo do povratak Mađarske povijesnim izvorištima svoje moći kroz revitalizaciju geopolitičkog položaja, ekonomskog utjecaja i tradicije svoje diplomacije.

U svom govoru na 29. Studentskom kampu Sveučilišta Bálványos 28. srpnja 2018., koji u cijelosti, 30. srpnja 2018. godine prenosi „Visegrád Post“, Viktor Orban izjavljuje: „S našeg gledišta prioritet je plan obnove cijelog Karpatskog (Panonskog) bazena. U povijesnom smislu vjerujem da je sto godina mađarske samoće završeno. Ponovo smo jaki, odlučni, hrabri i imamo snagu, novac i sredstva. Tijekom proteklih nekoliko godina dokazali smo našim susjedima da će svatko tko surađuje s Mađarima uspjeti. Sada je vrijeme za obnovu Karpatskog bazena (ili Panonski bazen – op.a). Imamo prijedlog za naše susjede. Naš se  prijedlog smože sažeti u iskaz da konačno trebamo spojiti naše zemlje – jednom zauvijek s ozbiljnom namjerom. Povežimo naše glavne gradove željezničkim i cestovnim vezama velike brzine. Sramotno je da takve poveznice još uvijek ne postoje između Debrecina i Nagyvárada (Oradea, Rumunjska), između Kassa (Košice, Slovačka) i Miskolca, između Nyíregyháza i Szatmárnémeti (Satu Mare, Rumunjska), između Eszéka (Osijek, Hrvatska) i Pécsa, ili između  Kolozsvára (Cluj-Napoca, Rumunjska) i Budimpešte. Također predlažemo povezivanje naših energetskih mreža. Sramotno je da to još nije stvarnost. Predlažemo i da  koordiniramo našu politiku kao i našu vojnu suradnju….. Zato imamo prijedlog za naše susjede: izgradimo Karpatski bazen zajedno. Naravno na temeljima uzajamnog poštovanja, a naš se prijedlog i temelji upravo  u tom duhu. Međusobno poštovanje zahtjeva iskren i otvoren dijalog.“

Nedvojbeno, na europskim prostorima nakon Turske  obnavlja se moć još jedne cijelo stoljeće podcjenjivane, teritorijalno opljačkane i na međunarodnoj sceni zapostavljene države. Viktor Orban je u pravu kada kaže da je sto godina mađarske samoće nepovratno prošlo i Mađarska se, svidjelo se to nekome ili ne, nakon što je u cijelom poslijeratnom razdoblju služila praktički kao tampon zona SSSR-a prema Zapadu ponovo nameće kao važna europska država. Takav smjer ne određuje slučajnost povijesnog razvoja nego nova mađarska geostrateška doktrina utemeljena na geopolitičkom i geoekonomskom potencijalu Mađarske u Srednjoj Europi na sjecištu pravaca utjecaja regionalnih i globalnih sila. Mađarska je u svom buđenju iz stoljetnog sna zaogrnuta plaštem geopolitike koji joj daje moć kakvu do sada nije mogla ili nije znala iskoristiti.

Mađarska pozicija na geopolitičkoj poveznici Istoka i Zapada, Istočne i Zapadne Europe, Baltika s Jadranom i Sredozemljem stvarno je  izvorište njene dugo usnule moći. Ona se budi, a mađarska država promjenama odnosa moći u Europi i svojom vanjskom politikom uobličenoj u dosljednoj i čvrstoj  geoekonomskoj i geopolitičkoj doktrini ponovo se uzdiže u europsku silu nezaobilaznog utjecaja. Preko njenog teritorija protežu se ključni pravci projekcije geopolitičkih interesa europskih sila prije svega Njemačke prema Bliskom istoku i dalje prema Aziji i Kini kao i prema istoku Europe, Rusiji i Kavkazu.

Na europskoj geopolitičkoj pozornici Mađarska je na samom sjecištu ključnih koridora Europske unije. To su žile kucavice EU preko kojih se odvija uvoz energenata i unutarnja i vanjska trgovina europske integracije. Već sam pogled na zemljovid govori sve. Preko mađarskog teritorija protežu se tri mreže ustanovljenih prometnih koridora Europske unije i to: mreža prometnih  pravaca  Mediteranskog koridora, mreža prometnih pravaca koridora Orijent/Istok- Med i mreža pravaca koridora Rajna-Dunav.

Mediteranski koridor sa svojom mrežom prometnih pravaca povezuje iberijske luke Algeciras, Cartagena, Valenciju, Tarragonu i Barcelonu kroz južnu Francusku, s vezom do Marseillea, a Lyon sa sjevernom Italijom, Slovenijom i ogrankom preko Hrvatske do Mađarske i ukrajinske granice. Obuhvaća željeznice i ceste, zračne i pomorske luke u sjevernoj Italiji uključujući i tok rijeke Po. Koridor Orijent/Istok-Med povezuje njemačke luke Bremen, Hamburg i Rostock preko Češke i Slovačke, s odvojkom  preko Austrije, dalje preko Mađarske do rumunjske luke Constanta, bugarske luke Burgas, s vezom s Turskom, do grčkih luka Solun i Pirej uključujući i pomorsku komunikaciju prema Cipru.

Koridor Rajna-Dunav povezuje Strasbourg i Mannheim preko dvije paralelne osi u južnoj Njemačkoj, jedne duž Majne i Dunava, druge preko Stuttgarta i Münchena, a s krakom do Praga i Žiline do slovačko-ukrajinske granice, preko Austrije, Slovačke i Mađarske do rumunjskih luka Constanta i Galati. Obuhvaća željeznicu, cestu, zračne luke, luke, vodonepropusne putnike i sustav unutarnjih plovnih putova Majna, glavni kanal Dunav, čitav Dunav nizvodno od Kelheima i rijeku Savu.

Mađarska prijestolnica Budimpešta sjecište je četiri od deset prometnih koridora Europske unije. I to IV, V, VII i X prometnog koridora. Prometni koridor IV povezuje Dresden u Njemačkoj s Istanbulom u Turskoj preko Praga, Brna, Beča, Budimpešte, Arada i Craiova u Rumunjskoj i Sofije i Plovdiva u Bugarskoj. Prometni koridor V povezuje Veneciju s Kijevom u Ukrajini preko Trsta, Kopra, Ljubljane, Maribora i Budimpešte. Prometni koridor VII povezuje Njemačku s Crnim morem preko Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske. Prometni koridor X sa svojim ograncima povezuje Salzburg u Austriji sa Solunom u Grčkoj preko Ljubljane,  Bratislave, Budimpešte, Zagreba, Beograda, Niša i Skoplja.

Mađarska je, tako, pozicionirana u središnjem dijelu Srednje Europe na geopolitičkim osima Berlin-Istanbul, Berlin-Moskva. Prigodom posjete turskog predsjednika Recepa Erdoğana Budimpešti, mađarski premijer Orban je naglasio potrebu suradnje Mađarske u trokutu Berlina, Moskve i Istanbula. Orban je kazao  da je geostrateški položaj države stvarnost koja se ne može promijeniti i potrebno ga je stoga iskoristiti na najbolji mogući način. Prema „Hungary Today“ upravo  to je „presudan čimbenik mađarske vanjskopolitičke doktrine usmjerenih na razvijanje dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa svim velikim silama oko sebe, a da pritom ne ovisi pretjerano ni o jednoj od njih.“  U svome predavanju krajem studenoga 2018. godine geopolitičar George Friedman, osnivač privatne obavještajne agencije „Stratfor“ i predsjedavajući think-tanka „Geopolitical Futures“ također naglašava da  je Mađarska opstala kao država i danas jača svoju moć i utjecaj jer uspješno  održava jake veze s državama u okruženju i sa svim regionalnim i globalnim silama, zadržavajući svoju slobodu odlučivanja i ne igrajući samo na jednu kartu.

Mađarska je u usponu upravo zbog pozicioniranja kao utjecajnog čimbenika na sjecištu pravaca projekcije geopolitičkih interesa Njemačke, Rusije i Turske. Trokut Berlin-Moskva-Istanbul temelj je svega. Pravac prema Istanbulu koji se proteže preko Mađarske stoljetni je smjer projekcije njemačkih interesa  dalje prema Bliskom istoku i Aziji. To je južni smjer njemačkim geopolitičkih silnica. Istočni je usmjeren preko  Moskve prema ogromnom tržištu Rusije dalje prema Kavkazu i prema Aziji. Budimpešta gradi svoju poziciju upravo pozicioniranjem na geografskom i političkom sjecištu tih njemačkih pravaca promicanja svojih interesa. Njemačka je, stoga, Mađarskoj strateški partner i nikakva ideološka razilaženja neće ugroziti taj odnos, jednostavno zato što je Mađarska i Njemačkoj potrebna kao partner u održavanju odnosa prema Rusiji i Turskoj. To Mađarska politika jako dobro zna i svoje aktivnosti usklađuje s tom strateškom odrednicom.

Mađarska, stoga, sa strateškim osloncem na članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, održava i unapređuje dobre odnose s Njemačkom kao primarnim partnerom, ali istovremeno i s Rusijom i Turskom. Održavajući uz to i bliske veze sa SAD-om, Mađarska multiplicira svoj utjecaj u regiji i nameće se, temeljem aktivne suradnje s ključnim europskim i globalnim igračima, kao središnja sila tzv. Panonskog bazena. Njezin narasli politički, gospodarski, diplomatski i kulturni utjecaj na tome prostoru pak, pretvara Mađarsku i u ključnog igrača Srednje Europe, a slijedom toga i važnog igrača na europskoj političkoj sceni i unutar strukture Europske unije. To je cilj pažljivo isplanirane i konzistentno vođene mađarske vanjske politike i razlog zbog kojeg Viktor Orban može kazati da je razdoblje od sto godina samoće za Mađarsku postala prošlost. Mađarska svoju poziciju ne gradi samotnim zatvaranjem u sebe i uski krug savezništava ili pak sučeljavanjem s drugima nego na aktivnoj suradnji sa svojim susjedima, regionalnim partnerima i velikim silama. Pritom štiti svoj nacionalni identitet i nacionalnu suverenost.  U tomu leži tajna rasta vanjskopolitičke moći Mađarske, koja u regionalnim i europskim okvirima raste iz dana u dan.

Političke elite dijela susjednih država  takav razvoj donekle zbunjuje i u Mađarskoj povremeno vide opasnost, a povremeno poželjnog saveznika. Kako bilo, uskoro će postati svjesni promijenjenih geopolitičkih odnosa i, kao u slučaju Turske, nove uloge Mađarske kao rastuće sile.

Mađarska politika, svjesna svojih teritorijalnih odrednica i povijesnog utjecaja na srednjoeuropskim prostorima, vještim korištenjem geopolitičkih odrednica suvremene Europe i mađarske regionalne povijesne težine stvorila je dobitnu geopolitičku doktrinarnu kombinaciju koja Mađarsku budi iz stoljetnog sna i transformira je u europsku silu u usponu.

Autor: Mario Stefanov/Geopolitika.news

Vijesti

Postoji li đavao?

Published

on

Kako bi odmorio oči od kindlea, sinoć sam po kući tražio neku knjigu ‘tvrdih korica’ za lagano čitanje prije spavanje. Na polici sam naišao na Obred od Matta Baglioa pa sam pomislio, ajde film nije bio tako loš pa ako je pisano prema istinitom događaju moglo bi biti zanimljivo- i dakako bolje od filma.

Sigurno ste upoznati s pričom o egzorcistu, ali ono što me zapanjilo na samom početku knjige jest razdoblje kada glavni lik dobije poziv od biskupa da pohađa tečaj za egzorciste u Rimu, a u to doba, dakle nakon Drugog vatikanskog koncila, došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovno ili ne.

Sve do 1960.-ih u Crkvi gotovo da nije bilo nikoga tko nije vjerovao u to da je đavao zli duh, tj. pali anđeo, da ga je stvorio Bog i da ima stanovite moći i slobodnu volju.

Čitajući daljnje retke nisam se mogao oteti dojmu kako slični argumenti u raspravama koje se odvijaju danas između liberalne i konzervativne struje u Crkvi imaju istu pozadinu u ovom ključnom pitanju – dakle, postoji li đavao ili ne?

Autor knjige nam daje objašnjenje:

U ranoj se Crkvi na đavla gledalo kao na vođu silna mnoštva demona udruženih u borbi protiv „zajednica vjernih“ koju su predstavljali apostoli i ostali Kristovi učenici. Sv. Augustin će kasnije o ovomu sukobu govoriti u terminima borbe između „dva grada“ nastale u vrijeme kada je Bog stavio anđele na kušnju. Kao posljedica toga kršćani su morali biti stalno na oprezu i čuvati se ovoga neprijatelja koji je činio sve ne bi li uništio čovječanstvo i time se osvetio Bogu. Najvažnije oružje kojim se đavao koristio u ovome ratu bile su razne vrste napasti; u posebnim okolnostima, međutim, kao što piše u Novom zavjetu, đavao je mogao i izravno napasti čovjeka, i to na način da zaposjedne njegovo tijelo. U takvim je slučajevima jedini lijek bio egzorcizam.
O važnosti istjerivanje zloduha jasno svjedoče prvi obredi krštenja pri kojima su budući krštenici neko vrijeme bili svakodnevno podvrgnuti formalnu izgonjenju zloduha i tom su se prilikom morali odricati Sotone (pri obredu krštenje od vjernika se i danas traži odricanje od Sotone).

Unatoč golemoj važnosti istjerivanje zloduha u ranoj Crkvi, između „liberalnih“ i „konzervativnih“ teologa 1960-ih došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovce. Budući da Crkva pristupa definiranju istine pomoću dvaju različitih elemenata – pomoću božanske objave (Biblije) i pomoću predaje (koja tu objavu tumači) – obje su se strane u sukobu služile mješavinom povijesnih i biblijskih dokaza, nastojeći dokazati da su u pravu.

Liberalima nije išlo u glavu da je Crkva spremna i dalje vjerovati u postojanje nevidljivih duhova“ ili da je đavao „osoba“, pogotovo nakon što je napredak znanosti i ljudskoga uma jednoznačno pokazao da je osnova za ova vjerovanja odavno zastarjela. „Ne možemo se koristiti električnom rasvjetom i radijom te očekivati pomoć od suvremene medicine kada smo bolesni“, pisao je Rudolf Bultmann 1969., „i istodobno vjerovati u duhove i u čudesa o kojima govori Novi zavjet.

Polazeći od Biblije, analizirali su svetopisamske odlomke u kojima se spominje đavao i istaknuli njihovo alegorijsko značenje – držeći ih književnom doskočicom kojom su se pisci evanđelje poslužili u želji da istaknu moć što je zlo ima nad svijetom. I dok Isusovo djelovanje jasno svjedoči da je barem on vjerovao u postojanje đavla, đavlovu su opstojnost odbacivali kritičari poput Herbert Haaga, Basavan Iersela i Henrya Ansgara Kellya, koji su tvrdili da je on jednostavno bio onodobni ekvivalent suvremenomu stručnjaka za publicitet koji je jednostavno riječima prenosio svoju poruku kulturno zaostalu društvu.

Konzervativcima se činilo da ovakva tumačenja ne samo što iskrivljuju Sveto pismo, već da u potpunosti zanemaruju davnašnju tradiciju koju su utvrdili apostolski oci. Ako Crkva nikada u prošlosti nije izrekla svoj stav o postojanju đavla koji bi obvezivao sve kršćane, razlog tome jest taj što to nikada nije ni trebala učiniti; Crkva nikada nije sumnjala u to da đavao postoji. Osporavati ovaj nauk, isticali su oni, znači dovesti u pitanje vjerodostojnost Crkve kao takve. Ako je Isus doista Sin Božji, u što svi kršćani vjeruju, zašto bi on svoje učenike doveo u zabludu zapovijedajući im da izgone zloduhe ako takva bića ne postoje?

U međuvremenu, iako je obrana vjere pozivanjem na tradiciju bila u suglasju s naučavanjem crkvenih otaca, u čemu su posebno prednjačili konzervativci, sve je veći broj svećenika držao njihova stajališta srednjovjekovnim i zastarjelim te protivnima duhu vremena – donosi QuoVadisEcclesia.

Na kraju je pobijedilo ovo drugo shvaćanje budući da je sve veći broj svećenika vrijeđalo ne samo rasprostranjeno prihvaćenje modernističkoga svjetonazora, već i stanovita vrsta egzistencijalnoga relativizma koja je uzela maha kao posljedica Drugoga vatikanskog sabora: iako nisu odbacivali službeno naučavanje Crkve, većini se svećenika ovakav pristup đavlu činio sporednim pitanjem na koje „ozbiljan i trijezan“ svećenik ne bi smio gubiti vrijeme. Obistinila se, zaparavo, Baudelaireova čuvena rečenica: Đavao je na koncu uvjerio čovječanstvo da više ne postoji.

Continue Reading

Vijesti

“NEKA BERLIN IZGORI!” Ovako su Hrvati dočekali nogometne mađioničare

Published

on

Poslušajte himnu koju je 50 tisuća Hrvata pjevalo na stadionu u Berlinu prije utakmice Brazil – Hrvatska.

18 godina poslije, očekujemo istu podporu, pa da cijeli svijet vidi kako se navija za hrvatsku reprezentaciju.

Neka Berlin izgori – kaže se u komentaru fb profila Kratki korner.

Continue Reading

Vijesti

IDEALNO ZA LJEVICU I HDZ Hrvate očito ne zanimaju izbori za EP

Published

on

Hrvate očito ne zanimaju izbori za Europski parlament: Znatno lošija izlaznost nego što je bila prije pet godina

Mjereno postotcima, Gospić je u nedjelju prijepodne imao najbolji odaziv na europske izbore, u sjedištu Ličko-senjske županije glasovala 12,4 posto, s druge strane, u Bjelovaru,  Rijeci i Dubrovniku to je učinilo manje od sedam posto birača.  

Foto: icv

Generalno gledano, hrvatski birači pokazali su u nedjelju prijepodne slabo zanimanje za europske izbore. Od mogućih 3 milijuna 731 tisuću birača do 11, 30 sati glasovalo ih je nešto više od 254 tisuće, odnosno 7, 69 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

 To je slabije u odnosu na izbore od prije pet godina, kada je Hrvatska bila među zemljama s najlošijim odazivom u Europi, a kada je u isto vrijeme glasovalo 9, 93 posto birača.

 Dobar odaziv u Gospiću, vjerojatno, se može pripisati činjenici da njegovi birači, njih oko 10. 500, danas, osim 12 europarlametaraca biraju i gradonačelnika i njegova zamjenika.

 Ličko-senjska županija po odazivu prednjači među županijama, do podneva je glasovalo 12 posto Ličana, slijedi ju Karlovačka županija (9 posto) i Grad Zagreb (8, 77).

Najmanji odaziv je u Međimurskoj (šest posto), Virovitičko-podravskoj (6, 57 posto) i Brodsko-posavskoj (6, 64 posto).

 U istočnoj Australiji, na biračkim mjestima u Canberri, Sydneyu i Melbournu izbori za 12 hrvatskih europarlamentaraca su završeni u 11 sati po hrvatskom vremenu. Ta su mjesta, naime, otvorena u subotu u 23 sata po hrvatskom, odnosno u 7 sati po lokalnom vremenu.

Izborni dan proteče uredno, a izborna šutnja krši se neusporedivo manje nego na nedavnim parlamentarnim izborima, rekao je za Hrvatski radio član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. 

Pritužbe na kršenje uglavnom se odnose na objave na društvenim mrežama, poruke mejlovima, a neki su se građani pritužili da su im jutros u poštanske sandučiće ubačeni letci nekih kandidata.

DIP će to obrađivat idućih dana i tjedana i vidjeti što je, a što nije kršenje izborne šutnje i što će dalje proslijediti DORH-u, rekao je Hojski.

Brojni političari požurili su na birališta gdje su ih čekali predstavnici medija. Uglavnom su dolazili u pratnji partnera, a neki su tom prilikom dali kratke izjave u kojima su pozivali građane da obave svoju dužnost i odazovu se na izbore.

Komentar: Ova situacija se čini idealna za velike stranke i lijeve ekstremiste koji imaju dominantmo lijeve medije i baze aktivista.

Sada razni fred-ovi mogu bez otpora kao u Francuskoj, pisati deklaracije za ubijanje nerođene djece kao ljudsko pravo, kroz EU parlament…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved