Connect with us

Vijesti

Naftu u Teksasu otkrio je Splićanin

Published

on

Jedan od ciljeva posjeta, osim susreta s našijencima, bio je povezivanje fakulteta Splita i Houstona,

na čemu se radilo zajedno s Philipom Berquistom, počasnim konzulom RH u Houstonu.

Philip Berquist, počasni konzul RH u Houstonu

Pogledajte fotogaleriju, gdje ćete naći više osoba koje se spominju dolje u tekstu:

Bilo je to daleke 1901. godine kada je Anthony Lucas tvrdio, unatoč skepticizmu okoline, da u Teksasu ima nafte. Otkrio je prvo i najveće nalazište u toj američkoj državi, a na spomeniku podignutom njemu u čast, u gradu Beaumontu blizu Houstona, piše kako je Lucasova zasluga što je pronalaskom nafte promijenio tijek povijesti i uveo Teksas u industrijalizaciju i naftnu eru, a time i cijelu Ameriku pretvorio u velesilu. 

Anthony Lucas rođen je u Splitu kao Ante Lucić 1855. Bio je sin brodovlasnika i brodograditelja Frane Lucića s Hvara, koji je s rodnog otoka najprije otišao u Split, a zatim u Trst. Ante je nakon završene srednje škole studirao u Grazu na Politehnici gdje mu je kolega bio Nikola Tesla.

Nakon studija prijavio se u austro-ugarsku mornaricu i došao je do čina poručnika. Zbog nekog nemilog događaja vezanog uz njegovu nacionalnost odlučio je uzeti šest mjeseci dopusta i otići stricu u Ameriku. 

Stric mu je u međuvremenu, da mu bude lakše, prezime Lucić promijenio u Lucas, pa je isto učinio i Ante. Nedugo zatim oženio se s Caroline Fitzgerald te skrasio u Washingtonu gdje je započeo svoju inženjersku karijeru. 

Posao ga je doveo u Teksas, gdje je našao nepobitne dokaze o postojanju nafte na tom području, što je potvrđeno na bušotini Spindletop, poslije nazvanoj Lucas Gusher odnosno Lucasovo nalazište. 

Dalek je bio put od rodnoga mu Splita do naftnih polja Teksasa, a Lucas je svoj život završio u Washingtonu, gdje je i pokopan 1921. 

Povezivanje fakulteta

U novije vrijeme Houston je, kao poznati sveučilišni i medicinski centar te grad u kojem sjedište ima NASA, privukao stručnjake svih profila, a među prvim Hrvatima koji su naselili područje oko grada, zapravo primorski pojas, bili su Dalmatinci, koji su onamo došli iz Louisiane. 

Od liječnika, u Houstonu je nekada živio dr. Luka Milas, nositelj ugledne zlatne medalje Američkog društva za terapeutsku radiologiju i onkologiju, gdje je bio predstojnik Odjela za eksperimentalnu radijacijsku onkologiju na Centru za tumore MD Anderson pri Sveučilištu Teksas. 

Jedan od naših ciljeva prilikom posjeta Teksasu bilo je povezivanje fakulteta u Splitu i Houstonu, na čemu se radilo s Philipom Berquistom, počasnim konzulom RH u Houstonu.

Kako bismo povezali splitski FESB i Pomorski fakultet, održali smo razgovore na Texas A&M Universityju čiji je dekan dr. Michael Benedik, unuk zagrebačkog arhitekta Slavka Benedika, graditelja najljepših secesijskih vila naše metropole, a katedru sociologije drži prof. dr. Stjepan Meštrović, unuk kipara Ivana Meštrovića. 

Budući da postoji želja za povezivanjem umjetničkih studija, posjetili smo i University of St. Thomas te porazgovarali s dekanom dr. Ulysesom Balderasom. On je pokazao zanimanje za studij dramske umjetnosti te društvene znanosti. Sastanci su obavljeni i na Universityju of Houston s dr. Williamom Floresom i njegovim timom te na Moores School of Music i dekanom Andrewom Davisom.

Hrvatska društva i poslovni ljudi

U Houstonu djeluje hrvatsko društvo Lone Star Croatian Club, koji njeguje hrvatsku baštinu i običaje te ima svoju folklornu skupinu, a djeca uče hrvatski jezik. Svaki razlog za okupljanje je dobar pa su se prvu subotu u veljači svi našli kako bi pogledali veliko finale američkoga nogometa, tzv. Super Bowl.

S ponosom se isticalo da su treneri obje momčadi hrvatskog podrijetla i to Pete Carroll iz Seattle Seahawksa te Bill Belichick iz pobjedničkoga New England Patriotsa. 

Osim njih, sudac na terenu bio je Bill Vinovich, također hrvatskih korijena, kao i igrač Patriotsa Robert Ninkovich. U klubu su ocijenili da je toliku radost najprimjerenije proslaviti uz pečeno janje. 

Nakon Houstona slijedio je odlazak u Austin, glavni grad Teksasa, na sastanak sa Sarah Eckhart, novoizabranom prvom damom kotara Travis. Razgovori su bili usmjereni na otvaranje poslova između kotara Travis i Splitsko-dalmatinske županije.

U Austinu ima i hrvatskih poslovnih ljudi. Jedan od njih je John Obilinovic iz čileanskoga grada Antofagaste, koji se bavi trgovinom čileanskim vinima. Diplomirao je na Universityju of Texas u Austinu, a sin je Johna Obilinovica Sr.-a, dugogodišnjega predsjednika Hrvatskog društva Sokol u Antofagasti.

Hrvati u Dallasu

U Austin se, preko Los Angelesa, doselio i Jurica Balta iz Našica, čija se tvrtka Lifetime Media Group, bavi web dizajnom i online marketingom. Svoj posao tu je razgranala i Tanya Posavatz koja organizira domjenke i vjenčanja. 

U naselju Pflugerville u blizini Austina živi mala zajednica bosanskih Hrvata, a uočljiva je krojačka radnja Croata Design vlasnice Ivke Krstanovic.

Odlazak u Dallas bio je prilika za povezivanje i s Hrvatima koji se okupljaju u crkvi St. Mary of Assumption u susjednom Fort Worthu, među kojima smo zatekli i Tonka Vuku i Vlatka Granića, nekadašnje košarkaše KK Split, a sada studente Weatherford Collegea. 

Misu na hrvatskome jeziku ovoj zajednici dolazi držati don Mate Bižaca, svećenik koji pokriva brojne američke gradove, a nakon mise druže se u crkvenoj dvorani. Okupljaju se već šest godina, a kako više ne bi bili gosti u američkim crkvama, želja im je izgraditi vlastitu kapelicu i posvetiti je Gospi od Međugorja.

Svjesni su da za to treba novca pa će rado prihvatiti donacije sa svih strana svijeta, a traže i prostor za djelovanje hrvatskog društva. 

U blizini Dallasa, u gradiću Plano, živi obitelj Pavić koja podrijetlo vuče iz okolice Makarske. Njihovi preci su, poput većine s tog područja, otišli na Novi Zeland. 

Ondje su se rodili supružnici Teressa i Gordon Pavich. Teressa je kao djevojka, osamdesetih godina prošlog stoljeća, bila Miss Jugoslavenskoga kluba u Aucklandu. Posao ih je doveo u Ameriku i sada žive u sjevernom Teksasu s troje djece.

Adriatica Village    

U blizini Dallasa, u naselju McKinney uz jezero Stonebridge, nalazi se  Adriatica Village, naselje koje se smatra prototipom najrevolucionarnijeg nekretninskog koncepta. 

Tvorac i investitor tih urbanih vila u stilu neoretroizma je Amerikanac Jeffory Blackard, koji je, putujući po svijetu i proučavajući razvoj ruralnih i urbanih sredina, došao na ideju kako treba izgledati jedno funkcionalno i ekonomski samostalno naselje.

Pripremio Zvonimir Mitar | Kornelij Croatia.ch/VLM Foto: Thinkstock

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved