Connect with us

Vijesti

Napad na HPC – U središtu Zagreba oskvrnuta državna zastava!

Published

on

S pročelja zgrade u kojoj se održavaju bogoslužja, strgnuti su dijelovi državne zastave, a na teren je izašla i policija.

Liturgija je ipak održana, a na facebooku se oglasio ‘Hrvatski arhiepiskop Aleksandar’

KOMU SMETA HRVATSKA ZASTAVA?

Svake nedjelje s početkom u 10,00 sati održavamo božansku sv. liturgiju u našoj crkvi na adresi Domjanićeva br. 5 u Zagrebu.

Kad smo danas stigli, ispred ulaza bila je postavljena plastična kanta za smeće, koja je obično ispred ulaza Domjanićeve br. 7 i koju, kao što nam je posvjedočila susjeda, svako malo netko postavlja ispred ulaza crkve pa ju ona svako jutro vraća na mjesto.

Danas nije bila ta situacija nego se je na tu kantu netko popeo i strgao hrvatsku državnu zastavu koja se vijori iznad ulaza crkve, na visini od oko 4 metra. Otrgnut je i nestao dio zastave od otprilike između 20 i 30 centimetara.

Dvojica mladih i profesionalnih policajaca iz pete policijske postaje stigla su par minuta nakon našeg poziva i obavili svoj posao, kao i ekipa za očevid.

Mi iz Hrvatske pravoslavne crkve naviknuti smo da nas se vrijeđa i prijeti preko društvenih mreža, da nas se sve mora pobiti, jer smo „ustaše”. Naviknuli smo se i da se o nama govori da nas nema, ali evo tu smo pa se na nama može svatko iživljavati.

Kada je 2010. u Zadru, Ivo Matanović najavio osnivanje Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika, oglasio se tadašnji Predsjednik Ivo Josipović i rekao da „Hrvatska pravoslavna crkva nikad ne će biti registrirana.” Njemu se je tada pridružio i ministar kulture Biškupić.
Kasnije nam je to, skoro isto napisala Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, kad smo tražili sastanak na kojem bismo razgovarali o pravima hrvatskih pravoslavaca.

Nama, Hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru, je ravnatelj JUSP Jasenovac (nakon posjeta ministrice kulture Obuljen Koržinek), prije četiri godine zabranio dolazak u Jasenovac jer smo poglavar crkve, koja je nastala u NDH (notorna laž).

Prije dvije godine umirovljenom pukovniku HV-a Ratku Despotu (Hrvatu pravoslavne vjere), prijetili su: „Likvidirat ćemo tebe i tvoju državu”.

Prije par godina, na hrvatskog branitelja pravoslavca Đuru Plavljanića su pucali, ali ga srećom nisu pogodili …

Mi iz HPC-a, mi koji nismo „ugroženi”, naviknuli smo na provokacije na koje ne reagiraju ni državni vrh niti mediji, ali sada je u pitanju državna zastava RH, koja simbolizira državu.

Je li trganje hrvatske zastave, postavljene iznad ulaza u Hrvatsku pravoslavnu Crkvu napad na Republiku Hrvatsku ili samo na HPC?

Hrvatski arhiepiskop Aleksandar

Vijesti

Što želi Hrvatski ratnik? I Lista Br. 4, Stranka Ivana Pernara!

Published

on

Dan izbora, jedini dan kada je Hrvatska u rukama naroda, vele na Novoj TV??? Hrvatska mora biti u rukama naroda svaki dan. Hrvatska mora zaštititi svoje granice od najezde ilegalnih migranata. Hrvatska mora biti potpuno suverena i zaštititi svoje nebo, zrak, vodu, hranu i zemlju. Naša Hrvatska mora vratiti svoju valutu, kunu. Hrvatska mora imati zdravstvenu politiku neovisnu od SZO-e. U našoj Hrvatskoj cijepljenje djece mora biti stvar slobodnog izbora roditelja.

Članak prvi Ustava RH kaže da vlast pripada narodu i proizilazi iz naroda. Vlast mora pripadati narodu svaki dan a ne samo jedan dan u 4 godine. Glasovanje mora biti pojednostavljeno i dostupno svima, osobito našoj dijaspori, te obvezno (više pročitajte ovdje).  

Hrvatska mora deratificirati Istambulsku konvenciju i Marakeški sporazum, i na referendum dati sve ostale sporazume i asocijacije koje su potpisane u ime države i naroda a da narod nitko ništa nije pitao.

Zelenu agendu, LGBTQ i rodnu ideologiju, transgenderizam, transhumanizam i sve što nameće Svjetski ekonomski forum (WEF), Otvoreno društvo i slične globalističke organizacije Hrvatska mora odbaciti.

Hrvatsko pravosuđe mora biti u potpunosti neovisno od politike (više pročitajte ovdje).

Hrvatska mora vratiti zakon o porijeklu imovine i oduzeti nezakonito stečenu imovinu, te resetirati cijeli zakonodavni okvir uz porezno rasterećenje firmi i građana (više pročitajte ovdje).

Hrvatska mora donijeti hitne demografske mjere i osnažiti povratak naše dijaspore u Domovinu (više pročitajte ovdje).

Hrvatska mora vratiti obvezno služenje vojnog roka.

Slobodu smo dobili kao dar od Boga i stoga nam ju nitko ne može i nema pravo oduzeti.

Zato trebate ljude koji su bili spremni poginuti za Hrvatsku, zato trebate Hrvatske Ratnike u Saboru, znali smo osloboditi Hrvatsku, znat ćemo ju, uz Božju pomoć, i urediti u korist hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske. Ova Hrvatska nije ona za koju su krv prolila naša braća po oružju.

Ovo je samo najvažniji dio onoga što treba napraviti kako bi naša domovina prodisala punim plućima.

A politika je ta koja ima moć mijenjati stvari, nabolje ili nagore, politički aktivizam kroz Udrugu daje određene rezultate ali očito nedovoljne. 

P.S. Srbima, odnosno pravoslavcima koji su dragovoljno stupili u obranu Hrvatske, osobito onima iz ’91., moramo dati najveća državna odličja, jer njima je bilo puno teže nego nama Hrvatima, a ipak su stali uz nas protiv JNA, četnika i pobunjenih Srba u vrijeme kad je bilo najteže. A sve vlasti dosada su ih ignorirale i zanemarivale.

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Vijesti

SPLIT Predstavljanje knjige „Laži o srpskom antifašizmu i antisemitizmu” prof. Biočića

Published

on

Predstavljanje knjige „Laži o srpskom antifašizmu i antisemitizmu“ ratnog ravnatelj KBC Split prof. dr. sc. Mihovila Biočića tijekom mjeseca travnja održava se u četiri hrvatska grada: Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu i Splitu.

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati vas na splitsko predstavljanje u ponedjeljak 15. travnja 2024. u 18 sati, Hotel PARK, Hatzeov perivoj 3, Dvorana Grand Park – poručuju organizatori.

Uz autora, knjigu će predstaviti Damir Borovčak, urednik izdanja, Josip Jović, novinar i Joško Čelan, novinar.

Ulaz je slobodan.

Continue Reading

Vijesti

VIDIK FEST PONUDIO AKTUALNU DRUŠTVENO-KULTURNU TRIBINU

Published

on

Festival kulturnog aktivizma, Vidik fest od 2013.  nastavlja svoju tradiciju u Hrvatskoj udruzi Benedikt.  Vrući radni tjedan od 08. do 11. travnja  ponudio je niz aktualnih društveno kulturnih tema. Jedna  je od njih „Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje(2023.)  i Godina Marka Marulića (2024.)“ ostvarila  susret meritornih predavača i zainteresiranih slušatelja u  dvorani „Vinka Draganje“ kod dominikanaca u Splitu. Dr. sc. don Mladen Parlov redoviti profesor na  Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i vrsni poznavatelj djela Marka Marulića, g. Joško Čelan, novinar  i autor knjige o Miljenku Smoji  „Spomenik izdaji”, profesorica  Danijela Visković-Veršić  iz splitske gimnazije  Marka Marulića.

 Godina Marka Marulića započela je 5. siječnja, ali u gradu pod Marjanom ne možemo vidjeti, a  niti osjetiti  da smo u velikom i značajnom jubileju, 500. godišnjici smrti našeg  velikana. Nema  događanja, vidljivih manifestacija, programa,  a pogotovo  izostaje popularizacija i  promicanja lika i djela Marka Marulića i sve ono što on predstavlja kao  humanist, intelektualac izraženog domoljublja i kršćanskog svjetonazora. Iskreno, sa žaljenjem  objasnila nam je  profesorica Visković-Veršić i  nastavila  kako je  2016. na opće zaprepaštenje Marko Marulić izbačen iz izbora za obaveznu literaturu. Zahvaljujući doprinosu  Slobodana  Prosperova  Novaka i  marnim  profesorima,  dignitet je  sačuvan ocu hrvatske umjetničke riječi. Profesorica smatra da u Europi ne postoji ovakav primjer zanemarivanja i još gore izbacivanja toliko nacionalnih sadržaja iz školskih programa. Niti jedno Marulićevo djelo nije zastupano u obaveznom školskom programu, premalo se o tome govori.  Tužno je da se Judita  proučava u trećem razredu gimnazije u sklopu teme o epskim junacima i Juditu kao jednu od  junakinja u nizu.  Istina je neshvatljiva jer smo  pozvani odgajati mlade da upoznaju nacionalnu kulturu i  grade s ponosom svoj  nacionalni identitet.

„Marko Marulić je htio ostati vjeran svojim korijenima, a istovremeno  razvijati duhovna, kulturna i umjetnička dobra prema europskim kršćanskim  vrijednostima. Zahvaljujući Marku Maruliću Hrvatska je tada bila visoko pozicionirana u europskom  humanističkom miljeu  koje je bilo prožeto istinskim  kršćanskim nasljeđem.  Naš je zadatak  da to nasljeđe populariziramo  među mladima  i  pučanstvom“,  s ponosom je zaključila  profesorica Visković- Veršić.

Poštovatelj  i vrstan poznavatelj, s položnim doktoratom na temu „Marko Marulić je sveti sin Crkve“ don Mladen Parlov započeo je predavanje rečenicom: „Sve što kažem  bit će premalo za Marula!“ Živio je u tragičnom razdoblju Crkve i europske kulture, moralne dekadencije, raspada sustava na svim razinama. Živi u vrijeme tranzicije i nove percepcije čovjeka, izvan kršćanskog okvira. Humanisti tog vremena  zagovaraju  novo društvo i novog čovjeka u njemu po uzoru na starorimske klasike, Platona, Vergilija, Seneku. Marko Marulić  je vrlo angažiran, piše s kršćanskim uvjerenjem da je jedino  moguće biti čovjek na način kako kršćanstvo predlaže jer je Bog utemeljitelj kršćanske religije.  Baš tada piše Evanđelistar,  Institucije, Dobri nauci… Sve što piše temelji na 4  čvrsta  uporišta, objasnio je don Mladen. 1. Ako želimo  biti čovječni i ostvariti čovjeka u nama moramo se vratiti Isusu Kristu  koji je savršen čovjek jer je ostvario  sve kreposti  i njega trebamo slijediti. 2. Krista treba upoznati i svakodnevno čitati  Pisma. 3. S Marijom biti  jer je primjer ostvarenog kršćanina. 4. Marulić  ostaje vjeran Crkvi jer je Božje djelo. Don Mladen smatra  da je prava baština koju nam je ostavio, njegov primjer svetog života.  Tridentska katolička obnova dobrim djelom bazira se na Marulovim djelima. U isusovačkim  su zavodima Marulićev Evanđelistar i Institucije obavezna duhovna literatura u odgoju  mladih.  Vrijedno je ne zaboraviti, napominje nam predavač  da je Papinsko vijeće u suradnji sa Zavodom sv. Jeronima  u Rimu i Književnim krugom, organizirao veliki znanstveni skup 1999. u Rimu, a sljedeće godine 2000. u Splitu  sa željom da bude posvećen Maruliću  sa  snažnom porukom u naslovu  “ Marko Marulić hrvatski pjesnik, europski humanist, prijedlog Europi trećeg tisućljeća“

„ Papinsko vijeće  prepoznaje  Marka Marulića koji u trećem tisućljeću  ima nam što poručiti  svojim djelima, svojim svetima životom,  a to je upravo kršćanski pogled na čovjeka, pogledom na Isusa Krista  s Majkom Marijom  i Pismom u ruke  u krilu Crkve katoličke“, uvjerljivo na poručuje don Mladen Parlov.

Prilog Televizije Dalmacija

Naš poznati novinar, publicist i filmski kritičar Joško Čelan  autor romana „Spomenik izdaje“ počastio nas je svojim dolaskom  i osvježio je naša sjećanja na lik i djelo Miljenka Smoje citirajući zanimljive odlomke iz knjige.  „Spomenik izdaji’ je kronologija burnih političkih sukoba u splitskom i hrvatskom novinarstvu u posljednjih više od pet desetljeća, ali i prikaz domaćih i stranih silnica, nadzemnih i podzemnih koje pod ovim nebom upravljaju novcem, državom i medijima. Ova knjiga  istinu o povijesti ističe  kao presudni uvjet  nacionalne slobode u budućnosti“, zapisano na poleđini knjige.  Naime, ‘Spomenik izdaji’ odgovor je autora  na mogućnost podizanja spomenika Miljenku Smoji, na Matejuški  koju je često posjećivao. Ideja je i ostvarena 2023. Iznad svega Smoje je, prema Čelanu, ostao zadrti pobornik jugoslavenskoga nacionalizma, srbofil i miloševićevac.

Zahvalni od srca za poticajno vođenje večerašnjeg  programa  našoj vrijednoj  članici, utemeljiteljica VIDIK FESTA 2013. i nezamjenjivoj organizatorica redovitih programa festivala kulturnoga aktivizma,  mr. sc. Silvani Dragun.

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved