Connect with us

Vijesti

Nikolina Nakić: Moje istinske heroine su živjele skrivene za svijet

Published

on

Internet je danas pun poruka o ženskoj snazi, a sve bi se dalo svesti na misao: budi svoja.

A što kad si svoja tek onda kad si svačija? Mužu njegova, djeci njihova, obitelji i prijateljima razdijeljena, što kad mislim da sam svoja tek kad mene same ne ostane ni jedan centimetar viška? Što ako ne želim biti svoja jer mi to zvuči pusto, hladno i samodostatno?

Što ako to zvuči kao loš savjet i isprazna fraza, a prava istina glasi da je čovjek tek onda svoj kad ga njegovi bližnji osjećaju svojim? I ako moja vrijednost leži ne u ljubavi prema sebi nego u odbljesku mene u oku drage osobe?  U mojoj brizi za nju i njenoj za me, u tom krugu privrženosti bez kraja i konca?

Ljubav po definiciji nije izoliran pojam, ona funkcionira jedino u suodnosu prema drugome. Sebe najviše volim kad najviše volim druge, kad ne kalkuliram uzvraćenošću, kad ne uzgajam mitove o vlastitoj veličini već priznajem i volim svoju malenost, kad mi je draža bezazlenost od nedostupnosti, i da, kad više dajem nego primam.

Ne želim biti svoja, dakle, i podilaziti sebičnoj kulturi koja brigu i ljubav smatra znakom slabosti. Moje istinske heroine su živjele skrivene za svijet, ali su ih i te kako upamtila srca njihovih bližnjih.

Ako je duša besmrtna, jedine minute koje se na zemlji zapravo broje i koje imaju istinsku vrijednost su one razdijeljene i poklonjene.
Svim neznanim velikim ženama od kojih na kraju života nije ostao ni jedan jedini centimetar njih samih ❤
Vi ste istinske kraljice.

Nikolina Nakić/facebook

Advertisement

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved