Connect with us

Vijesti

OD NEOLITA DO DANAŠNJE ŠAHOVNICE !

Published

on

U cijeloj Evropi (i našim krajevima) Paleolitsko – ledeno doba (starije kameno doba), trajalo je oko 200.000 godi na., Bilo je to razdoblje čestog kišnog vremena, sa čestim vodenim bujicama, plavnim rijekama i vječitim ledom na planinama višim od 1.000 m. -donosi Branimir Besak.

Tim prostranstvima lutale su grupe NEANDERTAL SPY čovjeka, živjeći pretežno od lova.( F. ŠIŠIĆ ” Povijest Hrvata u vrijeme……” str. 45.). Tjelesnih preostataka paleolitskog čovjeka našlo se u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, a kod nas je poznato nalazište Hušnjakovo, kod Krapine, kojeg je odkrio prof. Gorjanović 1889.).

Tek prije o. 8.000 g., kada su nastupile povoljne klimatske promjene – počelo je NEOLITSKO doba (mlađe kameno doba), zatopljenje u kojem Evropa postade podesnija za radosniji ljudski život, počinje se naseljavati novo stanovništvo s istoka – iz središnje Azije, donoseći sa sobom tekovine više kulture (poljoprivrede, stočarstva, grnčarstva) i vedrog svjetonazora.
I krenuo taj novi napredni čovjek HOMO SAPIENS FOSILIS (Cromanjon) u plemenskim, potom rodovskim, a kasnije i narodnosnim valovima ne samo na zapad, (obalama Crnog mora i rijeka Dona, Dnjepra…Dunava, Save i sl. do Jadranskog mora), pa preko Peloponeza do Sredozemlja.

S druge strane (Huriti, Indoaryci) ovaj puta zbog suša (pustinje Kizil Kum i Kara Kum uz Aralsko more) vrše seobu na jug u Iransku visoravan, Ind, Mezopotamiju u međurječja Inda, Eufrata, Nila, da bi još kasnije u Antičko vrijeme isti ljudi preko Sredozemlja naselili obale Jadranskog, Egejskog i Tirenskog mora i zatvorili krug s naseljavanjem sa sjevera (1.val o. 2.500.pr.Kr. (brončano d.), Minojci, Mikenjani, Dorani, Frigijsci, Jonjani i sl.), 2.val o.1.300.g.pr.Kr. Kelti i “Iliri” (željezno d.) : Skudri, Breuci, Dardani, Dezitiati, Dindari, Japudi, Kolapjani i dr.

No da se vratimo na sam početak NEOLITSKOG (poslije ledenog – mlađeg kamenog doba) u kojem najstariji arheološki nalazi bilježe naseljavanje krajeva u Maloj Aziji, ali i u našim krajevima uz obale Dunava i sl. novim naprednijim neolitskim VEDO ARYANSKIM ljudima iz Azije, već oko 4.500 g.pr.Kr.(dakle prije doseljenja Hurita Sumerana i Indoaryanaca u Mezopotamiju – o. 3.500.-2.000.g.pr.Kr.) Tako oko jezera Van i Urmija u podkavkazju Male Azije, arheologija bilježi nalazište prekrasne CRVENO – BIJELO – CRNE keramike HALAF KULTURE sa motivom “šahovnice” (prije poznavanja lončarskog kola) iz vremena 4.500.g.pr.Kr. (1.slika).

Na području Dunava arheologija bilježi nalaze u mjestu Kostolac – KOSTOLAČKA KULTURA ( pred vučedolska kultura) iz vremena 3.700.-2.900.g.pr.Kr. (2.slika.), a u mjestu Sarvaš – Gradec kod Vukovara nađeni su dokazi VUČEDOLSKE KULTURE iz vremena 2.900.-2.200.g.pr.Kr. (slika 3), dok u Butmiru kod Sarajeva također imamo nalazište BUTMIRSKE KULTURE, također iz vremena 2.900.-2.200.g.pr.Kr.(slika 4.)

Kod svih ovih spomenutih nalazišta susrećemo arheološku keramiku sa motivom “ŠAHOVNICE”, što uz svo bogatstvo arheoloških nalaza iz kasnijeg brončanog i željeznog doba u Mezopotamiji u vrijeme postojanja huritskih kraljevstava MITANI (Hurrwuhe Ehilaku), faraonskog EGIPTA i huritskog ISRAEL-a, koja neoborivo govori o istinskoj povijesti jedinstvenog postojanja istovjetnog vedsko-aryskog naroda porijeklom iz srednje Atije, čiji su potomci i narod HRVATA ! ! !

Advertisement

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved