Connect with us

Vijesti

ODGOVOR NA POSIJANO ZLO SJEME S KRAJA 19. st., – Litanije sv. Josipu, “strahu zlih duhova”

Published

on

U drugom dijelu 19. stoljeća posijalo se sjeme koje će uroditi plodom tijekom sljedećih stotinu godina. Crkva je u tim sjemenima vidjela napad na dostojanstvo muževa kao radnika i očeva. Kao odgovor, Crkva je gledala na svetog Josipa kao uzora kršćanskim muškarcima.

Papa Pio X. 1909. odobrio je Litanije svetog Josipa za javnu i privatnu upotrebu. Litanija je molitva preklinjanja, to je molitva koja traži molitve. Crkva je odobrila samo šest litanija, tri su usmjerene našem Gospodinu, Isusu, jedna Blaženoj Djevici Mariji, jedna svima svetim, a jedna svetom Josipu.

Litanija svetog Josipa ima dvadeset pet zaziva koji izražavaju vrline i dostojanstva voljenog supružnika. Jedan od najintrigantnijih je “strah zlih duhova”.

O ovom pravedniku znamo vrlo malo, ali znamo neke stvari. Znamo da je bio u iskušenju.

SLIKA (ISUSOVOG) ROĐENJA

Mnogi od nas u našim domovima u vrijeme Božića imaju scene/prikaze Rođenja. Imamo viziju mirnih jaslica, okruženih obožavanjem pastira, običnih ljudi, a možda i nekoliko ovaca, magarca i vola. Čitav prizor osvijetljen je božanskom svjetlošću Kristova djeteta. Ali ovaj se pogled veoma razlikuje od najstarije slike o rođenju Gospodnjem.

Najranije slike ovog događaja ne pokazuju Mariju koja gleda ljubavno prema svome sinu, već ona skreće pogled prema Josipu koji je udaljen sa scene. Josip je obično u donjem kutu ikone, prikazan kao pomalo utučen (klonuo duhom, potišten).

U blizini, jedan mu starac šapuće u uho. Stari čovjek je vrag, prerušeni demon, koji pokušava namamiti Josipa u nevjeru, šapući mu: “Ovo nije Sin Božji, žena te je izdala.”

Jedna od stvari koje znamo s apsolutnom sigurnošću je da je Josip bio pravedan čovjek. To znači da je Josip koračao Božjim putovima, da je implicitno vjerovao Bogu u svakom aspektu svog života.

Prema drevnom židovskom običaju, biti zaručen, je u suštini značilo biti oženjen. Ceremonija je bila formalnost.

Kad je Josip postao svjestan Marijine trudnoće, imao je nekoliko mogućnosti. Mogao ju je dovesti pred seoski sud, ali nije je želio izložiti sramoti. Razmišljao je da se od nje mirno razvede kako bi izbjegao da je ponižava u javnosti. Njegova treća opcija, prihvaćanje djeteta kao vlastitog i dovođenje Marije u kuću, izgledalo je kao da ne dolazi u obzir. Ovo je bila Josipova kriza vjere i demoni iskušenja bili su naporni u radu.

Ali razmislite kakav je čovjek bio. Njemu je povjerena Majka Božja i Sin Božji. Dvaput mu Gospod govori snom i nakon buđenja ne ustručava se pokoriti.

Josip je uzor čistog čovjeka, čistog srca i duha. Njemu je Bog povjerio sigurnost vrhunca cijelog stvaranja. Suočeni s takvom svetošću kako bi se demoni mogli nadati da će ga iskušati u sumnji?

Svijet u kojem živimo vrlo je sličan onome u kojem je živio Josip iz Nazareta. Prevladavajuća kultura je pogana. Motivira ga snaga i materijalizam, potraga za užitkom i prepuštanje sebi. To je kultura koja je izgubila vezu s božanskim i tako izgubila svoj put, zakrećući se prema dolje u strah i očaj.

U takvom svijetu ispunjenom kaosom, Josip je pozvan da zaštiti dostojanstvo svoje žene u društvu koje nije moglo razumjeti zašto je on neće jednostavno napustiti prema zakonu.

No, kao pravednik, Josip bi bio svjestan povijesti svoga naroda, ciklusa približavanja Bogu i otpadanja od Njega. Njegova vjernost Božjem zavjetu donijela mu je unutarnji mir usred svijeta koji je neprestano bjesnio u oluji.

Svi očevi znaju kako je prvi put držati dijete u naručju. Cijeli se svijet mijenja u malenom otkucaju srca. U Josipovom slučaju, demoni nikada nisu imali šanse.

Crkva, rođena od vode i krvi koja je tekla s Isusove strane, i nahranjena molitvama i ljubavlju Gospe, traži utjehu i zaštitu od đavla, u naručju svetog Josipa, užasa (straha) zlih duhova.

Pax vobiscum

đakon Lawrence Klimacki

Izdavačka kuća “Kyrios”

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved