Connect with us

Vijesti

Održana redovna izvještajna skupština Hrvatske udruge Benedikt

Published

on

Redovna sjednica Skupštine Hrvatske udruge Benedikt održana je u četvrtak, 20.04.2023., s početkom u 17:30 sati u dvorani Dominikanskog samostana, Hrvojeva 2, Split. Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Radoslav Zaradić podnio je izvještaj o radu udruge u proteklom razdoblju kroz najznačajnije projekte koji su ostvareni te prioritete djelovanja Udruge kroz sljedećih godinu dana.

Nakon dvije godine mirovanja zbog epidemioloških razloga, Udruga je nastavila s radom i djelovanjem.  Nije slučajno kako je prva aktivnost HUB-a bila organizacija znanstveno–stručnog stola u povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Povodom obilježavanja blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe, zajedno s Dramskim studiom Ilirik organiziran je bogati prigodni duhovno-kulturni program u franjevačkom samostanu Sv. Ante na Poljudu.

Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, mr.Radoslav Zaradić

Uspješno smo organizirali i deveti Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju uz bogat kulturno-društveni program. Započeti su intenzivniji projekt razvijanja odnosa s našom iseljenom Hrvatskom i hrvatskim manjinama u susjednim državama, a posebno s Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Pred opće izbore u BiH organizirali smo tribinu „Jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH – preduvjet za stabilnost i europsku budućnost države“ na kojoj nam je gostovala naša zastupnica u Europskom parlamentu gđa. Željana Zovko.

Početkom ove godine u Split smo pozvali don Marka Kljajića, župnika iz Beograda, koji nam je predstavio svoje knjige o progonima i stradanju hrvatskog naroda u Srbiji, naročito za vrijeme 1990-ih godina. Hrvatska udruga Benedikt u svom radu i poslanju također aktualizira društvena i ekonomska pitanja, te smo nedavno imali mladog profesora sa splitskog Pomorskog fakulteta dr. Luku Vukića koji je održao po Split egzistencijalno predavanje „Prometni izazovi i rješenja šireg područja grada“.

U ime splitske podruž. Hrvatskog društva logoraša srpskih konc. logora, obratio se Ivan Turudić

Posljednje, ali nikako manje važno predavanje i tribinu koje smo održali i koja je izazvala velik medijski interes bilo je gostovanje dr. sc. Domagoja Vidovića s Hrvatskog instituta za jezik pod naslovom „Hrvatski jezik od borbe za samosvojnost do rastakanja“.

Što se tiče važnijih planova i prioriteta rada kroz sljedećih godinu dana usuglašeni su:
• Organizacija ovogodišnjeg VIDIK FEST-a od 8.-12. svibnja;
• Redizajniranje i tehničko, strukturalno te sadržajno oplemenjivanje portala Udruge.
• Duhovna i kulturno-umjetnička proslava blagdana sv. Benedikta u srpnju, kao i prisjećanje na fra Josipa Marcelića povodom obljetnice njegove smrti kroz mjesec siječanj.
• Priprema i tiskanje zbornika učeničkih radova „„I u mom gradu Vukovar svijetli“;
• Organizacija Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2023.
• Što se tiče putovanja, duhovno hodočašće i koncem godine posjetu Škabrnji;

Jakša Ćosić, predsjednik Nadzornog odbora

Ispred Koordinacije borbenih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije prisutne je pozdravio g. Ivan Turudić, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a ispred Splitsko-dalmatinske županije g. Blaženko Boban, župan.

Predsjednik Nadzornog odbora Jakša Ćosić podnio je financijski izvještaj koji se odnosi na razdoblje između prošlogodišnje izborne skupštine i ovogodišnje redovne izvještajne skupštine. Hrvatska udruga Benedikt nema u svom vlasništvu nekretnina, za svoje potrebe koristi gradski prostor od cca 35 m2 neto površine na adresi Dubrovačka 15, Split. Taj je prostor, u naravi bivše skladište banke, unajmljen od Grada Splita, a Udruga ga je u cijelosti uredila za svoje potrebe. Ukupan prihod Hrvatske udruge Benedikt iznosi 4.330,89 €, a s donosom iz prethodnog razdoblja 5.015,29 €. Ukupni rashodi iznose 3.167,28 € i odnose se najvećim dijelom na troškove najma prostora i režijske troškove te trošak organizacije Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju i proslave Dana Sv. Benedikta. U promatranom se razdoblju Udruga financirala prihodom od donacija i članarina. Među donatorima su Splitsko-dalmatinska županija sa doniranih 1.459,95 € (11.000,00 kn), Županijske ceste 663,61 € (5.000,00 kn) i Općina Podstrana 265,45 € (2.000,00 kn), te dijelom i sami članovi udruge svojim donacijama.

Primjetno je da još traje utjecaj epidemije korone, donekle u našim aktivnostima, a napose u smanjenju donacija. Kao i svake godine, posebno smo ponosni na rad članova Udruge koji su volonterski, bez ikakve naknade dali svoj doprinos kod organiziranja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju, ali i drugih aktivnosti: tribina, uređivanja internetskih portala udruge i sl. Nadzorni odbor ne nalazi nedostataka u vođenju knjigovodstva Udruge, rashodi su svedeni u okvire prihoda.

U drugom dijelu Skupštine izabran je dio novih članova Nadzornog odbora Udruge do izborne skupštine sljedeće godine i to Marica Vidović i Ante Lijić. Pod točkom “razno” uslijedili su prijedlozi tribina koje bi HUB mogao organizirati na teme žrtava komunističkog režima neposredno nakon Drugog svjetskog rata, sudbina Sustipana i ugroze kršćanskog identiteta pri nametanju rodnih ideologija. Predsjednik Zaradić prisutne je pozvao na sljedeće planiranu aktivnosti i to prikazivanje filma “Magistrala ratnog zločina – logor Glina” te predstojeći VIDIK fest čiji program je u finalizaciji. Zahvalio je svima na dolasku te poželio još uspješniji rad u sljedećem razdoblju.

Advertisement

Vijesti

Postoji li đavao?

Published

on

Kako bi odmorio oči od kindlea, sinoć sam po kući tražio neku knjigu ‘tvrdih korica’ za lagano čitanje prije spavanje. Na polici sam naišao na Obred od Matta Baglioa pa sam pomislio, ajde film nije bio tako loš pa ako je pisano prema istinitom događaju moglo bi biti zanimljivo- i dakako bolje od filma.

Sigurno ste upoznati s pričom o egzorcistu, ali ono što me zapanjilo na samom početku knjige jest razdoblje kada glavni lik dobije poziv od biskupa da pohađa tečaj za egzorciste u Rimu, a u to doba, dakle nakon Drugog vatikanskog koncila, došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovno ili ne.

Sve do 1960.-ih u Crkvi gotovo da nije bilo nikoga tko nije vjerovao u to da je đavao zli duh, tj. pali anđeo, da ga je stvorio Bog i da ima stanovite moći i slobodnu volju.

Čitajući daljnje retke nisam se mogao oteti dojmu kako slični argumenti u raspravama koje se odvijaju danas između liberalne i konzervativne struje u Crkvi imaju istu pozadinu u ovom ključnom pitanju – dakle, postoji li đavao ili ne?

Autor knjige nam daje objašnjenje:

U ranoj se Crkvi na đavla gledalo kao na vođu silna mnoštva demona udruženih u borbi protiv „zajednica vjernih“ koju su predstavljali apostoli i ostali Kristovi učenici. Sv. Augustin će kasnije o ovomu sukobu govoriti u terminima borbe između „dva grada“ nastale u vrijeme kada je Bog stavio anđele na kušnju. Kao posljedica toga kršćani su morali biti stalno na oprezu i čuvati se ovoga neprijatelja koji je činio sve ne bi li uništio čovječanstvo i time se osvetio Bogu. Najvažnije oružje kojim se đavao koristio u ovome ratu bile su razne vrste napasti; u posebnim okolnostima, međutim, kao što piše u Novom zavjetu, đavao je mogao i izravno napasti čovjeka, i to na način da zaposjedne njegovo tijelo. U takvim je slučajevima jedini lijek bio egzorcizam.
O važnosti istjerivanje zloduha jasno svjedoče prvi obredi krštenja pri kojima su budući krštenici neko vrijeme bili svakodnevno podvrgnuti formalnu izgonjenju zloduha i tom su se prilikom morali odricati Sotone (pri obredu krštenje od vjernika se i danas traži odricanje od Sotone).

Unatoč golemoj važnosti istjerivanje zloduha u ranoj Crkvi, između „liberalnih“ i „konzervativnih“ teologa 1960-ih došlo je do žestoke rasprave u vezi s pitanjem treba li lik đavla shvatiti doslovce. Budući da Crkva pristupa definiranju istine pomoću dvaju različitih elemenata – pomoću božanske objave (Biblije) i pomoću predaje (koja tu objavu tumači) – obje su se strane u sukobu služile mješavinom povijesnih i biblijskih dokaza, nastojeći dokazati da su u pravu.

Liberalima nije išlo u glavu da je Crkva spremna i dalje vjerovati u postojanje nevidljivih duhova“ ili da je đavao „osoba“, pogotovo nakon što je napredak znanosti i ljudskoga uma jednoznačno pokazao da je osnova za ova vjerovanja odavno zastarjela. „Ne možemo se koristiti električnom rasvjetom i radijom te očekivati pomoć od suvremene medicine kada smo bolesni“, pisao je Rudolf Bultmann 1969., „i istodobno vjerovati u duhove i u čudesa o kojima govori Novi zavjet.

Polazeći od Biblije, analizirali su svetopisamske odlomke u kojima se spominje đavao i istaknuli njihovo alegorijsko značenje – držeći ih književnom doskočicom kojom su se pisci evanđelje poslužili u želji da istaknu moć što je zlo ima nad svijetom. I dok Isusovo djelovanje jasno svjedoči da je barem on vjerovao u postojanje đavla, đavlovu su opstojnost odbacivali kritičari poput Herbert Haaga, Basavan Iersela i Henrya Ansgara Kellya, koji su tvrdili da je on jednostavno bio onodobni ekvivalent suvremenomu stručnjaka za publicitet koji je jednostavno riječima prenosio svoju poruku kulturno zaostalu društvu.

Konzervativcima se činilo da ovakva tumačenja ne samo što iskrivljuju Sveto pismo, već da u potpunosti zanemaruju davnašnju tradiciju koju su utvrdili apostolski oci. Ako Crkva nikada u prošlosti nije izrekla svoj stav o postojanju đavla koji bi obvezivao sve kršćane, razlog tome jest taj što to nikada nije ni trebala učiniti; Crkva nikada nije sumnjala u to da đavao postoji. Osporavati ovaj nauk, isticali su oni, znači dovesti u pitanje vjerodostojnost Crkve kao takve. Ako je Isus doista Sin Božji, u što svi kršćani vjeruju, zašto bi on svoje učenike doveo u zabludu zapovijedajući im da izgone zloduhe ako takva bića ne postoje?

U međuvremenu, iako je obrana vjere pozivanjem na tradiciju bila u suglasju s naučavanjem crkvenih otaca, u čemu su posebno prednjačili konzervativci, sve je veći broj svećenika držao njihova stajališta srednjovjekovnim i zastarjelim te protivnima duhu vremena – donosi QuoVadisEcclesia.

Na kraju je pobijedilo ovo drugo shvaćanje budući da je sve veći broj svećenika vrijeđalo ne samo rasprostranjeno prihvaćenje modernističkoga svjetonazora, već i stanovita vrsta egzistencijalnoga relativizma koja je uzela maha kao posljedica Drugoga vatikanskog sabora: iako nisu odbacivali službeno naučavanje Crkve, većini se svećenika ovakav pristup đavlu činio sporednim pitanjem na koje „ozbiljan i trijezan“ svećenik ne bi smio gubiti vrijeme. Obistinila se, zaparavo, Baudelaireova čuvena rečenica: Đavao je na koncu uvjerio čovječanstvo da više ne postoji.

Continue Reading

Vijesti

“NEKA BERLIN IZGORI!” Ovako su Hrvati dočekali nogometne mađioničare

Published

on

Poslušajte himnu koju je 50 tisuća Hrvata pjevalo na stadionu u Berlinu prije utakmice Brazil – Hrvatska.

18 godina poslije, očekujemo istu podporu, pa da cijeli svijet vidi kako se navija za hrvatsku reprezentaciju.

Neka Berlin izgori – kaže se u komentaru fb profila Kratki korner.

Continue Reading

Vijesti

IDEALNO ZA LJEVICU I HDZ Hrvate očito ne zanimaju izbori za EP

Published

on

Hrvate očito ne zanimaju izbori za Europski parlament: Znatno lošija izlaznost nego što je bila prije pet godina

Mjereno postotcima, Gospić je u nedjelju prijepodne imao najbolji odaziv na europske izbore, u sjedištu Ličko-senjske županije glasovala 12,4 posto, s druge strane, u Bjelovaru,  Rijeci i Dubrovniku to je učinilo manje od sedam posto birača.  

Foto: icv

Generalno gledano, hrvatski birači pokazali su u nedjelju prijepodne slabo zanimanje za europske izbore. Od mogućih 3 milijuna 731 tisuću birača do 11, 30 sati glasovalo ih je nešto više od 254 tisuće, odnosno 7, 69 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

 To je slabije u odnosu na izbore od prije pet godina, kada je Hrvatska bila među zemljama s najlošijim odazivom u Europi, a kada je u isto vrijeme glasovalo 9, 93 posto birača.

 Dobar odaziv u Gospiću, vjerojatno, se može pripisati činjenici da njegovi birači, njih oko 10. 500, danas, osim 12 europarlametaraca biraju i gradonačelnika i njegova zamjenika.

 Ličko-senjska županija po odazivu prednjači među županijama, do podneva je glasovalo 12 posto Ličana, slijedi ju Karlovačka županija (9 posto) i Grad Zagreb (8, 77).

Najmanji odaziv je u Međimurskoj (šest posto), Virovitičko-podravskoj (6, 57 posto) i Brodsko-posavskoj (6, 64 posto).

 U istočnoj Australiji, na biračkim mjestima u Canberri, Sydneyu i Melbournu izbori za 12 hrvatskih europarlamentaraca su završeni u 11 sati po hrvatskom vremenu. Ta su mjesta, naime, otvorena u subotu u 23 sata po hrvatskom, odnosno u 7 sati po lokalnom vremenu.

Izborni dan proteče uredno, a izborna šutnja krši se neusporedivo manje nego na nedavnim parlamentarnim izborima, rekao je za Hrvatski radio član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. 

Pritužbe na kršenje uglavnom se odnose na objave na društvenim mrežama, poruke mejlovima, a neki su se građani pritužili da su im jutros u poštanske sandučiće ubačeni letci nekih kandidata.

DIP će to obrađivat idućih dana i tjedana i vidjeti što je, a što nije kršenje izborne šutnje i što će dalje proslijediti DORH-u, rekao je Hojski.

Brojni političari požurili su na birališta gdje su ih čekali predstavnici medija. Uglavnom su dolazili u pratnji partnera, a neki su tom prilikom dali kratke izjave u kojima su pozivali građane da obave svoju dužnost i odazovu se na izbore.

Komentar: Ova situacija se čini idealna za velike stranke i lijeve ekstremiste koji imaju dominantmo lijeve medije i baze aktivista.

Sada razni fred-ovi mogu bez otpora kao u Francuskoj, pisati deklaracije za ubijanje nerođene djece kao ljudsko pravo, kroz EU parlament…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved