Connect with us

Vijesti

USA DUG: PRIJEĐENA MAGIČNA GRANICA OD 34 BILIJUNA

Published

on

  Američki javni dug je u novogodišnjem razdoblju prošao još jednu navodno čarobnu cifru. Riječ je o 34 bilijuna dolara koliko je 01 siječnja 2024 iznosio američki dug koji se u međuvremenu samo povećao.

  Priča o američkom javnom dugu započinje u doba obaranja Nixona. Te 1974 godine američki javni dug iznosi samo 31% BDP-a i SAD je neto kreditor svijeta. Tijekom sljedećih 6 godina stanje se neće značajnije mijenjati tako da i 1981 godine javni dug iznosi 31% BDP-a. Do promjene dolazi izborom Reagana za predsjednika te 1980. Njegova administracija će kao svoju misao vodilju uzeti kvazigospodarsku teoriju laferrove krivulje koja tvrdi da snižavanjem poreza država ne gubi proračunska sredstva.

   Po toj teoriji ubrzani gospodarski rast će dovesti do povećanog skupljanja poreza što će kompenzirati manju poreznu stopu. Kako lafferova krivulja predstavlja najobičniju laž čiji cilj je smanjivanje poreza bogatima i korporacijama američki proračunski manjak je eksplodirao. To je vrijeme kada američki javni dug skače s 31 BDP-a 1981 godine na 50% BDP-a 1989. kada Reagan odlazi u mirovinu.

  Iako je njegov nasljednik Bush stariji (slika) Reaganovu ekonomiju nazvao vodoo ekonomijom on gospodarsku politiku nije mijenjao pa javni dug skače u samo 4 godine s 50 BDP-a na 64% nakon čega dolazi vrijeme Clintona.

  Mi ovdje govorimo o devedesetim godinama kada dolazi do stvarnog polijetanje informatičke industrije i s druge strane raspada SSSR-a što je sve omogućilo polet američkih tvrtki. Ti uvjeti zajedno s pažljivom kontrolom javnih financija su poslužili Clintonu da u 8 godina smanji javni dug s 64% BDP-a na 55%. To ne znači da javni dug nije rastao pošto je on porastao s 4,4 tisuća milijardi na 5,8 tisuća milijardi nego da je BDP rastao brže od javnog duga.

  Nakon što 2001. Bush mlađi postaje predsjednik ponovno na scenu stupa laferrova krivulja pa u skladu s njom ovaj predsjednik smanjuje poreze bogatima. Rezultat je ponovno eksplozija javnog duga koji leti s 55% na 82% BDP-a ili u konkretnim brojevima s 5,8 tisuća milijardi dolara na 11,9.

  U doba kada Obama pobjeđuje na izborima svijet se nalazi na vrhuncu gospodarske krize tako da čovjeka ne možemo kritično gledati zbog rasta javnog duga od 9% BDP-a u prvoj godini vladavine. S druge strane može ga se i treba kritizirati pošto je i on bio zagovornik laferrove krivulje. Njegova odluka o smanjivanju poreza najbogatijima 2010 godine je izazvala pobunu u demokratskoj stranci, ali on ju je proveo. Sve u svemu 2017 godine kada Obama napušta vlast javni dug SAD-a u dolarima iznosi 20,2 tisuća milijardi dolara.

  Po smanjivanju poreza „zaslužnima” predsjednik Donald Trump se ipak razlikovao od Obame. Njegovo smanjivanje poreza je državu koštalo povećavanja javnog duga od „samo” 2% BDP-a iz toga nam postaje očito da u američkoj administraciji postoji panika po pitanju visine javnog duga. Između 2012. i 2019.  on se povećao „samo” 7% BDP-a što ukazuje da postoji želja ako ništa drugo za njegovim trajnijim stabiliziranjem.

  Potom je došla 2020. i korona pandemija što je dovelo do eksplozije američkog javnog duga s 106% na 136% BDP-a. Kao što je korona pandemija srušila BDP SAD-a tako je njen prestanak doveo do gospodarskog rasta. Zbog toga trenutačno udio javnog duga u BDP-u iznosi 120 %.

  U konkretnim brojevima SAD je danas dužan 34 bilijuna dolara. Da bi razumjeli veličinu tog duga samo ćemo navesti da je on veći od zajedničkog BDP-a Kine, Njemačke, Japana, Indije i Velike Britanije !?

izvor: Hladna istina

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved