Connect with us

Vijesti

PRIJELOMNO: (Video) Ruski vojni automobili u Siriji, izbacili s ceste američke. Ima stradalih

Published

on

Nekoliko američkih vojnika stradalo je pri neugodnom susretu s ruskom vojnom patrolom. Američki CNN navodi, pozivajući se na svoje izvore (o čemu još nema službenih priopćenja) kako je ruski vojni automobil namjerno s ceste izgurao američki i da je pritom najmanje četvoro američkih vojnika dobilo potres mozga.

Incident se dogodio 25. kolovoza na istoku Sirije. Pentagon se, navodi CNN dalje, bez obzira što je bio odmah upoznat s ovim događajem, do sada po ovom pitanju nije javno oglasio tj. potvrdio incident. CNN samo navodi kako je zapovjednik Združenog stožera američke vojske Mark Milley telefonski razgovarao sa svojim ruskim kolegom generalom Valerijem Gerasimovom, ali detalji razgovora nisu priopćeni – piše Geopolitika.news.

Međutim, bliskoistočna agencija Al-Masdar News detaljnije opisuje incidente između američkih i ruskih vojnika u Siriji. Tako, kao razlog za spomenuti incident ta agencija jučer navodi nastojanje ruske vojske za „presretanje“ američke vojne tehnike koja se kreće kroz krajnju sjevero-istočnu sirijsku regiju Hasakah, uz granicu s Irakom. Naime, Amerikanci već odavno taj dio sirijsko-iračke granice smatraju potpuno otvorenim za svoj neometani vojni prijelaz s jedne na drugu stranu. Spomenuti sudar američkog i ruskog vojnog vozila zbio se na jednoj od glavnih tamošnjih prometnica, koja vodi prema granici s Irakom, a Rusi su nastojali spriječiti američki prolaz. Na priloženoj i dramatičnoj video snimci vidi se kako ruska vojna vozila i helikopteri Mi-8okružuju američku vojnu tehniku, što je jedan od najnapetijih trenutaka toga incidenta. Bojevo oružje se nije primjenjivalo, a sve se svelo na nastojanja za izguravanje s ceste.

Ruski mediji potvrđuju događaj, kao i razgovor vojnih zapovjednika dviju država, a također navode i kako je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost izjavilo kako je ruska strana u ovom slučaju prekršila protokol o „dekonfliktizaciji“, potpisan između SAD-a i Rusije u prosincu 2019.g. Američko Vijeće, prenose ruski mediji, navodi kako se ruska tehnika zaletila u oklopno vozilo (američko) koalicijskih snaga zbog čega su vojnici u vozilu stradali. Kako bi se deeskaliralo stanje, navodi se dalje u priopćenju toga Vijeća, „patrola koalicije napustila je tu zonu“ – piše Irina Meter

Na ovom smo portalu već više puta ukazivali na sve neugodnije incidente između američkih i ruskih vojnika na istoku Sirije, koji su, na sreću, do sada uvijek završavali bez uporabe vatrenog oružja, ali često uz „kavanski stil“ uporabe golih šaka jednih premao drugima. Ruska strana pritom postojano podsjeća američku  kako se Rusija u Siriji nalazi legitimno, na poziv međunarodno priznate vlade u Damasku, ma tko što o njoj mislio tj. sviđao se predsjednik Assad nekomu ili ne, dok s druge strane Amerikanci podsjećaju kako se njihovi i kolicijski vojnici u Siriji legitimno bore protiv terorizma.

Istok Sirije očito postaje pretijesan za toliki broj međusobno suprostavljenih vojski i različitih oružanih formacija od kojih mnoge imaju vlastite interese, nevezano uz interese glavnih igrača  na terenu. Ovaj neugodni incident o tome najbolje i svjedoči. Radi se o velikoj i visokorizičnoj igri živaca između američkih i ruskih vojnika, gdje u bilo kojem trenutku nekome od njih može „puknuti film“. A što bi moglo nastati nakon toga, bolje je i ne zamišljati.

Advertisement

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI)

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved