Connect with us

Vijesti

Prof. Biočić: 78. OBLJETNICA BOMBARDIRANJA KAŠTEL SUĆURCA Tko je naručio ovo masovno ubojstvo?

Published

on

(5.12.1943.-5.12.2021.)

Bilo je rano zimsko poslijepodne 5. prosinca 1943. godine, kada je K. Sućurac pogodila najveća tragedija u povijesti.  Župna crkva sv. Jurja m., bombardirana je od strane Saveznika. Poginulo je 97 mještana (u crkvi 65 i oko crkve još 32 mještana). Od tih 97 žrtava, 79 je pripisano Ustašama u Jasenovcu. Crkva je uništena do temelja, a zvonik je začudo, nakon što se od dentonacije zanjihao, ostao na mjestu i danas stoji kao trajni spomenik na ovo zločinačko djelo.

K. Sućurac je tada brojio 2200 žitelja i ovaj gubitak je bila velika tragedija. Gotovo da nema sućuračke obitelji kojoj nije netko stradao. Osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom 36 savezničkih bombardera potpuno je razoreno i 38 kuća a 50 oštećeno. Na naše mjesto je toga dana bačeno desetak bombi. Prema ratnom dnevniku 448. ekskadrile, 36 zrakoplova su bacili tog. 5. prosinca, na K. Sućurac, Solin i Split, ukupno 216 bombi, težine 500 funti.

Splitski dnevnik ”Novo doba” je 7. prosinca 1943. ovako opisao tragediju:

”Napadaj na Kaštel Sućurac izvršen je baš u času, kada se narod skupio u crkvu na nedjelnu pobožnost. Upravo je zvonilo treći put za početak pobožnosti, kada je pala prva bomba, kad je nastao strahoviti lom i nezapamćena orljava. Zemlja se počela tresti, kao da će provaliti vulkan, a neposredno iza toga usljedile su snažne eksplozije, da je pojedincima zastajao dah. Čitav taj pakao i užas trajao je jedva dvije minute, pa se sve stišalo i obavilo čitavi Sućurac u velike oblake dima i prašine. Od učinka te bombe, koja je pogodila samu crkvu, stradali su skoro svi prisutni. Sam svećenik don Ante Rubignoni odmah je izvućen iz ruševina, ali je poslije kratkog vremena izdahnuo na licu mjesta”.

Jedan stari Sućuranin je kasnije tu tragediju u stihovima vidio ovako:

Oče naš

Ovdi pod kamenon

Ispod grede, pod oltaron

Kroz jauke, krv i vapaj

Išli smo u nebo

Oče naš

Je li vidiš tamo doli

Razrušene trude pradidova naši

Je li vidiš svoje sluge meju stinan

Sa župnikom ča još gleda i zazivje

Oče naš

Primi nas sve k sebi

I reci nan, kom je ‘vo na dušu

A kada ti oti dojdu

Reci njiman, reci i oviman

Da smo svi skončali

U srušenoj crikvi Sv. Jure iz Sućurca

I da nikad težačka nan noga

Nij’ vidila Jasenovca

Oče naš

S krunicon smo došli tebi

U molitvi vire pradidova

Čista srca, izmrvljenin tilom

I učini molimo te,

Da se ovo više

Ne dogodi nikom.

12. travnja 1944. Kaštel Sućurac je bombardiran ponovo, kada je poginulo još 5 osoba, zatim

12. travnja 1944. U dva navrata žestoko je bombardirana splitska okolica, Kaštela, sv. Kajo i Vranjic. Nema podataka o mrtvima.

14. lipnja 1944. su tri skupine bombardera bacile oko 30 bombi i kada je poginula još 1 osoba a 2 su ranjene. 

U četiri najžešća angloamerička bombardiranja Splita, najviše su stradali civili i njihova imovina:

5. prosinca 1943. poginulo 110 građana (isti dan kada je bombardiran i Sućurac!)

3. siječnja 1944. poginulo 20 građana.

3. lipnja 1944. poginuo 221 civil

19. lipnja 1944. poginulo tridesetak građana (iz roda Krstulovića 13 članova).

Ranjenih je bilo na tisuće

Gotovo da nema mjesta u splitskoj okolici koje nije bombardirano (Omiš, Makarska, Solin, Trogir, Kaštela itd.)

Sveukupno Split i okolica napadnuti su iz zraka 44 puta, od toga Split 22 puta, a u napadima je stradalo 620 civila i 26 vojnika.

Prema ratnom pravu, koje se temelji na Ženevskoj i Haaškoj konvenciji, to je bio ratni zločin, za koji, kako je to ”običaj” kada se radi o hrvatskim žrtvama, nitko nije odgovarao!

TKO JE NARUČIO  BOMBARDIRANJE I ZAŠTO BAŠ CRKVA?

Već 1989. skupina sućuračkih entuzijasta iz udruge ”Podvorje”, pokušala je naći dokumente o bombardiranju. Pitali su JNA, ali nisu dobili odgovor, pa su se obratili Menistarstvu obrane V. Britanije, jer je vladalo opće mišljenje da su Englezi izvršili bombardiranje. Englezi su odgovorili da taj dan njihovi avioni nisu poletjeli i uputili ih na Povijesni arhiv zračnih snaga u Alabami u USA.  Dobili su odgovor, u kojem su Amerikanci priznali da su taj dan bombardirali područje Splita i okolice. Prema ratnom dnevniku 446. am. bombarderska ekskadrile, 36 zrakoplova su 5. prosinca 1943. bacili na Sućurac, Solin i Split, ukupno 216 bombi, težine svaka 500 funti.

Na povijesničarima znanstvenicima, a ne ”jugoistoričarima”, poput raznih Jakovina, Klasića, Markovina…, je utvrditi pravu istinu temeljem dokumenata, a ne Agitpropovih ”direktiva”, tko je zaista naručio savezničko bombardiranje civilnih ciljeva, a prvenstveno crkava. Je li slučajno bombardirana sućuračka crkva (puna ljudi), crkva sv. Petra u Splitu (srušena do temelja) i još dvije manje crkve i crkva sv. Mihovila u Trogiru (srušena do temelja)!? Jesu li im ”kampaneli” bili mete?

I partizani i četnici Draže Mihajlovića su u to vrijeme imali vezu sa saveznicima i mogućnost naručivanja ”zračne potpore”! Do danas nije jasno tko je naručio bombardiranje, ali u knjizi Kaštel Sućurac iz 1978., izdavač Mjesna zajednica K. Sućurac, na strani 241 stoji: ”Partizani su od saveznika zatražili da bombardiraju tvornicu cementa u kojoj se nalazila velika njemačka posada. Saveznički avioni su, međutim toga dana u 15 sati bombardirali ne podalju tvornicu (udaljena oko 2-3 km zračne crte, op.a.), već sam K. Sućurac”.

Istina je uistinu spora i kasni, ali vjerujem da će uskoro izaći na vidjelo. Nije riječ samo o ovim događajima, potrebno je provjeriti i istražiti čitavu noviju hrvatsku povijest, bez ideoloških sklonosti i zastranjivanja, tako da činjenice govore same za sebe. Držim upravo sramotnim da znanstvenici bilo kojeg naroda, vjere i rase, drže nepromjenjivim i svetim dogme bilo kojeg totalitarnog režima, a takvi upravo u nas dominiraju javnim prostorom. Ti su znanstvenici sramota za znanstvenu akademsku zajednicu i ne mogu po svom ”defaultu” sudjelovati u traženju istine, jer kako reče M.L. King: ”Mrak ne može raspršiti mrak, to može samo svjetlo”.  Svu noviju hrvatsku povijest je potrebno znanstveno rasvijetliti i revidirati. Ta riječ ”revizija”, je komunistička naljepnica za one komuniste koji bi skrenuli s ”linije”, pa se uvijek lijepi onima koji govore istinu, a koja nije u skladu s Agitpropovskim ”istinama”.  Demantira ih američki znanstvenik povjesničar James M. McPherson koje je definirao revizionizam, kao:

”Kontinuirani dijalog između sadašnjosti i prošlosti. Interpretacije prošlosti se  mijenjaju u odgovoru na nove dokaze, nova pitanja koja postavljaju dokazi, nove perspektive stečene prolaskom vremena. Ne postoji jedna, vječna i nepromjenjiva istina o događajima iz prošlosti i njihovom značenju”.

Na primjeru tragedije u Kaštel Sućurcu se najbolje može razumijeti bit revizije novije povijesti i je li to opravdano. Uz ovaj događaj vezane su (najmanje) dvije laži:

1. laž: Drugovi su postavili na kampanelu spomen ploću s popisom poginulih, iznad koje je pisalo ”ŽRTVE FAŠISTIČKOG TERORA”.Prestrašno je to što su sućurački komunisti stavili ploću na zvonik koja ne govori istinu, a svi oni i narod su znali tko je počinio zločIn, čak su to i napisali u knjizi ”K. Sućurac” iz 1978.g. Međutim, moralo se šutjeti! Takva je bila Agitpropova ”direktiva”.

Dolaskom slobode, 5. prosinca 1993. stavljena je nova ploća s natpisom: ”NEVINE ŽRTVE SAVEZNIČKOG BOMBARDIRANJA, NEDJELJA 5. PROSINCA 1943. U 15,05 SATI”

2. laž: Od 97 poginulih u i oko crkve, 79 njih je stavljeno na popis u Jasenovcu!? Stavio ih je tzv. ”Jasenovac Research Institute” iz New Yorka, koji ”trpa” u Jasenovac žrtve do kojih god imena dođe, a naši odgovorni, što je sramotno ni JUSP Jasenovac, ih ne demantiraju. U Jasenovac su tako ušle i brojne druge žrtve, koje nisu imale nikakvog dodira s Jasenovcem, kao: 266 žrtava iz El Shata, 75 žrtava četničkog pokolja u Gatima, 29 partizana iz Žrnovnice poginulih na Sutjesci i Neretvi, 75 poginulih u NOB-u iz Vinišća, 15 poginulih iz Tugara, 63 žrtve iz Žeževice koje su ubili Nijemci 1943., 167 osoba iz Solina, poginuli u borbi ili su strijeljani ili umrli od posljedica ranjavanja itd.)

Postavljam pitanje, je li trebalo revidirati ove komunističke i srpske LAŽI, ili ostaviti kako je pisalo?

Samo na ovom primjeru iz K. Sućurca, se vidi da je potrebna revizija naše lažne povijesti koju smo učili u školi.  Akademik Dubravko Jeličić, je rekao: ”Jugokomunistička historiografija imala je jedan jedini sveti cilj a to je diskreditirati pred europskom i svjetskom javnosti Hrvatsku, svaku Hrvatsku, bilo kakvu Hrvatsku i svako hrvatstvo, kako više nikada ne bi došlo do buđenja hrvatske državotvorne misli”. Koliko je laži natovareno hrvatskom narodu čak je i komunist, akademik Dušan Bilandžić izjavio da je ”jugokomunistička znanost obično smeće”.

Nažalost ona još uvijek vlada javnim prostorom!

U  Kaštel Sućurcu se svake godine iza II. svjetskog rata, 5. prosinca održava Sv. Misa u poslijepodnevnim satima u novoj sućuračkoj crkvi Sv. Jurja mučenika, kada se čitaju sva imena poginulih, a pred kampanelom svećenik daje odrješenje poginulim. Gradsko vijeće Kaštela je u lipnju 2020. na svojoj 22. sjednici donijelo Odluku da je 5. prosinca Dan sjećanja na žrtve II. svjetskog rata u Kaštelima.

Nakon što pravi znanstvenici istraže dokaze i činjenice iz novije hrvatske povijesti (ne samo o ovoj tragediji), nakon što svaka nevina žrtva iz II. svjetskog rata i poraća te iz Domovinskog obrambenog rata bude dostojno ukopana, jer ”pravo na suzu ne zastarijeva”  kako reče Victor Hugo, neka naš podijeljeni hrvatski narod istina zauvijek pomiri i smiri.

Prof.dr.sc. Mihovil Biočić                                                                              

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved