Connect with us

Vijesti

Prof.dr.sc. Romeo F. Quijano: Opasnosti cjepiva za COVID-19

Published

on

Cjepivo za COVID-19 (SARS-Cov-2) puno je opasnosti. To bi trebao biti očit, racionalan zaključak svakoga tko se želi objektivno informirati dostupnim znanstvenim i drugim relevantnim informacijama o tome. Postoje mnogi činjenični signali opasnosti koji su lako uočljivi.

Autor: Prof. dr. sc. Romeo F. Quijano, profesor emeritus dr.med,

Zavod za farmakologiju i toksikologiju

Medicinski fakultet Sveučilišta Filipini Manila

Tijekom izbijanja SARS-1 2002-2003, trebalo je oko 20 mjeseci prije nego što je cjepivo bilo pripremljeno za ispitivanje na ljudima u kliničkim ispitivanjima, unatoč činjenici da zabrinutost zbog sigurnosti još uvijek nije bila riješena. To je već bilo prebrzo u usporedbi s uobičajenim vremenom potrebnim da bi se pretklinička ispitivanja ili studije na životinjama mogle na zadovoljavajući način završiti prije nego što se započne bilo kakvo etičko eksperimentiranje na ljudima ili kliničko ispitivanje. Ipak, za cjepiva-kandidate za Covid-19 klinička ispitivanja započeta su jedva pet mjeseci nakon pojave SARS-Cov-2, zaobilazeći uobičajena potrebna pretklinička ispitivanja i zanemarujući ozbiljne sigurnosne probleme u prethodnom pokušaju ubrzavanja s cjepivom protiv SARS-1 (koje je na kraju rashodovano) – prenosi Dokumentarac.hr.

Jedna od glavnih sigurnosnih pitanja u razvoju cjepiva je kako zaobići opasnost da cjepivo zaista može „pojačati“ patogenost virusa ili ga učiniti agresivnijim, vjerojatno zbog pojačanja ovisnog o antitijelima (ADE), kao što se dogodilo u prethodnim studijama o ispitivanju cjepiva na životinjama. Ako bi se to dogodilo u velikom ispitivanju na ljudima, ishod bi mogao biti katastrofalan. (1,2,3,4) Ovaj ozbiljni štetni učinak možda neće otkriti ni kliničko ispitivanje, posebno u visoko pristranim kliničkim ispitivanjima opterećenim sukobima interesa koji uključuju kompanije koje se bave cjepivima. Čak i kad se otkrije ozbiljan štetan događaj, to se obično pomete pod tepih.

>> (VIDEO) Cenzurirani ŠOK film HOLD UP zbog kojeg mnogi strepe, sada i na hrvatskom

Primjerice, početni rezultati kliničkih ispitivanja za cjepivo COVID-19 iz Moderne navodno su pokazali da su tri od 15 eksperimentalnih ispitanika u grupi s visokim dozama patili od ozbiljnih i medicinski značajnih simptoma. Moderna je, međutim, zaključila da je cjepivo “općenito sigurno i dobro se podnosi”, o čemu su korumpirani mediji poslušno izvještavali, prikrivajući stvarnu opasnost od cjepiva. U drskom činu neetičnog ponašanja, Moderna je čak koristila dobrovoljnog primatelja cjepiva, Iana Haydona, kako bi se pojavila u mnogim nastupima u medijima koji promoviraju Modernino eksperimentalno cjepivo COVID-19. Moderna je ohrabrila Haydona da se pojavi na televiziji kako bi zavarala javnost i dioničare. Manje od 12 sati nakon cijepljenja, Haydon je trpio bolove u mišićima, povraćao, imao temperaturu od 39,5 stupnjeva C i izgubio svijest. Cjepivo je pogurao dr. Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti i financirao Bill Gates, koristeći eksperimentalnu mRNA tehnologiju koja bi navodno omogućila brzu implementaciju, odričući se uobičajenih pretkliničkih ispitivanja i studija na životinjama.

Činjenica da je potpuno nova tehnologija RNA cjepiva koja se nikada prije nije koristila kod ljudi signal opasnosti koji se ne smije zanemariti. Nekoliko američkih kandidata (ModernaPfizer / BioNTech i Arcturus Therapeutics) koriste ovu nikad prije odobrenu tehnologiju. Egzogena mRNA u osnovi je imunostimulacijska, a ova značajka mRNA može biti korisna ili štetna. Može pružiti pomoćno djelovanje i može inhibirati ekspresiju antigena i negativno utjecati na imunološki odgovor. Paradoksalni učinci urođenog imunološkog raspoznavanja različitih formata mRNA cjepiva nisu u potpunosti shvaćeni. Potencijalni sigurnosni problemi uključuju lokalnu i sistemsku upalu, biodistribuciju i postojanost izraženog imunogena, stimulaciju autoreaktivnih protutijela i potencijalne toksične učinke nenativnih nukleotida i komponenti sustava za isporuku. Cjepivo na bazi mRNA moglo bi također inducirati snažne reakcije tipa I na interferon, koje su povezane ne samo s upalom već i potencijalno s autoimunitetom. Sljedeće potencijalno sigurnosno pitanje moglo bi proizaći iz izvanstanične RNA koja je pokazala da povećava propusnost čvrsto zbijenih endotelnih stanica i može pospješiti koagulabilnost krvi i patološko stvaranje tromba.

Sljedeća opasnost od mRNA cjepiva je upotreba biotehnoloških “nosača” koji uključuju lipidne nanočestice (LNP). LNP-ovi “inkapsuliraju mRNA-konstrukte kako bi ih zaštitili od razgradnje i pospješili stanični unos”, a dodatno poboljšavaju imunološki sustav. Formulacije LNP-a u tri cjepiva protiv mRNA Covid-19 također su “PEGilirane”, što znači da su nanočestice cjepiva presvučene sintetičkim, nerazgradivim i sve kontroverznijim polimerom koji se naziva polietilen glikol (PEG). LNP-ovi mogu pridonijeti jednom ili više od sljedećeg: imunološke reakcije, infuzijske reakcije, reakcije komplementa, reakcije opsonizacije, reakcije antitijela ili reakcije na PEG iz nekih lipida ili PEG-a koji su inače povezani s LNP-om, kao i nuspojave unutar jetrenih vodova ili razgradnju mRNA ili LNP, što bi moglo dovesti do značajnih štetnih posljedica. Nadalje, PEG također može izazvati ozbiljne neuropsihijatrijske simptome kod potomstva, uključujući promjene raspoloženja, bijes, fobije i paranoju. Istraživači koji su svojedobno pretpostavili da je polimer u velikoj mjeri “inertan”, sada preispituju njegovu biokompatibilnost i upozoravaju na promicanje rasta tumora od strane PEGiliranih čestica i negativne imunološke reakcije koje uključuju “vjerojatno nedovoljno dijagnosticiranu” anafilaksiju opasnu po život. To izaziva značajnu zabrinutost jer je američka studija 2016. izvijestila o uočljivim i ponekad visokim razinama anti-PEG antitijela (uključujući IgM antitijela prve linije obrane i IgG antitijela kasnijeg stadija) u približno 72% suvremenih ljudskih uzoraka i oko 56 % povijesnih primjeraka od 1970-ih do 1990-ih. Proizvođači genetski modificiranih adenovirusnih vektorskih cjepiva COVID-19 koji prolaze klinička ispitivanja (Johnson & Johnson, Oxford i CanSino) također koriste PEG kao jeftin dodatak za čuvanje cjepiva. Ako jedno od PEGiliranih mRNA cjepiva za Covid-19 dobije odobrenje, povećana izloženost PEG-u bit će bez presedana i potencijalno pogubna.

Poput cjepiva protiv mRNA, adenovirusna vektorska cjepiva COVID-19 još su uvijek eksperimentalna i prije se nisu koristila u masovnom cijepljenju protiv zaraznih bolesti. S obzirom na povijest slabe sigurnosne evidencije mnogih cjepiva, rizik od nepredvidivih i potencijalno katastrofalnih štetnih učinaka najveća je zabrinutost.

Primjerice, među ostalim opasnostima, virusno vektorirana cjepiva mogla bi se podvrgnuti rekombinaciji s prirodnim virusima i proizvesti hibridne viruse koji bi mogli imati nepoželjna svojstva koja utječu na prijenos ili virulenciju. Brojne varijable koje utječu na vjerojatnost da će se rekombinacija dogoditi i moguće ishode rekombinacije praktički je nemoguće kvantificirati s točno postojećim alatima i znanjem. Rizici su, međutim, stvarni, što ilustrira pojava mutiranih vrsta virusa, pojačana patogenost i neočekivani ozbiljni štetni događaji (uključujući smrt) nakon slučajnih kampanja masovnog cijepljenja i prethodnih neuspjelih pokušaja razvoja himernih cjepiva korištenjem tehnologije genetskog inženjeringa.

Genetski inženjerirana cjepiva nose značajnu nepredvidljivost i niz inherentnih štetnih potencijalnih opasnosti, uključujući nenamjerne i neželjene nuspojave u odnosu na ciljane ili neciljane osobe. Potencijalni neželjeni imunološki učinci uključuju neočekivanu imunopatološku reakciju, autoimune reakcije, dugotrajnu toleranciju, trajnu infekciju i latentne infekcije. Također postoji potencijal za prijenos ili rekombinaciju genetskog materijala iz genetski modificiranih virusa ili cjepiva protiv vektora GE u ciljane pojedinačne stanice zametne linije. Također može proći kromosomsku integraciju ili insercijsku mutagenezu, što dovodi do slučajnih umetanja konstrukcija cjepiva u stanične genome domaćina, što rezultira promjenama u ekspresiji gena ili aktivacijom staničnih onkogena, čime se povećava mogućnost indukcije tumora. Čak i manje genetske promjene u virusima ili razlike između njih mogu rezultirati dramatičnim promjenama u mogućnostima prijenosa, sklonostima domaćina i virulenciji. Nova, hibridna potomstva virusa koja proizlaze iz takvih događaja mogu imati potpuno nepredvidive karakteristike. Primjerice, reverzija virulencije dokumentirana je kada je živo rekombinantno cjepivo glikoproteinsko protiv vaccinia-bjesnoće pripremljeno za divlje rakune i lisice zarazilo 28-godišnju trudnicu. Reverzija virulencije također je dokumentirana kada je rekombinacija komercijalnih cjepiva protiv zaraznog laringotraheitisa (ILTV) u peradi rezultirala virulentnim rekombinantnim virusima koji su uzrokovali ozbiljne bolesti i koji su se pojavili kao dominantni poljski sojevi u važnim regijama za proizvodnju peradi u Australiji.

Pitanje rizika od rekombinacije zapravo je postavljeno ranije na sastanku koji je sazvala Svjetska zdravstvena organizacija 2003. godine, na kojem su regulatori koji predstavljaju Europsku uniju, SAD, Kinu i Kanadu pokrenuli posebno pitanje o rekombinaciji:„Rekombinacija živog virusnog-vektorskog cjepiva s cirkulirajućim ili reaktiviranim latentnim virusom teoretski bi mogla generirati patogeniji soj … Rizik od rekombinacije treba proučavati ako je moguće u sustavu nekliničkog modela, ali ga također treba uzeti u obzir u nacrtima kliničkih studija . ” Ovo je navedeno među „preporukama SZO-u i prioritetima za budući rad“ kao jedno od nekoliko „pitanja od presudne važnosti koja će se dodatno istražiti“. (15) Očito, međutim, SZO, vlade i industrija cjepiva nikada nisu ozbiljno shvatili ovu preporuku. To ne čudi, s obzirom na povijest brzog odobravanja i odobrenja nekoliko takvih cjepiva s živim virusnim vektorima bez potrebnih i temeljitih sigurnosnih studija, posebno zabrinjavajućih tijekom trenutne lude prepirke protiv COVID-19 cjepiva.

Također postoji zabrinutost da su neki ljudi možda već imuni na adenovirus koji nosi gen koronavirusa u tijelo budući da adenovirusi cirkuliraju kroz ljudsku populaciju što cjepivo čini neučinkovitim. Podaci o početnom kliničkom ispitivanju cjepiva protiv adenovirusnog vektora COVID-19, koje je proizvelo CanSino Biologics iz Kine, a objavljeno je u časopisu Lancet, pokazali su da je u najvećoj od tri doze korištene u istraživanju, broj nuspojava bio velik – 75% ljudi u skupini s najvišom dozom prijavilo je barem jednu nuspojavu. Nuspojave su među ostalim uključivale vrućicu – bol na mjestu uboda, glavobolju, umor. Deset dobrovoljaca (9% ukupne ispitivane skupine) imalo je nuspojave stupnja 3, definirane kao “ozbiljni i medicinski značajni simptomi”, šest (17%) u skupini s najvišom dozom i dva (6%) u maloj i srednjoj dozi grupe. Studija je također otkrila da se čini da jedna doza cjepiva, testirana na tri različite razine, inducira dobar imunološki odgovor kod nekih ispitanika. Ali otprilike polovica dobrovoljaca – ljudi koji su već imali imunitet na okosnicu cjepiva – imala je prigušen imunološki odgovor.

Fijasko cjepiva Dengvaxia na Filipinima također ilustrira opasnost od žurbe u razvoju cjepiva i dopuštanja korporativnim interesima vođenim tržišnim silama da odgovore na zdravstvene potrebe ljudi. Kao rezultat toga, mnogi su cijepljeni patili ili umrli nakon neuspješnog programa masovnog cijepljenja. Prema glavnom patologu Ureda javnog odvjetništva, 153 osobe cijepljene Dengvaxiom umrle su od 18. veljače 2020.

Još jedan primjer opasnosti korporativnog brzog praćenja kliničkih ispitivanja sigurnosti cjepiva je slučaj cjepiva protiv HPV-a (humani papiloma virus). Dva najveća proizvođača cjepiva dodala su u svoj placebo neurotoksični aluminijski dodatak i smanjila razdoblja promatranja. Brojni štetni događaji, uključujući ozljede opasne po život, trajne invalidnosti, hospitalizacije i smrtni slučajevi, zabilježeni su kasnije nakon cijepljenja dvovalentnim, četverovalentnim ili deveterovalnim HPV cjepivima. Znanstvenici iz tvrtke rutinski su odbacivali, minimalizirali ili prikrivali te ozljede koristeći statističke trikove i nevaljane usporedbe osmišljene kako bi umanjili njihov relativni značaj. Neke regulatorne agencije sudjelovale su u prikrivanju povećane učestalosti štetnih učinaka u postmarketinškim nadzornim studijama. (20, 21)

Druga je zabrinutost to što su cjepiva proizvedena staničnim kulturama često kontaminirana golim nukleinskim kiselinama, genomskim fragmentima, retrovirusima i drugim stranim materijalima koji nose neizvjesne, ali potencijalno ozbiljne opasnosti. Ova kontaminacija može biti prisutna u izvornom materijalu, npr. ljudska krv, ljudsko ili životinjsko tkivo, banke stanica ili uvedena u proizvodni postupak upotrebom životinjskih seruma. Mnoga cjepiva protiv COVID-19 koja se kandidiraju proizvedena su na takozvanim “besmrtnim” staničnim linijama ili karcinomskim vrstama stanica (npr. Vero stanice koje potječu od afričkog zelenog majmuna) koje bi mogle raširiti kancerogeni materijal u ljudskom primatelju. Proizvođači i nadležna tijela uvjeravaju nas da oni sami po sebi ne uzrokuju tumore. Međutim, znanstvene studije govore nam da nakon što su te stanice više puta uzgajane određeni broj puta, mogu se pretvoriti u stanje raka. Besmrtne stanične linije pokazuju 100 puta veći broj događaja rekombinacije DNA u odnosu na normalne stanice. To bi moglo rezultirati virusno-virusnim ili virusno-staničnim interakcijama koje mogu generirati nove viruse i rezultirati patološkim posljedicama, uključujući autoimunost i rak. Čak je i američka FDA prepoznala ovu opasnost. U radu objavljenom na njezinoj web stranici, navedeno je: „U nekim slučajevima korištene stanične linije mogu biti tumorogene, odnosno stvaraju tumore kada se ubrizgavaju glodavcima. Neke od ovih staničnih linija koje tvore tumor mogu sadržavati viruse koji uzrokuju rak i koji se ne reproduciraju aktivno. Takve je viruse teško otkriti standardnim metodama. Ovi latentni ili ‘tihi’ virusi predstavljaju potencijalnu prijetnju jer bi mogli postati aktivni u uvjetima proizvodnje cjepiva.”

Još je jedna briga, ne samo u pogledu sigurnosnih pitanja, već i iz moralnih razloga, uporaba pobačenih fetalnih stanica u proizvodnji cjepiva. Cjepiva proizvedena od ljudskih fetalnih stanica sadrže stanične ostatke i zagađujuću fetalnu DNA (zajedno s njezinom epigenetskom modifikacijom) koja se ne mogu u potpunosti eliminirati tijekom pročišćavanja nizvodno. To bi moglo prouzročiti insercijsku mutagenezu (potencijalno uzrokuje rak) i autoimunitet u cijepljenih. Barem šest od COVID-19 cjepiva (Cansino, AstraZeneca / Oxford, Janssen, ImmunityBio / NantKwest, Sveučilište u Pittsburghu i Altimmune) koristi jednu od dvije ljudske fetalne stanične linije: HEK-293, liniju bubrežnih stanica koja dolazi iz fetusa pobačenog oko 1972; i PER. C6, vlasnička stanična linija u vlasništvu Janssena, razvila se iz retinalnih stanica iz 18 tjedana starog fetusa pobačenog 1985. (24)

Postoje mnogi vjerojatni biološki mehanizmi za potencijalne štetne učinke svih cjepiva u pripremi za COVID-19. Povijest cijepljenja prepuna je znanstvenih dokaza o štetnim učincima kroz pojačanu patogenost, mutacije, rekombinacije, induciranu disfunkciju imunološkog sustava i razne nespecifične učinke nakon cijepljenja unatoč regulatornom odobrenju i prethodnim kliničkim ispitivanjima i drugim korporativnim studijama za koje se tvrdilo da su dokaz sigurnosti. Inherentna opasnost od ubrizgavanja fragmenata mikrobnih proteina, onečišćenja, DNA i drugih stranih materijala u ljudsko tijelo dobro je dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Praktično sva cjepiva sadrže tako opasne strane fragmente i materijale i neizbježno su nesigurna. Nadalje, izloženost cjepiva drugim opasnostima za okoliš (pesticidima, onečišćivačima zraka, 5G zračenju, ionizirajućem zračenju itd.) što rezultira sinergijskim štetnim učincima koji nisu zabilježeni u korporativnim studijama o “sigurnosti” također je drugi vjerojatni mehanizam koji može rezultirati akutnim ili dugotrajnim ozljedama, uključujući smrt.

Procjene sigurnosti u korporacijskom znanstvenom miljeu krajnje su neadekvatne i često su pogrešne. Pretklinička ispitivanja i klinička ispitivanja rade ili sponzoriraju same korporacije koje prodaju cjepiva i one se ne bave na odgovarajući način vjerojatnim štetnim učincima koje studije koje sponzorira poduzeće ne mogu otkriti. Ne postoje nezavisne studije koje bi mogle potvrditi tvrdnje proizvođača cjepiva. Stoga nema razloga vjerovati da će potencijalne koristi od nadolazećeg cjepiva COVID-19 nadmašiti potencijalne štetne učinke, unatoč jamstvima sigurnosti industrije cjepiva, međunarodnih institucija, vlada i glavnih medicinskih znanstvenih grupa.

izvor Vigor Colnar

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved