Connect with us

Vijesti

Proslava 1140. obljetnice Branimirove godine 879.-2019.

Published

on

NAKON DOVRŠETKA POKRŠTAVANJA HRVATA

PRESUDNA JE ZA ČITAVU POVIJEST HRVATSKOG NARODA

BILA GODINA 879.

Spomen na 7. lipnja 879. godine

Nadbiskupski ordinarijat Zadar izdao je 1980. god. fotomonografiju pod nazivom BRANIMIROVA GODINA – OD RIMA DO NINA – 879.-1979. u kojoj je dokumentirano svjedočanstvo o velikoj proslavi 1100. obljetnice ulaska hrvatskog naroda u krilo Katoličke crkve u povezanosti s događajem koji se s pravom smatra KRSNIM LISTOM HRVATSKE DRŽAVNOSTI i PRVIM MEĐUNARODNIM PRIZNANJEM HRVATSKE DRŽAVE! Evo kratkog pregleda najvažnijih događaja kako je opisano u spomenutom zadarskom izdanju.

I. APOSTOLSKI BLAGOSLOV PAPE SV. IVANA PAVLA II. NAKON ZAVRŠETKA SLAVLJA:

“Dragi moji Hrvati, uspomena na slavlja “Branimirove godine” neka Vam bude poticaj na vjernost Isusu Kristu, Gospi i Crkvi.

Sjećajući se prošlosti, budite zauzeti graditelji vedre kršćanske budućnosti, kako pojedinac, tako obitelji i sav Božji narod.

S apostolskim blagoslovom, papa Ivan Pavao II”

II. KRATKI POVIJESNI OKVIR

“Godine 879. „Branimir vladar Hrvata“ (BRANIMIR DUX CROATORUM) i Teodozije, izabrani ninski biskup, zaokrenuše kormilo hrvatske državnosti i crkvenosti ODLUČNO PREMA ZAPADU, PREMA PAPINSTVU, za razliku od prethodnika, kneza Zdeslava (878.-879.), koji je pokušao državu i Crkvu usmjeriti prema istoku-Carigradu.

Papa Ivan VIII. na Spasovo iste godine 879. s konfesije sv. Petra uzdignu ruke Svemogućemu te blagoslovi hrvatskoga vladara Branimira, njegovu zemlju i njegov narod, kako je navedeno u njegovu pismu od 7. lipnja 879.

I tako „s majčinim mlijekom Hrvati primiše nauk Apostolske Stolice“, kako se o njima izrazio papa Ivan X. u pismu prvom hrvatskom kralju Tomislavu godine 925.

Taj sveti nauk sačuvali su kroz trinaest stoljeća zadane i jedanaest stoljeća obnovljene i potvrđene vjernosti. Zaista slavno razdoblje u kojem se nježna golubica kroz stoljetne prijetnje i ratne požare mukotrpno morala probijati s maslinovom grančicom!”

III. SUSRET HRVATA S PAPOM O 1100. OBLJETNICI PISMA PAPE IVANA VIII. KNEZU BRANIMIRU U RIMU

Papa je sv. Ivan Pavao II. 30.travnja 1979. godine, šest mjeseci nakon stupanja na papinsku stolicu, u spomen te 1100. obljetnice slavio s hrvatskim biskupima i više stotina svećenika, uz sudjelovanje desetak tisuća hrvatskih hodočasnika na glavnom oltaru bazilike Sv. Petra SVEČANU SVETU MISU NA HRVATSKOM JEZIKU, što je bio prvi takav slučaju povijesti. Tada je hrvatskim hodočasnicima, među ostalim, rekao:

Doista, u ovom susretu nad grobom svetoga Petra, kao da se sabrala sva vaša povijest duža od 13 stoljeća, a posebno veliki događaji iz života vaše Crkve, sve od vašeg pokrštenja i ulaska u krilo Rimske Crkve, koja je ‘glava i učiteljica svih Crkava’ … Gledajući u duhu bogatu i višestoljetnu prošlost vašega naroda, čini nam se da možemo naglasiti ove tri njezine izvanredne vrednote:

  • Prvo, vjernost Isusu Kristu i Evanđelju, koju su vaši pradjedovi znali iskupiti pravim mučeničkim žarom i duhom, u vjekovnoj borbi ‘za krst časni i slobodu zlatnu’.
  • Drugo, ljubav i odanost Hrvata prema Rimskoj Crkvi, prema Petrovoj Stolici. Ta je Crkva uistinu Majka vaša ‘u kojoj su se i pređi vaši iz najbistrijeg vrela pojili slatkim napitkom nauka’.
  • Treće, ljubav, odanost i pobožnost Hrvata prema Mariji, Majci Božjoj, Majci Crkve, a koju vi tako rado nazivate “Kraljicom Hrvata” i sinovski štujete u brojnim svetištima.

Tu trostruku vjekovnu vjernost pretvarate i danas u svoj ‘VELIKI ZAVJET’ VJERNOSTI ISUSU KRISTU, CRKVI I MAJCI BOŽJOJ, posebno nakon jubilarnih proslava u Mariji Bistrici, Solinu i Biskupiji. BUDITE VJERNI, BUDITE POSTOJANI, BUDITE PONOSNI NA SVOJE KRŠĆANSKO IME!

Dragi moji Hrvati,hvala vam na ovom susretu, na ovom iskazu obnovljene vjernosti! Papa vas voli, papa vas grli i prima, papa vas blagoslivlja! Amen!”

Od mnoštva darova, koji su uručeni papi, posebno mjesto je zauzeo HRVATSKI KALEŽ koji je zamišljen kao sinteza hrvatske kršćanske povijesti koja se odvijala u sloganu “za krst časni i slobodu zlatnu !”

IV. SLAVLJA 10. lipnja 1979. PO BISKUPIJAMA I ŽUPAMA

U nedjelju 10. lipnja 1979. god. na blagdan Presvetog Trojstva bio je dan zahvalnosti Presvetom Trojstvu za dar vjere u zajedništvu Katoličke Crkve u svi biskupijama i župskim zajednicama. Najsvečanije je bilo u splitskoj nadbiskupiji i to u Muću Gornjem, gdje se nalazi Branimirova zadužbina i gdje je sv. misu slavio biskup Ivo Gugić u koncelebraciji sa 70 svećenika i u prisutnost 7000 hodočasnika.

U zagrebačkoj nadbiskupiji središnja proslava je bila u zagrebačkoj katedrali koju je slavio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić uz sudjelovanje oko 6000 vjernika.

V. DOMOVINSKO SLAVLJE “BRANIMIROVE GODINE” U NINU 2. RUJNA 1979. GOD.

Zacrtani program slavlja u toj 1979. godini bio je “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu!” Glavnom slavlju održanom blizu Nina na brdašcu “Grguru” i oko njega prethodila su mnoga hodočašća pješice, te molitveno bdijenje u starom Ninu pod nazivom “Noć u kojoj se svjetla ne gase” na kome se je okupilo oko 5000 vjernika.

“Dirljivo je bilo promatrati naš svijet s istoka i zapada, sa sjevera i juga, kako u rupama ulazi preko ninskog mosta s oznakama svojih župa i s pjesmom na usnama. Traže crkvu da cijeli Nin postane veliki hram molitve, pjesme i suza!” Navečer u 10 h svi pođoše za uskrsnom svijećom u ophod putem Gospe od Zečeva.

Sutradan je svečanu sv. Misu slavio kardinal Franjo Šeper kao papin delegat uz sudjelovanje oko 500 svećenika, 1000 časnih sestara i velikoga mnoštva od oko 250.000 vjerničkog puka. Mnogi su došli iz svih krajeva ondašnje države u narodnim nošnjama. Opći je dojam svih izvjestitelja iz Nina bio je da se je “dogodilo čudo na Grguru”!

U zaključnom govoru zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić iznio je teologiju križa s velikom porukom i obvezom: “ZAVJETNI KRIŽ U SVAKI DOM!” te je posebno preporučio svima da dnevno izmole, po mogućnosti u isti sat, u 21 navečer, “ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA!”

Blagoslovom Zavjetnih križeva, čitanjem pozdravnog brzojava papi Ivanu Pavlu II “Lijepom našom” zaključeno je svenarodno slavlje 1100. obljetnice obnovljene i potvrđene vjernosti hrvatskog naroda Petrovoj Stolici!

Božena Grgić/ Hrvatska udruga Benedikt

Vijesti

‘Đavo povlači “svoje legije” – Preminuo je Jacob…’

Published

on

‘Đavo povlači svoje sluge – Preminuo je Jacob Rotschild’ – izvještava Otpor Media.

Preminuo je Lord Jacob Rothschild, financijer i član ugledne bankarske obitelji Rothschild. Umro je u 87. godini.

Svoju je karijeru započeo u obiteljskoj banci NM Rothschild&Sons 1963., a 1980. je s Markom Weinbergom suosnovao brojne tvrtke, uključujući i J Rothschild Assurance Group, sada St James’s Place.

Obavljao je niz visokih funkcija. Među ostalim, bio je zamjenik predsjednika BSkyB televizije od 2003. i 2008. godine, a bavio se i umjetnošću i filantropijom.

Za svoje je zasluge odlikovan Ordenom za zasluge 2002. godine. Ta se čast daje onima koji su se pokazali zaslužnima na području umjetnosti, književnosti, učenja i znanosti, prenosi The Guardian.

Bankarska obitelj Rothschild vuče korijene iz Frankfurta iz 18. stoljeća, odakle su se različiti članovi obitelji selili u gradove širom Europe kako bi izgradili bankarske poslove.

Mnogi članovi obitelji bili su poznati po svojoj gorljivoj podršci cionizmu i formiranju Države Izrael.

Edmond James de Rothschild je bio pokrovitelj prvog židovskog stalnog naselja u Palestini u Rishon-LeZionu 1882. On je također osigurao sredstva za uspostavljanje Petah Tikve kao stalnog naselja 1883. godine.

Godine 1917. Walter Rothschild, drugi lord Rothschild bio je sugovornik Balfourove deklaracije Cionističkoj federaciji, koja je Britansku imperiju obavezala da uspostavi Palestinu kao nacionalni dom za židovski narod.

Oko 10 mjesta u Izraelu trenutno je nazvano po članovima Rothschilda koji su osigurali sredstva za osnivanje ovih mjesta.​​​​​​

izvor: OTPOR.Media

Continue Reading

Vijesti

SAD NE BI DOZVOLILE DA TEKSAS BUDE PONOVNO NEOVISAN! “Dođite ga uzeti!”- kažu Teksašani

Published

on

– Teksas je prije 200 godina bio neovisna država, a i sada ima skupinu ljudi koji žele vratiti taj status, zagovarajući odcjepljenje od Sjedinjenih Država, koje nazivaju texit.

Zagovornici neovisnosti Teksasa ističu da bi taj dramatični potez, inspiriran brexitom, pomogao riješiti migracijsku krizu na granici i spor s Washingtonom oko toga tko kontrolira granicu s Meksikom.

Spor između demokratskog predsjednika Joea Bidena i republikanskog guvernera Grega Abbotta razotkrio je duboke podjele u Americi.

„Mi ovdje u Teksasu znamo da je jedini način da Teksas ima sigurnu granicu i razuman imigracijski sustav da to učini poput 200 drugih zemalja u svijetu i to kao samostalna neovisna nacija”, rekao je Daniel Miller, predsjednik Teksaškog nacionalističkog pokreta.

Miller inzistira da njegov pokret, utemeljen 2005., nikada nije bio toliko blizu ostvarenja svojeg cilja.

U 19. stoljeću Teksas je bio zapravo dio Meksika. Ali nakon rata za neovisnost, tzv. Teksaške revolucije, postao je suveren 1836. Samo devet godina poslije pridružio se Sjedinjenim Državama kao 28. savezna država.

Miller uspoređuje pokret za texit sa šokantnom odlukom o brexitu 2016. koja je dovela da izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Rekao je da Teksas dijeli povijest i interese s ostatkom Sjedinjenih Država, ali, poput zagovornika neovisnosti španjolske regije Katalonije, smatra da središnja vlada ne razumije njihove probleme.

Dok se Amerikanci pripremaju za glasanje na predsjedničkim izborima u studenome, na kojima će najvjerojatnije birati između Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pokret za neovisnost Teksasa želi da državna skupština donese zakon koji bi omogućio referendum o odcjepljenju.

Američki Ustav, međutim, to saveznim državama ne dopušta – naprotiv, secesija južnih država uključujući Teksas 1861. dovela je do Građanskog rata, najkrvavijeg u američkoj povijesti.

Teksašanin ili Amerikanac?

Secesionistički pokret u Teksasu postoji već dugo, ali je marginalan, rekao je Joshua Blank, istraživački direktor pri Projektu za teksašku politiku Teksaškog sveučilišta u Austinu.

Kriza na granici između Teksasa i savezne vlade „stvorila je situaciju koju ta skupina zaista nastoji iskoristiti kako bi njihova stajališta izgledala vjerodostojnija nego što zapravo jesu”, rekao je Blank.

Misty Walters, 50-godišnja kućanica koja je nazočila Millerovu govoru u tipičnom teksaškom grill restoranu, rekla je da ljudi u državi smatraju da su prvo Teksašani, a potom Amerikanci.

„Apsolutno smo izloženi invaziji”, rekla je, govoreći o rekordnom broju ljudi koji pristiže preko granice, većinom iz Srednje Amerike, što je postalo ključno pitanje u kampanji za predsjedničke izbore.

„Teksas se mora suprotstaviti i bolje zaštititi svoje građane”, rekla je.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje je ovaj mjesec proveo Projekt za teksašku politiku, pokazalo je da 26 posto ispitanika smatra da su prvo Teksašani, a potom Amerikanci, u odnosu prema 27 posto 2014., što statistički nije značajna promjena.

„To ne znači da 26 posto ljudi podržava odcjepljenje od Sjedinjenih Država”, istaknuo je Blank.

Ispitivanje Newsweeka provedeno ovaj mjesec pokazalo je da 67 posto Teksašana želi da država ostane dio SAD-a.

Separatistički pokret velikim dijelom potiče „ideja da postoji jednoobrazna američka kultura koju se često povezuje s bijelom bojom kože”, rekao je Blank.

„I s obzirom na krizu na granici, to budi strahove u ljudima kojima je takva ideja američke kulture valjana”, dodao je.

„Dođite ga uzeti”

U gradu Eagle Pass na dalekom jugu Teksasa, guverner Abbott preuzeo je vojnu kontrolu nad područjem zvanim Shelby Park kod rijeke Rio Grande koja razdvaja Teksas od Meksika. Oko tog područja vodi se spor sa saveznom vladom.

Guverner, koji optužuje Bidenovu administraciju da ne uspijeva zaustaviti mnoštvo ljudi koji ulaze u državu, postavio je duž dijelova granice bodljikavu živu.

Biden je tužio Teksas inzistirajući da je kontrola granice oduvijek bila pod saveznom jurisdikcijom.

Miller, vođa pokreta za neovisnost, uspoređuje sadašnju situaciju s događajima 1835. kada je Teksas još bio dio Meksika.

Teksas je odbio vratiti top koji mu je Meksiko posudio i istaknuo je zastavu na kojoj je pisalo „Dođite ga uzeti”, potaknuvši uspješan teksaški rat za neovisnost.

Kao i u slučaju topa, napetosti oko parka u Eagle Passu dio su puno većeg problema, rekao je Miller.

On je to ocijenio simbolom „razrušenih odnosa između savezne vlade i država”.

No za razliku od rata s Meksikom, ili Građanskog rata, Millerovi ljudi misle da bi se secesiju ovaj put moglo provesti mirnim putem.

Blank to ne smatra vjerojatnim.

„Teksas se ne bi mogao mirno odcijepiti. Sjedinjene Države ne bi pregovarale s njima po povoljnim uvjetima.” – pišu Mediji.

Continue Reading

Vijesti

Z. Vukman: Što nam čeka ovoga ljeta? Veliku rusku ofanzivu? Bakterijsku pandemiju? Izvanredno stanje u SAD-u…?

Published

on

Zoran Vukman na svom fb profilu projecira moguće događaje u ovoj godini…

Ukratko, nekoliko ozbiljnih pretpostavki, kaže Vukman:

1. Mislim da će Rusija pokrenuti s početkom ljeta 2024.g. veliku ofenzivu na čitavoj ukrajinskoj bojišnici i da će krenuti na Kijev.

2. Svijetu latentno prijeti bakterijska pandemija. Ako bi došlo do epidemijske pojave bakterije rezistentne na svaki antibiotik, ljudi i djeca bi umirali od običnih upala kao i prije Flemingova otkrića penicilina. No zastrašujuće je što WHO uopće više i ne računa s antibioticima. Bilo bi logično da znanstvenici istražuju kako iznaći antibiotski odgovor na rezistentne bakterije a ne praktički pripremati svijet na odustajanje od antibiotika!? U Davosu u siječnju tema jednog panela je bila: svijet nakon antibiotika. Ne znam kako je mnogima promakla zlokobnost takve ideje. Penicilin je najveći posljednji izum u medicini koji je spasio mnoge živote. Zar će djeca sutra umirati opet od obične bakterijske upale grla!? Antibiotici se sve manje proizvode. To što su neke bakterije otporne na njih znači da treba naći lijek a ne prestati proizvoditi antibiotike. Bez penicilina je to nemoguće!

3. U Americi je za očekivati neko izvanredno stanje, bilo “plandemijsko” bilo u pogledu nemira i meteža druge vrste ili novih “lockdowna” jer je “dubokoj državi” cilj kontrolirati predsjedničke izbore u studenom 2024., svakako, svim sredstvima onemogućiti pobjedu Trumpa. Biden je potpuno dementan, zato je bitno tko će mu biti novi potpredsjednički kandidat/kandidatkinja. Ta osoba bi u slučaju Bidenova reizbora, nakon njegova odstupanja zbog zdravstvene nesposobnosti postala predsjednik/predsjednica. Michelle Obama?

4. Ljeto ’24. ili jesen ’24. nose u sebi zlokobni tajming za novu plandemiju ili za okidač Trećeg svjetskog rata. Odgovara i Zapadu i Istoku. Rusima je vremenski ključno krenuti na Kijev dok je nesposobni Biden formalno na vlasti, a Pentagonu iz drugih razloga – veliki rat, globalni kaos da bi sredili stanje kod kuće. Nerealno je očekivati regularnost američkih predsjedničkih izbora.

5. Ako bi parlamentarni izbori u Hrvatskoj bili u svibnju ’24., ili tijekom ljeta onda bi to značilo da je situacija izvanredna i da Plenković zna ono što mi ne znamo i priprema se za novu fazu globalne agende, je li to rat NATO-a i Rusije, pandemija ili nešto treće, vidjet ćemo.

Kako god bilo, nadam se da su sve ovo samo pretpostavke.

O Kini, Tajvanu i Bliskom istoku nisam ni govorio, samo Bog zna što će tek tamo biti.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved