Connect with us

Vijesti

Pučka pravobraniteljica, koju je postavio Plenković s ljevicom, pristrano ponavlja teze jugo RTL-a i Derifaj

Published

on

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter stala je u obranu RTL-ove novinarke Danke Derifaj, koja je provalila na terasu popularnog pjevača Marka Perkovića Thompsona te snimala kuću u kojoj su bila sama maloljetna djeca. Zanimljivo, pučka pravobraniteljica nije spomenula pravno-imovinski spor koji je Thompson dobio na sudu, niti dokumentaciju koja potvrđuje njegovu priču ili dvojbeni pristup novinarke priči, već je ocijenila je kako su poruke mržnje i prijetnji na društvenim mrežama i portalima nespojive sa slobodom izražavanja – donosi Narod.hr.

Priopćenje pučke pravobraniteljice donosimo u cijelosti:

“Brojne poruke mržnje i prijetnji na društvenim mrežama i portalima, ispisane posljednjih dana kao reakcija na rad novinarke Danke Derifaj, još su jednom upozorile da je potrebno značajno podići svijest o nedopustivosti i štetnosti takvog izražavanja – ali i njegovoj nezakonitosti i kažnjivosti.

Poruke takvog sadržaja nespojive su sa slobodom izražavanja i najviše ugrožavaju osobe kojima su upućene, no njihova količina znak je „normalizacije“ mržnje u javnom prostoru, a posljedice tog trenda trpi čitavo društvo.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter zato ističe da je “pozitivnu promjenu moguće postići samo ako svi koji na to mogu utjecati odgovorno pristupe svojoj ulozi. Točnije, za suzbijanje govora mržnje na internetu potrebno je ispuniti najmanje tri uvjeta.

Prvi uvjet je da nadležna tijela reagiraju i u okviru svojih ovlasti postupaju u slučajevima govora mržnje, pri čemu se prijetnje upućene novinarima smatraju težim oblikom kaznenog djela prijetnje, za koje je predviđena i stroža kazna. Kad su u pitanju prijetnje novinarki Derifaj, pravobraniteljica će pratiti postupanje Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva i Vijeća za elektroničke medije u ovom slučaju.

Drugi uvjet je da korisnici društvenih mreža i posjetitelji portala pokažu osobnu odgovornost u komunikaciji. To prije svega znači suzdržavanje od pisanja neprihvatljivih poruka – oni koji ih pišu moraju znati da nije točno da se na društvenim mrežama smije baš sve, da postoji prekršajna ili kaznena odgovornost za ono što napišu. Ali važno je i da svi koji na takve poruke naiđu, nedopušteni sadržaj prijave.

Treći uvjet je da mediji i administratori profila na društvenim mrežama pravovremeno uklanjaju sve neprihvatljive poruke. Nažalost, velika većina nedopustivih poruka novinarki Derifaj više je dana bila vidljiva svim korisnicima. Iako je pozitivna reakcija uredništva časopisa Glorija koje je zauzelo jasan stav o neprihvatljivosti takve komunikacije i radi njezinog otklanjanja uklonilo cijeli intervju, važno je ovu opciju koristiti samo kada nije moguće na drugi način ukloniti nezakonite komentare. Često uklanjanje informacija koje dovode do nedopustivih reakcija može obeshrabriti slobodno izražavanje, a time i utjecati na slobodu medija i pravo građana da primaju informacije.”

“Dugogodišnji problem mrzilačkih komentara, barem kad su u pitanju portali, stvara velika očekivanja od prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima, koji predviđa pravnu odgovornost za komentatore, ali i medije koji propuste prije komentiranja identificirati korisnike. Ako Hrvatski sabor usvoji Zakon u predloženom obliku, ključno će biti osigurati njegovu provedbu i pratiti utjecaj na sadržaj komunikacije na internetu.

Pri tome, dok prijedlog Zakona o elektroničkim medijima obećava uvođenje reda u komentare na portalima, što je itekako dobrodošlo, on se neće odnositi na društvene mreže. One u cijelom svijetu predstavljaju poseban izazov i traže zajedničke napore u odgovaranju na njih, no pogrešno je misliti da taj prostor u potpunosti ostaje „izvan zakona“. Korisnici već i sada mogu, pa i kazneno odgovarati za komentare na društvenim mrežama, kada je riječ o govoru mržnje, odnosno kaznenom djelu javnog poticanja na nasilje i mržnju, čega često nisu svjesni. Važna je to informacija koja, da bi pomogla prevenciji govora mržnje na internetu, mora češće doći do šire javnosti, prvenstveno kroz jasne poruke donositelja odluka, kako onih iz izvršne vlasti, tako i kroz sudske postupke. To se svakako odnosi i na situacije kada su mržnji izloženi novinari, što može imati širi utjecaj na slobodu medija.

U konačnici, govor mržnje i prijetnje poraz su svakog društva koje želi napredovati, a time i podizati kvalitetu života svojih članova. Još jedan je to u nizu razloga zbog kojeg je važno podsjetiti da svi imamo ulogu u prevenciji i suzbijanju takvog izražavanja, nespojivog s ljudskim pravima i slobodama.”, stoji u priopćenju Šimonović Einwalter.

Kako je izabrana?

Podsjetimo, sredinom ožujka 2021. Hrvatski sabor tajno je izglasao novu pučku pravobraniteljicu na mandat od 8 godina nakon što je Lori Vidović istekao mandat. Izgovor za tajno glasovanje bilo je – “s obzirom na to da je bilo više od jednog kandidata za spomenutu poziciju”, što je neuvjerljivo, jer i 2013. saborski zastupnici birali su između dvije kandidatkinje. Pravi razlog vjerojatno leži u činjenici da se nije htjelo vidjeti da je Plenkovićev “demokršćanski” HDZ novu pravobraniteljicu izabrao s lijevim i radikalno lijevim strankama. Tena Šimonović Einwalter dobila je 115 glasova.

Kao što smo već pisali, otac pučke pravobraniteljice, Tene Šimonović Einwalter, devedesetih je godina bio zamjenik ministra vanjskih poslova, a njegov ured vodio je Andrej Plenković. “Upravo je Šimonović odigrao glavnu ulogu u pronalasku i dovođenju Plenkovića u MVP, a i samog Milanovića, pa i Klisovića.” – navodi Šibenski.

Kako je riječ o skraćenim životopisima iz kojih su izostali neki važni podatci, a zbog sumnje na rodbinsku/političku umreženost, na Ured pučke pravobraniteljice Narod.hr poslao je upit je li gospođa Šimonović Einwalter u srodstvu s Dubravkom Šimonović i Ivanom Šimonovićem, i ako jest – u kakvom. To smo učinili nakon što je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav utvrdio je prijedlog kandidatkinja na kojemu su se nalaazile Sandra Hančić i Tena Šimonović Einwalter.

Iz Ureda su ocijenili kako je narav pitanja privatna, pa su nas uputili izravno na zamjenicu pučke pravobraniteljice, koja je potvrdila kako joj je Dubravka Šimonović majka, a Ivan Šimonović otac.

Inače, Šimonović Einwalter u prošlosti je surađivala s nevladinom organizacijom Centar za mirovne studije, te se ona 2013. navodi kao jedna od stručnjakinja koja je vodila županijske treninge s koordinacijskim vijećima županija, s predstavnicima manjina i predstavnicima NGO-a koji ta pitanja prate o ljudskim i manjinskim pravima.

Šimonović se uz Tatjanu Vlašić, Dušku Gelb, Sandru Benčić, Saru Lalić, Cvijetu Sentu i Ivanu Radačić navodi kao “Voditelj i gost” u sklopu kolegija “Uvod u ljudska prava”, “Ljudska prava u praksi” i “Rod, spol, queer“.

Inače, kao zamjenica pučke pravobraniteljice Šimonović Einwalter je 2013. imala izlaganje na tematskoj sjednici u Hrvatskom saboru s temom „Drugačije društvo je moguće: suzbijanje diskriminacije LGBT osoba“ koje je organizirano u suradnji s udrugom Zagreb Pride. U 2020. ona je u Bruxellesu sudjelovala na konferenciji „Promicanje LGBTI jednakosti u EU: od 2020 na dalje“, također u svojstvu zamjenice pučke pravobraniteljice.

U međuvremenu je izašao i odgovor na FB Marka Perkovića Thompsona.

“Poštovana Pučka pravobraniteljice, znamo da Vas prijetnje, uvrede i govor mržnje prema Marku Perkoviću i njegovoj obitelji ne zanimaju niti ih smatrate kritičnima ali ipak niste to morali ovako javno pokazati kako protežirate samo jednu stranu, a nimalo se ne brinete o pravima i interesima drugih građana ove zemlje.
Admin: S.D.”, stoji u odgovoru.

Advertisement

Vijesti

U Rusiji i ‘LGBT pokret’ na popisu terorista i ekstremista

Published

on

Ruski državni financijski nadzornik Rosfinmonitoring dodao je “međunarodni LGBT javni pokret” na svoj popis terorista i ekstremista – piše Filip Turkalj na Epoha portalu.

Savezna služba za financijski nadzor proširila je svoju oznaku osoba i organizacija za koje se smatra da su uključeni u ekstremističke aktivnosti ili terorizam kako bi uključila “međunarodni LGBT društveni pokret i njegove strukturne jedinice”. 

Ažurirani popis nalazi se na stranicama agencije.

RT izvještava: Ovaj potez uslijedio je nakon presude Vrhovnog suda zemlje prošlog studenog koja je potvrdila priznanje Ministarstva pravosuđa za “međunarodni LGBT pokret”  kao ekstremistički.

Suci su također prepoznali njegove strukturne podjele kao one koje odgovaraju istom opisu i zabranili ih; potez za koji su predstavnici gay zajednice rekli da strahuju da će dovesti do gušenja. 

Ranije ovog tjedna, sud je naredio uhićenje administratora i umjetničkog direktora gay bara u gradu Orenburgu, nakon što su optuženi za kršenje zabrane LGBTQ ‘ propagande ‘. 

Prema zakonu, banke su dužne zamrznuti sredstva osoba s popisa i obustaviti im usluge. Međutim, kritičari su tvrdili da ne postoji poseban međunarodni LGBT moment i da je zbog toga formulaciju teško protumačiti. 

Popis Rosfinmonitoringa uključuje više od 14.000 osoba i subjekata označenih kao ekstremisti i teroristi. Oni se kreću od Al Qaide, ISIS-a i Talibana do ukrajinskog neonacističkog bataljuna Azov i pokreta pokojnog ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog.

Prema izvorima Interfaxa, zakon “ne utječe na pravo građana na privatnost i neće povući nikakve negativne pravne posljedice”. Ograničenja su povezana s potrebom poštivanja zabrane LGBT propagande, oglašavanja, stvaranja interesa i uključenosti u LGBT pokret, priopćio je list. 

Godine 2022. Rusija je proširila postojeću zabranu ‘LGBT propagande’ na maloljetnike tako što ju je u potpunosti stavila izvan zakona. Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je tada da će zabrana zaštititi “našu djecu i budućnost zemlje od tame koju šire SAD i europske države”. 

Predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca pojasnio da vlasti nemaju problema s onim što članovi zajednice rade u svojim osobnim životima, sve dok se time “ne razmeću” u javnosti i ne uključuju djecu. Prethodno je govorio protiv promicanja “netradicionalnih seksualnih odnosa”  kao dijela promicanja “obiteljskih vrijednosti”  koje su započele tijekom njegova trećeg predsjedničkog mandata početkom 2010-ih. 

Mnogi promatrači u Rusiji povezuju uspon LGBT pokreta s padom nataliteta koji se ubrzao diljem Europe u posljednjem desetljeću. (Epoha.com.hr)

Continue Reading

Vijesti

PRIČA O HEROJU 24.3.1992. poginuo je junak Domovinskog rata Goran Kliškić

Published

on

24.3.1992. poginuo je junak Domovinskog rata Goran Kliškić. Vrhunski ratnik, izviđač-diverzant i zapovjednik jedinice diverzantske postrojbe 4. gardijske brigade Pukovnik Kliškić poginuo je u 22. godini spašavajući ranjenog suborca na Južnom bojištu – piše Amor Patriae na X.

Priča o HEROJU

Goran Kliškić rođen je u Splitu 29. rujna 1969. godine.

Bio je bio dragovoljac Domovinskog rata i prvi zapovjednik specijalne jedinice diverzantskog voda za posebne namjene u 4. gardijskoj brigadi

Kruševo, Zadar, Karin, Biograd, pa Južno bojište i fatalni most na Bistrini kod Stona, bio je njegov ratni put

Poginuo je 1992. godine pokušavajući izvući ranjenog suborca Ivicu Vucu usred žestoke neprijateljske topničke paljbe na Bistrini kod Stona. Svoje ljude je poslao u bunker, a on je pod granatama pokušao spasiti svoga suborca…

U listopadu 1991. godine, u obrani Zadra bio je teško ranjen spašavajući suborca. Jugoslavensko-srbski četnici su granatirali njihov položaj na Bilom Brigu, a Goran Kliškić je po zvuku osjetio da će granata pasti blizu.

Bacio se na svog suborca Ivicu Boškovića i spasio ga od sigurne smrti

Granata je pala u njegovoj neposrednoj blizini i teško ga ozlijedila. Operiran je u Zadru, a trebalo je čak tri litre krvi da bi ga liječnici uspjeli održati na životu.

Liječenje je nastavio u splitskoj bolnici, ali ne zadugo. Sa ranama koje su još krvarile i brojnim gelerima u leđima, svojevoljno je napustio bolnicu i vratio se na ratište, unatoč tome što je imao prijedlog da ode u logistiku brigade

Predvodio je svoje diverzante sve do fatalnog 24. ožujka 1992. godine kada je stradao opet spašavajući svog suborca.

Usred noći neprijatelj je granatirao njihov položaj kod mosta na Bistrini, a Goran je zapovjedio odlazak u bunker. Dok su ulazili, granata je pogodila njihovog suborca Ivicu Vucu.

Izjurio je iz bunkera, došao po ranjenog prijatelja i krenuo s njim u rukama natrag prema bunkeru. Pala je još jedna granata i obojicu ih usmrtila.

Bio je to težak udarac za njegove suborce branitelje, ali i još veći motiv za obranu Domovine. Kako su u brojnim prigodama isticali, Goran Kliškić bio je za primjer svima, kao zapovjednik, prijatelj i nadasve čovjek.

‘Vrijeme ne liječi rane, nije mi ništa lakše’ rekao je njegov otac, proslavljeni je hrvatski bariton Ratomir Kliškić. Nakon sinovljeve pogibije život je posvetio uspomeni na svog Gorana

Zbog njega je i nastavio pjevačku karijeru, a svaki svoj nastup počinje riječima: “Idemo moj Gorane”:

Kažu da vrijeme liječi rane, da je lakše. Meni ne liječi. Meni nije lakše. Goran je sa mnom 24 sata dnevno.”

Kao dijete trenirao je plivanje, vaterpolo, a kasnije i taekwondo. Bio je mladić za primjer, uvijek spreman pomoći, nije pio, pušio…
U rat se uključio srcem, kupio je svoje oružje i prijavio se među prvima. Znao bi mi reći; Dat ću i život da više ne slušamo ono “bre”.

Goran je išao na odsluženje redovnog vojnog roka u JNA sa velikim znanjem borilačkih vještina i u tom pravcu se usavršio u vrsnog diverzanta.
Kad je počeo Domovinski rat, on je bio već spreman vojnik, specijalac-diverzant, i general Ivo Jelić imao je u njega imao ogromno povjerenje i Goran je postao prvi zapovjednik specijalaca za posebne namjene u 4. brigadi.

I krenuo je, od Kruševa, preko Zadra, Karina, Biograda, Čepikuća, sve do nesretnog položaja kod Stona…

  • Bilo je ključni izdržati taj prvi udar. Kad bi došao kući s terena, a to bilo maksimalno dan, dva, ne bi puno pričao. Vidio je što rade četnici, i rekao bi mi; Nemaj brige, živoga me neće uhvatiti! Ali bi i rekao da su kukavice, da bježe od borbe prsa o prsa. Znao bi doći s terena onako blatnjav u teatar i čekati me dok silazim s pozornice, to su scene koje su stalno sa mnom. Govorio bi: ‘Ti pjevaj, ja ću tjerati četnike.

Kad je spasio suborca u Zadru bio je izrešetan gelerima. Jedva su ga spasili, a još ranjen napustio je bolnicu. Govorio sam mu, ajmo Gorane izvaditi te gelere, ajmo i u Zagreb ako treba, a on bi rekao: Izvadit ćemo ih kad prođe rat…

◾️Pričao sam puno puta s njegovim suborcima, bio je uvijek prvi u akciji, uvijek sve za suborca, prijatelja. Takav je bio i kao dijete, mladić, a onda i u ratu – prisjetio se sina otac Ratomir.

  • Najteže je roditelju sahraniti dijete, ali u toj nesreći imam sreću što mu bar mogu otići na Lovrinac zapaliti svijeću. Puno je onih koji to ne mogu, koji ne znaju gdje su njihovi najmiliji i koji žive s pitanjima kako su poginuli. Po tom pitanju ništa se ne radi. Goran bi da je živ teško trpio neke stvari u današnjoj Hrvatskoj. A živio je i dao je život za nju, i ja osjećam koliko se žrtvovao, koliko je želio slobodnu domovinu – ispričao je Ratomir Kliškić, koji je svom sinu napravio spomenik na mjestu pogibije u Bistrinama kod Stona, a izdao je i monografiju u čast uspomeni na svog sina, istinskog heroja Domovinskog rata.

◾️ Moj Goran, ali i svi ti momci koji su se borili za slobodnu Hrvatsku, goloruki su krenuli u rat i ostavili svoje obitelji, ljubavi, prijatelje, poslove, fakultete…Zaslužili su da se nikada ne zaborave

◾️ Ratomir Kliškić, otac poginulog junaka Domovinskog rata Gorana Kliškića, reagirao je i na postavljanje crvene zvijezde na Riječki neboder te na izjavu potpredsjednika SDP-a Split Damira Barbira vezanu za taj slučaj.

◾️ Ovo je odgovor, kako je naveo, ‘svima koji veličaju crvenu zvijezdu‘:
– Gospodine Barbir, ako je vaš stric pod ovom crvenom zvijezdom poginuo boreći se protiv talijanskih fašista i njemačkih nacista, kako se hrvatska Rijeka ne bi zvala Fiume, moj sin Goran poginuo je od iste ove crvene zvijezde boreći se protiv velikosrpskog fašizma, kako hrvatski Dubrovnik ne bi postao srpski, a granica s ‘velikom Srbijom’ bila na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.

Vi uporno negirate onu tamnu stranu ove crvene zvijezde pod kojom su u Domovinskom ratu izvršeni teški zločini nad Hrvatima i drugim građanima Lijepe naše, a tisuće hrvatskih ratnika položili svoje živote za demokratsku i europsku Hrvatsku – poručio je Kliškić i dodao:

– Kao čovjeku i katoliku, žao mi je gospodine Barbir žrtve Vašeg strica koji se borio za Titovu Jugoslaviju, no ideologija za koju se borio Vaš stric, je nas Hrvate jako, jako i skupo koštala! Cijenu najbolje znamo mi roditelji koji smo ostali bez svoje djece.
Naše rane su još svježe, ali smo neizmjerno ponosni što ideologija nije bila pokretač našim herojima, već borba za svoje obitelji, svoj narod, svoj Split. Borba za domovinu Hrvatsku i slobodu svih nas, a za koju su hrvatski ratnici najzaslužniji.

◾️Goran Kliškić je pokopan na splitskome groblju Lovrinac. Nakon nekog vremena grob je premješten na drugo mjesto koje je predviđeno za domovinske branitelje.

Godine 2017. na njegovoj rodnoj kući postavljena mu je spomen-ploča.

NEKA MU JE VJEČNA HVALA I SLAVA!

Continue Reading

Vijesti

PRIJELOMNO: SLUŽBENA IZJAVA HAMAS-a

Published

on

“Pozivamo na prelazak s krute šutnje i poduzimanje radnji kako bi se zaustavili zločini pogubljenja na terenu i zlostavljanja onih koji su okupirani u kompleksu Al-Shifa i njegovoj okolici” – piše X profil @ShaykhSulaiman. Prenosimo…

“Mi u Islamskom pokretu otpora (Hamas) osuđujemo apsolutnu međunarodnu službenu šutnju o humanitarnoj katastrofi koju trenutačno stvara fašistički ratni stroj okupacije u bolnici Al-Shifa i njezinoj okolici, koja traje već šesti dan zaredom.

To uključuje nastavak stravičnih ratnih zločina smaknuća, maltretiranja i paljenja kuća s vlasnicima, opkoljavanja bez vode, hrane i lijekova te prisilne evakuacije pod kišom metaka i granata, bez ikakve reakcije međunarodne zajednice, dotične institucije Ujedinjenih naroda ili međunarodne humanitarne organizacije.

Zahtijevamo od naše arapske i islamske nacije, slobodnih ljudi svijeta i masa našeg naroda na Zapadnoj obali, Al-Qudsu i okupiranoj unutrašnjosti, da odmah djeluju na svim frontama kako bi stvorili najveći pritisak na interese okupaciju i njezine pristaše, te uložiti napore u potporu našem narodu u Pojasu Gaze, u njihovoj borbi protiv cionističkog stroja za ubijanje i genocid.

U tom kontekstu, potvrđujemo da ovi gnusni zločini neće slomiti volju, otpornost i postojanost naših ljudi na njihovoj zemlji, te njihovu predanost pravu na slobodu i samoodređenje.”

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved