Connect with us

Vijesti

Radoslav Zaradić ponovno na čelu Hrvatske udruge Benedikt

Published

on

U dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, u ponedjeljak 29. travnja održana je redovita izborna skupština Hrvatske udruge Benedikt.

Za predsjednika je ponovno na dvogodišnji mandat jednoglasno izabran Radoslav Zaradić, mag. hist. i viši arhivist, voditelj županijskog arhiva Splitsko-dalmatinske županije.

Za članove upravnog vijeća izabrani su: Marija Bandić, Jakša Ćosić, Silvana Dragun, Ante Lijić, Nikola Milanović, Petar Rubić, Marica Vidović i Margita Vučetić. Za članove nadzornog odbora izabrani su: Željko Pleić, Marijo Popović i Ivo Uglešić.

Prisutnima su se obratili dragi gosti i prijatelji: Damir Gabrić, pročelnik županijskog upravnog odjela za hrvatske branitelje; ispred braniteljskih organizacija Ivan Turudić, splitski ogranak Matice hrvatske predstavljala je prof. Hicela Ivon, Družbu „Braće Hrvatskog Zmaja“ prof. Marija Šiško Kuliš, te voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta.

Predsjednik Zaradić  podnio je pregled aktivnosti Udruge u protekle dvije godine, s naglaskom na razdoblje između dvije skupštine. Nakon dvije godine pauze uzrokovane prije svega globalnom pandemijom, na prvim sastancima tijekom 2022. g. odlučeno je kako se ide sa svim aktivnostima. Nije slučajno kako je prva aktivnost Hrvatske udruge Benedikt bila organizacija znanstveno–stručnog stola u povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Nastavilo se također s organizacijom dva najznačajnija projekta i manifestacije: Tjednom sjećanja u 2022. i 2023. g. i VIDIK festom u 2023. i 2024. g. Dodatni naglasak u radu postavljen je na aktualizaciji i revitalizaciji bogate benediktinske ostavštine i na tu temu na prvom VIDIK festu održan je okrugli znanstveno-stručni stol. Uspostavljeni su kvalitetniji odnosi sa Hrvatima u BiH i u susjednim državama. Bili smo domaćini don Marku Kljajiću, hrvatskom svećeniku i župniku Župe Presvetog trojstva Surčin u Beogradu. U programu prošlogodišnjeg Tjedna sjećanja gosti su nam bili srodna i prijateljska udruga Osmica iz Viteza čije aktivnosti smo predstavili splitskoj javnosti. Uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini prije dvije godine, organizirana je i tribina „Jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH – preduvjet za stabilnost i europsku budućnost države“ na kojoj je gostovala zastupnica u Europskom parlamentu gđa. Željana Zovko. U prvoj godini produljen je ugovor za korištenje prostora s gradom Splitom na dodatnih pet godina, a i napravljene su minimalne intervencije na web portalu Udruge koji je jednim dijelom moderniziran.

Razdoblje između travnja prošle i travnja ove godine obilježen je značajnom suradnjom sa srodnim udrugama. Tu je prije svega splitski ogranak Matice hrvatske s kojim Benedikt oduvijek surađuje. Posebno je istaknuto, tek početak, suradnje s Družbom „Braće Hrvatskog Zmaja“ i nizom udruga s kojima je na Klisu, Splitu i u Solinu održan program Trodnevnice hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu. S ograncima MH u Kaštelima i u Makarskoj također smo imali nekoliko održanih aktivnosti (prikazivanja filma i promocije knjiga).

Prošlogodišnji VIDIK fest bio je u znaku sjećanja na socijalnu misao fra Špira Marasovića te je održan međunarodni znanstveni simpozij zajedno s udrugom DOCAT centar Split. Ove godine VIDIK fest ponudio je niz aktualnih društvenih tema koje povezuju kulturu, ekologiju, tehnologiju i zdravstvo u svrhu promoviranja društveno odgovornog djelovanja i cjelovitog razvoja. Od ostalih aktivnosti svakako izdvojeno je tiskanje 9. zbornika domoljubne poezije „Vukovaru-Škabrnji memento poetika“ urednika Mate Buljubašića koji je predstavljen u programu Tjedna sjećanja u Splitu. U nedavnoj prigodi 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade „Pauci“ HUB je pripomogao u pripremi  promocije zbornika pjesama „Bojni blaženika na nebesima“.

U planu je nastavak znanstvenog i akademskog povezivanja Zagreba i Splita u vidu zajedničkih projekata, naročito predstavljanje aktivnosti značajnih nacionalnih ustanova: Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Predsjednik Zaradić istaknuo je kako je najponosniji na tisak zbornika dječjih radova  „I u mom gradu  Vukovar svijetli“. Na gotovo 200 stranica formata A4 obuhvaćeno je oko 250 učeničkih literarnih i likovnih radova iz oko 25 osnovnih i srednjih škola s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. Zbornik je rezultat petogodišnje aktivnosti učeničke glazbeno-scenske priredbe „Hrvatska je riječ koju naučih od majke“ koja se izvodi u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Hrvatska udruga Benedikt nastavlja djelovati, raditi i moliti „Ora Et Labora“ po uzoru na sv. Benedikta koji je sa svojim redovnicima obnovio Europu i ugradio joj njezine današnje temelje koji su danas najviše na udaru. Cilj je raditi na očuvanju i stabilizaciji zapadno-europske kršćanske civilizacije – upravo kako je to prije mnogo stoljeća radila benediktinska monaška zajednica. Jedan od utemeljitelja HUB-a, sada pokojni fra Josip Marcelić na jedan način obvezao je Udrugu da zajednički djeluje u Splitu prema njegovom poslanju. Iduće godine značajna je nacionalna manifestacija – 1100. godina hrvatskog kraljevstva. Formalne inicijative od strane Matice hrvatske i Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“ već su započete i prihvaćene su u Hrvatskom saboru. Na Hrvatskoj udruzi Benedikt je da se odazove, kao i svim ostalim srodnim udrugama, organizacijama i ustanovama.

Vijesti

OBNOVIMO KRŠĆANSKI SVIJET Tradicionalni programi kućne škole sljedeće godine

Published

on

Krist je uskrsnuo!

Kao dio naših nastojanja da obnovimo kršćanski svijet, blagoslovljen sam što sam bio dio predavanja Instituta Avila za učenike kod kuće – piše Timothy Flanders urednik OnePeterFive-a.

Htio sam obavijestiti sve o novim satovima kućne škole ove jeseni i proljeća u partnerstvu s Avila Institutom. Nudit ću uživo, online i interaktivne tečajeve za obitelji koje pohađaju kućnu školu i imaju učenike u višim razredima srednje škole. Ovi tečajevi namijenjeni su učenicima 11. i 12. razreda (odluka roditelja za učenike starijih razreda). Trenutno imamo dva tečaja otvorena za upis za jesenski semestar koji počinje u rujnu. Kliknite donju poveznicu za više pojedinosti i prijavu za pohađanje jednog ili oba izvrsna tečaja za vaše dijete!

Marija, kraljica Kućne akademije

Jesen 2024./2025

Uvod u Sveto pismo (Program: Ovaj tečaj održavat će se uživo jednom tjedno i namijenjen je studentima na svim razinama biblijske pismenosti. Cilj ovog predmeta je da se studenti duhovno okoriste Svetim pismom, kao i da steknu bolje razumijevanje katoličke uporabe i heretičke zlouporabe Svetog pisma.

Ocjenjivanje je prošao/nije prošao. Studenti koji pohađaju nastavu ili gledaju snimku uživo i završe dva projekta dobit će prolaznu ocjenu.

Instruktor: Timothy Flanders
Datumi: 12. rujna – 12. prosinca 2024

Latinski 101 (Program: Ovaj tečaj održavat će se uživo dva puta tjedno kako bi se naučio latinski na temelju tradicionalne latinske mise i Novog zavjeta. Osmišljen je za studente na svim razinama latinskog jezika. Cilj ovog predmeta je da studenti steknu bolje razumijevanje latinskog teksta svete mise kako bi gorljivije molili i razumjeli istinu katoličkih nauka sadržanih u njemu.

Instruktor: Timothy Flanders
Datumi: utorkom i četvrtkom, 12. rujna – 12. prosinca 2024.
Vrijeme: 13:00 istočno vrijeme
Format: uživo, online i interaktivno
Školarina za predavanja koja se održavaju jednom tjedno iznosi 250 USD. Nastava koja se održava dva puta tjedno košta 375 USD. Plaćanje se vrši prilikom upisa. Ili vas pozivamo da nam se pridružite s našim Platite koliko možete planirati, našim programom stipendiranja koji odgovara vašim financijskim potrebama.

Vaš u Kristu,

Timothy Flanders, Urednik OnePeterFive-a

Timothy S. Flanders stekao je diplomu grčkog i latinskog na Državnom sveučilištu Grand Valley 2010.

Continue Reading

Vijesti

UŽASAN zločin u Borovu selu – 02. svibnja 1991.

Published

on

Pobunjeni Srbi dočekali su u zasjedi u Borovu Selu hrvatske policajce. Zatim je uslijedilo brutalno iživljavanje i krvavi pokolj…ubijeno je 12 hrvatskih policajaca.

Nezapamćeni zločin zavio je Hrvatsku u crno 2. svibnja 1991. Srpski zločinci dočekali su toga dana u zasjedi u Borovu Selu, nadomak Vukovara, hrvatske redarstvenike i ubili dvanaest ljudi, a ranili još tridesetoro policajaca i civila.

Zločinačka akcija srpskih terorista počela je tijekom prijepodneva kada su na izlazu iz Borova Sela napali policijsku ophodnju Policijske uprave Osijek. Dva policajca bila su zarobljena i nije se znalo za njihovu sudbinu, a dva, iako ranjena, uspjela su pobjeći teroristima.

Iz policijske stanice Vukovar odmah su tražene obavijesti od predsjednika Srpske demokratske stranke u Selu, no kako su Srbi odbili dati bilo kakve suvisle podatke, redarstvenici i članovi ekipe za očevid krenuli su prema mjestu incidenta. Oko podneva redarstvenici su neometano došli pred zgradu Mjesne zajednice Borovo Selo, no iznenada srpski su teroristi sa svih strana osuli na njih paljbu iz automata i tromblonskih mina.

Napadnutim policajcima iz Dalja odmah je upućena pomoć, no na ulazu u Borovo Selo policiju su dočekale barikade, a naoružani civili otvorili su na nju vatru. Stotinjak terorista pokušalo je iz obližnje Trpinje napasti s leđa policijsku jedinicu, ali je njihov naum spriječen.

Oko 15 sati sedam oklopnih transportera JNA stiglo je iz Osijeka. Teroristi su propustili vojsku, koja je okružila Borovo Selo i napravila svojevrsnu tampon zonu između terorista i hrvatske policije. Teroristi pucaju i na liječnike i bolničare Hitne pomoći iz Vukovara, koji nakon dugih pregovora uspijevaju iz Borova Sela izvući devet od dvanaest ubijenih ljudi i više ranjenih policajaca i civila.

Vojska nije smatrala potrebnim provesti istragu, niti je to dopustila učiniti regularnim hrvatskim redarstvenim snagama. Strani izvjestitelji i promatrači šalju u svijet vijesti o teškom oružanom incidentu, ali još uvijek prešućuju pravu istinu: Srpska je agresija na Hrvatsku počela.

Tijekom večeri znatne su oklopne snage JNA okružile Vukovar koji se priprema za obranu. Zbog vojnih i političkih razloga vojska i srbočetničke paravojne postrojbe još uvijek ne ulaze u otvoreni sukob s hrvatskim redarstvenicima, ali nezaštićena sela vukovarske općine odsječena su od svijeta, a nesrpsko pučanstvo izvrgnuto je teroru. (HRT)

Continue Reading

Vijesti

Obucite svu opremu Božju!

Published

on

Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate.” (Ef 6, 10-12).

Prva velika strategija oca laži je zapravo stara koliko i sam Edenski vrt. Želi nas jednostavno uvjeriti da nam Bog nije potreban (Post 3: 5-6), niti nam je potrebna njegova snaga i moć (Ef 6,10.) prenosi Quovadisecclesia

U moderno vrijeme, možemo se tome osvjedočiti prateći učinkovite kampanje militantnih sekularista koji traže da se demitologizira naša vjera, odnosno potpuno odbaci nadnaravna Božja moć. Kad nas vrag uvjerava da ga možemo osporiti vlastitim prirodnim moćima, ili jednostavno poričemo da on uopće postoji, onda nas je odsjekao od jedine prave moći koja ga je sposobna pobijediti: Božje nadnaravne milosti.

Sve se više suočavamo sa modernom “sekulariziranom” verzijom religije koja se reducira na neku vrstu psihoterapije za samoostvarenje. Nažalost, ova sekularna verzija religije je postala toliko rasprostranjena da većina ljudi počne kolutati očima na sam spomen Božje nadnaravne milosti kao nužnog izvora snage u našem životu. Sveti Petar nas opominje da budemo fortes in fide, jaki u vjeri, jer đavao kao ričući lav kruži okolo, tražeći koga da proždre (1 Pt 5, 8-9). Lavovi promatraju stado kako bi procijenili koji plijen je najslabiji i koji  je najlakše napasti. Nakon što se odvojimo od Boga i Njegove nadnaravne milosti, postajemo nemoći u obrani od ove đavolje tehnike.

Naši preci i svi sveci znali su sve o ovoj nadnaravnoj moći i sili, te da u stanju milosti imamo oklop Božji koji je dragocjen i treba ga čuvati po svaku cijenu. Sveto pismo gleda na božanski život u Bogu (stanju milosti) kao “skriveno blago” i “dragocjeni biser” (Mt 13, 44-46).

U svojoj molitvi predanja, sveti Ignatie Loyola identificira to kao jedino smisleno blago:

“Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet,
moj razum i svu moju volju, sve što jesam ili posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve to vraćam;
sve je Tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost i to mi je dosta. Amen.”

Izvor

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved