Connect with us

Društvo

„S margine političkoga spektra“ – Dvostruka mjerila

Published

on

Cjepivo AstraZeneca i Oxforda (Foto: AFP PHOTO / UNIVERSITY OF OXFORD / John Cairns)

Seksualno uznemiravanje i silovanje

Mainstream mediji javljaju o seksualnom uznimiravanju studentica na Akademija dramskih umjetnosti, Akademiji likovnih umjetnosti, Filozofskom fakultetu, Veterinarskom fakultetu itd. koja su se dogodila prije više godina.

Trenutno je glavna tema mainstream medija seksualno uznemiravanje i silovanje. Objavljuju se priče o seksualnom uznemiravanju i/ili silovanju koje se dogodilo prije 10, 20, 30, 40 godina. Svaku prijavu treba istražiti (dokazati istinitost) što nije lagan posao, a nekada je to nemoguće jer su silovatelji napustili ovaj svijet ili kada nema svjedoka. HRT je objavio priče (Engleska, SAD, Španjolska) o silovanjima poznatih nogometaša, plivačica, gimnastičarki. O silovanju su pričale i mnoge američke glumice. Neke od tih glumica su zbog trpljenja napravile sjajnu glumačku karijeru. Seksualno uznemiranjanje/silovanje bila je javna tajna. Znalo se tko su poznati silovatelji i da su nedodirljivi, pored njih su bile tisuće manje poznatih nasilnika i silovatelja. Iz svjedočanstava žrtava saznajemo da nisu bile svjesne, da su zbog karijere trpile uznemiravanje i silovanje, da ih je bilo sram i da nisu imali snage ispričati priču. Neke su ispričale svoje priče i ništa pozitivno se nije dogodilo jer su silovatelji bili nedodirljivi. Neke su pobjegle od nasilnika kojima nisu mogle ništa, odustale su od karijere. Sigurno ima i lažnih priča iz osvete jer dotične nisu napravile karijeru, nisu ostvarile svoje snove. Većina je imala izbor trpjeti ili odustati.

Kada su zatočene Vukovarke i druge žene govorile (više puta nakon rata, zadnji put 2018. u Vukovaru) o sustavnom zlostavljanju i silovanju u srpskim logorima nitko od onih koji danas dižu glas nije javno podržao žene iz Domovinskog rata kada su javno rekle kako njihovi silovatelji slobodno šeću Vukovaraom i Lijepom Našom. Mainstream mediji su šutjeli, silovane glumice, umjetnice, bivše studentice i druge su šutjele! Zašto? Zar je patnja žena silovanih u srpskim logorima manja nego ovih koje danas pričaju? Zašto poznate glumice koje su bile seksualno uznemiravane/silovane nisu digle svoj glas kao danas, zašto nisu organizirale tribine, proteste zbog neprocesuiranja silovatelja koji slobodno šeću Vukovarom i diljem Lijepe Naše? Malobrojni su podržali protest žena silovanih u srpskim logorima, ni drugarice pravobraniteljice nisu digle svoj glas iako im je to bila dužnost.

Žene zatočene i silovane u srpskim logorima ili okupiranim područjima nisu imale izbora, nisu mogle pobjeći dok su glumice, umjetnice i druge koje danas pričaju svoje priče imale izbor: mogle su pobjeći i ispričati svoju priču u realnom vremenu, kada se dogodila a ne nakon 10, 20 i više godina.

Mediji u Hrvatskoj, političari, javne pravobraniteljice, ženske udruge imaju dvostruka mjerila: silovanje Hrvatica u Domovinskom ratu su prihvatljiva i ne zaslužuje osudu dok seksualna uznemiravanja i/ili silovanja onih koje danas pričaju svoje priče zaslužuje svu moguću pažnju i javni linč dokazanih i nedokazanih uznemiravanja i silovanja. Kada četnici-silovatelji slobodno šeću Vukovarom i šire to je za Lori OK, a kada netko prijavi pokušaj silovanja na Akademiji onda je to strašno. Davati nemoralne ponude, ucjenjivati studenticu je za njih mnogo strašnije nego sustavno silovanje Hrvatica u srpskim logorima. Tako je to u Lijepoj Našoj, dvostruka mjerila.

„Novo normalno „

Moćne multinacionalne kompanije ne poštuju ugovore u svezi isporuke cjepiva, a moćna EU birokracija ne može ništa! Kada se radi o Hrvatskoj EU birokracija je jako moćna, a kada se radi o multinacionalnoj kompaniji s kojom je potpisala ugovor tada birokracija podvije rep i priča: Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides naglasila je da će “poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana”. Komentar može biti: hahaha…

Odnosi između farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Europske unije sve su lošiji. Nakon što je tvrtka obavijestila Bruxelles da će kasniti s isporukom cjepiva te kako ugovor koji je potpisan s EU-om o isporukama cjepiva nije obvezujući, iz EU-a su zatražili sastanak s čelnicima tvrtke.

Čelnici AstraZenece odbili doći na sastanak s predstavnicima EU-a i poručili im da “ne budu toliko osjetljivi”

Ako njima odgovara Ugovor se mora poštivati, ako ne odgovara onda je..š Ugovor, to je za naivne budale. Tako to funkcionira u “demokratskoj” i “pravnoj” EU zajednici i šire.

Bombaš iz Pakraca

U Pakracu je abolirani četnik “izgubio živce” i bacio bombu na tri djelatnika HEP-a koji su radili svoj posao po radnom nalogu HEP-a. Radi se o pokušaju ubojstva ali to mainstream novinarčići ne će napisati, to nam antihrvatske televizije ne će kazati. Zločin aboliranog četnika je sporedna štura vijest koju mainstream mediji ne nazivaju pravim imenom. Da je bio bivši pripadnik HOS-a tada bi to bila udarna vijest (vest) ali kada se radi o aboliranom četniku tada je to sporedna vijest gdje mainstream mediji prešućuju ime i prezime te o kome se stvarno radi. Tek kada su “marginalni desničari” objavili ime i mainstream mediji stidljivo objavljuju Milorad A. pa naknadno puno prezime Arsenić. Tko se usuđuje isključiti struju neplatiši, aboliranom četniku? Zar to nije dokaz kako je Srbima u Hrvatskoj teško? Četnik Savo Štrbac, poznati lažov, kaže da je bombu bacio jer se branio, koalicijski partneri Andrej i Milorad se slažu pa su bez komentara. O nedozvoljeniom držanju oružja ni riječi! Možda bi sin Predrag mogao objasniti zašto je otac Milorad imao oružje koje nije smio imati.

Kada se na području Banovina nađu arsenali oružja nema podataka kod koga je nađeno, otkud im to oružje, zašto ga imaju i zašto ga nisu predali MUP-u. Da je oružje bilo kod hrvatskog branitelja tada bi to bila udarna vijest koja bi se danima ponavljala. Odmah bi mediji i pojedinci ponavljali laži o NDH, laži o Jasenovcu, laži o Jadovnom, laži o Dari Budisavljević itd. Dvostruka mjerila!

Tajno snimanje

Pozoveš političara u klet na druženje pa ga tajno snimaš, potom javno objaviš snimku. Snimatelj “poštenjačina” je kazao:

“Jučer sam prikazao svoje poruke pred kamerama, danas nosim i slike toga. Vidio sam da su neki portali objavili screenshotove koje je vjerojatno poslao gradonačelnik, a to je napravljeno tako da se inscenira da sam ja inicirao sastanak. Nudili su mi da uđem u stranku, da budem njihov kandidat, ali nitko se nije usudio reći da budem potpredsjednik bilo čega, skupštine, nečega što bi možda bilo i normalno. Ali ne pozicije institucija.”

Zašto je drug snimao razgovor u privatnoj kleti? Za koga? Je li bio ugrožen ili je htio ucjenjivati?

Opet slušamo dvojaka tumačenja glede tog sramotnog čina (snimanja).

Svima naivnima treba biti jasno da su svi natječaji ciljano objavljeni za neku osobu iz stranke ili odabranu nestranačku osobu. Stranka koja je na vlasti predlaže i bira svoje podobne kandidate. Sve se dogovori unaprijed, moguć je neplanirani ishod ali to je rijetkost.

Opet im smeta HOS

Jugočetnicima, četnicima, dezerterima, komunjarama smeta hrvatska država. Budući da je nezgodno javno kazati (ima i toga) da im smeta hrvatska država, koja ih hrani, onda to rade tako da napadaju HOS i njegovo znakovlje iz Domovinskog rata. Zločin je branitelje iz 1991. povezivati s NDH kao što to rade mrzitelji hrvatske države (npr. Goldsteini i drugi).

Povodom obilježavanja 29-te godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko SDP-ov Peđa Grbin napao ministra zbog znakovlja ATJ Lučko. (izvor:  8 RUJNA, 2019.MAXPORTAL)

Znak Udruge (Foto: MAXPORTAL)

Grb u kojem su šahovnica i mač – znak su “Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90” (idejni autor je Ante Jurendić), nastao je sredinom 90-ih godina, a SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin to je primjetio tek danas, 29 godina od osnutka te elitne postrojbe hrvatskog MUP-a.

Što Peđi smeta? Peđi smeta hrvatska država pa napada one koji su je stvarali!

Smeta im HOS, smeta im hrvatski povijesni grb, smeta im hrvatsko znakovlje, smeta im istina, smetaju im činjenice o zločinima nad Hrvatima. To im smeta! Ne smataju im četnička kokarda, ne smataju im četnički spomenici po Hrvatskoj, ne smetaju im laži o Drugom svjetskom ratu, ne smetaju im komunističke laži, ne smetaju im laži o Jasenovcu, ne smetaju im četnički filmovi o Dari Budisavljević itd. Dvostruka mjerila!

Umrla Mira Furlan

Počivala u miru. Čime je to Mira Furlan zadužila Hrvatsku da se toliko piše? Kada umre domoljubni hrvatski akademik, znanstvenik, umjetnik imamo šturu vijest i zaborav.

Naprijatelji hrvatske države i Hrvata iskoristili su smrt Mire Furlan za napade na Hrvatsku devedesetih godina kada su se Hrvati krvavo borili za opstojnost hrvatskoga naroda. Mira Furlan je bila protiv hrvatske države, otišla je u Srbiju koja je izvršila agresiju na Hrvatsku. Tamo je Mira bila sretna i zaštićena od “pomahnitalih ustaša” koji su 1991. harali Hrvatskom.

Pišući o Miri Furlan jugočetnici pišu o građanskom ratu, a ne o agresiji Srbije. Pišu o hrvatskom antisemitizmu, a ne pišu o srbijanskim službama koje su izvršile bombaške napade na Židovski centar u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i na groblju Mirogoj.

Nažalost, drug Plenković koji “nastavlja Tuđmanovu politiku” šuti na silne podvale i laži. Ministrica kulture, drugarica Ninočka, također šuti jer ona je i ministarka srpske nekulture u Hrvatskoj pa nije zgodno da komentira podvale i laži.

Mira Furlan je iz Beograda 5. studenoga 1991. godine pisala “Pismo sugrađanima” (u Zagrebu). Nije pisala Slobodanu Miloševiću, nije pisala srpskim genaralima koji su ubijali Hrvate i razarali hrvatske gradove. Nije pisala srpskocrnogorskoj armadi koja je 1. listopada 1991. krenula prema Dubrovniku, ubijala, pljačkala i palila sve pred sobom. Nije pisala i pitala zašto Srbi razaraju barokni Vukovar.

Mira Furlan je bila protiv hrvatske države pa je zato u mainstream antihrvatskim medijima dobila silnu pažnju. Da je bila za samostalnu hrvatsku državu bila ni jedna crtica i ništa više. Dvostuka mjerila! 

Preporučam Esej o Dubojoj državi (Karolina Vidović Krišto): http://teleskop.hr/59728-2

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved