Connect with us

Vijesti

SAD – REPARACIJE ZA ROPSTVO: Prijevara vrijedna bilijarde dolara

Published

on

Dok deseci gradova puze iz olupina nereda generiranih na društvenim medijima protiv navodnog prožimajućeg bijelog rasizma i policijske brutalnosti, samozvani zagovornici socijalne pravde preuređuju dobro nam poznatu kampanju. Oni zahtijevaju financijske reparacije za ropstvo i njegove posljedice, koje će crncima platiti bijelci, u iznosu od više bilijuna dolara. To bi promoviralo jednakost, pomirenje i “ozdravljenje”.

Nemojte im vjerovati. Pozivi na reparacije sežu mnogo desetljeća unatrag. Temeljna pretpostavka od samog početka je ista. Živi bijelci moraju ispraviti pogreške prema živim crncima ispražnjavanjem svojih džepova, po mogućnosti uz pomoć savezne vlade koja će nadgledati transfere. Činjenica da su stvarni robovi i robovlasnici već dugo mrtvi ne čini nikakvu razliku. Kao što njegovi zagovornici tvrde, sve bijelo bogatstvo u zemlji je, iako neizravno, moralno okaljano, proizvod “privilegije bijele kože”.

Reparacije su turbopunjeni hibrid afirmativne akcije i socijalne države. To je iznuda ako se promatra iz bilo kojeg kuta. Daleko da će zacijeliti rane, one će ih otvoriti. Ali reparacije bi jednog dana mogle postati zakon. Prijedlog takvog zakona, koji je prvi predstavio u Kongresu 1989. godine (i koji se otada stalno ponovno predstavljao) pokojni zastupnik John Conyers, D-Mich, pod nazivom H.R. 40, postupno dobiva podršku. Gotovo nitko na Capitol Hillu nije se izjasnio protiv njega.

Nacionalni centar za pravo i politiku nedavno je objavio monografiju na 65 stranica pod nazivom “Reparacije za ropstvo: Oživljavanje loše ideje“, koja razotkriva sve veću prihvaćenu mudrost. Izvješće predstavlja ispravku emocionalno ispunjenih lijekova koje propisuju Ta-Nehisi Coates, Al Sharpton, New York Times, Demokratska stranka i suosjećajno korporativno rukovodstvo.

Međutim, takvi moralni paladini ignoriraju mnoštvo činjenica o ropstvu i pratećoj trgovini robljem, kako ovdje tako i u inozemstvu. Razmotrite:

  • Manje od četiri posto (388.000) svih afričkih robova prevezenih preko Atlantika u Novi svijet (10,7 milijuna) završilo je u kontinentalnom djelu Sjeverne Amerike; daleko veći broj ih je doveden na Karibe i u Brazil.
  • Većina robova u američkim kolonijama u 17. stoljeću bili su bijelci.
  • Mnogi crnci, kao i indijanska plemena u Americi bili su vlasnici robova.
  • Gotovo svi crnci nasilno dovedeni ovdje iz Afrike već su bili plemenski robovi.
  • U onoj mjeri u kojoj se ropstvo prakticira danas, ono uglavnom prevladava u Africi.

Nepokolebani, zagovornici obveznih reparacija nastavljaju pritiskati. Oni zahtijevaju bilijune, a ne milijarde, dolara. Nacionalna koalicija crnaca za reparaciju u Americi  (N’COBRA), procjenjuje da je bijeli “dug” 8 bilijuna dolara. Postariji crnački odvjetnik sa sjedištem u Los Angelesu, Robert Brock, želi iznos negdje oko 10 bilijuna do 15 bilijuna, a tijekom godina je u tu svrhu podnio (neuspješne) tužbe.

Vjerojatno još pogibeljniji su akademski pristaše čija istraživanja daju mjeru vjerodostojnosti ovim postupcima. Još 1990. godine, James Marketti sveo je račun na negdje između 3 bilijuna i 5 bilijuna dolara. Nedavno je Thomas Craemer, izrazivši postojeće reparacije kao očekivani budući prihod, procijenio da dug bijele Amerike iznosi negdje od 5,9 bilijuna do 14,2 bilijuna dolara. Najutjecajniji među tim izgovorima za odvjetnike je William Darity Jr. sa Sveučilišta Duke. Temeljeći svoju procjenu na prosječnoj umjesto srednjoj vrijednosti bogatstva kućanstva, on traži da bijelci crncima plate negdje oko 13 bilijuna dolara.

Najnoviji i najpubliciraniji ulazak u ovaj reket je bogati crni biznismen Robert L. Johnson, glavni osnivač Black Entertainment Television (BET) i bivši većinski vlasnik NBA momčadi Charlotte Bobcats. Usred nedavnih nereda, pozivao je na reparacije u iznosu od 14 bilijuna dolara. “Sad je vrijeme da razmišljamo na veliko”, rekao je 1. srpnja CNBC-u. Takva kompenzacija odražavala bi “štetu koja se duguje” za nejednake uvjete stvorene ropstvom i posljedičnim aranžmanima. Johnson, koji je pokrenuo BET prije četiri desetljeća uvelike zahvaljujući čeku od 500.000 dolara od bijelog rukovoditelja kabelske mreže Johna Malonea, možda je izvukao taj iznos iz šešira.

Pozivi na reparacije će zasigurno eskalirati. Nužno je da razumijemo kako se ovaj gambit mora zaustaviti u začetku. Njihovi pristaše su apsolutno nemilosrdni.

+5Program reparacija za ropstvo bio bi ekonomski grabežljiv, povijesno slijep, politički razdoran, pravo neustavan i moralno odbojan. Daleko da bi zbližio našu naciju, on bi nas rastrgao. Ispunjavamo zahtjeve ovih rasnih provokatora na vlastiti rizik. Carl Horowitz/ konzerva.hr

Advertisement

Vijesti

Srbi u šoku! Na predstavljanju za Euro postavili im hrvatsku zastavu

Published

on

Do početka Europskog prvenstva 2024, koje će biti otvoreno utakmicom između domaćina Njemačke i Škotske, ostala su samo četiri dana. Na Euru će se natjecati 24 ekipe raspoređene u šest skupina po četiri momčadi.

Dvije najbolje momčadi iz svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane, osigurat će plasman u osminu finala.

Na Euru će prvi put nakon 24 godina igrati i Srbija. Ona se nalazi u skupini C, gdje će se boriti za prolaz među 16 najboljih protiv Engleske, Danske i Slovenije. Prva utakmica za Srbiju bit će protiv Engleske, što je izazvalo veliku pažnju medija.

Nizozemski medij i televizija NOS Voetbal posljednjih su dana radili analize o predstojećem turniru, uključujući i pregled reprezentacija.

Međutim, napravili su gaf u predstavljanju ekipa. Umjesto engleske zastave, prikazali su zastavu Ujedinjenog Kraljevstva, dok su umjesto srpske zastave prikazali zastavu i grb Hrvatske.

Ovaj propust izazvao je ljutnju na nekoliko srpskih foruma na Redditu i reakciju dijela medija, kojima nije jasno kako si ozbiljan medij može dozvoliti ovakav gaf.

Ljutnja na srpskim forumima i reakcije medija pokazale su koliko su navijači strastveni u vezi s reprezentacijom i nacionalnim simbolima. Srpski navijači s nestrpljenjem iščekuju nastup svoje momčadi nakon dugogodišnjeg izostanka s Eura, a utakmica protiv Engleske bit će ključna za njihove nade u prolazak skupine.

Europsko prvenstvo 2024 pružit će priliku reprezentacijama da se dokažu na velikoj sceni. Srbija će se nadati prolasku među 16 najboljih, dok će se Engleska, Danska i Slovenija boriti za svoje mjesto u osmini finala. Prvenstvo obećava uzbuđenje i neizvjesnost, a navijači diljem Europe s nestrpljenjem iščekuju početak natjecanja.

NOS Voetbal/epa

Continue Reading

Vijesti

Zabranjena tehnologija: Parni stroj pokretan svijećom

Published

on

Ovoga puta sam svoje učenike iznenadio nečim novim… Parni stroj pokretan svijećom – pokazuje Telegramski račun Forbidden (Zabranjena) Technology

Motor je jednostavno zavojnica bakrenih cijevi napunjenih vodom. Para se nakuplja, gurajući vodu van u eksplozivnom mlazu, što zatim uzrokuje djelomični vakuum u zavojnici, koja uvlači više vode kako bi se proces ponovio.

Voda se izbacuje kao mlaz s kraja cijevi, dok se punjenje vraća u cijev pod velikim kutom, pa se u ravnoteži motor kreće u suprotnom smjeru od smjera mlazova.

izvor: Telegram kanal Forbidden Technology

Continue Reading

Vijesti

ŠOKANTNO! FED OSTAO BEZ MONOPOLA? Vrhovni sud SAD-a odobrio saveznim državama da izdaju vlastite valute!

Published

on

Stiže nam friška vijest iz SAD-a koju još nitko nije objavio. – Vrhovni sud SAD-a odlučio je 30. svibnja 2024. dati odobrenje za 40 saveznih država, koje to planiraju, da mogu izdati vlastite valute pokrivene zlatom i srebrom – ekskluzivno donosi Hrvatski ratnik.

Sud je presudio: “Sjedinjene Države održavaju dvojni bankarski sustav sastavljen od paralelnih privatnih federalnih i državnih bankarskih sustava. – Vjerujem da ćete prepoznati koliko je ovo bitna stvar…

Službeni dokument u PDF-u nalazi se na poveznici OVDJE ili na dnu objave…

Taj dvojni sustav omogućuje bankama u privatnom vlasništvu da odaberu hoće li dobiti odobrenje za poslovanje od savezne vlade ili od državne vlade.

Zbog toga su američke privatne banke, povezane s privatnim federalnim rezervama FRB-om, zatvorile 79 podružnica u samo šest tjedana čineći do sada za 2024. ukupan broj iznad 400 zatvorenih podružnica.

Pad Uprave privatnih saveznih rezervi i njene privatne američke korporacije razlog je zašto se intenzivirao tajni rat oko toga tko će ih zamijeniti.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država – mišljenje suda:

Sjedinjene Države održavaju dvojni sustav bankarstva sastavljen od paralelnih privatnih federalnih i državnih bankarskih sustava. Taj dvojni sustav omogućuje bankama u privatnom vlasništvu da biraju hoće li dobiti povelju od Savezne vlade ili od vlade matične državne.

Banke s federalnim statutom, koje se nazivaju nacionalne banke, jesu primarno podložni federalnom nadzoru i regulaciji. I banke s državnim poveljama, zvane državne banke, podliježu dodatnom državnom nadzoru i regulaciji. Ta dva bankovna sustava koegzistiraju i natječu se.

Raspravljeno 27. veljače 2024. – odlučeno 30. svibnja 2024.

Pripremio: Marino Čulo

Izvor: https://www.supremecourt.gov/opinions/23pdf/22-529_1b7d.pdf

P.S. Baš nas zanima kako će Federalne rezerve podnijeti gubitak monopola na tiskanje novca.

Udruga Hrvatski Ratnik

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved