Connect with us

Vijesti

SENATSKA ISTRAGA? BITKA ZA STATUS VELIKOG BRATA Amazon, Google i Apple koriste monopolski status da bi se direktno nadmetali s vladama

Published

on

Američki senator Josh Hawley traži kaznenu istragu protiv Amazona za kršenje antitrustovskih prava kako raste moć e-trgovine u rivalstvu s vladom. Google i Apple takođe pobjeđuju vlade.

Foto: Youtube interview

Amazon “zloupotrebljava svoju poziciju na internetskoj platformi i prikuplja detaljne podatke o robi kako bi Amazon mogao stvoriti falsificirane proizvode pod amazonskim brandom”, Hawley optužuje u pismu koje je u utorak poslao američkom generalnom tužitelju Williamu Barru. Senator traži kaznenu istragu o gigantu e-trgovine, optužujući ga da se uključio u „predatorsko i ekskluzivno korištenje podataka za izgradnju i održavanje monopola“ – udžbeničko kršenje antitrustovskog zakona.

Optuživši Amazon da je stekao neviđenu monopolsku moć zahvaljujući čistom bogatstvu podataka koje je prikupio o svojim korisnicima, omogućavajući mu da klonira proizvode prodavača i snizi im cijenu, senator je usporedio kompanijin “kapacitet za prikupljanje podataka” sa “prodavačem, koji na čelo svakog kupca postavlja fotoaparat.” Pomoću pandemije koronavirusa koja forsira lavovski dio trgovine na mrežu, Amazon je postao gotovo svemoguć – donosi Logicno.com.

Čak i ako se svi Hawleyevi navodi dokažu 100 posto istiniti, upitno je bi li Ministarstvo pravosuđa bilo spremno (ili u stanju) kazniti Amazon. Kompanija je na neki način barem jednako moćna kao i vlada čiji se zakoni moraju poštovati. Amazonovi cloud serveri su domaćini CIA-e, Ministarstva za unutrašnju sigurnost, Ministarstva obrane i drugih američkih agencija, što znači da ako bi kompanija odlučila temperamentno odgovoriti na zakonske kazne (kao što je prijetila u Francuskoj) vladine operacije bi bile teško ugrožene.

Zapravo, nakon što je izgubio unosni ugovor JEDI s Pentagonom od konkurencije Microsoft, Amazon je Trumpovu administraciju odvukao na sud i možda će je prisiliti na ponovno razmatranje. Ako kompanija sa tri bilijuna dolara može utjecati na planove Bijele kuće, druga antitrustovska kazna (nekoliko ih je već u toku) vjerovatno neće popraviti njeno ponašanje.

I Google i Apple su postali toliko veliki i moćni da ne samo da se mogu takmičiti sa vladama, već im i nameću svoju volju. Njemačka je u nedjelju bila primorana da ukine svoje planove za sustav praćenja kontakata sa prioritetom privatnosti otvorenih izvora (tzv. Panevropska platforma za praćenje blizine poštujući privatnost) nakon što je Apple odbio da unese promjene u svoj operativni sistem iOS koji bi dozvolio javnozdravstvenim aplikacijama koje su izgrađene na platformi da pristupe Bluetooth podacima sa centralnog servera.

Apple, koja radi na vlastitoj decentralizovanoj platformi za praćenje kontakata u suradnji sa kolegom iz tehnologije Google, odbio je izvršiti promjene, ukrštajući rogove sa njemačkom vladom – navodno u ime privatnosti korisnika. Apple-Google platforma bilježi kontaktne podatke na uređajima korisnika, a ne na centralnom serveru, teoretski ih drži pod kontrolom korisnika, kao i pod Appleovim i Googleovim.

Iako je lijepo pomisliti da ove mega korporacije zaista brinu o privatnosti korisnika, Apple-ov prigovor zahtjevima njemačke vlade gotovo je sigurno motiviran tržišnim razmatranjima. Google i Apple inzistirali su na tome da će njihova decentralizirana platforma osigurati sve zaštite privatnosti koje bi zabrinuti korisnik mogao poželjeti, ali sumorni podaci o privatnosti obje kompanije dovode u pitanje takva obećanja.

Središnji poslužitelj koji kontrolira njemačka vlada oduzeo bi kompaniji Apple i Google korisničke podatke koji su im osnovno sredstvo – što je očigledno neprihvatljiv scenarij za kompanije vrijedne tri bilijuna dolara. Suočen sa tako snažnom opozicijom, izvor njemačke vlade rekao je da “nema druge alternative osim da se promijeni kurs”.

Protivnici njemačkog sustava upozorili su da će centralizacija podataka omogućiti „neviđeni nadzor društva u cjelini“ – što je vrlo stvarna i valjana zabrinutost. Ali je li to isto bogatstvo podataka u rukama privatnog sektora – u Njemačkoj ili u SAD – zaista poželjnije? Big Tech je možda željan i voljan da preuzme plašt Velikog brata, ali malo je vjerojatno da će oni koji su na drugom kraju praćenja podataka voditi brigu o tome tlači li ih javni ili privatni sektor. (Logicno.com)

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved