Connect with us

Vijesti

SLOBODA MISLI SE VRAĆA U NJEMAČKU? “Rusija vodi rat protiv Ukrajine u kojem SAD pobjeđuje a Njemačka je najveći gubitnik”

Published

on

Njemački tjednik FOKUS online  objavio je tekst Gabora Steingarta, jednoga od najpoznatijih njemačkih novinara, autora knjiga i medijskih menadžera. Prošle je godine dobio najprestižniju nagradu u Njemačkoj kao najbolji publicist na području gospodarstva.

SAD potpomažu Ukrajini kao niti jedna druga zemlja na svijetu. Ali ta pomoć nije nesebična. Jer Joe Biden nema ništa što bi darivao.

Američki predsjednik provodi “naoružavanje na kredit” a Njemačka se samo može nadati da će se rat pred njezinim vratima uskoro okončati.

Autor kritizira ukidanje “stožera za planiranje” koje je bila “amputacija mozga” u njemačkom ministarstvu obrane prije jedanaest godina.

Novoimenovani ministar obrane, Boris Pistorius, mora taj think-tank s nekih 30 ljudi nužno i hitno obnoviti.

Takav geostrateški mozak morao bi se neodloživo pozabaviti s pomicanjem moći unutar NATO-država koje je izazvano ukrajinskim ratom i reakcijom Zapada.

Koliko god je to politički nekorektno, ali zato još vrijednije, morali bi se posebno pozabaviti sa SAD-om.

Naime, u sjeni rata dogodilo se pomicanje moći i blagostanja koje je za Njemačku više nego bolno:

Profiter br. 1: Vojna industrija SAD-a

Od početka rata Ukrajina je od SAD-a dobila vojnu, financijsku i humanitarnu pomoć u vrijednosti od preko 50 milijardi dolara. Znatno više nego od svih drugih zemalja.

Ali već stoljećima vrijedi rečenica bivšega predsjednika Calvina Coolidgea: „After all, the chief business of the American people is business.“

U svibnju 2022. Senat je izglasao zakon – „Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022“ – koji opunomoćuje američku vladu da Ukrajini brzo i nebirokratski iznajmi vojnu opremu.

Što znači da 23 milijarde dolara vrijedna vojna pomoć nije darovana.

Tim je zakonom utvrđeno da svaki zajam ili davanje u zakup roba za obranu Ukrajini podliježe naknadi ili povratu duga.

Naoružavanje Ukrajine na kredit

Radi se dakle o “naoružavanju na kredit” što je izmišljeno u Drugom svjetskom ratu, kad je Winston Churchill vidio da neće moći sam obraniti Veliku Britaniju. I toga se američka vlada sad sjetila: prodavati oružje za obveznice.

Slučajno ili ne: SAD su i materijalno zainteresirane za to da ukrajinska vlada ne ostane bez gotovine. Koncem rujna 2022. Financial Times je izvijestio kako SAD vrši pritisak na zemlje Europske unije da obećanu financijsku pomoć Ukrajini ubrza i da oformi “redovit mehanizam” za financijsku pomoć. Hoće li i smije li se taj novac iz EU-država upotrijebiti za vojnu otplatu Americi, to je otvoreno pitanje.

Činjenica je da su SAD po tom pitanju strogi. Velika je Britanija svoje rate iz Lend-Lease-dugova iz Drugog svjetskog rata otplaćivala sve do 2006. godine, dakle 61 godinu poslije rata.

Dionice američke vojne industrije veoma tražene

Takve programe koriste, kako tada tako i danas, prije svega američke koncerni vojne industrije, tako da trošak ne pada na teret poreznih obveznika. Firmama Lockheed Martin i Northrop Grumman dobro je došla euforija ulagača na burzi. Pogotovo što i buduća nabava dijelova i sl. mora ići preko američkih proizvođača.

I povećanje svih zapadnih vojnih proračuna koristi Amerikancima. Njemački je kancelar planirao izdatke od 100 milijardi eura.

Naime, kako analizira Foreign Policy Magazin, SAD su u 2022. godini skoro udvostručile dozvoljenu prodaju oružja svojim NATO-saveznicima u usporedbi s 2021. godinom, tj. sa 15,5 na 28 milijardi US-dolara. Tako se rat pretvara u biznis.

Profiter br. 2: USA energetski koncerni

Rusiju su izolirali pomoću gospodarskih sankcija, trgovinskih ograničenja, zamrzavanjem imovine, isključivanjem iz platnih sustava, zabranom izvoza nafte itd. Time je dosadašnja njemačko-ruska trgovina na dugi rok nepovratno narušena. A kao pomoć u nuždi ponudili su se američki energetski koncerni.

Od radosti ne mogu zaspati.

Uvoz ukljenog  plina (LNG) iz Amerike porastao je 2022. godine u usporedbi s 2021. godinom za 260 %. Američki ukapljeni plin zamjenjuje ruski pipline-plin iz Nord Stream 1 & co.

I potražnja za američkom naftom iznenada je porasla. Uvoz nafte iz Amerike u Europu u 2022. godini porastao je za 52 %.

Profiter br. 3: Vlada SAD-a

U interesu američke administracije je sistemskog rivala Rusiju trajno oslabiti i odstraniti iz igre velikih sila.

A Amerika to može činiti bez opasnosti za svoju zemlju i  svoje vojnike. I zato Washington nije zainteresiran za brzim mirom u Ukrajini, kako je to 99-godišnji Henry Kissinger jučer u Davosu skicirao.

Joe Biden hoće promjenu režima u Moskvi. To je jasno rekao u govoru pred vijećnicom u Varšavi. I njegov je ministar vanjskih poslova pojasnio da Rusiji žele oduzeti sposobnost ratovanja.

Nesigurno žarište u Europi srednjoročno koristi američkom tržištu kapitala, jer ga ulagači vide kao sigurnu luku.

Odljev kapitala već u prvim ratnim mjesecima bio je znatan. Jučer je BASF (njemački kemijski gigant) objavio milijardske gubitke na burzi, koji su uzrokovani uglavnom zbog  okončanog poslovanja s Rusijom. Koje se dogodilo “u međuvremenu”.

Njemački strateški interes: brzo okončanje rata

Europljani, a posebno Njemačka, imaju ogroman strateški interes da se konflikt po mogućnosti brzo okonča ili u najmanju ruku zaledi, a da se nipošto ne proširi na zapadnoeuropske metropole.

Što god više i intenzivnije rat u Europi divlja, to su gori uvjeti za ulaganja, ne samo u realnom gospodarstvu već i na tržištima kapitala i u Londonu i u Parizu i u Frankfurtu.

Fazit: Trgovinski partner Rusija de facto se zamjenjuje trgovinskim partnerom SAD-om. Amerikanci time učvršćuju i svoje pregovaračke pozicije u razgovorima o budućim sporazumima o slobodnoj trgovini kao i svoju strategiju prema Kini.

Kad bi u njemačkom ministarstvu obrane još postojao stožer za planiranje, u svom Executive-summary upućenom ministru obrane stajalo bi: Rusija vodi rat protiv Ukrajine, a Amerika pobjeđuje.

https://www.focus.de/finanzen/news/gastbeitrag-von-gabor-steingart-bewaffnung-auf-kredit-warum-die-usa-den-ukraine-krieg-gewinnen-werden_id_183364187.html
Advertisement

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved