Connect with us

Vijesti

ŠOK PROGNOZE ZA 2024.: Kraj kapitalizma, predsjednik Kennedy, Riyadh kupuje Ligu prvaka

Published

on

Tradicionalni Sachsov popis šokantnih događaja za 2024. uključuje zdravstvenu krizu uzrokovanu lijekovima za pretilost i “deepfake” krizu neviđenih razmjera

Danska investicijska banka “Saxo” već tradicionalno objavljuje godišnju listu “otkačenih” predviđanja koja bi, ostvare li se, mogla izazvati šok na svjetskim tržištima.

Duhovita prognoza satkana je idejom da odgovori kako će se svijet kretati u “opasno nepredvidivoj budućnosti”, koja uključuje nova tehnološka dostignuća, ali i neočekivane ekonomske i političke promjene.

Kraj kapitalizma u SAD-u

Kako bi izbjegao socijalne nemire uoči predsjedničkih izbora zakazanih za studeni 2024. i održao svoje gospodarstvo na životu, SAD bi mogao biti prisiljen povećati fiskalnu potrošnju.

Potražnja za američkim državnim obveznicama ostat će niska zbog inflatornih pritisaka i stranaca koji vraćaju kapital. Kako bi normalizirao troškove zaduživanja, Washington će prihode od državnih obveznica osloboditi poreza.

Tko pobjeđuje na američkim izborima

Neovisni kandidat Robert F. Kennedy Jr. pobijedit će na američkim predsjedničkim izborima, čime počinje nova politička era u zemlji. Dramatično odstupanje od plutokracije dolazi usred zahtjeva glasača da se smanje nejednakosti i nepravde i da se okončaju vječni američki ratovi.

Zdravstvena kriza zbog lijekova za pretilost
Ljudi će prestati biti tjelesno aktivni zbog lako dostupnih lijekova protiv pretilosti, dok će u isto vrijeme konzumirati više nezdrave hrane. Potražnja za brzom i nezdravom hranom je sve veća, a cijene dionica “McDonald’sa” i “Coca-Cole” rastu po 60 posto.

Luksuzna roba kolabira zbog europskog poreza na bogate

EU će uvesti porez na bogatstvo od dva posto u nastojanju da pronađe više sredstava za razne političke ciljeve. Taj će potez potkopati tržište luksuzne robe, a dionice kompanija poput Porschea izgubit će 40 posto svoje vrijednosti.

Umjetna inteligencija uzrokuje krizu nacionalne sigurnosti

Saxo predviđa da će AI programi za stvaranje vizualnog sadržaja postati prijetnja nacionalnoj sigurnosti nakon što “deepfakeovi” visokog dužnosnika neimenovane razvijene zemlje postanu javni.

To će natjerati vlasti diljem svijeta da uvedu nove zakone prema kojima bi samo mala skupina subjekata smjela objavljivati ​​vijesti.

Zemlje s deficitom osnivaju “Rimski klub” za trgovinu

Usred teške globalne recesije i stalne recesije koja ograničava načine snižavanja kamatnih stopa, zemlje s najvećim svjetskim proračunskim deficitom stvaraju “Rimski klub” za sudjelovanje u globalnom trgovinskom sustavu.

SAD, Britanija, Indija, Brazil, Kanada i Francuska kolektivno će pregovarati o trgovinskim uvjetima s Kinom, Njemačkom, Norveškom, Japanom, Nizozemskom i Singapurom. Zlato, srebro i kriptovalute pokazuju se kao dobra rezerva u nepredvidivom okruženju za zemlje s deficitom.

Ekonomski oporavak Japana

Japan će doživjeti iznenađujući gospodarski porast, što će dovesti do značajne promjene u politici Bank of Japan. BDP zemlje porast će za sedam posto, dok će realne plaće porasti za više od četiri posto. Japanski jen će stoga ojačati, a domaći investitori ulagat će u nekretnine “kod kuće”.

Saudijci kupuju Ligu prvaka

Saudijska Arabija će kupiti franšizu Lige prvaka zahvaljujući rastućim cijenama sirove nafte, koje dosežu oko 150 dolara po barelu, što je gotovo dvostruko više od trenutne razine.

Saxo analitičari kažu da će naftom bogato kraljevstvo pretvoriti jedan od najprestižnijih nogometnih turnira u globalno natjecanje koje podržava FIFA, s mnogim utakmicama koje će se igrati u Rijadu.

RT | TelecomAsia

Advertisement

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved