Connect with us

Vijesti

ŠOKANTNO: IZ NATO-a poslana poruka o podjeli Ukrajine!?

Published

on

Realno, što na bojnom polju može promijeniti odluka o slanju 30-ak američkih tenkova Abrams u rujnu ove godine, ili pak ona o obuci šestorice ukrajinskih pilota za upravljanje zrakoplovima F-16 (za koje se još niti ne zna hoće li uopće biti isporučeni Ukrajini dok traje rat) koja će trajati najmanje godinu dana?

Šef ureda glavnog tajnika NATO saveza Stian Jensen izjavio je u utorak, 15. kolovoza, da bi se Ukrajina mogla priključiti NATO savezu ako pristane ustupiti teritorije koje odbija priznati kao dio Rusije. Vijest je objavio norveški medij Verdens Gang, a prenosi ga ruska agencija TASS. Vijest je danas prenijela i ukrajinska TV “Resident”.

Zoran Meter

“Mislim da bi za Ukrajinu moglo biti rješenje da se odrekne teritorija i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u. Istovremeno, Ukrajina mora sama odlučiti kada i pod kojim uvjetima želi pregovarati”, kazao je Stian Jensen.

Na pitanje misli li da bi Ukrajina trebala ustupiti svoje teritorije kako bi postigla mir s Rusijom i pridružila se NATO-u, Jensen je kazao kako se o poslijeratnom statusu Ukrajine već pregovara i da je već pokrenuto pitanje ustupaka teritorija Rusiji. “Ne kažem da bi se to trebalo dogoditi. Ali ovo bi moglo biti moguće rješenje”, naveo je visokopozicionirani službenik Sjevernoatlantskog vojnopolitičkog saveza.

Prethodno je za rusku državnu agenciju TASS zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin kazao kako rješenje sukoba zahtijeva potvrdu temelja ukrajinskog suvereniteta (dogovora temeljem kojeg je Ukrajina dobila nezavisnost u kolovozu 1991. uoči raspada SSSR-a, op.GN.)  – njezin neutralni, izvanblokovski i nenuklearni status. Osim toga, potrebno je “prepoznati nove teritorijalne realnosti, osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, prava njezinih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina u skladu s međunarodnim pravom”.

S druge strane zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev otišao je još dalje komentirajući  riječi šefa ureda glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, Stiana Jensena, o podjeli Ukrajine kao mogućeg preduvjeta za njen ulaz u spomenuti vojni savez.

“I što? Ideja je čudna. Stvar je samo da su svi navodno njihovi teritoriji vrlo kontroverzni. A da bi ušle u blok (NATO), vlasti u Kijevu morat će se odreći čak i samog Kijeva, glavnog grada Drevne Rusije. Prijestolnicu će morati preseliti u Lavov.“ – kazao je u svom stilu bivši ruski predsjednik i trenutačni visoki dužnosnik.

Podjela Ukrajine sve češća tema i na Zapadu

O nužnosti podjele Ukrajine kao preduvjeta za završetak rata u posljednje se vrijeme sve češće govori i u zapadnim analitičkim krugovima. Međutim do sada nikada nismo čuli ovakve i slične prijedloge iz usta ne samo visokih službenika NATO saveza, barem ne u javnom prostoru.

Sadašnje plasiranje gore spomenutih teza u eter sigurno nije slučajno i prije svega je odraz realnosti vojnog stanja na terenu tj. činjenice da će ukrajinska vojska teško do pobjede ma koliko rat još dugo trajao. Ona je zapela u dugo najavljivanoj protuofenzivi, uspjesi su premali da bi mogli jamčiti bilo što kvalitativno u smislu da bi Ruse primoralo na ustupke, a kamoli na pristanak na bezuvjetno povlačenje na granice iz 1991. g. i slične PR akcije za jednokratnu uporabu za koje svi koji to trebaju znati znaju da nemaju nikakvu podlogu u stvarnosti i šansu za uspjeh.

Realno, što na bojnom polju može promijeniti odluka o slanju 30-ak američkih tenkova Abrams u rujnu ove godine, ili pak ona o obuci šestorice ukrajinskih pilota za upravljanje zrakoplovima F-16 (za koje se još niti ne zna hoće li uopće biti isporučeni Ukrajini dok traje rat) koja će trajati najmanje godinu dana?

Pa makar se NATO savez naknadno i ogradio od navedene izjave od svog visokopozicioniranog dužnosnika (što je, naravno, itekako moguće), radit će se vjerojatno samo o klasičnom PR potezu vezanom uz već dobro poznate stavove o „nepokolebljivosti u pomoći Ukrajini dokle god to bude potrebno“ i sl. Ono što je sigurno, „probni balon“ je pušten – očito ne slučajno.

U ovakvim okolnostima i na ovakvim razinama slučajnosti nema pa je jasno kako se o takvim modelima , kao o ustupcima ukrajinskih teritorija Rusiji kao potencijalnim rješenjima za kraj sukoba itekako vode unutarnje rasprave – ne samo u strukturama NATO saveza, već i na visokim političkim razinama.

Ukrajina devastirana, a NATO priprema novu proljetnu protuofenzivu

Ovaj rat iscrpljuje sve – i Rusiju i Zapad, a o Ukrajini je suvišno i govoriti.

Ona je do sada već devastirana demografski, ekonomski, socijalno, infrastrukturno. Što god se govorilo u javnom i medijskom prostoru, niti stanje s moralom ukrajinskih građana već odavno nije onakvo kakvo je bilo nakon prošlogodišnjih uspjeha ukrajinske vojske, što može imati ozbiljne posljedice po vlasti u Kijevu.

I u Ukrajini se, naime, kao i u SAD-u i Rusiji, iduće godine održavaju predsjednički izbori, pri čemu Ukrajinci sve manje vide perspektivu u trajnom sukobu sa svojim velikim i, što god netko govorio – još uvijek moćnim susjedom na istoku, koji, k tome – sada je to već svima jasno – (realno ili nerealno) ne namjerava odustati od svojih ključnih ciljeva, prije svega usmjerenih na osiguranje ruskih strateških sigurnosnih interesa kroz dobivanje sigurnosnih jamstava od strane NATO saveza.

Nekakve najave o već sada prisutnom razmišljanju u SAD-u o pokretanju nove ukrajinske protuofenzive na proljeće s obzirom kako je jasno da ova neće uspjeti (tim više što uskoro stiže jesen i kiše koje će na terenu opet onemogućiti bilo kakve značajnije pokrete oklopnih snaga i mehanizacije), o čemu je prije nekoliko dana izvijestio američki The Wall Street Journal, sigurno neće poboljšati moral stanovništva. Prije će biti suprotno, s obzirom da može značiti samo nove žrtve i razaranja.

Istodobno je i „ostatak“ svijeta zasićen ukrajinskim ratom pa je jasno kako će se izlaz iz nastalog stanja prije ili kasnije morati tražiti za pregovaračkim stolom.

Hoće li to biti na način, koji, kao ideju predlaže NATO-ov dužnosnik Stian Jensen ostaje tek za vidjeti. Ali nekakva maštanja o tome da će u svemu ovome zadnju riječ ipak morati imati Kijev potpuno su irelevantna. Ukrajina se bez zapadne vojne i financijske pomoći ne bi održala niti 3 mjeseca (o tome su nedavno javno kazali i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i njemački ministar obrane Boris Pistorius) pa je jasno da će Kijev morati poslušati sve ono što mu Washington kaže. A Washington to, naravno, neće reći na sav glas jer ne može omalovažiti ukrajinske vlasti, i jer bi to, uostalom, imalo jasan prizvuk promašaja i njegove ukrajinske politike. Za to ipak postoje uhodani kanali.

Više o ovoj temi možete pročitati u analizi na Geopolitika.news.

Advertisement

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved