Connect with us

Vijesti

ŠOKANTNO! Sveci među nama… Emil Sinčić, profesor …

Published

on

Na današnji dan pred dvije godine, baš na blagdan svojeg svetca kojem se utjecao, Sv Franje, za nebo je rođen moj prijatelj, brat u Gospodinu, kum, ma još puno toga, Emil – piše Ivan Pletikos.

Prenosimo cijeli post Ivana Pletikosa s njegovog profila.

Emil Sinčić, profesor i za mene svetac.

Ako sam za ikoga siguran da je na Nebu, u Raju onda sam to za njega. Jer on je jedini živi svetac kraj kojega sam živio. Bio je darovan mnogim talentima, i nije ih zakapao, već kao pravi učenik Tomislava Ivančića, dapače nesebično dijelio. Profesor glazbe, bio je i svjedokom one nebeske. Osim talentima, Bog ga je darovao i brojnim duhovnim dobrima: imao je dar govora u jezicima, dar proroštva, što je dokazano na brojnim primjerima, pa i u mojem životu.

Evo jednog od primjera.

U šestom mjesecu ženine trudnoće sa sinom Tihomilom, u svibnju 1995.g. saznali smo punica i ja od liječnika za fatalnu dijagnozu njezinog oca, dakle moga tasta. Doktor na pulmologiji nam je sumornim tonom objasnio (pa i pokazao na rengenskoj snimci): atelektaza desnog plućnog krila (dakle potpuna smrt tog plućnog krila), polovična atelektaza lijevog i rak preostale žive polovice tog plućnog krila! Dakle on je disao, jednom četvrtinom pluća i to kroz rak! Teškom pušaču, trokutijašu i umirovljenom majstoru u akumulatorskoj stanici Uljanika, koji je cijeli radni vijek udisao otrovne pare, predviđao je doktor u najboljem slućaju tri mjeseca života…

Meni najgore u tome jest bilo, da mi je žena bila strašno vezana za oca i znao sam da joj ionako teška trudnoća može biti tom informacijom još teža, do fatalnosti. Još joj je ostalo tri mjeseca do poroda…Naravno nismo joj ništa rekli. Tu večer ja sam se telefonski požalio Emilu, navevši posebno ovu posljednju okolnost. On je odgovorio:” Čuj, mi kršćani nemamo drugo nego moliti, a ja ću Njega osobno moliti, i pitati ga da pomogne.” On je naime davao svjedočanstva, pričao nam o svojim “razgovorima” sa Njime. Ok, bilo mi je zanimljivo, ali više kao nešto između scarry i fun facta. Zato sam i sada pomislio : dobro, ne može škoditi, besplatno je, ali vrijedi koliko i košta sve što je besplatno…

Nakon par dana Emil me nazove i kaže mi da je “razgovarao sa Njime” i “da Mu je rekao da će sa mojim tastom sve biti u redu, tj da ga ne će sada uzeti”. Moram reći da mi je bilo drago čuti, ali nisam baš povjerovao, čak ni po svojoj lošoj navici da često znam povjerovati u ono što mi je lijepše čuti od istine.

Međutim, nakon par dana, zovu iz bolnice da odvedemo tasta kući, što smo i očekivali od prvog dana, jer smo zamolili da nam pred posljednje njegove dane omoguće da umre u kući (umiranje u bolnici, pogotovo tadašnjoj pulskoj, jest pravo mučeništvo). Kad sam tamo došao, prema meni je žurno došao onaj isti liječnik, i u nekom miksu uzbuđenja smetenosti zbunjenosti ponekad i mucajući (za razliku od prvi puta) objašnjavo “da oni, a radi se o cijelom najvišem konziliju bolnice ovo sa pacijentom ne mogu nikako objasniti”! On je naime po posljednim i ponovljenim nalazima – potpuno zdrav! Da nemaju objašnjenja, osim da je došlo do neke greške sa rengenom i laboratorijem zajedno! Ali s obzirom na pacijentovo stanje kod ulaska u bolnicu i koje je on vidio (moj tast je otišao u bolnicu jer je toliko teško disao da smo se bojali gušenja, bio je mrtvački siv, i nije mogo ništa), misli da je greška u dijagnozi isključena. A ona je jedino zdravorazumsko objašnjenje!

Meni su dok je on to pričao krenule suze (kao i punici) ali meni ne samo radosnice, već žalosnice jer sam se sjetio svake Emilove riječi, i mog pa čak i prezira kojom sam ih dočekao. Plakao sam zbog svoje nevjere!

Poslije sam mu naravno ispričao, ma kakvi poslije, odmah čim sam se dočepao telefona i to uzbuđen, egzaltiran kao i svaki puta kad te Providnost dotakne. On se naravno smijao i rekao: Vjera je dar nama nevjernicima”

Dakle želim reći, iznad svega imao je dar vjere; jer se posve i u svemu predao Gospodnjoj volji. Nakon ovog (pa i kasnijih slučajeva kad mi je dokazao svoj proročki dar) pitao sam ga: “Emile tebi Gospodin govori za druge, a što kaže za tebe?”. Težinu njegovog odgovora tek sam kasnije shvatio. Odgovorio je: “rekao mi je, za tebe sam pripremio poseban dar, poseban križ!”

To je u realnosti života za njega značilo krenuti na tešku Golgotu za Njime. Živio je svetački, nepokolebljivo svjedočanstvo vjere. Umro je mučenički nepokretan od multiple skleroze, ali sa vedrinom nepojmljivom nama grešnim kmečalima.

Gajio je posebnu ljubav i uzdarje prema Svetom Franji. Posebnom se čini milošću da je Gospodinu pozvan na spomendan svoga omiljenog sveca čiji je lik u svom životu i u ovom vremenu utjelovljivao.

Ipak ovo moje svjedočanstvo bilo bi nepotpuno, a ne spomenuti njegovu predivnu Jadranku, po krepostima jednako svetu, a najviše po tomu da je cijeli njegov Križni put i Golgotu, provela ispod njegovog križa, i da na njoj nikada pa ni danas nisam vidio ni traga rezignacije i onog egzistencijalnog životnog umora zvanog depra, na što bi po činjenicama života imala itekakvo pravo. Dapače uvijek je, poput Emila uostalom, bila i jeste tvornica optimizma i vedrine.

Kao i njegova tri sina, nevjeste, a unuke niti ne brojim…

Slugo božji Emile, moli za nas griješnike.

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved