Connect with us

Vijesti

Šola o Stepinčevim ‘duboko problematičnim pismima‘ i list u koji je Porfirije upumpavao srpski kapital

Published

on

Nakon što je patrijarh Porfirije izjavio da ima pisma koje je Stepinac pisao Piu XII. i koja imaju neka mjesta koja su “duboko problematična”, prvo, razložno pitanje mnogih od nas bilo je koja su to pisma, a da bi donijela nešto novo što već nije tijekom samog procesa istraženo. Takav, nedorečen, Porfirije je ostavio dojam da ima nešto novo, nepoznato.

Suprotno dogovoru s Vatikanom i međusobno, da se s onim što se događalo tijekom rada Mješovite komisije ne ide u javnost, Porfirije je prekršio dogovor i doturio ih Hrvoju Klasiću, poznatom po tome da ima kvalitetan odnos sa studentima, zbog čega ga hvale.

Po toj Porfirijevoj prijevari dogovora o tajnosti onoga što je izneseno tijekom rada Komisije, odmah sam reagirao u medijima postavivši pitanje (!) a ne tvrdnju: “Korespondencija u to vrijeme bila je na službenom jeziku, latinskom, otkud sada pisma na talijanskom?” Budući da je Klasić, nervozni poštar beogradske čaršije, nakon (!) te moje izjave dijelove (!) tih pisama objavio uistinu na talijanskom i to insinurajući neke nove “spoznaje”, kao i Porfirije, imao sam materijal za istraživanje nakon početnog pitanja, pa stoga hvala Klasiću.

NIŠTA NOVO

U svom tekstu Klasić tvrdi ispravno da sam upotrijebio riječ “vjerojatno” kada sam rekao “vjerojatno lažna pisma”. To sam ponovio i u intervjuu kod Dujmovića, dodavši da, ako Porfirije i ima nešto, to nije ništa novo što nije izvedeno tijekom procesa beatifikacije/kanonizacije. I, ovo je bitno spomenuti, sam Porfirije pri susretu s nuncijem je rekao da u pismima nema ništa novo, a pred kamerama – drugačije.

Dakle, bijah u pravu. Ta “duboko problematična” pisma nisu ništa novo niti upućenima nepoznato. Ta pisma su još 1993. izvedena i naznačena u procesu beatifikacije, prošla su “votum” (mišljenje stručnjaka raznih znanstvenih polja i grana, C.T., A.B., P.T., B.J., itd). Komisija stručnjaka, analizom teksta, jezika i konteksta (pa i glagola liquidare koji se na hrvatskom ne može prevesti s likvidirati) donijela je sud da u njima nema ništa “duboko problematično” u pogledu vjere i morala. Na temelju (i) toga sveti Ivan Pavao II. Stepinca je proglasio blaženim.

K tome taj dokument o kojem govori Porfirije nije originalan, već selektivan i očito prepisivan pa, samo jedan primjer, umjesto riječi “ampi elogi” prepisano je “ambi elogi”. I to otvara, da parafraziram Porfirija, “duboko problematičnu” znanstvenu sumnju. Tko je uopće vidio od njih original?

Kao što sam već naveo u “Slobodnoj” prije dva tjedna, srpski “istoričari” u Vatikanu, Jačov, krivotvorili su i same izvorne dokumente pa Jačov izraze “Reverendo padre Giuseppe Calojero” prevodi sa “srpski kaluđer Josif”, “due Calojeri” prevodi s “dvojica srpskih kaluđera”, “parochae Greacorom” u Crnoj Gori prevodi sa “srpske crkve”, “Lingua Illirica” prevodi sa “srpski jezik”.

Dakle i izvornim dokumentima, bilo prijevodom bilo dekontekstualizacijom itekako se može manipulirati, pogotovo ako vam je agenda ideološka, velikosrpska, bakarićevska, a ne znanstvena.

Osim Klasića, na moje sumnje koje su se pokazale razložnima reagirao je i Pofuk, i ponavlja Klasićeve duboko samouvjerene tvrdnje i “analize”, Pofuk koji je kao i Klasić, pa i njegov gazda, tzv. velečasni Tolj, bio u Zagrebu dio Porfirijeva kruga, lista u koji je Porfirije plasirao srpski kapital. Na Pofuka i ove hrvatske porfirijance ne bih više trošio riječi, pa bih se prebacio na reakcije u “regionu”.

U “Slobodnoj” sam prije tri tjedna raskrinkao i laž režimskog Vučićeva novinara Milomira Marića, koji je smjesa propagandista i diletanta, kako on nikada nije bio u arhivu Zavoda sv. Jeronima kojeg Marić naziva “ustaškim gnezdom”. Marić se brani da ga je tamo odveo mons. Simčić, da je tamo fotokopirao 5 tisuća dokumenata (gotovo kao 700 tisuća jasenovačkih žrtava), da je Simčić pisao govore Ivanu Pavlu II., da je Simčić postavio Bozanića, bla, bla…

FALSIFIKATI I PRIJEVARE

E budući da sam onda, kao pitomac toga zavoda ustaša, nazvao sam jednog od svojih bivših rektora, danas biskupa Bogdana, koji mi je potvrdio da Marić tamo nikada nije bio, da su puno veće srpske face od njega htjele u arhiv, ali im nije bilo dozvoljeno. Inače, kako sam bio đakon Ivana Pavla II., samo da kažem: Mariću, govore papi nije pisao Simčić, niti je postavio Bozanića, a o arhivu Maksa Luburića u Jeronimu nema ništa, ne postoji! Laž! Kada budu objavljeni dokumenti iz tog arhiva, Marić će se jako iznenaditi kako su “ustaše” iz tog “gnezda” spašavali – srpske izbjeglice nakon 45. Čudne neke ustaše.

I za kraj, idemo malo u 19 stoljeće.

Kada je Lav XIII. ustao protiv podizanja spomenika Giordanu Brunu kao heretiku, javili se na talijanskom Srbi “katolici” iz Beograda, tako su se predstavili, i dali podršku papi. To pismo je objavio L’Osservatore Romano u broju od 3. srpnja 1889. Kako u tom listu nisu znali srpski, mislili su da su u potpisu Srba koji daju podršku papi slavenska imena pa nisu provjeravali, dogodilo se da se ti Srbi papu potpisuju ovakvim imenima: “J. Jebenti Papa, Anton Picka…, Ciorava Posla, Viste Magarac, P. Kurac…, Tisi Svinja, Jedi Govna, Idi u Kurac…, Veliko Kurac…, Debelo Kurac”.

Od 19. stoljeća, povijest velikosrpstva je povijest falsifikata, manipulacija i prijevara. Ne vidim razlog, u skladu s dijagnozom Dobrice Ćosića da Srbi ne mogu bez laži, zašto bi tandem Porfirije – Vučić mijenjao tu svijetlu tradiciju.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved