Connect with us

Vijesti

Starešina: Gađaju li, u stvari rakete iz Gaze – Abrahamske sporazume

Published

on

Iranske rakete iz Gaze zapravo gađaju Abrahamove sporazume, suradnju Izraela i arapskih država iz bližeg i daljeg susjedstva

U Izraelu je ponovo ratno stanje. Iz sata u sat stižu podaci o novim stotinama raketa koje na izraelske gradove iz područja Gaze ispaljuju pripadnici islamskih terorističkih organizacija Hamas i Palestinski islamski džihad.

Jednakom brzinom stižu informacije o operacijama Izraelskih obrambenih snaga (vojska) i Shin Beta (snage sigurnosti) sa ciljem eliminacije Hamasovih vojnih uporišta i likvidaciji njegova vojno-političkog vodstva.

>> STRUČNJAK ZA BLISKI ISTOK: Hrvati iz BiH su prvi u Europi razumjeli što se događa u izraelsko-palestinskom sukobu!

Osobitu zabrinutost izazivaju reakcije arapskog stanovništva (palestinskog podrijetla) u Izraelu koje se počelo aktivno (i nasilno) solidarizirati s palestinskim napadima na Izrael. Počelo je s nasilnim prosvjedima u Lodu (u neposrednoj blizini zračne luke Ben Gurion), nastavilo se u Acri i Tiberijadi na sjeveru Izraela i širi se na druge gradove s mješovitim židovsko-arapskim stanovništvom, noseći sa sobom opasnost unutarnje destabilizacije i građanskog rata.

No u moru vijesti, malo je odgovora o istinskim motivima i ciljevima ove, za mnoge iznenađujuće ratne eskalacije. Zašto je jedan uobičajeni sukob, koji uvijek tinja u Jeruzalemu kada se u isto vrijeme na malom prostoru susretnu velika muslimanska i židovska blagdanska okupljanja (ovaj put kraj Ramazana i Dan Jeruzalema) ovaj put prerastao u ratni sukob?

Zašto je baš sad Hamas odlučio na Jeruzalem iz islamističkih organizacija iz Gaze, da im se ovog puta pridruže nasilnim prosvjedima diljem Izraela? Tražeći odgovore o istinskom pokretaču ovog ratnog sukoba, svi putevi vode prema Iranu.

Iranske su rakete kojima Hamas napada izraelske gradove. Iran je posljednjih godina pojačao svoje aktivnosti u Gazi, podupirući, podučavajući i naoružavajući Hamas i Palestinski islamski džihad. Iran je zapravo ispalio onu prvu raketu iz Gaze na Jeruzalem, koja je nužno morala dobiti izraelski odgovor. Učinjeno je to u vrijeme Ramazana da ojača solidarnost islamskog svijeta.

Rat između izraelskih i iranskih tajnih službi osobito je intenzivan posljednjih godina, a do javnosti eventualno dopru tek neki detalji i poneka velika operacija. Tako se danas zna da su zapravo Mossadovi agenti u siječnju prošle godine u Iranu locirali zapovjednika Iranske revolucionarne garde generala Qasema Soleimanija, kojeg je potom likvidirao američki dron.

General Soleimini bio je glavni operativac iranskih tajnih (terorističkih) operacija na Bliskom istoku i zato je postao prioritetni cilj Trumpove administracije u borbi protiv (iranskog državnog) terorizma. Njegova likvidacija ocijenjena je kao najveći udarac iranskom utjecaju na Bliskom istoku.

Vrlo je moguće da će u bližoj budućnosti nasilni prosvjedi kojima se ovih dana Arapi koji žive u Izraelu solidariziraju s Palestincima iz Gaze biti tumačeni kao uzvratni udarac Iranske revolucionarne garde Izraelu. Naime, suviše su sustavni da bi bili spontani.

Iznenadili su čak i izraelskog ministra obrane, umirovljenoga generala Bennya Ganza, koji upozorava na opasnost da širenje unutarnjeg arapsko-izraelskog sukoba uništi krhki i delikatni suživot Arapa i Židova u Izraelu. Hamas nema potencijal organizacije takvog sustavnog nasilja unutar Izraela. Iranska revolucionarna garda ima i potencijal i motiv.

No zašto je Iran, preko palestinskih terorističkih organizacija iz Gaze, pokrenuo aktualni ratni sukob? Odgovor je jednostavan: da poništi rezultate Abrahamovih sporazuma i testira bliskoistočnu politiku nove američke administracije Joe Bidena.

Abrahamovi sporazumi bili su veliki vanjskopolitički uspjeh administracije Donalda Trumpa jer su donijeli novi pristup rješavanju bliskoistočne krize: uspostavu i razvoj ekonomske, diplomatske pa i obavještajne suradnje Izraela s muslimanskim državama Arapskog poluotoka, ali i Afrike, koje tako prestaju biti taoci ekstremnih politika palestinskih terorističkih organizacija i istodobno zajednički s Izraelom postaju brana širenju iranskog utjecaja u regiji. Ta je suradnja krenula iznimno dobro. U svoje ju je prioritete uvrstila i nova američka administracija.

One prve rakete koje su iz Gaze ispaljene na Jeruzalem bile su zapravo pucanj u Abrahamove sporazume, u tu suradnju Izraela i arapskih država iz bližeg i daljeg susjedstva.

Tajming sukoba (Ramazan) kao i izbijanje unutarnjih izraelskih arapsko-židovskih sukoba, praktički onemogućavaju arapskim državama da osude politiku palestinskih terorističkih organizacija i Irana i da se otvoreno svrstaju uz Izrael. I u tome su u dosadašnjoj fazi sukoba uspjeli. No nove će se karte dijeliti nakon blagdana, već sljedeći tjedan, nakon prve sjednice Vijeća sigurnosti o ovome sukobu zakazane za nedjelju.

Dotad je američka diplomacija blokirala bilo kakvo izjašnjavanje VS-a o sukobu, državni tajnik Anthony Blinken, a potom i predsjednik Joe Biden ističu pravo Izraela da se brani od terorističkih napada.

Istodobno, u operacijama za koje imaju pokriće, jer su napadnuti, izraelske vojno-sigurnosne snage, sudeći po izvješćima, uspješno uništavaju vojne potencijale i eliminiraju zapovjednu strukturu Hamasa i Palestinskog islamskog džihada u Gazi. A Iran se sve više ukazuje u svojoj istinskoj ulozi – začetnika i glavnog pokrovitelja ovog ratnog sukoba.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved