Connect with us

Vijesti

STARI OBRASCI – NOVE IGRE

Published

on

Svibanj je. Mjesec je to u kojem procvatu grmovi sviba, a mladu travu prekriju crveni makovi lelujajući na proljetnom povjetarcu. Približavaju nam se dani u kojima  suza u oku zasjeni svu tu ljepotu prirode budeći bolno sjećanje na najveću kalvariju hrvatskog naroda.

Mnogoj će majci, ocu i sinu zasjati suza u oku za njihovim najmilijima čiji je život nasilno prekinut rafalima zločinaca koji i dan danas sebe nazivaju pravednicima. To su bili oni s crvenom petokrakom na čelu, istom onom petokrakom pod kojom su i 1991. izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku i ponovili strašan zločin nad hrvatskim narodom. Kako razumjeti komisiju na čijem čelu je bio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji smatraju tu istu petokraku svijetlim simbolom prošlosti.

Mnoge izvršitelje i sljedbenike partije koja je počinila te stravične zločine smeta naše sjećanje na te dane i na sve moguće načine žele spriječiti spomen na te nevine žrtve. Po dobro poznatom obrascu stvori se priča ili neko pismo o nekakvim prijetnjama, a onda isto tako počnu pljuštati  već dobro poznate uvrede i laži kojima bi se Hrvatima trebala nametnuti krivnja I za nešto što nisu počinili. Poneki u svom suludom protuhrvatskom zanosu čak i ovih dana u Hrvatskom saboru govore kako žale što tog maja (kako oni kažu) 1945. nije pobijeno više Hrvata.

Pismo u kojem je gospodinu Klasiću zapriječeno smrću odiše rukopisom KOS-a i otvara nove mogućnosti manipulacije istinom u namjeri sprječavanja ovogodišnjeg sjećanja na žrtve Bleiburga. Dobro smišljeni scenarij započeo je sastancima iniciranim na temu pozdrava „Za Dom spremni“ ponavlja se na sjećanju na „500- 700 tisuća“ žrtava Jasenovca, nameće se na proslavi vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, nastavit će se traženjem zabrane sjećanja na žrtve Bliburga, a kulminacija slijedi pred i tijekom obilježavanja  vojno redarstvene operacije „Oluja“.  Novo je jedino to što se i na kandidaturi za lokalne izbore počelo isticati antihrvatske parole i to na ćirilici.

“RECI NE OLUJI!” – piše Plenkovićev partner (na ćirilici)

Da postoje te strašne ustaše kakvima ih neki žele prikazati u hrvatskoj zasigurno ne bi mogle nastajati  takve priče. Uozbiljite se gospodo. Doba vaših Mirka i Slavka odavno je iza nas. Suočite se istinom, priznaje svoje grijehe pa možda i nešto dobrote uđe u ta tvrda Jugo-komunistička srca. Mi molimo Gospodina da vam oprosti u nadi da se takva zlodjela neće više nikad ponoviti. I za kraju svim nevinom žrtvama Bleiburga posvećujem svoju pjesmu „Bleiburg“.  Neka i Jugo-komuniste  podsjeti na njihov zločin, jedan od najvećih zločina u povijesti čovječanstva, počinjen nakon svršetka II. Svjetskog rata.

Tekstualni okvir: BLEIBURG

Oj livado mukom ucviljena,
nogom bolnom ugažena,
suzom smrtnom zalivena,
krvlju hrvatskom natopljena.
	
Oj livado tijelom povaljana,
zloćom ljudskom ukaljana,
ispod tužnog cvijeta plava,
u njedrima tvojim Hrvat spava.

Cvijeće ga mirisom mazi,
noću ga Danica pazi,
jutrom kad zora zarudi,
slavuj njega pojem budi.

Mirno spavaj, usni san,
svanuo je i tvoj dan,
nad posteljom tvojom
hrvatski se barjak vije.

Zoran Čapalija – Čaplja

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved