Connect with us

Vijesti

State Department sada ‘pomirljivo’: ruski „Cirkon“ treba ući u novi sporazum o nuklearnom oružju

Published

on

Nakon što je Svijet zapanjila vježba/gađanje srednjedometne rakete cirkon, došlo je do komešanja, ali i ozbiljne brige unutar zapadnih ‘partnera’.

Sjedinjene Američke Države ozbiljno su zabrinute novom ruskom hiperzvučnom raketom Cirkon, koja je 6. listopada uspješno testirana u svom prvom lansiranju s ruske fregate u Bijelom moru, kada je pogodila morski cilj 450 kilometra dalje – u Barentsovu moru. O tome svjedoči i stav State Departmenta, kojega je za rusku agenciju TASS 8. listopada iznio glasnogovornik toga ministarstva, i prema kojemu i ruska raketa Cirkon mora ući u novi američko-ruski sporazum o nuklearnom oružju – piše Geopolitika.news.

Cilj SAD-a je da se u novom sporazumu između dviju država obuhvate sve nuklearne bojeve glave. SAD nastavljaju pratiti rusku vojnu djelatnost i raketna lansiranja, „što daje informaciju našim političarima u sferi kontrole naoružanja i sigurnosti“.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je sredinom rujna izjavio kako je Rusija proizvela hiperzvučno oružje nakon što je polučila informaciju o tim tehnologijama od administracije Baracka Obame, preciznije – „ukrala ju je“ (vidi poveznicu ispod teksta). To je zapravo bila reakcija na činjenicu da je Rusija krajem prošle godine kao prva zemlja na svijetu u svoje oružane snage i službeno uključila interkontinentalnu hiperzvučnu krstareću raketu Avangard, sposobnu izbjeći bilo koja sadašnja suvremena sredstva protuzračne obrane u svijetu.

Ruski čelnik Vladimir Putin izjavio je kako je ruska proizvodnja nadzvučnih raketa učinila besmislenim ogromne troškove drugih zemalja na njeno sprječavanje. Također je kazao kako je američko povlačenje iz Ugovora o protuzračnoj obrani 2002. g. primoralo Rusiju na pokretanje razrade nadzvučnog oružja. „Mi smo ga morali proizvesti kao protu-odgovor na razmještaj američkih sustava strateške proturaketne obrane, koja bi u budućnosti bila sposobna u stvarnosti neutralizirati i obezvrijediti sve naše nuklearne potencijale.“

Putin je konstruktoru raketne i raketno-svemirske tehnologije, između ostalog i spomenute rakete AvangardGerbertu Efremovu nedavno uručio visoko državno odličje. Te činjenice negiraju Trumpove izjave da je Rusija od Obamine administracije špijunažom prikupila informacije nužne za proizvodnju hiperzvučnog oružja, s obzirom da je Rusija to oružje počela razvijati još u vrijeme administracije Georgea Busha ml. Osim toga ruska vojna tehnologija već odavno samostalno proizvodi najsuvremenije tipove naoružanja, od tenkova, preko zrakoplova do svemirske tehnologije, i zapravo predstavlja vrh tehnološkog napretka ruskog gospodarstva u cijelosti. Naravno, to nikako ne znači kako i vojno-tehnološka špijunaža ne postoji. Štoviše! Ona je uvijek bila i ostat će aktivna u svim državama svijeta koje se brinu o svojoj sigurnosti. Autor: Irina Meter

Advertisement

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved