Connect with us

Vijesti

EKSKLUZIVNO Što je to “Belle Époque”? Pariz kao svjetska prijestolnica – iz doba Matoša!

Published

on

Prije 100 godina cijeli je svijet gledao u Pariz – bio je vodeći u kulturi, tehnologiji i čistim ambicijama. Niz videa iz “Belle Époque”… donosimo status profila Culture Critic.

Jedno kraće vrijeme su čak imali pokretne nogostupe – prvi put za Svjetsku izložbu 1900. godine. Dva pločnika išla su paralelno: jedan brzinom od 3 milje na sat, a drugi brzinom od 5 milja na sat, na vrhu velikog željeznog vijadukta.

Svjetski sajmovi bili su u modi na prijelazu stoljeća – a sajmovi u Parizu bili su među najboljima. Ova snimka je s događaja iz 1900., kojem je prisustvovalo 48 milijuna ljudi.

Događaj iz 1900. godine doveo je do izgradnje desetaka ovih velikih “paviljona” u blizini obala Seine – gotovo svi su u međuvremenu srušeni.

Sve je to izgrađeno za privremeni prikaz kulturnih i tehnoloških dostignuća tog vremena.

Eiffelov toranj, dovršena najviša građevina na svijetu, izgrađen je kako bi pokazao francusku inženjersku dominaciju.

Trebao je biti samo privremen (za sajam 1889.), ali se kasnije pokazao korisnim za radio tijekom Prvog svjetskog rata – pa je zadržan.

Neki od najranijih snimaka koje imamo potječu iz 1896. Konji su naravno bili glavni način prijevoza, a ovo su bila vatrogasna vozila:

A evo i Notre-Dame iste godine.

Do 1900. godine u Parizu je bilo gotovo 80 000 konja – a konjski izmet je bilo pravi problem. Godine 1907. uveli su prometne trake za odvajanje automobila od konja.

“Lijepo doba” bilo je i doba mode. To se nastavilo u 1920-ima (kada je snimljen ovaj snimak). Tada je bila norma odijevati se pristojno…

Ova snimka je iz 1902. – mirna šetnja Bois de Boulogne. Što mislite da se od tada najviše promijenilo?

Vijesti

PIJANI BOGATAŠI I ZLATNI PADOBRANI Europske mirovine

Published

on

  Nakon što je Ursula von der Leyen upozorila svoje “ministre” neka paze što govore o njoj ili će im se oduzeti mirovine red ih je pogledati – donosi Hladna istina, djelomično prenosimo.

Europske mirovine ili preciznije mirovine europskih komesara su zbog svoje visine praktički zabranjena tematika u Europi.

  Po definiciji komesara, mi imamo Europsku komisiju u kojoj sjede europski povjerenici što predstavlja nelogičnost. Mi bi trebali imati ili Europsku komisiju u kojoj sjede komesari ili Europsko povjerenstvo u kojem sjede povjerenici !? Na Hladnoj istini mi stoga koristimo pojam komesari zajedno s njegovom jasnom implikacijom. Inače važno je dodati da praktički sve članice koriste pojam komesar !?

  Nakon što smo to rekli red je sada skočiti u srž današnje kontroverze. Thierry Breton je izuzetno bogati čovjek koji posjeduje vlastiti dvorac i istovremeno komesar za unutrašnje tržište (i industriju). Kako je navršio 69 godina on sada igra svoju posljednju europsku igru,a ako ona ne uspije povući će se svoj dvorac, u mirovinu.

  Ta njegova posljednja igra je postati predsjednik Europske komisije, oduzeti Ursuli von der Leyen drugi mandat. To da ona ima veliku mogućnost biti još 5 godina predsjednica Europske komisije nam je ukazalo zasjedanje Europske pučke stranke. Na njemu ju je ova najpopularnija europske “stranka” 07.03.2024. gotovo plebiscitno nominirala za drugi mandat.

  Tu bi priča završila da se samo 2 dana kasnije u priču nije upleo europski komesar Thierry Breton. U svojoj izjavi on ukazuje da Ursulu von der Leyen možemo slobodno reći u vlastitoj stranci mrze. Kao dokaz za to Breton navodi da je na okupljanju stranke od 737 osoba s pravom glasa za nju glasovalo samo njih 400. On je u pravu jer to bi bilo kao da za Plenkovića na Saboru HDZ-a glasa samo malo više od 50 % članova.

  Službena reakcija Ursule von der Leyen ili preciznije sekretara Europske komisije je izašla na vidjelo 12.03.2024. Ona govori da se Komesari trebaju ponašati u skladu s integritetom i diskrecijom, a završava s komesari će izgubiti pravo na mirovinu ako se ne ponašaju u skladu s pravilima. U prevodu oni će izgubiti mirovinu ako budu kritizirali Ursulu von der Leyen.

  Koliko ta mirovina iznosi je puno problematičnije pitanje jer je obavijeno velom tajnosti. Mi na primjer znamo da član Europskog parlamenta ulazi u mirovinu s 63 godine starosti, a ona iznosi 3.5 % po godini staža u parlamentu. To znači da mirovina člana Europskog parlamenta u jednom mandatu (5 godina) sada iznosi oko 1700 eura. Tome trebamo dodati i zlatni padobran pošto europski parlamentarac može dobiti više od 241 000 eura pri napuštanju dužnosti.

  Sada kada ste vidjeli te podatke možete samo zamisliti koliko iznosi mirovina europskog komesara i njegov zlatni padobran. Dovoljno nam ispadne konstatirati da plaća europskog komesara iznosi 26 000 eura, oko 3/4 plaće američkog predsjednika i na osnovu toga se računa mirovina. Riječ je o mirovini koja može iznositi 70 % posljednje plaće.

  Jedan prastari podatak o mirovinama europskih komesara nam govori da oni dobiju i milijunski zlatni padobran. U vezi toga imamo istinitu priču iz 2009 kada je europski komesar izjavio da će odmah dati ostavku ako mu toliko iznosi mirovina. Nakon što je uvidio da je riječ o istinitom podatku odustao je od ostavke i govorio koliko teško on radi.

  Sve u svemu mirovine europskih komesara su iznimno nepopularna tematika koju mediji trebaju izbjegavati. Red bi onda bio da ih se ne stavlja u centar zanimanja pretnjama da će biti oduzete onima koji govore pogrešne stvari. To bi Ursula von der Leyen trebala znati !?

Continue Reading

Vijesti

The Times: Macron na fotografiji imitira Putina Hoće li novi ‘macho’ ići u borbu u mogućem ratu?

Published

on

RATNI STROJ? Na novom fotografiranju u boksačkoj dvorani francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeo je poze koje podsjećaju na fotografije golih grudi Vladimira Putina, piše Times.

Na taj način francuski čelnik demonstrira “ultimativnu muškost” i želi pokazati da je “spreman za borbu”.

Macronov službeni fotograf Soazig de la Moissonnier objavio je nove fotografije na kojima se vidi kako znojni francuski predsjednik odlučno udara po boksačkoj vreći, piše Times.

List Nice-Matin vidio ih je kao odraz “superiorne muškosti” i usporedio ih sa slikama Putina golih prsa kako jaše konja ili vježba džudo.

Macron se nedavno prebacio s mirovnih inicijativa na ratoborne izjave o sukobu u Ukrajini, a karikaturisti ga prikazuju u vojnoj opremi kako vodi Francusku u rat.

Prema riječima poznatog političkog stratega Gaspara Gancera, šef države želio je pokazati da je “u dobroj fizičkoj formi”, “svrsishodan i pun energije”, a također i “spreman za borbu”.

Continue Reading

Vijesti

DOMINANTNI NARATIV Tko ima motiv za teroristički napad u Moskvi?

Published

on

Trenutno je mišljenje koje dominira van srednjostrujaških medija, da jedini koji imaju korist od Svjetskog rata je zapadna Duboka država, koja želi zaustaviti izbore u Americi i napunit džepove vojno-industrijskog kompleksa

Prema X profilu @WarClandestine postoje bar tri ‘entiteta’ koji bi mogli imati određene interese:

1 – SAD/NATO/Ukrajina stoje iza napada, u pokušaju da natjeraju Putina da eskalira i uvuče NATO u 3. svjetski rat punog opsega.

2 – Rusija je stajala iza napada kako bi opravdala značajnu eskalaciju.

3 – Nepoznati entitet izveden iz nepoznatih razloga.

Opcija 1 se čini kao najvjerojatnija, jer je Zapad jedini koji bi mogao imati koristi od ove situacije. Putin već ima svu potrebnu potporu da čini što god želi, ne treba ubijati vlastite civile da bi opravdao rat u kojem je već, tek nakon izbora na kojima je dobio 88% glasova.

Akteri duboke države su ti koji očajnički žele započeti globalni rat. Rješava sve njihove probleme. Oni mogu otkazati izbore u SAD-u, dodatno proširiti svoju moć, a ratni stroj i dalje enormno zarađuje.

Bi li započeli WW3 da zaustave Trumpa? Apsolutno.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved