Connect with us

Vijesti

ŠTO SE DOGAĐA? Kardinal Burke izgnan iz Rima?

Published

on

“Kardinal Burke je moj neprijatelj, pa mu oduzimam stan i plaću”. To je navodno papa Franjo rekao na susretu s voditeljima dikasterija Rimske kurije prošlog tjedna, 20. studenoga, a što je vatikanski izvor otkrio za Daily Compass. Indiskreciju su kasnije potvrdili i drugi izvori.

Koliko nam je poznato, kardinal Raymond L. Burke, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama, još nije primio službenu obavijest koja potvrđuje Papine riječi, ali s obzirom na presedane – posljednji slučaj monsinjora Georga Gansweina, bivšeg Papinog osobnog tajnika Benedikt XVI. – nema sumnje da će riječi biti popraćene djelima. Ni poteškoća u kanonskom opravdavanju takve mjere ne bi bila prepreka.

Navodno neprijateljstvo kardinala Burkea postalo je u novije vrijeme prava opsesija pape Franje, no u stvarnosti je američki kardinal na nišanu od početka svog pontifikata, vjerojatno zato što sažima neke od elemenata koji ga najviše živciraju: Amerikanac je i stalni je podsjetnik na doktrinu i tradiciju Crkve; a osim toga boravi u Rimu, nadomak Trga Svetog Petra.

Svakako, Burke je bio vrlo jasan u svojoj kritici koncepta sinodalnosti, koji je sada postao mantra namijenjena promjeni prirode Crkve, i na konferenciji uoči otvaranja Sinode o sinodalnosti, njegovi argumenti i izravna polemika s novim prefektom Dikasterija za nauk vjere, Victorom “Tucho” Fernandezom, postali su javno poznati.

A kardinal Burke uvijek je oštro odbijao etiketu “papinog neprijatelja” koju su mu željeli prilijepiti od početka pontifikata, posebice otkako je kritizirao stav kardinala Waltera Kaspera koji je, pripremajući se za Sinodu o obitelji, 2014. g.  jasno pozivao na pristup pričesti za razvedene i ponovno ‘vjenčane’ vjernike. Protiv njega je tada usmjerena prava kampanja demonizacije, te je oslikan kao kreator urote protiv pape Franje (optužbe koje je Burke uvijek oštro odbijao).

S druge strane, posljednjih godina papa Franjo nije propustio priliku da osobno ismijava kardinala Burkea, dosegnuvši vrhunac nesretnom (blago rečeno) šalom izrečenom dok se kardinal Burke nalazio između života i smrti zbog Covida : “Čak i u kardinalskom zboru postoje neki poricatelji”, rekao je Papa sa osmijehom na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu, na povratku sa svog putovanja u Mađarsku i Slovačku 15. rujna 2021., “a jedan od njih, jadan čovjek, je hospitaliziran zbog virusa.”

Druga runda ‘dubia’, predstavljena u srpnju prošle godine zajedno s kardinalima Brandmüllerom, Sarahom, Zenom i Sandovalom, ali objavljena tek 2. listopada, nedvojbeno će još više iritirati Papu, koji je, čini se, otpustio konice nakon smrti Benedikt XVI. prošlog siječnja. Tako je novi prefekt Dikasterija za nauk vjere, Fernandez, mogao osobno ciljati na kardinala Burkea u intervjuu za National Catholic Register u rujnu, što se, retrospektivno, može smatrati upozorenjem.

I sada dolazimo do Papine najavljene odluke da izravno udari kardinala Burkea, oduzimajući mu stan i plaću, što je ozbiljna mjera bez presedana, u suprotnosti sa svim pravnim i crkvenim načelima. Netko može pomisliti da je prava svrha ukloniti Burkea iz Rima, slabeći tabor onih koji se opiru revoluciji koja je u tijeku, kako se približava konklava, ali to je također i upozorenje onima koji rade u Rimskoj kuriji.

izvor: Daily Compass | QuoVadisEcclesia

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved